Ухвала
від 26.09.2019 по справі 924/411/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"26" вересня 2019 р.Справа № 924/411/19

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Заярнюк І.В., розглянувши клопотання судових експертів Денисова Д.В., Халаменди В.П. Хмельницького відділення Київського науково - дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи згідно ухвали господарського суду від 30.07.2019 року у справі 924/411/19

за позовом приватного підприємства "Форвард", м. Хмельницький

до акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз",

м. Хмельницький

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Кварталбуд-10", м. Хмельницький,

про зобов`язання підключити об`єкт "80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д" до газороподільної системи

про зобов`язання здійснити пуск газу (об`єкт "80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д")

ВСТАНОВИВ :

Позивачем заявлено позов про зобов`язання підключити об`єкт "80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д" до газороподільної системи та про зобов`язання здійснити пуск газу (об`єкт "80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д"). Згідно з позовною заявою, як на підставу позовних вимог позивач посилається на п. 4.10 ПБСГ, де передбачено, що пуск газу здійснюється одночасно з підключенням до діючих новозбудованих газопроводів, ГРП, ШГРП, газопроводів вводів житлових і громадських будинків, промислових і сільськогосподарських підприємств, котелень, підприємств комунального та побутового обслуговування населення, а також газових мереж всередині будівель. До підключення новозбудоваих розподільних газопроводів до ГРП, ШГРП, вводів у кінці кожного газопроводу, що підключається, необхідно ставити заглушки. Якщо в кінці газопроводу, що підключається є запірний пристрій, після нього встановлюють інвентарну заглушку. В окремих випадках допускається виконання підключення до діючої системи газопостачання вузлів підключення із запірною арматурою для подальшого підключення газопроводів, що будуються. У цих випадках після запірної арматури необхідно передбачити патрубок довжиною не менше ніж 0,5 м. із заглушкою. На думку позивача вказані вимоги ним виконані. Натомість, у відзиві на позов як на підставу заперечення позовних вимог відповідач посилається також на п. 4.10 ПБСГ та приходить до висновку, що вказані вимоги позивачем не виконані.

На стадії підготовчого провадження у справі № 924/411/19 ухвалою господарського суду від 30.07.2019 року провадження у справі № 924/411/19 зупинено у зв`язку з призначенням у справі судової будівельно-технічної експертизи , проведення якої доручено не менше як двом експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (03057, м. Київ, вул.Смоленська, 6) та поставлено на вирішення експертів наступні питання:

1. Чи відповідають технічні умови приєднання до газорозподільчої системи (видані ПАТ по газопостачанню та газифікації „Хмельницькгаз» приватному підприємству „Форвард» 04.05.2017 року № 26/17 бк) вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва, Закону України «Про ринок природного газу» та Кодексу газорозподільних систем? Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності?

2. Чи визначають технічні умови приєднання до газорозподільчої системи (видані ПАТ по газопостачанню та газифікації „Хмельницькгаз» приватному підприємству „Форвард» 04.05.2017 року № 26/17 бк) комплекс умов і вимог до інженерного забезпечення приєднання об`єкта замовника до газорозподільної системи, вихідні дані для проектування газових мереж?

3. Чи виконані на об`єкті - "80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д" роботи з пуску газу в газове обладнання об`єкта газопостачання , передбачені договором від 23 листопада 2018 року №AHm18039-18 (укладеним між ПП «Форвард» (замовник) та відповідачем (підрядник) ?

4. Чи є технічна можливість відповідно до технічних умов приєднання до газорозподільчої системи (видані ПАТ по газопостачанню та газифікації „Хмельницькгаз» приватному підприємству „Форвард» 04.05.2017 року № 26/17 бк) здійснити приєднання об`єкта ("80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д") до газорозподільчої системи?

Супровідним листом господарського суду області від "13" серпня 2019 р. № 924/411/19/7268/19 року матеріали справи № 924/411/19 для проведення експертизи надіслані на адресу Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

16.09.2019 року при супровідному листі Хмельницького відділення Київського науково - дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України на адресу господарського суду області надійшло клопотання судових експертів Денисова Д.В., Халаменди В.П. Хмельницького відділення Київського науково - дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України про надання додаткових матеріалів, необхідних для для проведення експертизи згідно ухвали господарського суду від 30.07.2019 року у справі 924/411/19.

Зокрема, вказаним клопотанням судові експерти на підставі ст. 69 Господарського процесуального кодексу України просять суд надати:

- Проектно-кошторисну документацію (текстову та графічну частину) на робочий проект газифікації 10-ти поверхового 80-ти квартирного житлового будинку вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1 Г в м. Хмельницький .

- Документ який підтверджує зміну будівельної адреси об`єкта вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1 Г в м. Хмельницький на адресу вул. Старокостянтинівське шосе. 2-Д в м. Хмельницький.

- виробничу документацію на виконання будівельних робіт із газифікації 10-ти поверхового 80-ти квартирного житлового будинку вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1 Г в м. Хмельницький : відомості списання матеріалів, журнали виконання робіт, журнали авторського нагляду, журнал вхідного контролю, товарно-транспортні накладні, виконавчі схеми, акти на закриття прихованих робіт або їх завірені копії в повному обсязі.

- Акт приймання газообладнання для проведення комплексного випробування (пуско-налагоджувальних робіт).

Пунктом 1 частини першої статті 13 Закону України "Про судову експертизу" передбачено право судового експерта, незалежно від виду судочинства, зокрема, подавати клопотання про надання додаткових матеріалів, якщо експертиза призначена судом або органом досудового розслідування.

Клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів розглядаються господарським судом з винесенням відповідної ухвали (після поновлення провадження у справі та витребування її матеріалів з експертної установи і повідомлення учасників судового процесу про час та місце проведення відповідного судового засідання). Аналогічна правова позиція викладена в п. 11 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 року № 4 "Про деякі питання практики призначення судової експертизи". У порядку ст. 81 ГПК України та п. 11 Постанови Пленуму ВГСУ № 4 від 23.03.2012 року "Про деякі питання практики призначення судової експертизи" .

Положеннями ст. 230 Господарського процесуального кодексу України визначено, що провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу. З дня поновлення провадження у справі перебіг процесуальних строків продовжується. Провадження у справі продовжується із стадії, на якій його було зупинено.

За положеннями ст. 102 Господарського процесуального кодексу України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При цьому, експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали справи для проведення експертизи.

За наведених обставин, з метою вирішення клопотання судових експертів Денисова Д.В., Халаменди В.П. Хмельницького відділення Київського науково - дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України щодо надання додаткових документів, необхідних для проведення експертизи, суд доходить висновку про поновлення провадження у справі та витребування від сторін документів, про надання яких клопочуть експерти.

При визначенні дати проведення підготовчого засідання у справі № 924/411/19 по розгляду клопотання експертів, суд враховує наступне.

На підставі ч. 3 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

В порядку наведених норм Господарського процесуального кодексу України, суд продовжив строк підготовчого провадження у справі № 924/411/19 на 30 днів. З врахуванням зупинення провадження у справі у зв`язку з призначенням судової експертизи, у суду залишилося 17 днів строку для проведення підготовчого засідання, який не узгоджується зі строками, необхідними для призначення підготовчого засідання із повідомленням сторін спору, витребування від сторін спору - документів, про надання яких клопочуть експерти.

Згідно вимог ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов`язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку. Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору.

Відповідно до Листа Верховного Суду України головам апеляційних судів України від 25 січня 2006 року № 1-5/45, у цивільних, адміністративних і господарських справах перебіг провадження для цілей статті 6 Конвенції розпочинається з моменту подання позову і закінчується винесенням остаточного рішення у справі. Критерії оцінювання "розумності" строку розгляду справи є спільними для всіх категорій справ (цивільних, господарських, адміністративних чи кримінальних). Це - складність справи, поведінка заявника та поведінка органів державної влади (насамперед, суду).

В силу приписів ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Так, у відповідності до ч. ч. 1, 3 ст. 73 ГПК України доказами у справі є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Приписами статті 129 Конституції України до основних засад судочинства віднесено, зокрема, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведеності перед судом їх переконливості.

З врахуванням вищевикладеного, приймаючи до уваги необхідність вирішення клопотання експертів про надання додаткових документів, необхідних для проведення призначеної у справі судової експертизи, належне повідомлення сторін про дату підготовчого провадження у якому буде розглядатися подане клопотання експертів, витребування від сторін документів, про надання яких клопочуть експерти, суд доходить висновку про призначення підготовчого засідання у даній справі в порядку ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Керуючись ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст.ст.102, 230, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Провадження у справі поновити.

2. Підготовче засідання у справі № 924/411/19 призначити 03 жовтня 2019 р. 11:00

3. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Хмельницької області за адресою: м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1.

4. Зобов`язати сторони - приватне підприємство "Форвард", м. Хмельницький та акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз", подати господарському суду у строк до 03.10.2019р. року:

- Проектно-кошторисну документацію (текстову та графічну частину) на робочий проект газифікації 10-ти поверхового 80-ти квартирного житлового будинку вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1 Г в м. Хмельницький .

- Документ який підтверджує зміну будівельної адреси об`єкта вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1 Г в м. Хмельницький на адресу вул. Старокостянтинівське шосе. 2-Д в м. Хмельницький.

- виробничу документацію на виконання будівельних робіт із газифікації 10-ти поверхового 80-ти квартирного житлового будинку вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1 Г в м. Хмельницький : відомості списання матеріалів, журнали виконання робіт, журнали авторського нагляду, журнал вхідного контролю, товарно-транспортні накладні, виконавчі схеми, акти на закриття прихованих робіт або їх завірені копії в повному обсязі.

- Акт приймання газообладнання для проведення комплексного випробування (пуско-налагоджувальних робіт).

5. Явку уповноважених представників учасників спору у підготовче засідання визнати обов`язковою.

6. Попередити учасників спору про відповідальність за невиконання вимог ухвали суду відповідно до ст. 135 ГПК України у вигляді стягнення штрафу.

Дана ухвала набирає законної сили з дня її постановлення у відповідності до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: htth://km.arbitr.gov.ua.

Суддя І.В. Заярнюк

Віддрук. у 5 прим.:

1 - до справи; 2,3 - позивачу (29000, м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 28; адвокату Заїка В.В. - 29000, м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 7Б);

4 - відповідачу (29000, м. Хмельницький, просп. Миру, 41) .

5 - третя особа - обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Кварталбуд-10" (29000, м. Хмельницький,вул.Володимирська, 109).

Всім рек . з пов. про вручення

Дата ухвалення рішення26.09.2019
Оприлюднено27.09.2019
Номер документу84515759
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/411/19

Рішення від 11.12.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 12.11.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 04.10.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 30.07.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 30.07.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 05.07.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 31.05.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 16.05.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні