Рішення
від 23.09.2019 по справі 441/40/19
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

441/40/19 2-о/441/16/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23.09.2019 м. Городок

Городоцький районний суд Львівської області в складі :

головуючої-судді Малахової-Онуфер А.М.

з участю секретаря судових засідань Гелецької Г.В.

прокурора Лотошинської Л.І., представника Речичанської сільської ради Городоцького району Львівської області Цапка П.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою керівника Городоцької місцевої прокуратури Львівської області в інтересах держави в особі Речичанської сільської ради Городоцького району Львівської області, заінтересовані особи ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про визнання спадщини відумерлою, -

в с т а н о в и в :

керівник Городоцької місцевої прокуратури Львівської області Білинська Т. в інтересах держави в особі Речичанської сільської ради Городоцького району Львівської області, звернулася із заявою про визнання відумерлою спадщини після смерті ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що складається із будинковолодіння АДРЕСА_1 та про передачу відумерлої спадщини територіальній громаді в особі Речичанської сільської ради Городоцького району Львівської області, відповідно до закону, мотивуючи тим, що ОСОБА_6 на підставі договору купівлі-продажу №747 від 13.05.2009, що посвідчений приватним нотаріусом Городоцького РНО Львівської області Богаченко О.І., зареєстрованого у Реєстрі прав власності на нерухоме майно за №25506072 від 22.05.2009, належав спадковий житловий будинок з приналежною до нього надвірною спорудою, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 останнього, спадщину фактично прийняла ОСОБА_7 , яка постійно проживала разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, однак у встановленому законом порядку таку не оформила, що ОСОБА_7 на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 проживала на АДРЕСА_1 одна, заповіту не уклала, після її смерті спадкова справа не заводилась. Окрім цього зазначила, що заява прокурора є заходом прокурорського реагування на захист інтересів держави, оскільки орган місцевого самоврядування, всупереч інтересам держави, бездіє, заходів щодо звернення з заявою про визнання спадщини відумерлою, не вживає. Покликаючись на положення ст. 1277 ЦК України, просила заяву задовольнити.

Прокурор Лотошинська Л.І. в суді заяву підтримала з мотивів у ній наведених, уточнила, просить визнати відумерлою спадщину після смерті ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що складається із будинковолодіння АДРЕСА_1 згідно Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно серії НОМЕР_1 від 22 травня 2009 року виданого на ім`я ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 року та передати її територіальній громаді в особі Речичанської сільської ради Городоцького району Львівської області, відповідно до закону.

Представник Речичанської сільської ради Городоцького району Львівської області Цапок П.М. у суді висловився на підтримання заяви прокурора.

Заінтересовані особи ОСОБА_5 , ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_2 у заявах від 01.07.2019, 07.06.2019, 23.09.2019 відповідно, просили про розгляд справи за їх відсутності та задоволення вимог прокурора, окрім цього зазначили, що на спадкове майно після смерті ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , не претендують, з відповідним позовом щодо оформлення спадщини, звертатись до нотаріуса чи суду не будуть (а.с. 93, 96, 117, 119).

Заінтересована особа ОСОБА_4 , який належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явився, причин неявки не повідомив, заперечень щодо заявленої прокурором заяви, не подав (а.с. 112).

Заслухавши пояснення прокурора, представника сільської ради, вивчивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд доходить переконання про задоволення заяви.

Як убачається із свідоцтва про смерть виданого 17.09.2012 виконавчим комітетом Речичанської сільської ради Городоцького району Львівської області та інших документів долучених до заяви, ОСОБА_6 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 43 роки, про що в Книзі реєстрації смертей зроблено відповідний актовий запис за №09 (а.с. 16, 19).

Із пояснень ОСОБА_8 в суді, із довідки виконкому Речичанської сільської ради Городоцького району Львівської області №636 від 15.11.2018 видно, ОСОБА_6 до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 значився зареєстрованим та проживав разом з матір`ю ОСОБА_7 на АДРЕСА_1 , при житті спадкодавець заповіту не складав (а.с. 9).

Після смерті ОСОБА_6 , відкрилась спадщина на майно, і зокрема на житловий будинок АДРЕСА_1 належний останньому на підставі договору купівлі-продажу №747 від 13.05.2009, посвідчений приватним нотаріусом Городоцького РНО Львівської області Богаченко О.І. та зареєстрований у Реєстрі прав власності на нерухоме майно за №25506072 від 22.05.2009 (а.с. 58-60).

Із оглянутих в судовому засіданні інвентаризаційної та реєстраційної справ на житловий будинок АДРЕСА_1 убачається, що будинок зведений у 1939, складається із двох житлових кімнат, коридору, кухні, двох комор, загальна площа будинку складає 73, 2 кв.м, з них житлова - 29, 9 кв.м.

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 54272120 від 28.11.2018, інформація у спадковому реєстрі про спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_6 - відсутня (а.с.12).

Із пояснень ОСОБА_8 в суді, із довідки виконкому Речичанської сільської ради Городоцького району Львівської області №636 від 15.11.2018 та будинкової книги убачається, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_6 спадщину, в т.ч. будинковолодіння АДРЕСА_1 , фактично прийняла мати спадкодавця - ОСОБА_7 , яка постійно проживала разом із сином на час відкриття спадщини, однак таку у встановленому законом порядку не оформила (а.с. 10, 21-23).

За положеннями ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Згідно ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Отже, ураховуючи наведені норми матеріального права та обставини справи, суд доходить висновку, що ОСОБА_7 , проживаючи разом із ОСОБА_6 на АДРЕСА_1 , станом на час його смерті, фактично прийняла спадщину, а отже вступила в управління спадковим майном.

Із копії актового запису про смерть № 08 від 10.11.2017, складеного виконавчим комітетом Речичанської сільської ради Городоцького району Львівської області видно, що ОСОБА_7 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що остання до часу смерті значилася зареєстрованою та проживала одна на АДРЕСА_2 (а.с. 10, 20).

З інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 54272149 від 28.11.2018 та довідки виконкому Речичанської сільської ради Городоцького району Львівської області №637 від 15.11.2018 убачається, що ОСОБА_7 , при житті, заповіту не склала, спадкова справа після її смерті, не оформлялась (а.с.14).

З пояснень в суді представника Речичанської сільської ради Городоцького району Львівської області Цапка П.М. видно, що ОСОБА_7 була зареєстрована та проживала одна у будинку на АДРЕСА_1 , що остання як власник користувалася означеним будинковолодінням, при житті заповіту не склала, що після її смерті спадкоємці за законом до нотаріуса та відповідно у сільську раду за оформленням спадщини та за охороною спадкового майна, не зверталися.

Відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Пунктом 3 ч.1 ст. 131-1 Конституції України визначено, що в Україні діє прокуратура, яка здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках.

Згідно вимог ч. 1 і 3 ст. 23 ЗУ Про прокуратуру , представництво прокурором інтересів громадян або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадян або держави, у випадках та порядку, встановлених законом. Прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або не належним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Відповідно до вимог ст. 56 ЦПК України , у випадках, встановлених законом, прокурор може звернутися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб або державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах.

За положеннями ст. 334 ЦПК України , заява про визнання спадщини відумерлою у випадках, встановлених Цивільним кодексом України , подається до суду за місцем відкриття спадщини або за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини.

Згідно із ч. 1 ст. 1221ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Як встановлено судом, ОСОБА_7 до смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 проживала у житловому будинку на АДРЕСА_1 .

Згідно із ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу ).

Отже, спадщина після смерті ОСОБА_7 відкрилась 09.11.2017.

Звертаючись із заявою про визнання спадщини відумерлою, керівник Городоцької місцевої прокуратури Львівської області Білинська Т. покликалася на норму статті 1277 ЦК України, відповідно до якої у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Згідно із ч. 1 ст. 60 ЗУ Про місцеве самоврядування в Україні від 21.05.1997р . спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Заінтересовані особи ОСОБА_5 , ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_2 у заявах від 01.07.2019, 07.06.2019, 23.09.2019 відповідно зазначили, що спадщини після смерті ОСОБА_7 , яка була їхньою тіткою, не приймали, на спадкове майно не претендують, з відповідним позовом до суду, звертатись не будуть (а.с. 93, 96, 117, 119).

ОСОБА_4 спадкоємець за законом після смерті ОСОБА_7 , на неодноразові виклики в суд не з`явився, що розцінюється судом, як байдужість останнього щодо вирішення справи в суді.

Відповідно до ст. 338 ЦПК України , суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

З урахуванням вищенаведеного, а також ті обставини, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_7 спадкова справа не заводилась, ніхто із спадкоємців до нотаріуса із заявами про прийняття спадщини не звернувся, так само як і не звертались будь-які особи до Речичанської сільської ради Городоцького району Львівської області за охороною спадкового майна, що з часу відкриття спадщини пройшло більше року, що спадкоємці за заповітом відсутні, а за законом спадщину не прийняли, відтак є підстави для визнання відумерлою спадщину після смерті ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що складається із будинковолодіння АДРЕСА_1 згідно Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно серії НОМЕР_1 від 22.05.2009 виданого на ім`я ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та передати її територіальній громаді в особі Речичанської сільської ради Городоцького району Львівської області, відповідно до закону.

Керуючись ст.ст. 12 , 13 , 81 , 223 , 229 , 247 , 258 , 259 , 263-265 , 334-338 ЦПК України , суд,-

у х в а л и в :

заяву задовольнити.

Визнати відумерлою спадщину після смерті ОСОБА_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що складається із будинковолодіння АДРЕСА_1 згідно Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно серії НОМЕР_1 від 22 травня 2009 року виданого на ім`я ОСОБА_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 року та передати її територіальній громаді в особі Речичанської сільської ради Городоцького району Львівської області (код ЄДРПОУ: 04374714, місцезнаходження вул. Центральна, 50б, с. Речичани Городоцького району Львівської області), відповідно до закону.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 30.09.2019.

С у д д я : А.М. Малахова-Онуфер

СудГородоцький районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення23.09.2019
Оприлюднено01.10.2019
Номер документу84625061
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —441/40/19

Рішення від 23.09.2019

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Малахова-Онуфер А. М.

Рішення від 23.09.2019

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Малахова-Онуфер А. М.

Ухвала від 07.06.2019

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Малахова-Онуфер А. М.

Ухвала від 15.01.2019

Цивільне

Городоцький районний суд Львівської області

Малахова-Онуфер А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні