Рішення
від 28.02.2012 по справі 2-1557/11
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1557/11

Провадження № 2/711/132/2012

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 лютого 2012 рокуТячівський районний суд Закарпатської області в особі

головуючого судді Розман М.М.

при секретарі Цех Г.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства Солотвинський солерудник`про стягнення заборгованості з оплати праці та відшкодування моральної шкоди ,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Державного підприємства Солотвинський солерудник`про стягнення заборгованості з оплати праці та відшкодування моральної шкоди. В позовній заяві зазначив , що з 10 вересня 1979 року до 25 травня 2011 перебував в трудових відносинах з відповідачем і за час роботи неодноразово звертався до адміністрації підприємства по питанню неправильності нарахування та виплати заробітної плати , однак його запевняли , що нарахування та виплата заробітної плати , компенсації , відпустки , простій , вислуга років проводиться правильно. З цього приводу він також звертався до територіальної інспекції праці.

Вважає , що відповідачем не проведено йому нарахування та виплату індексації на частину заробітної плати в межах існуючого прожиткового мінімуму і тому виникла недоплата заробітної плати з жовтня місяця 2010 року по травень 2011 року в сумі 394 гривні 80 копійок.

Також наказом відповідача за №68-В від 28.12.2010 року в односторонньому порядку без його згоди відповідачем встановлені вихідні дні з 01.01.2011 року по 20.01.2011 року , тобто його відправлено у відпустку без збереження заробітної плати терміном більше 15 календарних днів у рік і недоплата за 20 днів при середньоденній заробітній платі 79.93 гривні становить 1598 гривень 60 копійок.

Крім цього , в результаті аварійного стану шахти він не працював з 21.01.2011 року по 22.03.2011 року і за цей період відповідач нарахував та виплатив йому заробітну плату за час простою виходячи з 2\3 тарифної ставки в той час як нарахування повинно проводитися з середнього заробітку та недоплата складає 3504 гривні 72 копійок.

Наказом відповідача за №32-к від 12.05.2011 року його було звільнено з роботи з 25.05.2011 року у зв`язку з скороченням штату і при звільненні відповідачем не нараховано грошову компенсацію за невикористані 42 днів відпустки , на загальну суму 3357 гривень 6 копійок.

Відповідачем також не проведено виплату за вислугу років.

З урахуванням уточнених і збільшених позовних вимог просить стягнути з відповідача на його користь 9885 гривень 18 копійок заборгованості з належних йому виплат , а також 15000 гривень в відшкодування заподіяної моральної шкоди , яка полягає у моральних стражданнях , що виникли через відсутність коштів і неможливість матеріального забезпечення сім`ї , приниженнях перед родичами і сусідами , від яких позичав гроші.

В судовому засіданні позивач і його представник позов підтримали посилаючись на викладені в письмовій позовній заяві обставини і просять позов задоволити.

Представник відповідача в судовому засіданні позов визнав частково і пояснив , що в серпні 2011 року позивачу була нарахована і виплачена індексація на частину заробітної плати в межах прожиткового мінімуму працездатної особи за період з жовтня 2010 року по травень 2011 року в сумі 128.75 гривень та після вирахування податків сплачено 103.51 гривень. А інші належні йому суми були виплачені безпосередньо після звільнення.

Також вважає , що за період простою з 21.01.2011 року по 22.03.2011 року у зв`язку з припиненням діяльності та відсутністю обсягів робіт , пов`язаних з використанням працівників підземних професій , відповідачем правомірно нараховано позивачу 2\3 тарифної ставки.

Що стосується компенсації за невикористану відпустку , то компенсація за невикористану основну відпустку позивачу виплачена , а за додаткову така не передбачена.

Також підприємство перебуває в стадії ліквідації , підземні роботи не здійснює, власних прибутків немає , фінансується за рахунок державних коштів і ніяких додаткових фондів для здійснення виплат за вислугу років немає. Оплата за вислугу років ні Галузевою угодою , ні колективним договором не передбачена.

Проти позову в частині відшкодування моральної шкоди заперечує і вважає , що діями відповідача така позивачу не заподіяна.

Позовні вимоги в частині встановлення в односторонньому порядку додаткової відпустки без збереження заробітної плати за період з 01.01.2011 року по 20.01.2011 року визнає щодо необхідності оплати 13 робочих днів за цей період із розрахунку 101.83 гривень середньоденної заробітної плати.

Заслухавши пояснення сторін , дослідивши всі обставини справи, суд дійшов наступного висновку.

В судовому засіданні встановлено , що позивач ОСОБА_1 перебував в трудових відносинах з відповідачем з 10 вересня 1979 року і наказом відповідача від 12.05.2011 року за №32-к звільнений з посади машиніста дільниці гірничо-відновлюваних робіт з 25.05.2011 року у зв`язку із скороченням штату , п.1 ст. 40 КзПп України ( а.с. 4 , 5).

Згідно до ст.ст. 10 , 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб , поданих відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб , які беруть участь у справі.

Кожна сторона повинна довести ті обставини , на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень , крім випадків , встановлених цим Кодексом.

Докази , згідно до ст.ст. 58 , 59 цього Кодексу , повинні бути належними і допустимими.

Обставини справи , які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування , не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 116 КзПп України при звільненні працівника виплата всіх сум , що належать йому від підприємства , установи , організації , проводиться в день звільнення.

В разі спору про розмір сум , належних працівникові при звільненні , власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювань ним суму.

Відповідно до ч.3 ст. 94 КзПп України питання державного і договірного регулювання оплати праці , прав працівників на оплату праці та їх захисту визначається цим Кодексом , Законом України Про оплату праці та іншими нормативно-правовими актами.

А згідно до ст. 97 КзПп України форми і системи оплати праці , норми праці , розцінки , тарифні сітки , ставки , схеми посадових окладів , умови запровадження та розміри надбавок , доплат , премій , винагород та інших заохочувальних , компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами , установами , організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій , передбачених законодавством , генеральною та галузевими ( регіональними) угодами.

Відповідно до ст. 95 ч.6 КзПп України , ст. 2 Закону України Про індексацію грошових доходів населення , ст. 33 Закону України Про оплату праці`заробітна плата підлягає індексації у встановленому законом порядку.

За змістом ст. 84 ч.2 КзПп України , ст. 26 Закону України Про відпустки за сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін , обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом , але не більше 15 календарних днів на рік.

Відповідно до ч. 1 і 3 ст. 113 КзПп України час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду ( окладу).

За час простою , коли виникла виробнича ситуація , небезпечна для життя чи здоров`я працівника або для людей , які його оточують , і навколишнього природного середовища не з його вини , за ним зберігається середній заробіток.

А згідно до ст. 237-1 КзПп України відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівнику проводиться у разі , якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань , втрати нормальних життєвих зв`язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Як встановлено в судовому засіданні , позивачу ОСОБА_1 як звільненому працівнику проведено нарахування і виплату належних при звільненні сум в розмірі 4747.60 гривень , в тому числі за невикористані 16 днів відпустки , що стверджується довідкою відповідача від 19.09.2011 року за № 618 ( а.с.23 ).

А в серпні 2011 року , на виконання припису державного інспектора праці , проведено нарахування індексації на частину заробітної плати в межах прожиткового мінімуму з жовтня 2010 року по травень 2011 року в сумі 128.75 гривень і після проведення відповідних відрахувань виплачено в сумі 103.51 гривень , що підтвердив в судовому засіданні представник відповідача і визнав позивач.

Свідок ОСОБА_2 в судовому засіданні пояснив , що ним , як державним інспектором праці , проводилася перевірка діяльності відповідача на предмет правильності оплати праці позивачу , де було виявлено деякі порушення , зміст яких викладено в письмовому повідомлені позивачу від 09.08.2011 року ( а.с. 7).

Інших належних і допустимих доказів , незважаючи на оголошення перерви за клопотанням сторін для цієї мети , сторонами не наведено.

За таких обставин , оцінивши зібрані по справі наведені докази , суд вважає , що вимоги позивача підлягають до часткового задоволення з наступних підстав.

Зокрема , в судовому засіданні є доведеним , що визнав також представник відповідача , факт порушення вимог ст. 84 ч.2 КзПп України , ст. 26 Закону України Про відпустки при встановленні відповідачем в односторонньому порядку вихідних днів у період з 01.01.2011 року по 20.01.2011 року , а тому позов в цій частині підлягає задоволенню на суму 1323.79 гривень ( 13 робочих днів Х 101 гривень 83 копійки середньоденної заробітної плати ( а.с. 47 , 48 ).

Також суд констатує факт проведено нарахування і виплати індексації на частину заробітної плати в межах прожиткового мінімуму з жовтня 2010 року по травень 2011 року вже після звільнення позивача з роботи.

Що стосується заявлених позивачем вимог про необхідність застосування ст. 113 ч.3 КзПп України при проведенні оплати простою в період з 21.01.2011 року по 22.03.2011 року, а також стягнення заборгованості по оплаті за вислугу років в сумі 15000 гривень за період з 2004 року по день звільнення та оплати за невикористані дні відпустки , то вимоги в цих частинах належними і допустимими доказами не стверджені та до задоволення не підлягають.

При вирішенні позовних вимог про відшкодування моральної шкоди , суд враховує, що фактичне припинення діяльності підприємства і як наслідок відсутність обсягів робіт , простій , скорочення штатів сталося внаслідок неконтрольованих природних явищ і пов`язаних з ними аварійних ситуацій , що є загальновизнаною обставиною в районі і про що усвідомлений позивач. А тому , суд вважає , що правових підстав для відшкодування моральної шкоди по наведеним позивачем вимогам немає.

Судові витрати слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 4 , 10 , 11 , 60 , 209 , 213-215 , 367 ЦПК України, ст.ст. 84 , 94 , 95 , 97 , 113 , 116 , 231 , 237-1 КзПп України, ст. 2 Закону України Про індексацію грошових доходів населення , ст. 33 Закону України Про оплату праці , ст. 26 Закону України Про відпустки , суд ,

Р І Ш И В:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Державного підприємства Солотвинський солерудник`на користь ОСОБА_3 Степана Степановича 1323 ( одну тисячу триста двадцять три ) гривні 79 копійок заборгованості з оплати праці з відрахуванням з цієї суми податку та інших обов`язкових платежів та 500 гривень сплачених витрат за надання правової допомоги адвокатом..

Стягнути з Державного підприємства Солотвинський солерудник на користь держави 214 гривень 60 копійок судового збору.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення заборгованості з оплати праці.

В решті позову відмовити.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Закарпатської області через Тячівський райсуд протягом десяти днів з дня його проголошення.

Г о л о в у ю ч и й: ОСОБА_4 . ОСОБА_5 ОСОБА_6

СудТячівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення28.02.2012
Оприлюднено01.10.2019
Номер документу84619883
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1557/11

Ухвала від 06.09.2021

Цивільне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Ю. К.

Рішення від 16.12.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Рішення від 16.12.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 05.02.2013

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Самсін М. Л.

Рішення від 28.02.2012

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Розман М. М.

Ухвала від 24.11.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Павелко І. Л.

Ухвала від 28.11.2011

Цивільне

Овруцький районний суд Житомирської області

Кондратюк В. І.

Ухвала від 20.07.2016

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Ухвала від 20.07.2016

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Селіщева Л. І.

Ухвала від 30.08.2011

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Пономарьов О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні