Ухвала
від 30.09.2019 по справі 920/997/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

30.09.2019 Справа № 920/997/19 м. Суми

Господарський суд Сумської області у складі судді Джепи Ю.А., розглянувши матеріали справи (від 26.09.2019 Вх. № 3042),

за позовом: Приватного акціонерного товариства Страхова компанія Уніка , м. Київ,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Звам Транс , м. Суми,

за участю третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_1 , м. Суми.

про 182 637 грн 66 коп.

ВСТАНОВИВ :

26.09.2019 Приватне акціонерне товариство Страхова компанія Уніка звернулось до суду з позовною заявою від 19.09.2019 № 5590, відповідно до якої просить суд: розглянути даний спір в порядку спрощеного провадження; стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Звам Транс на свою користь шкоду у розмірі 182 грн 637 грн 66 коп; стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Звам Транс на свою користь судові витрати у розмірі 2 739 грн 56 коп.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно з ч.4 ст.50 ГПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

З огляду на вищевикладене, господарський суд вважає за необхідне задовольнити відповідне клопотання та залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ОСОБА_1 , оскільки рішення суду у даній справі може вплинути на його права та обов`язки.

Крім того, представником позивача адвокатом Комисою С. В. подано до суду письмові запитання до учасників справи б/н, б/д, згідно з якими просить ТОВ Звам Транс та ОСОБА_1 : надати копії документів, які підтверджують перебування ОСОБА_1 у трудових відносинах з ТОВ Звам Транс ; повідомити на якій правові підставі ОСОБА_1 володів транспортним засобом DAF, р.н.з. НОМЕР_1 на момент настання ДТП, яке відбулось 24.10.2018 у м. Суми по вул. Харківська та надати відповідні документи.

Відповідно до ст. 90 ГПК України, учасник справи має право поставити в першій заяві по суті справи або у додатку до неї не більше десяти запитань іншому учаснику справи про обставини, що мають значення для справи.

Учасник справи, якому поставлено питання іншим учасником справи, зобов`язаний надати вичерпну відповідь окремо на кожне питання по суті.

На запитання до учасника справи, який є юридичною особою, відповіді надає її керівник або інша посадова особа за його дорученням.

Відповіді на запитання подаються до суду учасником справи - фізичною особою, керівником або іншою посадовою особою юридичної особи у формі заяви свідка не пізніше як за п`ять днів до підготовчого засідання, а у справі, що розглядається в порядку спрощеного провадження, - за п`ять днів до першого судового засідання (якщо для розгляду справи судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких обмежений першим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом 30 днів з дня відкриття провадження у справі).

Копія такої заяви свідка у той самий строк надсилається учаснику справи, який поставив письмові запитання.

Якщо поставлене запитання пов`язане з наданням доказів, що підтверджують відповідні обставини, учасник справи разом із заявою свідка надає такі докази.

Учасник справи має право відмовитися від надання відповіді на поставлені запитання:

1) з підстав, визначених статтями 67, 68 цього Кодексу;

2) якщо поставлене запитання не стосується обставин, що мають значення для справи;

3) якщо учасником справи поставлено більше десяти запитань.

За наявності підстав для відмови від відповіді учасник справи повинен повідомити про відмову іншого учасника та суд у строк для надання відповіді на запитання. Суд за клопотанням іншого учасника справи може визнати підстави для відмови відсутніми та зобов`язати учасника справи надати відповідь.

Господарський суд вважає за необхідне зобов`язати відповідача надати вичерпну відповідь окремо на кожне питання позивача по суті.

Також, ч. 1статті 81 Господарського процесуального кодексу України визначено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У відповідності до частини 2 статті 81 Господарського процесуального кодексу України, у клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Як вбачається з матеріалів справи, представником позивача направлявся адвокатський запит від 11.03.2019 на адресу ТОВ Звам Транс з проханням надати копії документів, які підтверджують перебування ОСОБА_1 у трудових відносинах з ТОВ Звам Транс та повідомити на якій правові підставі ОСОБА_1 володів транспортним засобом DAF, р.н.з. НОМЕР_1 на момент настання ДТП, яке відбулось 24.10.2018 у м. Суми по вул. Харківська та надати відповідні документи.

Проте, ТОВ Звам Транс`відповіді на даний запит не надало.

Підстав для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті відповідно до ст. 174, 175 ГПК України судом не встановлено.

Дослідивши матеріали справи, з урахуванням предмету спору і обставин справи, обґрунтувань наведених позивачем, суд вирішив, що справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого засідання з повідомленням сторін, а клопотання про письмові запитання до учасників справи задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12, 120, 176, 177, 182, ч. 4 ст. 247, 255 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ :

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №920/994/19.

2. Призначити підготовче засідання на на 07.11.2019 , 12:30. Судове засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Сумської області за адресою: м. Суми, проспект Т.Г.Шевченка, 18/1, 1-й поверх, зал судового засідання № 2.

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

4. Зобов`язати ТОВ Звам Транс та ОСОБА_1 надити суду копії документів, щодо перебування ОСОБА_1 у трудових відносинах з ТОВ Звам Транс чи пояснення щодо їх відсутності.

5. Відповідачу - надати (надіслати) суду, у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, відзив на позовну заяву з урахуванням вимог ст. 165 ГПК України, а також відповідь на запитання позивача в порядку ст. (0 Господарського процесуального кодексу України.

Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

До відзиву додаються: 1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ст. 165 ГПК України).

6. Позивачу - подати відповідь на відзив з дотриманням правил, що встановлені частинами третьою - шостою статті 165 ГПК України відповідно до ч. 3 ст. 166 ГПК України у строк до 01.11. 2019.

7. Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

8. Копію ухвали направити учасникам справи.

9. Ухвала про відкриття провадження у справі набирає законної сили в день її винесення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

10. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - https://court.gov.ua/sud5021/.

Суддя Ю.А. Джепа

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення30.09.2019
Оприлюднено02.10.2019
Номер документу84633693
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/997/19

Судовий наказ від 23.01.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Джепа Юлія Артурівна

Рішення від 21.12.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Джепа Юлія Артурівна

Ухвала від 04.12.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Джепа Юлія Артурівна

Ухвала від 07.11.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Джепа Юлія Артурівна

Ухвала від 04.11.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Джепа Юлія Артурівна

Ухвала від 30.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Джепа Юлія Артурівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні