Рішення
від 02.10.2019 по справі 336/5951/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

336/5951/18

2/336/508/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Запоріжжя 2 жовтня 2019 року

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Зарютіна П.В.

за участю секретаря Чернишової І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоповерхового будинку Військбуд 103 (представник - Пехуля І.В.) до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 (представник - ОСОБА_4 ), ОСОБА_5 про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач Об`єднання співвласників багатоповерхового будинку Військбуд 103 (далі - ОСББ) звернувся до суду з вищезгаданим позовом, за яким просить стягнути солідарно з відповідачів заборгованість по сплаті на утримання будинку за період з лютого 2017 року по березень 2019 року в розмірі 4681,82 гривень, а також інфляційне збільшення такої заборгованості в розмірі 434,03 гривень.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 05.12.2018 було відкрито провадження у цивільній справі, визначено про розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 02.04.2019 було визначено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження, замінено засідання, призначене для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 30.05.2019 було відмовлено у задоволенні клопотання відповідачів про витребування доказів та закрито підготовче провадження, справа була призначена до судового розгляду по суті.

У судовому засіданні представник позивача наполіг на позові у повному обсязі, а представник відповідача ОСОБА_4 на заявлені вимоги заперечила повністю, вказуючи на те, що позивачем не надано обґрунтування затвердженого тарифу на утримання будинку та прибудинкової території та, крім того, зазначила на відсутність між сторонами договору щодо сплати відповідачами вказаного утримання.

Крім того, у поданому відзиві на позовну заяву відповідачі, заперечуючи на позов, зазначили, що не являються учасниками ОСББ та не приймали участі в його утворенні.

Суд, дослідивши матеріали справи та всебічно проаналізувавши обставини в їх сукупності, дав оцінку зібраним по справі доказам, виходячи зі свого внутрішнього переконання, яке ґрунтується на повному, об`єктивному та всебічному з`ясуванні обставин справи, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Як встановлено судом, 22 травня 2016 року рішенням установчих зборів згідно Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку було створено Об`єднання співвласників багатоповерхового будинку Військбуд 103 .

Відповідно до п.п. 1, 2, Розділу І, п. 1 Розділу ІІ Статуту, ОСББ створене власниками квартир та приміщень і діє відповідно до Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , чинного законодавства України та Статуту. Метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Пунктом 3 Розділу ІІ Статуту ОСББ визначено, що до виключної компетенції загальних зборів належить, зокрема, визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Відповідачі є співвласником квартири 33 житлового АДРЕСА_1 на підставі свідоцтва № НОМЕР_1 про право власності від 13.02.2006 року, виданого Шевченківською районною адміністрацією Запорізької міської ради.

Згідно наданого ОСББ розрахунку відповідачі мають заборгованість зі сплати послуг за утримання будинку та прибудинкової території за період з лютого 2017 року по березень 2019 року в розмірі 4681,82 гривень, а також інфляційне збільшення такої заборгованості в розмірі 434,03 гривень, що разом складає - 5112,85 гривень.

На спростування вказаного розрахунку сторона відповідачів власного розрахунку суду не надала. При цьому, й представник відповідача ОСОБА_4 у судовому засіданні суду пояснила, що не спростовує правильності здійснених позивачем нарахувань, акцентуючи увагу на тому, що за відсутності між сторонами договору жодних розрахунків не може й бути.

Розрахунок заборгованості відповідачів зі сплати послуг за утримання будинку та прибудинкової території відповідає встановленим судом фактичним обставинам справи, в т.ч. і розміру загальної площі квартири відповідачів, встановленого тарифу та загальновідомим індексам інфляції за період утворення заборгованості, отже, він у суду не викликає сумнівів щодо його правильності.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.7 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживач має право одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів.

При цьому такому праву прямо відповідає визначений п.5 ч.2 ст.7 цього Закону обов`язок споживача оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначені Законом України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку .

Відповідно до ч.4 ст.4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об`єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об`єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних із діяльністю об`єднання.

Згідно ч.1 ст.20 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Відповідно до ст.21 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , кошти об`єднання складаються, зокрема, з внесків та платежів співвласників. Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Право об`єднання встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласниками закріплено також у ст.16 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку .

Таким чином, відповідно до положень ч.1 ст.17, ст.20, ч.ч. 6, 7, 8 ст.22, ч.4 ст.23 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку власники квартир у багатоквартирному будинку, функції по утриманню якого і прибудинкової території здійснює об`єднання співвласників, зобов`язані нести витрати по утриманню спільного неподільного майна незалежно від членства в об`єднанні в розмірі затвердженого в установленому порядку.

Рішенням загальних зборів ОСББ Військбуд 103 від 30 жовтня 2016 року визначено тариф на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 2,65 гривень за квадратний метр загальної площі квартир будинку.

При цьому, встановлення внесків об`єднаннями співвласників багатоквартирного будинку регулюється Законами України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку та Статуту об`єднання.

Отже, заборгованість з оплати послуг з утримання будинку та прибудинкової території є заборгованістю зі сплати внесків, які встановлені загальними зборами ОСББ відповідно до вищенаведених положень закону та Статуту об`єднання.

Відповідачі, як співвласники квартири, розташованої в будинку АДРЕСА_1 , в якому власниками квартир та нежитлових приміщень створено ОСЖБ, яке здійснює управління неподільним та загальним майном, зобов`язані оплачувати рахунки, пов`язані із наданням житлово-комунальних послуг та виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території, внесків на ремонт неподільного майна і відповідної частки загального майна об`єднання.

З урахуванням викладеного, факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг не може бути підставою для звільнення відповідачів-споживачів від оплати вартості послуг.

Крім того, суд зазначає, що відповідачі не скористалися своїм правом на оскарження рішень зборів ОСББ, щодо порядку призначення тарифу та його складу, а тому виразили свою волю мовчазливою згодою з встановленими тарифами, внесками і платежами , їх складовою які утворились в ОСББ.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1-4, 5, 12, 13, 76-81 89, 258, 263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Задовольнити позов Об`єднання співвласників багатоповерхового будинку Військбуд 103 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 про стягнення заборгованості.

Стягнути на користь Об`єднання співвласників багатоповерхового будинку Військбуд 103 (юридична адреса: вул . Військбуд, 103 , м. Запоріжжя , код ЄДРПОУ-40529820) солідарно з ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_4 , РНОКПП - НОМЕР_2 ), ОСОБА_3 (місце проживання: АДРЕСА_4 , РНОКПП - НОМЕР_3 ), ОСОБА_5 (місце проживання: АДРЕСА_4 , РНОКПП - НОМЕР_4 ) заборгованість зі сплати послуг за утримання будинку та прибудинкової території за період з лютого 2017 року по березень 2019 року в розмірі 4681,82 гривень, а також інфляційне збільшення такої заборгованості в розмірі 434,03 гривень, що разом складає до стягнення - 5112,85 гривень.

Стягнути на користь Об`єднання співвласників багатоповерхового будинку Військбуд 103 (юридична адреса: АДРЕСА_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) солідарно з ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_4 , РНОКПП - НОМЕР_2 ), ОСОБА_3 (місце проживання: АДРЕСА_4 , РНОКПП - НОМЕР_3 ), ОСОБА_5 (місце проживання: АДРЕСА_4 , РНОКПП - НОМЕР_4 ) судові витрати в розмірі сплаченого судового збору - 1762 гривень.

Роз`яснити учасникам справи, що датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Дата складання повного рішення - 04.10.2019 року.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається через Шевченківський районний суд м. Запоріжжя до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частину другій статті 358 ЦПК України.

Суддя П.В. Зарютін

Дата ухвалення рішення02.10.2019
Оприлюднено03.10.2019
Номер документу84687469
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —336/5951/18

Рішення від 02.10.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Рішення від 02.10.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Ухвала від 30.05.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Ухвала від 28.02.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Зарютін П. В.

Ухвала від 05.12.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Голубкова М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні