Рішення
від 26.09.2019 по справі 524/2001/19
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа 524/2001/19

Провадження № 2/524/1567/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2019 року Автозаводський районний суд м.Кременчука в складі: Головуючого судді - Андрієць Д.Д., за участю секретаря - Кулинич М.М., позивача - ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Кременчуці в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ТОВ "НОРТ ГУД ТРЕЙД" про захист прав споживачів та стягнення коштів,-

ВСТАНОВИВ:

ВИМОГИ ПОЗИВАЧА

ОСОБА_1 звернувся до Автозаводського районного суду м. Кременчука із позовом до ТОВ "НОРТ ГУД ТРЕЙД" в якому просив: стягнути з відповідача на свою користь 8058,68 грн та вирішити питання про розподіл судових витрат.

ПОЗИЦІЯ ПОЗИВАЧА

Свої вимоги позивач мотивував тим, що 28.11.2018 між ним та ТОВ "НОРТ ГУД ТРЕЙД" було укладено договір купівлі-продажу витяжки на суму 8058,68 грн. Згідно наданого відповідачем рахунку-фактури його товаришем, ОСОБА_2 , була проведена оплата товару. Вказані кошти він повернув ОСОБА_2 того ж вечора. Станом на 21.03.2019 він так і не отримав товар, кошти йому відповідачем не повернуто.

В судовому засіданні позивач підтримав позов та просив його задовольнити.

ЗАПЕРЕЧЕННЯ ВІДПОВІДАЧА

Відповідач в судове засідання не з`явився, відзив до суду не надіслав.

ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

Судом встановлено, що 28.11.2018 ТОВ "НОРТ ГУД ТРЕЙД" було складено рахунок-фактуру №02292 на оплату витяжки в сумі 6715,57 грн та ПДВ 1343,11 грн та на загальну суму 8058,68 грн.

Згідно платіжного доручення №79 від 28.11.2018 ФОП ОСОБА_2 перерахував на рахунок ТОВ "НОРТ ГУД ТРЕЙД" кошти згідно рахунку-фактури №02292.

04.12.2018 Кременчуцьким ВП ГУНП в Полтавській області внесено відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України за фактом заволодіння кошами в сумі 8058 грн. за заявою ОСОБА_3 В.

НОРМИ ПРАВА

В ст.3 ЦК України визначено, що загальними засадами цивільного законодавства є в тому числі, але не виключно - свобода договору. Зміст вказаного принципу більш детально розкривається в ст.ст.6 та 627 ЦК України в яких вказано, що сторони мають право укласти договір, який не передбачений актами цивільного законодавства, але відповідає загальним засадам цивільного законодавства. Сторони мають право врегулювати у договорі, який передбачений актами цивільного законодавства, свої відносини, які не врегульовані цими актами. Сторони в договорі можуть відступити від положень актів цивільного законодавства і врегулювати свої відносини на власний розсуд. Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також у разі, якщо обов`язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами. Положення частин першої, другої і третьої цієї статті застосовуються і до односторонніх правочинів. Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. У договорах за участю фізичної особи - споживача враховуються вимоги законодавства про захист прав споживачів.

Виконання обов`язку може бути покладено боржником на іншу особу, якщо з умов договору, вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства або суті зобов`язання не випливає обов`язок боржника виконати зобов`язання особисто. У цьому разі кредитор зобов`язаний прийняти виконання, запропоноване за боржника іншою особою(ч.1 ст.528 ЦК України)

Згідно ч.1 ст.655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу. Продавець повинен одночасно з товаром передати покупцеві його приналежності та документи (технічний паспорт, сертифікат якості тощо), що стосуються товару та підлягають переданню разом із товаром відповідно до договору або актів цивільного законодавства. Продавець зобов`язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положень статті 530 цього Кодексу. Обов`язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент: 1) вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов`язок продавця доставити товар; 2) надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару. Договором купівлі-продажу може бути встановлений інший момент виконання продавцем обов`язку передати товар. Товар вважається наданим у розпорядження покупця, якщо у строк, встановлений договором, він готовий до передання покупцеві у належному місці і покупець поінформований про це. Готовий до передання товар повинен бути відповідним чином ідентифікований для цілей цього договору, зокрема шляхом маркування. Якщо з договору купівлі-продажу не випливає обов`язок продавця доставити товар або передати товар у його місцезнаходженні, обов`язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент здачі товару перевізникові або організації зв`язку для доставки покупцеві(ст.ст.662,663, 664 ЦК України)

Згідно ст..693 ЦК України якщо договором встановлений обов`язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу. У разі невиконання покупцем обов`язку щодо попередньої оплати товару застосовуються положення статті 538 цього Кодексу. Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати. На суму попередньої оплати нараховуються проценти відповідно до статті 536 цього Кодексу від дня, коли товар мав бути переданий, до дня фактичного передання товару покупцеві або повернення йому суми попередньої оплати. Договором може бути встановлений обов`язок продавця сплачувати проценти на суму попередньої оплати від дня одержання цієї суми від покупця.

В Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визначено, закріплено право кожного на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави(ч.1 ст.2 ЦПК України).

В ч.1 ст.4, ст.5 ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

В ст.ст.12, 81 ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

ОЦІНКА СУДУ

За загальним правилом суди розглядають справи за заявами осіб, які вважають, що діями або бездіяльністю відповідача порушуються, не визнаються або оспорюються їх права чи інтереси. Отже, під час вирішення справи суд зобов`язаний встановити: чи дійсно були порушені права чи інтереси позивача; які саме права чи інтереси були порушені; чи були вони порушені діями або бездіяльністю тієї особи до якої пред`явлено позов.

Суд враховує пояснення допитаного судом свідка ОСОБА_2 , який підтвердив те, що дійсно сплатив кошти за договором купівлі-продажу замість ОСОБА_1 , а останній в свою чергу повернув йому кошти в повному обсязі.

Суд також приймає до уваги те, що відповідачем не було надано доказів, які б підтверджували факт виконання обов`язку щодо передання товару.

Відтак, з огляду на положення ст. 693 ЦК України, суд вважає вимоги позивача про стягнення коштів, що становили суму попередньої оплати за товар обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача на користь держави необхідно стягнути судовий збір в сумі 768,40 грн, а на користь позивача судові витрати на оплату правничої допомоги в сумі 2593,35 грн.

Керуючись ст.ст.10, 12, 81, 141, 258, 259, 263 - 265, 280-284 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ТОВ "НОРТ ГУД ТРЕЙД" про захист прав споживачів та стягнення коштів - задовольнити.

Стягнути з ТОВ "НОРТ ГУД ТРЕЙД", ідентифікаційний номер юридичної особи НОМЕР_1 (07400, Київська обл., місто Бровари, вулиця Сергія Москаленка, будинок 16) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рнокпп НОМЕР_2 ,який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 кошти в сумі 8058,68 грн.

Стягнути з ТОВ "НОРТ ГУД ТРЕЙД", ідентифікаційний номер юридичної особи 42365275 (07400, Київська обл., місто Бровари, вулиця Сергія Москаленка, будинок 16) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рнокпп НОМЕР_2 ,який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 судові витрати на оплату правничої допомоги в сумі 2593,35 грн.

Стягнути з ТОВ "НОРТ ГУД ТРЕЙД", ідентифікаційний номер юридичної особи НОМЕР_1 (07400 АДРЕСА_2 Київська АДРЕСА_3 ., місто Бровари, вулиця АДРЕСА_4 Москаленка, АДРЕСА_5 ) на користь держави судовий збір в сумі 768,40 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 01.10.2019

Суддя Д.Д.Андрієць

Дата ухвалення рішення26.09.2019
Оприлюднено02.10.2019
Номер документу84660213
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживачів та стягнення коштів

Судовий реєстр по справі —524/2001/19

Рішення від 26.09.2019

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Рішення від 26.09.2019

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 26.04.2019

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 26.04.2019

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні