Ухвала
від 26.09.2019 по справі 926/2189/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

п р о з а л и ш е н н я п о з о в н о ї з а я в и б е з р у х у

26 вересня 2019 року Справа № 926/2189/19

Суддя Бутирський Андрій Анатолійович , розглянувши матеріали за позовом

за позовом Регіонального відділення фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Чернівецький завод залізобетонних виробів і конструкцій» м. Чернівці

про стягнення 9015,00 грн вартості втраченого обладнання

ВСТАНОВИВ:

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях звернулось до Господарського суду Чернівецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Чернівецький завод залізобетонних виробів і конструкцій» м. Чернівці про стягнення 9015,00 грн вартості втраченого обладнання.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями, позовну заяву передано судді Бутирському А.А.

Розглянувши матеріали поданої позовної заяви, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до пункту 8 частини 3 статті 162 Господарсько процесуального кодексу України позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви.

Також, відповідно до частини 1 статті 164 Господарсько процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів; сплату судового збору у встановлених податку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з частинами 2, 4, 5 статті 91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу.

Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Порядок засвідчення копій документів передбачений пунктом 5.27 Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2003", затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 07.04.2003 № 55. Згідно з вказаним стандартом відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

За вищевказаним способом засвідчуватись повинна кожна сторінка документа.

Як вбачається з поданої позовної заяви, позивачем до останньої додано ксерокопії платіжного доручення про сплату судового збору № 73 від 02.09.2019 року та квитанції про надіслання цінного листа № 38/54 від 20.09.2019 року, які не засвідчені належним чином, що не відповідає вимогам, встановленим статтею 164 Господарсько процесуального кодексу України.

Також, суд зазначає, що у наданій позивачем ксерокопії платіжного доручення № 73 від 02.09.2019 року, вказано призначення платежу: «судовий збір за позовом РВ ФДМУ до ТОВ «Припрутська пересувна мех колона № 152» .

Однак, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях звернулось до Господарського суду Чернівецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Чернівецький завод залізобетонних виробів і конструкцій» м. Чернівці.

Так, вимоги щодо заповнення розрахункових документів встановлені Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті. Відповідно до її положень, одним із реквізитів платіжного доручення є «Призначення платежу» - інформація про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства.

Платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору чи банківська квитанція про прийняття платежу готівкою мають містити відомості про те, яка саме позовна заява/заява/скарга/дія оплачується судовим збором.

Отже, позивачем не подано суду належних доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі.

Відповідно до частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

При цьому, суд звертає увагу позивача, що якщо усунуто недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду (частина 3 статті 174 Господарського процесуального кодексу України).

Також, суд звертає увагу позивача на те, що згідно частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

На підставі викладеного, керуючись статтями 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях до Товариства з обмеженою відповідальністю «Чернівецький завод залізобетонних виробів і конструкцій» м.Чернівці про стягнення 9015,00 грн вартості втраченого обладнання (вх. № 2189 від 24.09.2019 року) залишити без руху.

2. Для усунення зазначених у цій ухвалі недоліків позивачу належить надати суду:

- належні докази (засвідчені належним чином), які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів;

- належні докази (засвідчені належним чином), які підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку та розмірі.

3. Встановити строк для виправлення недоліків позовної заяви - десять днів з моменту отримання цієї ухвали.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформацію по справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

Суддя А.А. Бутирський

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення26.09.2019
Оприлюднено27.09.2019
Номер документу84515842
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/2189/19

Рішення від 03.12.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 28.10.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 03.10.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні