Рішення
від 11.12.2019 по справі 924/411/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"11" грудня 2019 р. Справа № 924/411/19

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі: суддя Заярнюк І.В., за участю секретаря судового засідання Виноградова Б.С,. розглянувши матеріали справи

за позовом приватного підприємства "Форвард", м. Хмельницький

до публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Хмельницькгаз", м. Хмельницький

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Кварталбуд-10"

про зобов`язання підключити об`єкт "80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д" до газороподільної системи

про зобов`язання здійснити пуск газу (об`єкт "80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д")

Представники сторін:

позивач : Заїка В.В. , ордер від 25.04.2019р. №002304

відповідач: Доценко О.О. - представник, свідоцтво від 10.10.2018р.

В судовому засіданні відповідно до ст.240 ГПК України проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Процесуальні дії по справі.

На адресу суду надійшла позовна заява приватного підприємства "Форвард", м. Хмельницький до публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Хмельницькгаз", м. Хмельницький про зобов`язання підключити об`єкт "80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д" до газороподільної системи про зобов`язання здійснити пуск газу (об`єкт "80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д")

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.05.2019 року вказану позовну заяву передано для розгляду судді Заярнюку І.В.

Ухвалою суду від 16.05.2019р. прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі для її розгляду в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання на 11:00 год. "10" червня 2019 р.

Ухвалою суду від 31 травня 2019 року підготовче засідання по справі №924/411/19 призначено на 05 липня 2019 року.

Ухвалою суду від 05.07.2019р. продовжено строк підготовчого провадження у справі на тридцять днів, підготовче засідання відкладено на "30" липня 2019 р.

На стадії підготовчого провадження у справі № 924/411/19 ухвалою господарського суду від 30.07.2019 року провадження у справі № 924/411/19 зупинено у зв`язку з призначенням у справі судової будівельно-технічної експертизи, проведення якої доручено не менше як двом експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Супровідним листом господарського суду області від "13" серпня 2019 р. № 924/411/19/7268/19 року матеріали справи № 924/411/19 для проведення експертизи надіслані на адресу Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

16.09.2019 року при супровідному листі Хмельницького відділення Київського науково - дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України на адресу господарського суду області надійшло клопотання судових експертів Денисова Д.В., Халаменди В.П. Хмельницького відділення Київського науково - дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи згідно ухвали господарського суду від 30.07.2019 року у справі 924/411/19.

Листом від 30.10.2019р. зважаючи на вищевикладене, суд звернувся до Хмельницького відділення Київського науково - дослідного інституту судових експертиз з проханням матеріали справи №924/411/19 повернути до господарського суду Хмельницької області.

04.11.2019р. на адресу господарського суду області від Хмельницького відділення Київського науково - дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України надійшли матеріали справи та лист про зняття судової будівельно-технічної експертизи з виконання у зв`язку з її оплатою.

Ухвалою суду від 12.11.2019р. провадження у справі № 924/411/19 поновлено, підготовче засідання призначено на 19.11.2019 р.

Ухвалою суду від 19.11.2019 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Виклад позицій учасників справи, заяви, клопотання.

Позивач звернувся до суду з позовом, у якому просить зобов`язати відповідача підключити об`єкт "80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д" до газороподільної системи та здійснити пуск газу (об`єкт "80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д").

Обґрунтовуючи позовні вимоги Позивач посилається на те, що є замовником Об`єкту будівництва. 04.05.2017 року Позивачем отримано від Відповідача технічні умови на об`єкт будівництва та укладено договір №03 АНт4063-17. Крім цього, Позивачем отримано містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки на будівництво об`єкта та зареєстровано декларацію на початок виконання будівельних робіт на будівництво об`єкта. Забудову земельної ділянки здійснило ОК "ЖБК "КВАРТАЛБУД-10". За наслідками закінчення будівництва об`єкту та введення його в експлуатацію Позивач звернувся до Відповідача з заявою щодо підключення Об`єкту будівництва до газових мереж та здійснення пуску газу. За розглядом вказаної заяви йому було відмовлено. Відмова у задоволені вказаної заяви, на думку позивача, є необґрунтованою та протиправною.

Наголошує на тому, що підставою для відмови від пуску газу до Об`єкту будівництва є не встановлення газових приладів (газових плит) у всіх квартирах будинку, що підтверджується листом від 06.12.2018 року № Нт 007.2-Лв-6262-1218. Станом на день подання позову вказана обставина не відповідає дійсності в квартирах Позивачем були виконані всі передбачені ПБСГ вимоги по встановленню газових плит для убезпечення техніки безпеки під час пуску газу на об`єкт в цілому, а отже у Відповідача відсутні будь-які підстави для відмови Позивачеві у пуску газу до об`єкту забудови.

Вказане, на думку позивача, підтверджується зокрема тим, що відповідно до п. 4.10 ПБСГ, пуск газу здійснюється одночасно з підключенням до діючих новозбудованих газопроводів, ГРП, ШГРП, газопроводів вводів житлових і громадських будинків, промислових і сільськогосподарських підприємств, котелень, підприємств комунального та побутового обслуговування населення, а також газових мереж всередині будівель. До підключення новозбудоваих розподільних газопроводів до ГРП, ШГРП, вводів у кінці кожного газопроводу, що підключається, необхідно ставити заглушки. Якщо в кінці газопроводу, що підключається є запірний пристрій, після нього встановлюють інвентарну заглушку. В окремих випадках допускається виконання підключення до діючої системи газопостачання вузлів підключення із запірною арматурою для подальшого підключення газопроводів, що будуються. У цих випадках після запірної арматури необхідно передбачити патрубок довжиною не менше ніж 0,5 м. із заглушкою.

Відповідно до п. 4.11 ПБСГ, подавання газу у внутрішні газопроводи і до газових приладів новозбудованих житлових будинків (або після їх капітального ремонту) здійснюється газорозподільним підприємством за зверненням власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)) відповідно до вимог чинного законодавства України та укладеного договору про постачання природного газу на прийнятий в експлуатацію об`єкт. Після пуску газу крани перед газовими приладами повинні бути закриті і опломбовані. Система газопостачання передається власнику (балансоутримувачу та/або орендарю (наймачу)) шляхом складання відповідного акта.

Стверджує, що з метою забезпечення мешканців будинку газопостачанням на виконання умов договору АНм18039-18 позивачем було перераховано додатково кошти в сумі 725 000 гривень. Тому відповідачем від усіх власників квартир вказаного будинку були прийнято заяви на приєднання до договору про постачання природного газу побутовим споживачам.

Таким чином, свої вимоги мотивує тим, що між ним та відповідачем укладено договір на приєднання до газорозподільної системи (для приєднання, що не є стандартним), умови якого з боку ПП «Форвард» виконані в повному обсязі. Натомість, зауважує, що відповідач, всупереч вимогам договору, не здійснив підключення об`єкту будівництва до ГРМ та не здійснив пуск газу, мотивувавши відмову не встановленням газових приладів у квартирах будинку.

Позивач вважає, що така підстава для відмови є неправомірною, тому звернувся з даним позовом до суду . Також надав суду довідку АТ Хмельницькгаз на підтвердження факту підключення у 80 квартирному будинку з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою м. Хмельницький вул. Старокостянтинівське шосе 2-Д газових приладів у всіх квартирах.

Повноважний представник позивача в судовому засіданні позов підтримав, наполягає на задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Представник відповідача під час судового розгляду спору та у наданому суду відзиві на позов просить суд відмовити в задоволенні позову. Заперечення мотивує тим, що відповідачем проведено обстеження газовикористовуючого обладнання та зафіксовано, що в квартирах на об`єкті не встановлено газові плити та відсутні заглушки. З посиланням на Правила безпеки систем газопостачання вказує на неможливість вчинення дій з пуску газу в газові мережі внутрішнього газопостачання замовника.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Кварталбуд-10" повноважного представника у судове засідання не направив, про причини неявки суд не повідомив.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Як встановлено рішенням Господарського суду Хмельницької області 22.04.2019р. у справі № 924/157/19 (яке набрало законної сили) 20.10.2015 року ПП «Форвард» (підприємство) та обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Кварталбуд-10» (кооператив) уклали договір на забудову земельної ділянки, предметом якого є діяльність зі створення об`єкту будівництва (багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по Старокостянтинівському шосе, 2/1Г у м. Хмельницький) за рахунок фінансування членів кооперативу із метою отримання у власність об`єкта будівництва членами кооперативу та підприємством у тих обсягах квадратних метрів, що визначені у даному договорі.

04 травня 2017 року між приватним акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації «Хмельницькгаз» (оператор ГРМ) та приватним підприємством «Форвард» (замовник) укладено договір на приєднання до газорозподільної системи (для приєднання, що не є стандартним) №03AHm4063-17 (далі - договір), за умовами якого до газорозподільної системи оператора ГРМ, що на законних підставах перебуває в його власності або користуванні (експлуатації), приєднується на підставі технічних умов приєднання №26/17 бк від 04.05.2017 року: приєднання газопроводу низького тиску від місця забезпечення потужності до газового стояка даного 80 квартирного житлового будинку, що знаходить за адресою: вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1 Г, м. Хмельницький (об`єкт замовника).

Місце забезпечення потужності об`єкта замовника встановлюється на: газопроводі низького тиску Ф159мм на виході з існуючого ГРП в районі забудови (п. 2 договору).

Точка приєднання об`єкта замовника: газовий стояк низького тиску на вводі до будинку. Прогнозована точка вимірювання (місце встановлення вузла обліку): кухонні приміщення квартир (п.п. 3, 4 договору).

У п. 1 розділу ІІ договору визначено, що його предметом є забезпечення оператором ГРМ приєднання об`єкта замовника до ГРМ (будівництво та введення в експлуатацію газових мереж зовнішнього постачання від місця забезпечення потужності до точки приєднання) на підставі технічних умов та відповідно до проекту зовнішнього газопостачання і здійснення підключення об`єкта замовника до ГРМ і пуск газу на його об`єкт на умовах цього договору.

Замовник на умовах цього договору сплачує оператору ГРМ плату за приєднання (вартість послуги оператора ГРМ приєднання об`єкта замовника) (п. 2 розділу ІІ договору).

Відповідно до розділу ІІІ договору оператор ГРМ зобов`язується: забезпечити на підставі технічних умов і проекту зовнішнього газопостачання, зокрема, його кошторисної частини, та з урахуванням вимог цього договору приєднання об`єкта замовника до ГРМ (будівництво та введення в експлуатацію газових мереж зовнішнього газопостачання від місця забезпечення потужності до точки приєднання) у строки, зазначені в договорі, за умови виконання замокни ом зобов`язань, визначених розділом IV цього договору; за рахунок плати за приєднання закупити, встановити в точці вимірювання та прийняти в експлуатацію комерційний вузол обліку природного газу з урахуванням вимог цього договору та Кодексу газорозподільних систем; здійснити підключення об`єкта замовника до ГРМ (фізичне з`єднання газових мереж зовнішнього та внутрішнього газопостачання) упродовж десяти робочих днів у міській місцевості та п`ятнадцяти робочих днів у сільській місцевості після виконання таких умов:

надання замовником документів, що підтверджують введення в експлуатацію газових мереж внутрішнього постачання та їх фізичну наявність в точці приєднання;

погодження оператором ГРМ проекту внутрішнього газопостачання в передбачених цим договором та кодексом газотранспортних систем випадках;

оплата вартості відповідно до умов розділу IV цього договору;

підписання замовником на момент підключення акта розмежування балансової вартості належності газопроводів та експлуатаційної відповідальності сторін, складеного оператором ГРМ;

підписання замовником на момент підключення заяви про приєднання до договору про розподіл природного газу з персоніфікованими даними замовника (або в передбачених кодексом газорозподільної системи випадках технічної угоди про умови приймання-передачі природного газу між суміжними суб`єктами ринку природного газу), складеної оператором ГРМ. Підключення об`єкта замовника, проект внутрішнього газопостачання якого передбачає підключення третіх осіб (інших замовників, споживачів), здійснюється з урахуванням додаткових вимог, передбачених кодексом газорозподільної системи;

здійснити пуск газу в газовій мережі внутрішнього газопостачання протягом п`яти робочих днів у міській місцевості та десяти робочих днів у сільській місцевості після укладення договору розподілу природного газу (або технічної угоди про умови приймання-передачі природного газу, передбаченої кодексом газорозподільних систем для суміжних суб`єктів ринку природного газу) та після набуття замовником (суміжним суб`єктом ринку природного газу) підтверджених обсягів природного газу на відповідний період.

В свою чергу, замовник зобов`язується здійснити оплату послуг оператора ГРМ з приєднання об`єкта замовника відповідно до умов розділу IV цього договору; забезпечити будівництво та введення в експлуатацію газових мереж внутрішнього газоспоживання від точки приєднання до власних газових приладів та пристроїв; забезпечити погодження проекту внутрішнього газопостачання з оператором ГРМ відповідно до вимог кодексу газорозподільної системи, якщо проект буде передбачати точку вимірювання (місце встановлення комерційного вузла обліку природного газу) в газових мережах внутрішнього газопостачання та/або підключення до зазначених мереж третіх осіб (інших замовників, споживачів); підписати додаткову угоду, ініційовану оператором ГРМ, після погодження сторонами проекту зовнішнього газопостачання та його кошторисної частини, якою буде визначатися строк забезпечення оператором ГРМ послуги з приєднання об`єкта замовника до ГРМ (будівництва газових мереж від місця забезпечення потужності до точки приєднання) та вартість плати за приєднання (послуги оператора ГРМ з приєднання об`єкта замовника) (п. 2 розділу ІІІ договору).

Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до повного виконання сторонами передбачених ним зобов`язань, крім випадку, зазначеного в пункті 3 розділу VIII цього договору ( п. 1 розділу VII договору). Договір підписаний сторонами та скріплений їхніми печатками .

Відповідачем видано позивачу 04.05.2017 року технічні умови приєднання до газорозподільчої системи №26/17бк. Згідно технічних умов характеристика об`єкта замовника - будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями аз адресою: вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1Г, м. Хмельницький.

04.05.2017 року між ПАТ по газопостачанню та газифікації «Хмельницькгаз» (оператор ГРМ) та ОК ЖБК «Кварталбуд-10» (замовник) укладено договір на приєднання до газорозподільної системи (для приєднання, що не ж стандартним) №03AHm8061-17, за умовами якого до газорозподільної системи оператора ГРМ, що на законних підставах перебуває в його власності або користуванні (у тому числі в експлуатації), приєднується на підставі технічних умов приєднання №26/17 бк від 04.05.2017 року: приєднання зовнішнього газопроводу низького тиску від місця забезпечення потужності до багатоповерхового ж/б з вбудовано-прибудованими приміщеннями, що знаходиться за адресою: вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1Г, м. Хмельницький.

ОК ЖБК «Кварталбуд-10» перераховано відповідачу за нестандартне приєднання відповідно до платіжних доручень: №1430 від 28.11.2018 року 80000,00 грн.; №1404 від 02.10.2018 року 33864,00 грн.; №1396 від 24.09.2018 року 150000,00 грн.; а також 18.12.2017 року 100000,00 грн. згідно виписки з банківського рахунку.

Хмельницька міська рада видала ПП «Форвард» 08.06.2017 року містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки на будівництво багатоповерхового багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення по вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1Г в м. Хмельницькому.

ПП «Форвард» (замовник) та ФОП Болховітіна І.І. (підрядник) 19.06.2017 року уклали договори №192-220/2017 та №191-291/2017 підряду на проведення та виконання проектних робіт, за умовами яких підрядник зобов`язався в порядку та на умовах, визначених даним договором, виконати наступні роботи: робочий проект газифікації 10-ти поверхового 80-ти квартирного житлового будинку по вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1Г в м. Хмельницький, та робочий проект будівництва газопроводу низького тиску до 10-ти поверхового 80-ти квартирного будинку по вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1Г в м. Хмельницький, а замовник зобов`язався оплатити та прийняти дану роботу. Як вбачається із актів №220 та №119 здачі-приймання виконаних робіт, роботи по вказаних договорах виконані в повному обсязі.

Департамент архітектури, містобудування та земельних ресурсів Управління архітектури та містобудування наказом №347 від 17.07.2017 року «Про зміну адреси об`єкту нерухомості в місті Хмельницькому» змінив адресу прийнятому до експлуатації багатоповерховому житловому будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями по вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1-Г на вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д, корпус 1.

19.12.2017 року ПП «Форвард» (замовник) та ТОВ «Сервісвест» (підрядник) уклали договір підряду №19/12/2017П/01, згідно якого підрядник зобов`язався за завданням замовника протягом визначеного в договорі строку власними силами (або із залученням субпідрядників) виконати комплекс робіт на будівництво газифікація 10-ти поверхового житлового будинку по вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1Г в м. Хмельницький, а замовник зобов`язався прийняти роботу та оплатити її вартість у строки та на умовах, що визначаються цим договором.

23 листопада 2018 року між ПП «Форвард» (замовник) та відповідачем (підрядник) укладено договір №AHm18039-18 на виконання робіт, за умовами якого підрядник зобов`язався в порядку та на умовах, визначених договором, виконати роботи з пуску газу в газове обладнання об`єкта газопостачання на об`єкті замовника: багатоквартирний будинок, що знаходиться за адресою, в тому числі, м. Хмельницький, Старокостянтинівське шосе, 2Д, корпус 1, а замовник зобов`язався прийняти виконані роботи та оплатити їх. Вартість робіт за договором складає 725731,85 грн. Договір №AHm18039-18 вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання сторонами і скріплення печатками сторін та діє до 22.11.2019 року, але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами своїх зобов`язань за договором.

Договір №AHm18039-18 на виконання робіт від 23.11.2018 року підписано сторонами та скріплений їхніми печатками.

Також позивачем надано у матеріали справи квитанції на загальну суму 725 731,85 грн. (від 17.04.2019р. на суму 145 147 грн., від 17.04.2019р. на суму 145 147 грн.. від 17.04.2019р. на суму 145 147 грн., від 17.04.2019р. на суму 145 143,85 грн., від 17.04.2019р. на суму 145 147 грн.) із призначенням платежу „від ПП „Форвард» згідно договору від 23.11.2018р. » .

ПП «Форвард» звернувся до ПАТ «Хмельницькгаз» із листом №38 від 18.10.2018 року, у якому просить надати представників для прийняття в експлуатацію об`єкта газопостачання за адресою: м. Хмельницький, Старокостянтинівське шосе, 2-Д.

Відповідач у відповідь на звернення позивача у листі №Hm007.2-ЛВ-6262-1218 від 06.12.2018 року повідомив ПП «Форвард» , що введення в експлуатацію системи газопостачання та пуск газу до багатоквартирного будинку за адресою: м. Хмельницький, Старокостянтинівське шосе, 2-Д, можливе після виконання в повному обсязі комплексу робіт у відповідності до затвердженої проектно-кошторисної документації та чинних нормативних актів, а саме - встановлення газових плит у всіх квартирах будинку.

З вищевикладеного, позивач звернувся з даним позовом до суду.

Норми права, застосовані судом, оцінка доказів, аргументів, наведених учасниками справи, та висновки щодо порушення, не визнання або оспорення прав чи інтересів, за захистом яких мало місце звернення до суду .

Пункт 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України передбачає, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Як встановлено рішенням Господарського суду Хмельницької області 22.04.2019р. у справі № 924/157/19 (яке набрало законної сили) 20.10.2015 року ПП «Форвард» (підприємство) та обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Кварталбуд-10» (кооператив) уклали договір на забудову земельної ділянки, предметом якого є діяльність зі створення об`єкту будівництва (багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими нежитловими приміщеннями по Старокостянтинівському шосе, 2/1Г у м. Хмельницький) за рахунок фінансування членів кооперативу із метою отримання у власність об`єкта будівництва членами кооперативу та підприємством у тих обсягах квадратних метрів, що визначені у даному договорі. 04 травня 2017 року між приватним акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації «Хмельницькгаз» (оператор ГРМ) та приватним підприємством «Форвард» (замовник) укладено договір на приєднання до газорозподільної системи (для приєднання, що не є стандартним) №03AHm4063-17 (далі - договір). Відповідачем видано позивачу 04.05.2017 року технічні умови приєднання до газорозподільчої системи №26/17бк. Згідно технічних умов характеристика об`єкта замовника - будівництво багатоповерхового житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями аз адресою: вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1Г, м. Хмельницький.

04.05.2017 року між ПАТ по газопостачанню та газифікації «Хмельницькгаз» (оператор ГРМ) та ОК ЖБК «Кварталбуд-10» (замовник) укладено договір на приєднання до газорозподільної системи (для приєднання, що не ж стандартним) №03AHm8061-17, за умовами якого до газорозподільної системи оператора ГРМ, що на законних підставах перебуває в його власності або користуванні (у тому числі в експлуатації), приєднується на підставі технічних умов приєднання №26/17 бк від 04.05.2017 року: приєднання зовнішнього газопроводу низького тиску від місця забезпечення потужності до багатоповерхового ж/б з вбудовано-прибудованими приміщеннями, що знаходиться за адресою: вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1Г, м. Хмельницький.

ОК ЖБК «Кварталбуд-10» перераховано відповідачу за нестандартне приєднання відповідно до платіжних доручень: №1430 від 28.11.2018 року 80000,00 грн.; №1404 від 02.10.2018 року 33864,00 грн.; №1396 від 24.09.2018 року 150000,00 грн.; а також 18.12.2017 року 100000,00 грн. згідно виписки з банківського рахунку.

Хмельницька міська рада видала ПП «Форвард» 08.06.2017 року містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки на будівництво багатоповерхового багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення по вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1Г в м. Хмельницькому.

ПП «Форвард» (замовник) та ФОП Болховітіна І.І. (підрядник) 19.06.2017 року уклали договори №192-220/2017 та №191-291/2017 підряду на проведення та виконання проектних робіт (робочий проект газифікації 10-ти поверхового 80-ти квартирного житлового будинку по вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1Г в м. Хмельницький, та робочий проект будівництва газопроводу низького тиску до 10-ти поверхового 80-ти квартирного будинку по вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1Г в м. Хмельницький, а замовник зобов`язався оплатити та прийняти дану роботу).

Також як встановлено рішенням Господарського суду Хмельницької області 22.04.2019р. у справі № 924/157/19 - 19.12.2017 року ПП «Форвард» (замовник) та ТОВ «Сервісвест» (підрядник) уклали договір підряду №19/12/2017П/01 по виконанню комплексу робіт на будівництво газифікація 10-ти поверхового житлового будинку по вул. Старокостянтинівське шосе, 2/1Г в м. Хмельницький.

23 листопада 2018 року між ПП «Форвард» (замовник) та відповідачем (підрядник) укладено договір №AHm18039-18 на виконання робіт, за умовами якого підрядник зобов`язався в порядку та на умовах, визначених договором, виконати роботи з пуску газу в газове обладнання об`єкта газопостачання на об`єкті замовника: багатоквартирний будинок, що знаходиться за адресою, в тому числі, м. Хмельницький, Старокостянтинівське шосе, 2Д, корпус 1, а замовник зобов`язався прийняти виконані роботи та оплатити їх. Вартість робіт за договором складає 725731,85 грн.

Згідно з ч. 4 ст.75 Господарського процесуального кодексу України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст. 129-1 Конституції України, ст. 18 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Конституційний Суд України у своєму рішенні №18-рп/2012 від 13.12.2012р. вказав, що виконання судового рішення є невід`ємною складовою права кожного на судовий захист і охоплює, зокрема, визначений у законі комплекс дій, спрямованих на захист і поновлення порушених прав, свобод, законних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави.

Розглядаючи справу №5-рп/2013, Конституційний Суд України у своєму рішенні від 26.06.2013р. зазначив, що право на судовий захист є конституційною гарантією прав і свобод людини і громадянина, а обов`язкове виконання судових рішень - складовою права на справедливий судовий захист.

Невиконання судового рішення загрожує сутності права на справедливий розгляд судом (п.3 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 25.04.2012р. № 11-рп/2012).

З наведених приписів Конституції України та рішень Конституційного Суду України вбачається декларування законодавцем безумовного права кожного, на чию користь ухвалено судове рішення, на його виконання.

Відповідно до ч.ч. 2, 4 ст.13 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Обов`язковість урахування (преюдиційність) судових рішень для інших судів визначається законом. Невиконання судових рішень має наслідком юридичну відповідальність, установлену законом.

Так, одним з основних елементів верховенства права є принцип правової певності, який серед іншого передбачає, що рішення суду з будь-якої справи, яке набрало законної сили, не може бути поставлено під сумнів (п. 4 Інформаційного листа Вищого господарського суду України № 01-8/1427 від 18.11.2003 року "Про Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та юрисдикцію Європейського суду з прав людини").

Згідно з преамбулою та статті 6 параграфу 1 Конвенції про захист прав та свобод людини та згідно з рішення Європейського суду з прав людини від 25.07.2002 року у справі за заявою №48553/99 "Совтрансавто-Холдінг" проти України", рішення Європейського суду з прав людини від 28.10.1999 року у справі за заявою №28342/95 "Брумареску проти Румунії" встановлено, що існує усталена судова практика конвенційних органів щодо визначення основним елементом верховенства права принципу правової певності, який передбачає серед іншого і те, що у будь-якому спорі рішення суду, яке вступило в законну силу, не може бути поставлено під сумнів. В силу частини 3 статті 4 ГПК України, статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" згадані судові рішення та зміст самої Конвенції про захист прав та свобод людини є джерелом права.

Даний принцип тісно пов`язаний з приписами ч. 4 ст. 75 ГПК України, відповідно до якої, обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

За змістом наведеної норми, неодмінною умовою її застосування є один і той самий склад сторін як у справі, що розглядається господарським судом, так і у справі (або справах) зі спору, що вирішувався раніше, і в якій встановлено певні факти, що мають значення для розглядуваної справи.

Преюдиційні факти є обов`язковими при вирішенні інших справ та не підлягають доказуванню, оскільки їх істинність встановлено у рішенні, у зв`язку з чим немає необхідності встановлювати їх знову, піддаючи сумніву істинність та стабільність судового акту, який набрав законної сили.

Аналогічні положення знайшли своє відображення в пункті 2.6 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" (далі - Постанова № 18), згідно якої не потребують доказування преюдиціальні обставини, тобто встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, - при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини. При цьому не має значення, в якому саме процесуальному статусі виступали відповідні особи у таких інших справах - позивачів, відповідачів, третіх осіб тощо. Преюдиціальне значення процесуальним законом надається саме обставинам, встановленим судовими рішеннями (в тому числі в їх мотивувальних частинах), а не правовій оцінці таких обставин, здійсненій іншим судом.

Тому судове рішення у справі №924/157/19 не може бути поставлене під сумнів, а прийняте рішення не може йому суперечити, обставини, встановлені у цьому рішенні, не потребують доказування.

Також судом враховується , що предметом спору у цій справі є зобов`язання підключити об`єкт до газороподільної системи та здійснити пуск газу внаслідок інших обставин, ніж зазначені у справі №924/157/19, а саме обґрунтовуючи позовні вимоги Позивач посилається на те, що є замовником Об`єкту будівництва. 04.05.2017 року Позивачем отримано від Відповідача технічні умови на об`єкт будівництва та укладено договір №03 АНт4063-17. Крім цього, Позивачем отримано містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки на будівництво об`єкта та зареєстровано декларацію на початок виконання будівельних робіт на будівництво об`єкта. Забудову земельної ділянки здійснило ОК "ЖБК "КВАРТАЛБУД-10". За наслідками закінчення будівництва об`єкту та введення його в експлуатацію Позивач звернувся до Відповідача з заявою щодо підключення Об`єкту будівництва до газових мереж та здійснення пуску газу. За розглядом вказаної заяви йому було відмовлено. Наголошує на тому, що підставою для відмови від пуску газу до Об`єкту будівництва є не встановлення газових приладів (газових плит) у всіх квартирах будинку. Станом на день подання позову вказана обставина не відповідає дійсності в квартирах Позивачем були виконані всі передбачені ПБСГ вимоги по встановленню газових плит для убезпечення техніки безпеки під час пуску газу на об`єкт в цілому, а отже у Відповідача відсутні будь-які підстави для відмови Позивачеві у пуску газу до об`єкту забудови. Також наголошує, що відповідачем від усіх власників квартир вказаного будинку були прийнято заяви на приєднання до договору про постачання природнього газу побутовим споживачам та навіть надходять рахунки про сплату. Також позивач надав суду довідку АТ Хмельницькгаз на підтвердження факту підключення у 80 квартирному будинку з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою м. Хмельницький вул. Старокостянтинівське шосе 2-Д газових приладів у всіх квартирах.

Як на підставу позову також позивач посилається на те, що з метою забезпечення мешканців будинку газопостачанням на виконання умов договору АНм18039-18 позивачем було перераховано додатково кошти в сумі 725 000 гривень.

Судом враховується, що у розумінні господарського процесуального закону предмет позову - це матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої він просить ухвалити судове рішення.

При визначенні підстави позову як елемента його змісту суд повинен перевірити, на підставі чого, тобто яких фактів (обставин) і закону, позивач просить про захист свого права.

Отже, не можна вважати, що між сторонами вже був вирішений спір (в межах господарської справи № 924/157/19) про той самий предмет і позови повністю збігаються за складом учасників процесу, матеріально-правовими вимогами та обставинами, що обґрунтовують звернення до суду. Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 22 серпня 2018 року по справі №372/2230/17-ц .

Статтею 37 Закону України «Про ринок природного газу» передбачено, що оператор газорозподільної системи відповідає за надійну та безпечну експлуатацію, підтримання у належному стані та розвиток (включаючи нове будівництво та реконструкцію) газорозподільної системи, якою він користується на законних підставах.

Положеннями п.2 ч.2 ст. 38 Закону України "Про ринок природного газу" надано право оператору ГРМ вживати заходів з метою забезпечення безпеки постачання природного газу, в тому числі безаварійної та безперебійної роботи газорозподільної системи.

Відповідно до п.30 ч.1 ст.1 Закону України «Про ринок природного газу» «приєднання» - сукупність організаційних і технічних заходів, у тому числі робіт, спрямованих на створення технічної можливості для надання послуг транспортування чи розподілу природного газу, які здійснюються у зв`язку з підключенням об`єкта будівництва чи існуючого об`єкта замовника до газотранспортної або газорозподільної системи.

Частина 9 статті 19 Закону України «Про ринок природного газу» визначає, що технічні та комерційні умови приєднання до газотранспортної або газорозподільної системи визначаються в Кодексі газотранспортної системи або Кодексі газорозподільних систем.

Приєднання об`єкта замовника до газотранспортної або газорозподільної системи здійснюється в такому порядку: - отримання дозволу оператора газотранспортної або газорозподільної системи на приєднання; - отримання замовником або проектувальником вихідних даних; - розроблення проектної документації та проведення у випадках, передбачених законодавством, її експертизи; - затвердження проектної документації; - виконання підготовчих та будівельних робіт; - підключення об`єкта до газотранспортної або газорозподільної системи; - прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта; - реєстрація права власності на об`єкт будівництва.

Відповідно до п. 4 глави 1 розділу 1 Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 30.09.2015 № 2494, «підключення до ГРМ» - це фізичне з`єднання в точці приєднання (на межі балансової належності) газових мереж суміжного суб`єкта ринку природного газу (зокрема споживача) газорозподільною системою, здійснене в установленому законодавством порядку, зокрема згідно з цим Кодексом.

Порядок приєднання об`єктів замовників до ГРМ визначається розділом V "Порядок приєднання" Кодексу газорозподільних систем.

Пунктом 4 глави 1 розділу V Кодексу газорозподільних систем передбачено приєднання об`єктів замовника ГРМ на підставі договору на приєднання до газових мереж. Невід`ємною частиною договору на приєднання є технічні умови приєднання, які визначають вихідні дані для проектування газових мереж зовнішнього газопостачання від місця забезпеченості потужності до точки приєднання та вихідні дані для проектування та будівництва внутрішніх мереж газопостачання об`єкта замовника від точки приєднання до газових приладів і пристроїв замовника. Будівництво та введення в експлуатацію газових мереж внутрішнього газопостачання забезпечуються Замовником.

Відповідно до п 4.9. Правил безпеки систем газопостачання затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості №285 від 15.05.2015 р., зареєстрованих Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 08.06.2015 р. за № 674/27119 (далі - Правила) підключення новозбудованих об`єктів системи газопостачання підприємств до діючих розподільних газопроводів населених пунктів здійснюється за зверненням власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)) відповідно до вимог чинного законодавства України та укладеного договору про постачання газу на прийнятий в експлуатацію об`єкт.

Згідно п. 4.10. Правил, пуск газу здійснюється одночасно з підключенням до діючих новозбудованих газопроводів, ГРП, ШГРП, газопроводів-вводів житлових і громадських будинків, промислових і сільськогосподарських підприємств, котелень, підприємств комунального та побутового обслуговування населення, а також газових мереж всередині будівель. До підключення новозбудованих розподільних газопроводів до ГРП, ШГРП, вводів у кінці кожного газопроводу, що підключається, необхідно ставити заглушки. Якщо в кінці газопроводу, що підключається, є запірний пристрій, після нього встановлюють інвентарну заглушку. В окремих випадках допускається виконання підключення до діючої системи газопостачання вузлів підключення із запірною арматурою для подальшого підключення газопроводів, що будуються. У цих випадках після запірної арматури необхідно передбачити патрубок довжиною не менше ніж 0,5 м із заглушкою.

Відповідно до п. 4.11. Правил, подавання газу у внутрішні газопроводи і до газових приладів новозбудованих житлових будинків (або після їх капітального ремонту) здійснюється газорозподільним підприємством за зверненням власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)) відповідно до вимог чинного законодавства України та укладеного договору про постачання газу на прийнятий в експлуатацію об`єкт. Після пуску газу крани перед газовими приладами повинні бути закриті і опломбовані. Система газопостачання передається власнику (балансоутримувачу та/або орендарю (наймачу)) шляхом складання відповідного акта.

Тобто, підключенням в даному випадку є фізичне з`єднання в точці приєднання (на межі балансової належності) газових мереж суміжного суб`єкта ринку природною газу (зокрема споживача) з газорозподільною системою.

Як стверджує відповідач у відзиві на позов заперечення позовних вимог мотивовано тим, що відповідачем проведено обстеження газовикористовуючого обладнання та зафіксовано, що в квартирах на об`єкті не встановлено газові плити та відсутні заглушки. З посиланням на Правила безпеки систем газопостачання вказує на неможливість вчинення дій з пуску газу в газові мережі внутрішнього газопостачання замовника.

При цьому, позивач надав суду довідку АТ Хмельницькгаз на підтвердження факту підключення у 80 квартирному будинку з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою м. Хмельницький вул. Старокостянтинівське шосе 2-Д газових приладів у всіх квартирах.

З викладеного, у суду наявні підстави для зобов`язання відповідача здійснити підключення об`єкту до газорозподільної системи, оскільки учасниками судового розгляду не надано доказів вчинення вказаних дій АТ по газопостачанню та газифікації "Хмельницькгаз" у добровліьному порядку.

В частині вимоги про здійснення відповідачем пуску газу суд зазначає наступне .

Згідно з пунктом 3 глави 3 розділу І Кодексу газорозподільних систем для забезпечення цілодобового доступу до газорозподільної системи та можливості розподілу (переміщення) належного споживачу (суміжному суб`єкту ринку природного газу) природного газу ГРМ обов`язковою умовою є наявність фізичного підключення об`єкта споживача (суміжного суб`єкта ринку природного газу) до ГРМ.

Взаємовідносини, пов`язані із замовленням та наданням послуги приєднання (технічного доступу) об`єкта будівництва або існуючого об`єкта (земельної ділянки) замовника до газорозподільної системи, регулюються договором на приєднання між Оператором ГРМ та замовником, який укладається відповідно до вимог розділу V цього Кодексу (абзац 1 пункту 5 глави 3 розділу І Кодексу газорозподільних систем).

Взаємовідносини, пов`язані з розподілом природного газу споживачам, у тому числі побутовим споживачам, підключеним до/через ГРМ, включаючи забезпечення Оператором ГРМ цілодобового їх доступу до ГРМ для споживання (розподілу) належного їм (їх постачальникам) природного газу, регулюються договором розподілу природного газу, укладеним між Оператором ГРМ та споживачем відповідно до вимог глави 3 розділу VІ цього Кодексу (абзац 3 пункту 5 глави 3 розділу І Кодексу газорозподільних систем).

Суб`єкти ринку природного газу (у тому числі споживачі), які в установленому законодавством порядку підключені до газорозподільних систем, мають право на отримання/передачу природного газу зазначеними газорозподільними системами за умови дотримання ними вимог цього Кодексу та укладення договору розподілу природного газу (пункт 1 глави 1 розділу VІ Кодексу газорозподільних систем).

Отже, фактичний пуск газу пов`язаний не лише з фізичним з`єднанням в точці приєднання (на межі балансової належності) газових мереж суміжного суб`єкта ринку природного газу (зокрема споживача) з газорозподільною системою, але й з укладенням договору розподілу природного газу.

Аналогічна вимога визначена п. 7 розділу ІІІ укладеного між сторонами договору на приєднання до газорозподільної системи (для приєднання, що не є стандартним) від 04.05.2017 року, яким передбачено, що пуск газу на об`єкт замовника здійснюється в установленому законодавством порядку після укладення договору розподілу природного газу.

Окрім того, пуск газу в газові мережі внутрішнього газопостачання здійснюється Оператором ГРМ одночасно з підключенням до ГРМ та складанням акта приймання комерційного вузла обліку в експлуатацію, якщо на момент підключення до ГРМ і прийняття в експлуатацію вузла обліку власник газових мереж внутрішнього газопостачання забезпечив укладення договору розподілу природного газу (технічної угоди), а також за наявності у нього підтверджених обсягів природного газу на поточний календарний період (п.п. 9 пункту 2 розділу V кодексу ГРС). До аналогічних висновків дійшов ВС у постанові від 09.10.2018 року у справі №925/1553/17.

При цьому, позивачем надано докази дотримання вищевикладених вимог, наявність яких є обов`язковою для здійснення пуску газу. Враховуючи встановлені вище обставини щодо вчинення позивачем дій, спрямованих на підключення об`єкта, та щодо неспростованості відповідачем обставини непідключення ним до газорозподільної мережі об`єкта позивача, суд доходить висновку про обґрунтованість позовних вимог та наявність підстав для їх задоволення.

Відповідно ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно ст. 78 Господарського процесуального кодексу України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Відповідно ст. 79 Господарського процесуального кодексу України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Одночасно у відповідності до статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" при здійсненні судочинства суди застосовують Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950р. №ETS N 005 та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

В статтях 6, 13 цієї Конвенції передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру. Кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

Європейський суд з прав людини у своєму рішенні від 29.06.2006р. у справі "Пантелеєнко проти України" зазначив, що засіб юридичного захисту має бути ефективним, як на практиці, так і за законом.

Згідно з рішенням Європейського суду з прав людини від 31.07.2003р. у справі "Дорани проти Ірландії" поняття "ефективний засіб" передбачає запобігання порушенню або припиненню порушення, а так само встановлення механізму відновлення, поновлення порушеного права. Причому, ефективний засіб - це запобігання тому, щоб відбулося виконання заходів, які суперечать Конвенції, або настала подія, наслідки якої будуть незворотними.

При вирішенні справи "Каіч та інші проти Хорватії" (рішення від 17.07.2008р.) Європейський Суд з прав людини вказав, що для Конвенції було б неприйнятно, якби стаття 13 декларувала право на ефективний засіб захисту, але без його практичного застосування. Таким чином, обов`язковим є практичне застосування ефективного механізму захисту. Протилежний підхід суперечитиме принципу верховенства права.

Аналогічна правова позиція міститься в пункті 4 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 02.11.2004р. №15-рп/2004 у справі №1-33/2004, згідно з яким верховенство права вимагає від держави його втілення у правотворчу та правозастосовну діяльність, яка здійснюється, зокрема і судом як основним засобом захисту прав, свобод та інтересів у державі.

Відповідно до пункту 9 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 30.01.2003р. №3-рп/2003 у справі №1-12/2003 правосуддя за своєю суттю визнається таким, лише за умови, що воно відповідає вимогам справедливості і забезпечує ефективне поновлення в правах.

Застосування конкретного способу захисту права залежить як від захисту суб`єктивного права, за захистом якого звернулася особа, так і від характеру його порушення.

Згідно з частинами 2 та 3 ст. 20 Господарського кодексу України кожний суб`єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб`єктів захищаються шляхом: визнання наявності або відсутності прав; визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб`єктів, що суперечать законодавству, ущемлюють права та законні інтереси суб`єкта господарювання або споживачів; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом; відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб`єктів господарювання; припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення; присудження до виконання обов`язку в натурі; відшкодування збитків; застосування штрафних санкцій; застосування оперативно-господарських санкцій; застосування адміністративно-господарських санкцій; установлення, зміни і припинення господарських правовідносин; іншими способами, передбаченими законом. Порядок захисту прав суб`єктів господарювання та споживачів визначається цим Кодексом, іншими законами.

Отже, із приписів вищенаведених правових норм випливає, що захист прав особи та законних інтересів здійснюється способом, що визначений законом або договором.

Суд зазначає, що надаючи правову оцінку належності обраного зацікавленою особою способу захисту, необхідно також зважати й на його ефективність з точки зору ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У п. 145 рішення від 15 листопада 1996р. у справі "Чахал проти Об`єднаного Королівства" (Chahal v. the United Kingdom, (22414/93) [1996] ECHR 54) Європейський суд з прав людини зазначив, що згадана норма гарантує на національному рівні ефективні правові засоби для здійснення прав і свобод, що передбачаються Конвенцією, незалежно від того, яким чином вони виражені в правовій системі тієї чи іншої країни. Таким чином, суть цієї статті зводиться до вимоги надати людині такі міри правового захисту на національному рівні, що дозволили б компетентному державному органові розглядати по суті скарги на порушення положень Конвенції й надавати відповідний судовий захист, хоча держави - учасники Конвенції мають деяку свободу розсуду щодо того, яким чином вони забезпечують при цьому виконання своїх зобов`язань. Крім того, суд указав на те, що за деяких обставин вимоги ст. 13 Конвенції можуть забезпечуватися всією сукупністю засобів, що передбачаються національним правом.

У кінцевому результаті ефективний спосіб захисту прав повинен забезпечити поновлення порушеного права, а у разі неможливості такого поновлення - гарантувати особі можливість отримання нею відповідного відшкодування, тобто такий захист повинен бути повним, та забезпечувати таким чином мету здійснення правосуддя та принцип процесуальної економії (забезпечити відсутність необхідності звернення до суду для вжиття додаткових засобів захисту).

За змістом ч. 2 ст. 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. З огляду на наявність доказів в підтвердження можливості здійснення вказаного розподілу в майбутньому відповідно до умов укладеного між сторонами договору, відповідач порушує та оспорює права та законні інтереси позивача, які виникли на підставі укладеного між сторонами договору .

Враховуючи вищевикладене, позивачем доведено існування обставин для зобов`язання відповідача здійснити підключення об`єкту "80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д" до газороподільної системи та здійснити пуск газу, тому позов слід задоволити.

Згідно ст. 129 ГПК України витрати по оплаті судового збору покладаються на відповідача у зв`язку із задоволенням позову.

Керуючись ст.ст. 2, 12, 20, 129, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов приватного підприємства "Форвард", м. Хмельницький до публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Хмельницькгаз", м. Хмельницький за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Кварталбуд-10" про зобов`язання підключити об`єкт "80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д" до газороподільної системи, про зобов`язання здійснити пуск газу (об`єкт "80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д") задовольнити.

Зобов`язати публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Хмельницькгаз" (код ЄДР 05395598, 29000, Хмельницька обл., місто Хмельницький, проспект Миру, 41) підключити до газороподільної системи (до газорозподільної системи міста Хмельницького), в тому числі, вчинити дії, необхідні для цілодобового доступу будинку до газорозподільної системи міста Хмельницького наступний об`єкт: 80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д.

Зобов`язати публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Хмельницькгаз" (код ЄДР 05395598, 29000, Хмельницька обл., місто Хмельницький, проспект Миру, 41) здійснити пуск газу на об`єкті: 80 квартирний будинок з 10 житловими поверхами та одним поверхом вбудованих-прибудованих нежитлових приміщень за адресою: м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 2-Д.

Стягнути з Акціонерне товариство "Оператор газорозподільної системи "Хмельницькгаз" (код ЄДР 05395598, 29000, Хмельницька обл., місто Хмельницький, проспект Миру, 41) на користь приватного підприємства "Форвард" ( м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 28, код ЄДРПОУ 31998860) 3842 грн. (три тисячі вісімсот сорок дві гривні 00 коп.) в рахунок відшкодування сплаченого судового збору.

Видати наказ.

Повний текст рішення складено 21.12.2019р.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів до Північно-західного апеляційного господарського суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя І.В. Заярнюк

Віддрук. у 5 прим.:

1 - до справи;

2,3 - позивачу (29000, м. АДРЕСА_1 , вул. Проскурівська, 28; адвокату Заїка В.В. - 29000, м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, 7Б);

4 - відповідачу (29000, м. Хмельницький, просп. Миру, 41)

5- обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив "Кварталбуд-10" (29000, м. Хмельницький, вул. Володимирська, 109, код 39905971).

Всім рек. з пов. про вручення

Дата ухвалення рішення11.12.2019
Оприлюднено24.12.2019
Номер документу86570042
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/411/19

Рішення від 11.12.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 12.11.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 04.10.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 30.07.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 30.07.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 05.07.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 31.05.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 16.05.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні