Рішення
від 10.09.2019 по справі 712/9672/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/9672/19

Провадження № 2/712/2185/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 вересня 2019 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді - Пересунька Я.В.,

при секретарі - Дядюрі І.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Черкаси в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради про зняття особи з реєстрації місця проживання, -

в с т а н о в и в:

У липні 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду з указаним позовом, із урахуванням уточнених позовних вимог станом на 8 серпня 2019 року просить зняти ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з реєстраційного обліку місця проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Позов обґрунтовано тим, що з 1982 року він є власником 1/4 частини домоволодіння по АДРЕСА_1 , в якому з 1958 року зареєстровано місце проживання ОСОБА_2 , 1907 року народження.

У зв`язку з тим, що ОСОБА_2 померла ще в 1976 році, а її реєстрація чинить перешкоди у праві володіння майном позивача, призводить до необхідності оплати житлово-комунальних послуг у більшому розмірі та ускладнює отримання субсидії, він у травні 2019 року звернувся до Черкаської міської ради із заявою про зняття ОСОБА_2 з реєстрації місця проживання в його будинку.

Водночас у задоволенні такої заяви позивачу було відмовлено з тих підстав, що він не надав необхідних документів, зокрема, оригіналу свідоцтва про смерть ОСОБА_2 .

Ухвалою Соснівського районного суду м.Черкас від 12 серпня 2019 року відкрито провадження у справі та вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

27 серпня 2019 року до суду надійшов лист за підписом начальника Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради від 21 серпня 2019 року, в якому відповідач не заперечує проти позову та просить розглядати справу за відсутності представника управління.

У вступному слові 10 вересня 2019 року ОСОБА_1 та його представник - адвокат Колотило Л.М. позов підтримали.

Представник Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради свого представника в судове засідання не зявився; про час та місце розгляду справи відповідача було повідомлено своєчасно та належним чином.

За таких обставин суд ухвалив здійснювати розгляд справи за відсутності представника відповідача.

Заслухавши вступне слово позивача та його представника, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд встановив наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ст. 3 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні зняття з реєстрації - внесення інформації про зняття з реєстрації до реєстру територіальної громади, документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

За змістом ст. 7 вказаного Закону зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі, зокрема, судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою; свідоцтва про смерть.

Таким чином, смерть особи є підставою для зняття її з реєстрації місця проживання уповноваженим органом реєстрації місця проживання.

Відповідно до ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Особливим видом права власності є право довірчої власності, яке виникає внаслідок закону або договору управління майном.

Згідно із ч. ч. 1, 2 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Судом установлено, що відповідно до нотаріально посвідченого договору дарування від 3 червня 1982 року, ОСОБА_1 є власником 1/4 частини будинку за адресою: АДРЕСА_1 , з належною частиною надвірних споруд (а.с. 5-6).

Згідно з адресною карткою на жиле приміщення по АДРЕСА_1 , в ньому з 12 грудня 1958 року зареєстровано місце проживання, зокрема, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Із змісту повідомлення Смілянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану від 9 квітня 2019 року вбачається, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис про смерть № 100, складений виконавчим комітетом Балаклеївської сільської ради Смілянського району Черкаської області (а.с. 10).

У відповідь на звернення щодо зняття ОСОБА_2 з реєстрації місця проживання, Управлінням надання адміністративних послуг Департаменту управління справами та юридичного забезпечення Черкаської міської ради було надано відповідь про відмову у задоволенні звернення з огляду на відсутність у заявника оригіналу свідоцтва про смерть.

Оскільки реєстрація давно померлої ОСОБА_2 у домоволодінні ОСОБА_1 чинить йому перешкоди в користуванні належною частиною цього домоволодіння, а зняти з реєстрації її місце проживання в позасудовому порядку позивач не може з огляду на відсутність документів про її смерть, то така особа підлягає зняттю з реєстрації місця проживання в судовому порядку.

З огляду на викладене, позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню в обраний ним спосіб.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 259, 263-265, 268 ЦПК України, ст. ст. 316, 321 ЦК України суд,

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Зобов`язати Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради зняти ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з реєстраційного обліку місця проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржено до Черкаського апеляційного суду через Соснівський районний суд м. Черкас протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін:

позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

відповідач: Управління з питань державної реєстрації Черкаської міської ради, код ЄДРПОУ: 38764723, м. Черкаси, вул. Б.Вишневецького, 36.

Повне рішення суду складено 17 вересня 2019 року.

Суддя: Я.В. Пересунько

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення10.09.2019
Оприлюднено24.09.2019
Номер документу84448862
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —712/9672/19

Рішення від 10.09.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пересунько Я. В.

Рішення від 10.09.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пересунько Я. В.

Ухвала від 12.08.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пересунько Я. В.

Ухвала від 26.07.2019

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пересунько Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні