Рішення
від 24.09.2019 по справі 543/826/19
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

543/826/19

2-о/543/35/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24.09.2019 року смт Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі головуючого судді Грузман Т.В., за участі секретаря судового засідання Степаненко Л.М. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Оржиця цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Савинська сільська рада Оржицького району Полтавської області, Оржицька державна нотаріальна контора Полтавської області, про встановлення факту проживання однією сім`єю,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернувся 16.08.2019 року до Оржицького районного суду Полтавської області із вищевказаною заявою.

У заяві ОСОБА_1 вказав, що дід заявника ОСОБА_2 ОСОБА_3 та ОСОБА_4 перебували в зареєстрованому шлюбі, як чоловік та дружина та проживали однією сім`єю в с. Савинці Оржицького району Полтавської області. Спільних дітей ОСОБА_2 ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не мали. Заявник зазначає, що ОСОБА_4 власних дітей не мала, своїми дітьми рахувала дітей свого чоловіка, яких вони виховували разом.

ОСОБА_1 у заяві вказує, що його батько ОСОБА_5 є сином ОСОБА_6 від першого шлюбу та постійно проживав разом зі своїм батьком та названою матір`ю (мачухою) в будинку АДРЕСА_1 . За вказаною адресою постійно проживав і заявник. Проживаючи з 90-х років однією сім`єю вони були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки сім`ї. ОСОБА_4 рахувала батька заявника своїм сином, а заявника своїм онуком та виконувала відносно них усі материнські та інші родинні обов`язки.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 померла. За життя вона склала заповіт на ім`я брата заявника ОСОБА_7 , однак останній заяву про намір прийняти спадщину до нотаріальної контори не подавав та не прийняв спадщину в порядку ст. 1268 ЦК України, як спадкоємиць, який проживав разом із спадкодавцем на час його смерті. Спадщину ОСОБА_4 у порядку вимог ст. 1264 ЦК України прийняв батько заявника ОСОБА_5 , який зберігав та користувався майном спадкодавці після її смерті.

У заяві вказано, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько заявника ОСОБА_5 Спадщину після його смерті прийняв заявник. Для оформлення спадщини, яка залишилась після смерті ОСОБА_4 , яку успадкував ОСОБА_5 заявнику необхідно встановити факт и спільного проживання його батька із спадкодавцем ОСОБА_4 однією сім`єю.

Посилаючись на вищевикладені обставини ОСОБА_7 просив встановити факт проживання ОСОБА_5 в будинку АДРЕСА_1 , однією сім`єю з ОСОБА_4 з 1995 року до дня смерті спадкодавця - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судове засідання заявник та його представник не з`явилися, проте від останнього надішла до суду заява, в якому прохає суд розгляд справи провести без їх участі. Прохає задовольнити заявлених факт в повному обсязі. Судові витрати просить залишити за заявником.

Представники заінтересованих осіб Савинської сільської ради Оржицького району Полтавської області та Оржицької державної нотаріальної контори Полтавської області в судове засідання не з`явилися, при цьому направили до суду заяви, в яких прохали розглянути справу без їх участі та не заперечують щодо задоволення заяви ОСОБА_7 .

Суд ухвалює рішення без проведення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу по справі, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши докази і давши їм належну оцінку, приходить до висновку, що заява ОСОБА_7 про встановлення факту проживання однією сім`єю підлягає задоволенню.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Згідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичної особи, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_5 , останнім місцем проживання якого було с. Савинці, Оржицького району Полтавської області (а.с. 5 зворот).

Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру після смерті ОСОБА_5 заведена спадкова справа (а.с. 11).

Заявник ОСОБА_1 (а.с. 16, 17) є спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_5 , оскільки останній являється його батьком, та прийняв спадщину шляхом подачі заяви до нотаріальної контори (а.с. 6 зворот, 32 ). На частину спадкового майна ОСОБА_5 . заявник ОСОБА_7 оформив свої спадкові права, отримавши свідоцтва про право на спадщину (а.с. 57, 59).

Державний нотаріус Оржицької державної нотаріальної контори Полтавської області Потапенко Л.Д. постановою від 16.04.2019 року відмовила заявнику ОСОБА_7 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_5 на майно померлої ОСОБА_4 по причині не надання ним документів, що підтверджують родинні відносини між ОСОБА_5 та ОСОБА_4 (а.с. 14).

Також, судом встановлено, що згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України батьками ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 є ОСОБА_6 та ОСОБА_8 (а.с. 10).

Згідно даних з витягу погосподарської книги Савинської сільської ради Оржицького району за 1991-1995 р.р ОСОБА_5 вказаний сином голови двору ОСОБА_6 та його дружини ОСОБА_4 (а.с. 7 зворот).

З витягів з погосподарських книг Савинської сільської ради Оржицького району за 1996-2000 р.р. та за 2001-2005 р.р. вбачається, що ОСОБА_4 значиться як мати голови двору ОСОБА_5 (а.с. 8).

ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.5).

Згідно довідки Савинської сільської ради Оржицького району Полтавської області №322/02-26 від 24.06.2019 року останнім місцем проживання ОСОБА_4 було АДРЕСА_1 . На день смерті ОСОБА_4 та протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця за вказаною адресою були зареєстровані та проживали ОСОБА_5 , ОСОБА_1 . Вказані громадяни проживали однією сім`єю та вели спільне господарство. Обряд поховання ОСОБА_4 . провели ОСОБА_5 та ОСОБА_7 (а.с. 7).

Після смерті ОСОБА_4 залишилося спадкове майно у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,08 га, яка розташована на території Савинської сільської ради Оржицького району Полтавської області (а.с. 15).

Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру після смерті ОСОБА_4 спадкова справа не заведена (а.с. 13).

Спадкоємцем за заповітом ОСОБА_4 є ОСОБА_7 (помер ІНФОРМАЦІЯ_4 ) (а.с. 6, 12). З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_7 спадщину ОСОБА_4 в порядку ст. 1268 ЦК України не приймав як спадкоємець, який проживав разом із спадкодавцем на час його смерті та заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини не подавав (а.с. 7, 8).

В судовому засіданні свідки ОСОБА_9 та ОСОБА_10 підтвердили, що батько заявника ОСОБА_5 з 1995 року проживав разом із ОСОБА_4 до дня смерті останньої, він відносився до неї як до матері, а вона в свою чергу виховувала та піклувалася про нього як мати.

За правилами статей 1216, 1217 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Відповідно до положень ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Згідно із ст. 1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менше як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Таким чином, для одержання права на спадкування у зазначених осіб необхідне встановлення двох юридичних фактів: 1) проживання однією сім`єю; 2) на час відкриття спадщини має пройти принаймні п`ять років, протягом яких спадкоємець проживав зі спадкодавцем однією сім`єю.

Згідно роз`яснень, викладених у п.п.2, 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування" №7 від 30.05.2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд про встановлення цих фактів. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з цим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутись в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

У п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування судам роз`яснено, що при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другої статті 3 СК про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом.

До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки, зокрема, вітчим, мачуха, пасинки, падчерки, інші особи, які взяли до себе дитину як члена сім`ї, тощо.

Метою встановлення факту спільного проживання батька заявника ОСОБА_5 зі спадкодавцем ОСОБА_4 є необхідність реалізації права заявника на оформлення спадкового майна, отже такий факт породжує юридичні наслідки. Чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем.

За вказаних обставин, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, та враховуючи те, що під час розгляду справи, знайшли підтвердження обставини, на які посилається заявник, і вони є такими, що дозволяють встановити факт постійного проживання батька заявника ОСОБА_5 в будинку АДРЕСА_1 , однією сім`єю разом з мачухою ОСОБА_4 з 1995 року до дня смерті останньої - 12.01.2004 року, приймаючи до уваги, що заявник позбавлений можливості здійснення права на спадкування в інший спосіб, окрім як встановлення у судовому порядку вказаного юридичного факту, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1216, 1217, 1223, 1264 ЦК України, ст. ст.12,13,81,141,247,263-265, 293, 294, 315,316,319 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ), заінтересовані особи: Савинська сільська рада Оржицького району Полтавської області (місцезнаходження: Полтавська область, Оржицький район, с. Савинці, вул. Бабака, 5а, ідентифікаційний код юридичної особи: 25157317 ) , Оржицька державна нотаріальна контора Полтавської області (місцезнаходження: Полтавська область, Оржицький район, смт. Оржиця, вул. Центральна, 22, ідентифікаційний код юридичної особи: 02900127), про встановлення факту проживання однією сім`єю - задовольнити.

Встановити факт проживання ОСОБА_5 в будинку АДРЕСА_1 , однією сім`єю з ОСОБА_4 з 1995 року до дня смерті спадкодавця - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Грузман Т.В.

СудОржицький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення24.09.2019
Оприлюднено26.09.2019
Номер документу84497582
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —543/826/19

Рішення від 24.09.2019

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Грузман Т. В.

Ухвала від 19.08.2019

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Грузман Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні