Рішення
від 26.09.2019 по справі 133/1375/18
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

Справа № 133/1375/18

26.09.19

КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

В складі головуючого - судді Сороки Д.В.

за участю секретаря судового засідання Бірюкової Т.П.

розглянувши за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором № 158 від 22.06.2005,-

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство Банк національний кредит звернулося до суду з позовом до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором № 158 від 22.06.2005.

Свої вимоги мотивував тим, що 22.06.2005 між публічним акціонерним товариством Банк національний кредит та ОСОБА_2 укладено кредитний договір № 158, відповідно до якого, банк на підставі отриманої заяви та інших документів відповідно до вимог чинного законодавства України: п. 2.1. банк надає позичальнику кредит у сумі 18 000,00 гривень (вісімнадцять тисяч гривень 00 коп.) на умовах, передбачених цим договором, п. 2.2. за користування кредитом встановлюється процентна ставка в розмірі 17% (сімнадцяти відсотків) річних, п. 2.3. кінцевий термін повернення кредиту та процентів за ним - не пізніше 17 червня 2015 року.

У разі несвоєчасної сплати відсотків за користування кредитом відповідно до п. 3.3. цього договору, датою остаточного повернення всіх коштів за кредитом є шістдесятий календарний день від дня нарахування процентів, що не сплачені у встановлений цим договором строк, але не пізніше дати кінцевого терміну повернення кредиту та процентів за ним.

п. 2.5. кредит надається позичальнику для задоволення споживчих потреб. Відповідно до договору про внесення змін №1 від 23.06.2008 до кредитного договору сторони вирішили внести наступні зміни та доповнення до кредитного договору, виклавши його в такій редакції:

За користування кредитом встановлюється процентна ставка в розмірі 21% двадцять одного) відсотка річних.

Відповідно до договору про внесення змін №2 від 31.10.2008 року до кредитного договору сторони вирішили внести наступні зміни та доповнення до кредитного договору, виклавши його в такій редакції:

За користування кредитом встановлюється процентна ставка в розмірі 25% двадцять п`ять) відсотків річних.

Відповідно до кредитного договору:

п. 3.1. банк надає позичальнику кредит одноразово в повному обсязі шляхом задачі йому готівкою (або оплати розрахункового документу позичальника безпосередньо з його позичкового рахунку, відкритого банком, на поточний рахунок № НОМЕР_1 ) в ФАКБ Національний кредит в м. Козятин, код банку 15511055, МФО 302894, що належить ОСОБА_2

п.3.2. нарахування банком процентів за користування кредитом починається з дати його видачі готівкою позичальнику (або оплати розрахункового документа позичальника з позичкового рахунку) по день повного погашення кредиту на суму поденного залишку заборгованості за кредитом. При розрахунку процентів використовується метод факт/факт , виходячи із фактичної кількості днів у місяці та у році, п. 3.3. проценти за користування кредитом нараховуються банком щомісячно за період з 25 числа попереднього місяця по 24 число поточного місяця, а також в день кінцевого терміну повернення кредиту, визначеного п.2.3. договору, п.3.4. у випадку порушення позичальником строку погашення одержаного ним кредиту (п. 2.3. цього договору), він сплачує проценти за неправомірне користування кредитом, виходячи із процентної ставки у розмірі 25% річних, порядок нарахування ті сплати яких визначається відповідно до п.п. 3.2. та 3.3. цього договору.

п. 5.2. позичальник зобов`язується:

п.5.2.1 використати кредит за цільовим призначенням і погасити заборгованість по кредиту та процентах перед банком, п.5.2.2. своєчасно сплачувати проценти за користування кредитом та проценти неправомірне користування кредитом, суми неустойки і збитків в порядку, передбаченому цим договором, п.5.2.7. у випадку прострочення позичальником виконання зобов`язання по поверненню банку суми боргу за цим договором він зобов`язаний відповідно до ст.625 цивільного кодексу України сплатити суму заборгованості з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення платежу, п. 5.3. банк має право: п. 5.3.2. вимагати від позичальника (незалежно від настання строку погашення кредиту) сплати у повному обсязі заборгованості за кредитом та/або процентів за користування ним, та/або процентів за неправомірне користування кредитом, суму неустойки і збитків, передбачених цим договором, у випадках, якщо:

- Позичальник не виконав у строк свої обов`язки по поверненню кредиту та/або сплаті процентів за користування кредитом;

- Позичальником не погашені відсотки за користування кредитом у строк, встановлений цим договором; п. 5.3.5. у випадку несвоєчасного та/або не у повному обсязі повернення позичальником суми заборгованості за цим договором банк вправі надавати інформацію про позичальника для внесення до відповідної системи реєстрації

кредитних історій згідно вимог чинного законодавства України.

п. 5.3.7. здійснити державну реєстрацію обтяжень на предмет застави у порядку, передбаченому чинним законодавством України.

Кредитним договором передбачена відповідальність сторін: п. 6.1. за невиконання або неналежне виконання прийнятих на себе згідно умов цього договору зобов`язань винна сторона сплачує іншій стороні суму неустойки та збитків, передбачених договором. При цьому збитки відшкодовуються винною стороною понад неустойку, передбачену даним договором, п.6.2. за несвоєчасну сплату сум кредиту та/або процентів за користування кредитом та процентів за неправомірне користування кредитом позичальник сплачує банку пеню, яка обчислюється від суми простроченого платежу, у розмірі подвійної пікової ставки Національного Банку України, що діє у період прострочення, та нараховується щоденно, п.6.5. сплата неустойки не звільняє позичальника від виконання зобов`язань за цим договором, п.6.6. позичальник несе відповідальність за погашення кредиту всім своїм майном, на яке відповідно до законодавства України може бути звернено стягнення.

Банком виконано свої зобов`язання за кредитним договором в повному обсязі.

Боржник свої зобов`язання за кредитним договором належним чином не виконує, у зв`язку з чим утворилася заборгованість, яка станом на 31.05.2018 становить 94 862,92 гри. (Дев`яносто чотири тисячі вісімсот шістдесят дві гривні 92 копійки), з яких: заборгованість за кредитом - 13 010,00 грн.; загальна заборгованість за нарахованими відсотками - 27 023,75 грн.; загальна заборгованість по нарахованій пені - 54 829,17 грн.;

На підставі Постанови Правління Національного банку України №358 від 05.06.2015 Про віднесення публічного акціонерного товариства Банк національний кредит до категорії неплатоспроможних , виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято Рішення №114 від 05.06.2015 Про запровадження тимчасової адміністрації у публічному акціонерному товаристві Банк національний кредит , згідно з яким 08.06.2015 запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено повноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації у публічному акціонерному товаристві Банк національний кредит .

Постановою Правління Національного банку України від 28.08.2015 №563 розпочата процедура ліквідації ПАТ Банк національний кредит .

Відповідно до Рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб №159 від 28.08.2015 та на виконання Постанови Правління Національного банку України від 28.08.2015 №563, розпочато процедуру ліквідації ПАТ Банк національний кредит та призначено уповноваженою собою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації Паламарчука Віталія Віталійовича.

Рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб №1554 від 18.08.2016 строк здійснення процедури ліквідації ПАТ Банк національний кредит та повноваження ліквідатора Паламарчука В.В. продовжено на 2 роки - по 31.08.2018 включно.

Рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 683 від 12.03.2018 Про зміну уповноваженої особи Фонду на ліквідацію ПАТ Банк національний кредит з 13.03.2018 уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ Банк національний кредит призначено ОСОБА_3 .

Позивач ОСОБА_1 - правонаступник публічного акціонерного товариства Банк національний кредит та представник позивача адвокат Шульга А.В. в судове засідання не з`явилися, від представника позивача надійшло клопотання про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримують в повному обсязі, не заперечують проти заочного розгляду справи.

Відповідач ОСОБА_2 двічі в судове засідання не з`явився, хоча про день і час слухання справи був належним чином повідомлений, причини неявки суду не повідомив, до суду не надіслав заяви про слухання справи у його відсутності. Відзиву до суду не надав. За таких підстав суд проводить в даному провадженні заочний судовий розгляд, що передбачено ст.280 ЦПК України.

У зв`язку з розглядом справи за відсутності всіх учасників справи в порядку спрощеного провадження, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши та оцінивши письмові докази у справі у їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Згідно ст.81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Згідно ст..264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує питання, зокрема:

- чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються;

- які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин;

- яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин;

Судом встановлено, що 22.06.2005 між публічним акціонерним товариством Банк національний кредит та ОСОБА_2 укладено кредитний договір № 158 (а.с. 7-11), відповідно до якого, банк на підставі отриманої заяви та інших документів відповідно до вимог чинного законодавства України: п. 2.1. банк надає позичальнику кредит у сумі 18 000,00 гривень (вісімнадцять тисяч гривень 00 коп.) на умовах, передбачених цим договором, п. 2.2. за користування кредитом встановлюється процентна ставка в розмірі 17% (сімнадцяти відсотків) річних, п. 2.3. кінцевий термін повернення кредиту та процентів за ним - не пізніше 17 червня 2015 року.

У разі несвоєчасної сплати відсотків за користування кредитом відповідно до п. 3.3. цього договору, датою остаточного повернення всіх коштів за кредитом є шістдесятий календарний день від дня нарахування процентів, що не сплачені у встановлений цим договором строк, але не пізніше дати кінцевого терміну повернення кредиту та процентів за ним. п. 2.5. кредит надається позичальнику для задоволення споживчих потреб.

Відповідно до договору про внесення змін №1 від 23.06.2008 до кредитного договору сторони вирішили внести наступні зміни та доповнення до кредитного договору, виклавши його в такій редакції: За користування кредитом встановлюється процентна ставка в розмірі 21% двадцять одного) відсотка річних (а.с. 12).

Відповідно до договору про внесення змін №2 від 31.10.2008 року до кредитного договору сторони вирішили внести наступні зміни та доповнення до кредитного договору, виклавши його в такій редакції: За користування кредитом встановлюється процентна ставка в розмірі 25% двадцять п`ять) відсотків річних (а.с. 13).

Кредитним договором передбачена відповідальність сторін: п. 6.1. за невиконання або неналежне виконання прийнятих на себе згідно умов цього договору зобов`язань винна сторона сплачує іншій стороні суму неустойки та збитків, передбачених договором. При цьому збитки відшкодовуються винною стороною понад неустойку, передбачену даним договором, п.6.2. за несвоєчасну сплату сум кредиту та/або процентів за користування кредитом та процентів за неправомірне користування кредитом позичальник сплачує банку пеню, яка обчислюється від суми простроченого платежу, у розмірі подвійної пікової ставки Національного Банку України, що діє у період прострочення, та нараховується щоденно, п.6.5. сплата неустойки не звільняє позичальника від виконання зобов`язань за цим договором, п.6.6. позичальник несе відповідальність за погашення кредиту всім своїм майном, на яке відповідно до законодавства України може бути звернено стягнення.

Банком виконано свої зобов`язання за кредитним договором в повному обсязі.

Боржник свої зобов`язання за кредитним договором належним чином не виконує, у зв`язку з чим утворилася заборгованість, яка станом на 31.05.2018 становить 94 862,92 гри. (Дев`яносто чотири тисячі вісімсот шістдесят дві гривні 92 копійки), з яких: заборгованість за кредитом - 13 010,00 грн.;загальна заборгованість за нарахованими відсотками - 27 023,75 грн.; загальна заборгованість по нарахованій пені - 54 829,17 грн..

На підставі Постанови Правління Національного банку України №358 від 05.06.2015 Про віднесення публічного акціонерного товариства Банк національний кредит до категорії неплатоспроможних , виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято Рішення №114 від 05.06.2015 Про запровадження тимчасової адміністрації у публічному акціонерному товаристві Банк національний кредит , згідно з яким 08.06.2015 запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено повноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації у публічному акціонерному товаристві Банк національний кредит (том 1 а.с. 94).

Постановою Правління Національного банку України від 28.08.2015 №563 розпочата процедура ліквідації ПАТ Банк національний кредит (том 1 а.с. 96)

Відповідно до Рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб №159 від 28.08.2015 та на виконання Постанови Правління Національного банку України від 28.08.2015 №563, розпочато процедуру ліквідації ПАТ Банк національний кредит та призначено уповноваженою собою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації Паламарчука Віталія Віталійовича (том 1 а.с. 97).

Рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб №1554 від 18.08.2016 строк здійснення процедури ліквідації ПАТ Банк національний кредит та повноваження ліквідатора Паламарчука В.В. продовжено на 2 роки - по 31.08.2018 включно (том 1 а.с.98).

Рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 683 від 12.03.2018 Про зміну уповноваженої особи Фонду на ліквідацію ПАТ Банк національний кредит з 13.03.2018 уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ Банк національний кредит призначено ОСОБА_3 ( том 1 а.с. 99)

04.07.2019 відбулися електронні торги (аукціон), на яких ПАТ Банк Національний кредит продало ОСОБА_1 кредитний портфель, що складається з прав вимог за 17 кредитними договорами забезпеченими іпотекою, в тому числі за кредитним договором № 158 від 22.06.2005. 19.07.2019 між ПАТ Банк Національний кредит та ОСОБА_1 було укладено договір про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги, за яким право вимоги за кредитним договором № 158 від 22.06.2005, з урахуванням змін, доповнень та додатків до нього, позичальник - ОСОБА_2 , перейшло до ОСОБА_1 . Таким чином, ОСОБА_1 став кредитором ОСОБА_2 ( том 2 а.с. 4-10).

Ухвалою Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 02.09.2019 залучено ОСОБА_1 як правонаступника позивача публічного акціонерного товариства Банк національний кредит до участі у справі №133/1375/18 за позовом публічного акціонерного товариства Банк національний кредит до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором № 158 від 22.06.2005.

Таким чином, на даний час усі права кредитора за кредитним договором належать ОСОБА_1 .

Згідно умов кредитного договору, позивач взяв на себе зобов`язання сплачувати відсотки за користування кредитом та проводити погашення кредиту .

Взяті на себе зобов`язання відповідач не виконав в повні мірі. Відповідно до ст. ст. 1050, 1054 ЦК України наслідками порушення боржником зобов`язання щодо повернення чергової частини суми кредиту є право заявника вимагати повернення всієї суми кредиту.

Правовідносини які склалися між сторонами регулюються ст. 526 ЦК України, відповідно до якої зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст. ст. 536 ЦК України., за користування чужими грошовими коштами боржник зобов`язаний сплачувати проценти, якщо інше не встановлено договором між фізичними особами ст. 536 ЦК України.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі та стягненню підлягає заборгованість станом на 31.05.2018 в сумі 94 862,92 грн., яка складається з наступного :заборгованість за кредитом - 13 010,00 грн.; загальна заборгованість за нарахованими відсотками - 27 023,75 грн.; загальна заборгованість по нарахованій пені - 54 829,17 грн..

Відповідно до ч. 1ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір, сплачений ним при зверненні до суду.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст.266, 526, 530, 536,258, 1050, 1054 ЦК України, ст.. 61 Конституції України, ст.ст.4, 7, 12, 13,247, 258-259, 263-265,280, 354 ЦПК України

ВИРІШИВ:

Позовну заяву задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (іден. номер НОМЕР_2 ) на користь ОСОБА_1 (іден. номер НОМЕР_3 ) заборгованість за кредитним договором № 158 від 22.06.2005 станом на 31.05.2018 в сумі 94 862 (дев`яносто чотири тисячі вісімсот шістдесят дві) гривні 92 копійки та судовий збір у розмірі 1762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) гривні.

Повний текст рішення складений 26.09.2019

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду через Козятинський міськрайонний суд протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення.

Відповідач у разі залишення заяви про оскарження заочного рішення без задоволення, має право оскаржити рішення суду в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня складання повного тексту рішення до Вінницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Козятинський міськрайонний суд Вінницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

СУДДЯ: підпис

З оригіналом вірно: Суддя Секретар

Дата документу 26.09.19

Дата ухвалення рішення26.09.2019
Оприлюднено27.09.2019
Номер документу84530349
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором № 158 від 22.06.2005

Судовий реєстр по справі —133/1375/18

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Кучерук І. М.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Кучерук І. М.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Кучерук І. М.

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Кучерук І. М.

Ухвала від 24.09.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сорока Д. В.

Рішення від 26.09.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сорока Д. В.

Ухвала від 02.09.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сорока Д. В.

Ухвала від 22.07.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сорока Д. В.

Ухвала від 08.07.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сорока Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні