Ухвала
від 24.09.2019 по справі 186/1574/19
ПЕРШОТРАВЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 186/1574/19

Провадження№ 1-кс/0186/601/19

У Х В А Л А

про призначення експертизи

24 вересня 2019 року м.Першотравенськ

Слідчий суддя Першотравенського міського суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 ,

секретар - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Першотравенська клопотання слідчого Першотравенського ВП Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області про призначення експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019040380000446 від 21 вересня 2019 року, за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст.320 КК України,

ВСТАНОВИЛА:

Слідчий Першотравенського ВП Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області звернувся до слідчого судді з клопотанням про призначення експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, мотивуючи його тим, що 21 вересня 2019 року було виявлено факт порушення встановлених правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а саме: 21 вересня 2019 року, приблизно о 14:20 годині ОСОБА_3 в одній із аптек, яка розташована на території м. Першотравенська, Дніпропетровської області придбав без рецепту, рецептурний кодеїновмісний лікарський засіб «кодетерп» в кількості 20 шт. За даним фактом зібрано первинний матеріал.

21 вересня 2019 року за даним фактом відкрито кримінальне провадження №12019040380000446, за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст. 320 КК України.

Приймаючи до уваги вищевикладене, необхідно встановити, чи відноситься таблетки в кількості 20 шт, вилучені у ОСОБА_3 , до категорії наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів.

Враховуючи те, що це має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, то цим і викликана необхідність звернення до слідчого судді з таким клопотанням.

Таким чином, необхідно призначити судову експертизу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, проведення якої доручити експертам Дніпропетровського НДЕКЦ МВС України.

В клопотанні слідчий просить розглянути справу в його відсутність, клопотання підтримує у повному обсязі і просить його задовільнити.

Згідно ч.3ст.244КПК України особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Відповідно до ч. 4ст. 107 КПК Україниу разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цьогоКодексусудове провадження здійснюється судом за відсутністю осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що воно підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно ст.2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно дост.242КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Відповідно до ст.244 КПК України клопотання про проведення експертизи розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування.

Згідно ч.6 ст.244 КПК України слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

На підставі ст.7 Закону України "Про судову експертизу" судово-експертну діяльність у кримінальному провадженні здійснюють державні спеціалізовані установи, а в інших випадках - також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку

та на умовах, визначених цим Законом.

До державних спеціалізованих установ належать:

науково-дослідні установи судових експертиз Міністерства юстиції України;

науково-дослідні установи судових експертиз, судово-медичні та судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України;

експертні служби Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України.

Відповідно ч.9 ст.244 КПК України висновок експерта, залученого слідчим суддею, надається особі, за клопотанням якої він був залучений.

На підставі викладеного, приходжу до висновку, що матеріали клопотання містять достатні дані, якими слідчий довів необхідність призначення експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Керуючись ст.ст. 242-244 КПК України, -

ПОСТАНОВИЛА :

Клопотання слідчого Першотравенського ВП Павлоградського ВП ГУНП у Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_4 про призначення судової експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів - задовільнити.

Призначити у кримінальному провадженні №12019040380000446 від 21 вересня 2019 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.320 КК України, судову експертизу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, проведення якої доручити судовому експерту Дніпропетровського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, на вирішення якої поставити питання:

- чи являються таблетки в кількості 20 штук, вилучені 21 вересня 2019 року у ОСОБА_3 , наркотичним засобом, психотропною речовиною, їх аналогом або прекурсором, якщо так, то яким?

- яка вага наркотичного засобу, психотропної речовини, їх аналога або прекурсору в перерахунку на суху масу?

Для дослідження експерту направити вилучені у ОСОБА_3 таблетки в кількості 20 шт, упаковані в сейф-пакет №3973957.

Згідно ст. 5 ЗУ «Про судову експертизу» дозволити експертам Дніпропетровського НДЕКЦ МВС України пошкодження або витрачення об`єктів дослідження, в тій мірі, в якій це необхідно для дослідження.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність по ст.ст.384,385 КК України.

Висновок експерта надати слідчому Першотравенського ВП Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області капітану поліції ОСОБА_4 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1 .

СудПершотравенський міський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення24.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84458665
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення експертизи

Судовий реєстр по справі —186/1574/19

Ухвала від 16.04.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стороженко Сергій Олександрович

Ухвала від 27.01.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

Ухвала від 24.01.2020

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Мудрецький Р. В.

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

Ухвала від 10.01.2020

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

Ухвала від 27.12.2019

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

Ухвала від 24.09.2019

Кримінальне

Першотравенський міський суд Дніпропетровської області

Янжула С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні