Рішення
від 24.09.2019 по справі 202/8015/18
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/8015/18

Пров. № 2/202/945/2019

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

24 вересня 2019 року Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська у складі:

судді: - Бєльченко Л.А.

при секретарі: - Розсоха І.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпрі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , діючої в інтересах недієздатної ОСОБА_2 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Тверська,5 про визнання протиправними і скасування рішення загальних зборів ОСББ та зобов`язання вчинити певні дії, -

в с т а н о в и в :

Звернувшись до суду з цим позовом в інтересах ОСОБА_2 , ОСОБА_1 зазначила, що вона є опікуном недієздатної ОСОБА_2 , яка є інвалідом першої групи. Останній належить квартира АДРЕСА_1 .

26.07.2018 року відповідач, посилаючись на рішення загальних зборів співвласників ОСББ Тверська,5 від 23.05.2018 року № 9 про закриття сміттєпроводу в будинку, проведено демонтаж кришок і завантажувальних клапанів сміттєпроводу і заварені сміттєприймальні камери на сходових клітинах у першому під`їзді будинку АДРЕСА_1 .

Позивач вважає рішення загальних зборів про закриття сміттєпроводу протиправним і таким, що підлягає скасуванню, оскільки для закриття сміттєпроводу повинна бути згода всіх без виключення мешканців-власників квартир та наявність утилізатора сміття у кожній квартирі. Дане рішення порушує Державні санітарні норми та правила утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України № 145 від 17.03.2011 року. Крім того, під час прийняття оскаржуваного рішення було порушено процедуру, передбачену статтею 10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , так як позивачеві не було повідомлено про проведення загальних зборів з питання закриття сміттєпроводу, чим порушено вимогу Закону під час скликання зборів і позбавило її, як представника, можливості взяти участь у загальних зборах. Тому просила позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача, адвокат Патика А.В. позовні вимоги не визнав, зазначивши, що відповідно до рішення загальних зборів співвласників ОСББ Тверська,5 від 23.05.2018 року № 9 було прийнято рішення зняти старі сміттєпроводи та зашити їх отвори металевими листами. Всі роботи, пов`язані із закриттям сміттєпроводів, проводили співвласники ОСББ, а не відповідач у справі. За дане рішення проголосувало 75,82% співвласників багатоквартирного будинку, тобто рішення прийнято 2/3 голосів співвласників ОСББ, що відповідає положенням Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку і положенням Статуту ОСББ Тверська,5 . Підставою для прийняття даного рішення стало те, що у сміттєпроводи скидаються залишки продуктів, віджими овочів та фруктів, памперси для дорослих без належного упакування, що призводить до антисанітарного стану під`їздів, появи неприємних запахів та появи мишей.

Крім того, виконавчим комітетом Дніпровської міської ради від 11.04.2017 року №223 було прийнято рішення про закриття сміттєпроводів у багатоквартирних будинках, що не визначилися з формою управління та здійснення у зв`язку з цим перерахунку плати мешканців багатоквартирних будинків за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуги з управління багатоквартирними будинками. Тобто територіальна громада міста Дніпра в особі виконавчого комітету Дніпровської міської ради приймає рішення щодо закриття сміттєпроводів у багатоквартирних житлових будинках, де не створено об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, ЖСК тощо, бо фактично вони є надавачами послуг. Дане рішення підтверджує право на закриття сміттєпроводів без згоди усіх мешканців будинку за відповідним рішенням балансоутримувача, органу управління або самостійно за рішенням співвласників багатоквартирного будинку.

Також представник відповідача зазначив, що насправді недієздатна ОСОБА_2 з 01.08.2010 року і по теперішній час знаходиться в КЗ Поливанівський дитячий будинок- інтернат , що знаходиться в с. Поливанівка Магдалинівського району Дніпропетровської області. Представник відповідача зауважив, що рішення не може бути визнано протиправним і скасовано з формальних підстав, а саме тому, що були порушені вимоги про скликання зборів. Тому просив відмовити у задоволенні позову, враховуючи вищевикладене.

З`ясувавши всі обставини справи і перевіривши їх доказами, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог позивача, виходячи з такого.

ОСОБА_1 , яка звернулась до суду з цим позовом в інтересах ОСОБА_2 , визнаної недієздатною на підставі рішення Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 05.02.2015 року, є опікуном останньої (а.с. 11). ОСОБА_2 на підставі Свідоцтва про право власності на житло, виданого Управлінням житлового господарства Дніпровської міської ради 29.12.2008 року належить квартира АДРЕСА_1 (а.с.6).

З рішення загальних зборів співвласників ОСББ Тверська,5 від 23.05.2018 року

(протокол № 9) слідує, що кількістю у 75,82% голосів співвласників будинку по АДРЕСА_1 прийнято рішення про закриття сміттєпроводів металевими листами (а.с.67-75).

Відповідно до статті 1 Закону України Про об`єднанняспіввласників багатоквартирного будинку об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Згідно зі статтею 4 цього Закону об`єднання співвласників багатоквартирного будинку створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Положенням статті 10 Закону встановлено, що органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Загальні збори скликаються і проводяться в порядку, передбаченому цим Законом для установчих зборів, правлінням об`єднання або ініціативною групою з не менш як трьох співвласників. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. Рішення загальних зборів оприлюднюється. У передбачених статутом або рішенням загальних зборів випадках воно може бути надане співвласникам під розписку або направлене поштою (рекомендованим листом). Співвласники мають право знайомитися з рішеннями (протоколами) загальних зборів, затвердженими такими рішеннями документами та робити з них копії. Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку.

Положенням Статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Тверська,5 , затвердженого на установчих зборах співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 24.04.2016 року, встановлено, що метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом (п.1 розд.2). Органом управління об`єднання є загальні збори . Загальні збори вправі приймати рішення з усіх питань діяльності об`єднання. Загальні збори скликаються не рідше одного разу на рік. До виключної компетенції загальних зборів належать, зокрема, питання про використання спільного майна. Рішення на загальних зборах приймається шляхом відкритого поіменного голосування. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників (1 власник - 1 голос, незалежно від площі та кількості квартир або приміщень, що перебувають у його власності. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників ( п.2,3,8,11 розд.3).

Згідно з п.2.17 Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України № 145 від 17.03.2011 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.04.2011 року за №457/19195, у житлових будинках, що будуються висотою 5 поверхів і вище, може бути влаштовано сміттєпроводи відповідно до вимог державних будівельних норм та державних стандартів. Дозволяється проектувати та будувати житлові будинки без улаштування сміттєпроводів у разі проведення оброблення (перероблення) побутових відходів шляхом обладнання всіх квартир утилізаторами (подрібнювачами) залишків харчових продуктів та влаштування окремого технічного ліфту для перевезення твердих відходів. В існуючих багатоповерхових житлових будинках дозволяється закриття сміттєпроводу у разі проведення оброблення (перероблення) побутових відходів шляхом обладнання всіх квартир утилізаторами (подрібнювачами) залишків харчових продуктів та письмової згоди всіх мешканців цих будинків за погодженням з балансоутримувачем цих будинків.

Наведене свідчить, що закриття сміттєпроводу у багатоповерхових житлових будинках можливе лише за двох умов: обладнання всіх квартир утилізаторами

(подрібнювачами) залишків харчових продуктів та письмової згоди

всіх мешканців цих будинків.

Встановивши, що рішення загальних зборів співвласників ОСББ Тверська,5 від 23.05.2018 року, оформлене протоколом № 9, про закриття сміттєпроводу в будинку АДРЕСА_1 , прийнято в порушення Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, а саме, за відсутності згоди всіх співвласників цього будинку і без обладнання всіх квартир утилізаторами (подрібнювачами) залишків харчових продуктів, суд вважає, що є підстави для задоволення позовних вимог позивача.

Суд не приймає до уваги посилання представника відповідача на те, що оскаржуване рішення прийнято 2/3 голосів від усієї кількості співмешканців будинку, а отже відповідає положенням Статуту, оскільки в даному випадку положення Статуту щодо легітимності рішення загальних зборів суперечить вимогам Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України № 145 від 17.03.2011 року, які мають вищу юридичну силу.

Не приймає суд до уваги посилання представника відповідача на те, що недієздатна ОСОБА_2 фактично не проживає у власній квартирі, оскільки знаходиться в дитячому будинку - інтернаті, а тому її права не порушуються з боку ОСББ у зв`язку із закриттям сміттєпроводу. Зазначене не спростовує висновків суду щодо неправомірності рішення загальних зборів співвласників будинку щодо закриття сміттєпроводу.

Суд критично ставиться до зауважень представника відповідача стосовно того, що фактично сміттєпроводи закриті самими співмешканцями будинку, оскільки такі дії проведені на підставі оскаржуваного рішення загальних зборів ОСББ.

За таких обставин, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог позивача.

Оскільки при подачі позову законним представником позивача судовій збір не сплачувався, так як ОСОБА_2 є інвалідом першої групи, суд відповідно до правил статті 141 ЦПК України стягує судовий збір на користь держави з відповідача у розмірі 704,80 грн.

Керуючись ст.ст. 4,5,10, 13,81,89,141,259,263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , діючої в інтересах недієздатної ОСОБА_2 , задовольнити частково.

Визнати неправомірним і скасувати рішення загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Тверська,5 , оформлених протоколом № 9 від 23.05.2018 року в частині закриття сміттєпроводів (питання порядку денного № 3).

Зобов`язати Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Тверська,5 відновити функціонування сміттєпроводу згідно технічної документації на будинок у першому під`їзді будинку за адресою: АДРЕСА_1.

Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Тверська,5 (ідентифікаційний код 40727963), в дохід держави судовий збір у розмірі 704,80 гривень

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу подано не було.

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Бєльченко Л.А.

Дата ухвалення рішення24.09.2019
Оприлюднено26.09.2019
Номер документу84487496
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправними і скасування рішення загальних зборів ОСББ та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —202/8015/18

Постанова від 25.02.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 04.12.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 08.11.2019

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 30.10.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Рішення від 24.09.2019

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Рішення від 24.09.2019

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 19.12.2018

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні