Ухвала
від 27.09.2019 по справі 357/10814/19
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/10814/19

1-кс/357/4257/19

У Х В А Л А

27 вересня 2019 року Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду №1 в м. Біла Церква клопотання старшого слідчого СВ Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області капітана поліції ОСОБА_3 про проведення судово-екологічної експертизи в кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019111030000158 від 03.06.2019 року за ознаками злочину, передбаченого ст. 356 КК України,-

У С Т А Н О В И В:

26.06.2019 р. до Білоцерківського міськрайонного суду надійшло клопотання ст. слідчого СВ Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області капітана поліції ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області юристом 1 класу ОСОБА_4 про проведення судово-екологічної експертизи в кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019111030000158 від 03.06.2019 року за ознаками злочину, передбаченого ст. 356 КК України, мотивоване наступним.

Білоцерківською місцевою прокуратурою 03.06.2019 р., за результатами розгляду листа департаменту екології та природних ресурсів Київської облдержадміністрації, внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019111030000158 від 03.06.2019 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.356 КК України, за фактом здійснення посадовими особами ТОВ «Узин-Агроінвест» господарської діяльності без дозвільних документів, чим заподіяно шкоду інтересам громади м. Узина.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюється СВ Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області.

Слідчий вказує на те, що в ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ «Узин-Агроінвест» займається тваринництвом, а також вирощуванням зернових і технічних культур. Юридичне та фактичне місцезнаходження є Київська область, Білоцерківський район, м. Узин, вул. Поповича, 150 та вул. Московська, 2б.

Для розведення тваринництва, а саме свиней, товариство має у своїй власності спеціальний свинокомплекс, який в 2018 році реконструйовано шляхом будівництва свинарника, котельні та рампи без отримання дозволу на виконання будівельних робіт, без розробленої та затвердженої в установленому законодавством порядку проектної документації, чим порушено вимоги ст. 31 та ч.1 ст. 37 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Крім того, встановлено, що ТОВ «Узин-Агроінвест» не забезпечено здійснення авторського та технічного нагляду під час реконструкції свинокомплексу, чим порушено вимоги ч. 1, 2 ст. 11 Закону України «Про архітектурну діяльність».

Більше того, ТОВ «Узин-Агроінвест» здійснює експлуатацію свинокомплексу за адресою м. Узин вул. Московська, 2б, який в порушення ч. 8 ст. 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» не прийнято в експлуатацію, таким чином ухиляючись від укладення договору та сплати до бюджету коштів пайової участі у розвитку інфраструктури громади.

Слідчий також вказує на те, що в ході досудового розслідування встановлено, що адміністративна будівля ТОВ «Узин-Агроінвест» по вул. Поповича, 150, в м. Узин, як встановлено в ході неодноразових перевірок Білоцерківським РВ ГУ ДСНС України у Київській області, не відповідає ряду вимог протипожежного законодавства, з огляду на викладене, вказаний орган звернуся до адміністративного суду з позовом про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення роботи адмінбудівлі ТОВ «Узин-Агроінвест». Підставою для подання позову стало те, що виявлені в ході проведення перевірки порушення, а саме: відсутність систем пожежної сигналізації в складських приміщеннях та адміністративній будівлі, вогнезахисного оброблення дерев`яних конструкцій, засобів блискавкозахисту, в повній кількості, згідно норм, вогнегасників, піску, інших засобів пожежогасіння та інші суттєві порушення протипожежного законодавства, створюють небезпеку для працівників підприємства, а також мешканців м. Узин, оскільки підприємство знаходиться в безпосередній близькості із житловою забудовою.

Згідно інформації головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, за результатами позапланової перевірки складено акт від 06.08.2019 № 10-04.1-17/ 39, в ході якого виявлено порушення вимог санітарного законодавства, а саме: не встановлено розміри санітарно-захисних зон для об`єктів ТОВ «Узин - Агроінвест», що є джерелами виробничих шкідливостей, їх розміщення та достатність розмірів цих зон не підтверджено з урахуванням реальної санітарної ситуації (фонового забруднення, особливостей рельєфу, метеоумов, рози вітрів та ін.), а також даних лабораторних досліджень щодо аналогічних діючих підприємств та об`єктів, що є порушенням вимог; територія санітарно-захисної зони не розпланована та не упорядкована, а також відсутній план та проект озеленення санітарно-захисної зони; концентрації та рівні шкідливих факторів на зовнішній межі санітарно-захисної зони, зверненої до житлової забудови, перевищують їх гігієнічні нормативи (ГДК); відповідно до протоколу випробування повітря населених місць ДУ «Київський обласний лабораторний центр МОЗ України» № 1751 від 05.06.2019 визначено, концентрація хімічних речовин (аміак, азоту діоксид, сірководень) перевищують ГДК згідно «Гранично-допустимих концентрацій хімічних і біологічних чинників в атмосферному повітрі населених місць», затверджених Т.в.о. Головного державного санітарного лікаря України від 03.03.2015. Відповідно до протоколів дослідження якості атмосферного повітря у місті Узин з 22 квітня по 28 липня 2019 року проведеної Департаментом екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації визначено, концентрація хімічних речовин (аміак, озон) перевищують ГДК; не розроблено та не узгоджено проект організації санітарно-захисної зони підприємства ТОВ «Узин - Агроінвест» в комплексі з проектом будівництва (реконструкції) даного підприємства з першочерговою реалізацією заходів, передбачених у зоні.

Крім того, встановлено, що підприємством не визначено категорії, до яких належать побічні продукти тваринного походження, що утворюються на його потужностях, а також не ведеться облік щодо їх кількості і якості. Щомісячна інформація про діяльність підприємства у даній сфері Білоцерківському районному управлінню Головного управління не надається.

Також виявлено, що відповідні договори, акти приймання - передачі та акти виконаних робіт при видаленні побічних продуктів тваринного походження, не складались.

За результатами заходу державного нагляду (контролю) Головним управлінням направлена позовна заява до Київського окружного адміністративного суду щодо застосування заходів реагування, а саме: тимчасово зупинити виробництво (виготовлення продукції) ТОВ «Узин - Агроінвест» до моменту розроблення та узгодження з Держпродспоживслужбою проектів організації санітарно-захисних зон та отримання позитивних висновків державної санітарно - епідеміологічної експертизи.

Відповідно до інформаційної довідки із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за № 154636690 земельна ділянка в АДРЕСА_1 , з кадастровим номером 3220410500:06:007:0024 площею 26.2 га та нежитлові будівлі, що знаходяться на ній «А», «П», «В», «Г», «Д», «Е», «Ж», «К», «Л», «М», «Н», «О», «С», «Т», «У», «Ф», «З» належать на праві власності ТОВ «Узин-Агроінвест».

09.08.2019 р. земельна ділянка з кадастровим номером 3220410500:06:007:002 та розташовані на ній нежитлові будівлі «А», «П», «В», «Г», «Д», «Е», «Ж», «К», «Л», «М», «Н», «О», «С», «Т», «У», «Ф», «З», належні ТОВ «Узин-Агроінвест», визнані речовим доказом у кримінальному провадженні.

Слідчий стверджує, що для з`ясування обставин, які мають значення для вищевказаного кримінального провадження виникла нагальна необхідність в проведенні судово-екологічної експертизи, що належить виключно до компетенції судового експерта відповідної спеціальності та є обставиною, яка з огляду на вимоги ст. 91 КПК України підлягає доказуванню, а тому ст. слідчий СВ Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області капітан поліції ОСОБА_3 просить суд:

1. Клопотання задовольнити та призначити судово-екологічну експертизу, до проведення якої залучити експертів Київського НДІСЕ Міністерства юстиції України.

2. Попередити експерта про кримінальну відповідальність у відповідності до ст. ст. 384, 385 КК України за дачу завідомо неправдивого висновку та про відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

3. Перед експертом поставити наступні запитання:

чи є перевищення концентрації екологічно небезпечних речовин у повітрі або рівня випромінювання порівняно із значеннями, установленими нормативами на території, яка використовується під час діяльності ТОВ «УЗИН-АГРОІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 35528563), а саме на території та прилеглій території в м. Узин по вул. Московська, 2б, Бідоцерківського району Київської області з кадастровим номером 3220410500:06:007:0024 площею 26.2 га та поблизу нежитлових будівель, що знаходяться на вказаній території: «А», «П», «В», «Г», «Д», «Е», «Ж», «К», «Л», «М», «Н», «О», «С», «Т», «У», «Ф», «З», які належать на праві власності ТОВ «Узин-Агроінвест»?

чи є порушення у функціонуванні очисних споруд потенційно небезпечного об`єкта ? Якщо так, то в чому вони полягають?

чи могла виробнича діяльність потенційно небезпечного об`єкта призвести до погіршення якості повітря в прилеглих житлових приміщеннях?

який критичний рівень забруднення (КРЗ) навколишнього середовища для даної місцевості, перевищення якого становить небезпеку для здоров`я населення й стану якості середовища?

які граничнодопустимі викиди (ГДВ) шкідливих речовин у водойми, атмосферне повітря, ґрунт, інші шкідливі впливи на природне середовище для даного виробничо-господарського об`єкта?

які граничнодопустимі концентрації (ГДК) шкідливих речовин в атмосферному повітрі, водоймах, ґрунті?

яка екологічна шкода заподіяна в результаті порушень правил охорони навколишнього середовища, її можливі наслідки?

які безпосередні причини заподіяної екологічної шкоди?

які причини й умови призвели до порушень правил охорони навколишнього середовища та їх наслідків?

який розмір збитків від забруднення навколишнього природного середовища, пошкодження або знищення об`єктів тваринного та рослинного світу, що відбулося внаслідок забруднення навколишнього середовища у звязку з виробничою діяльністю ТОВ «Узин-Агроінвест» в м. Узин по вул. Московська, 2б, Білоцерківського району Київської області?

4. У розпорядження експерта надати: ухвалу слідчого судді про призначення (проведення) судово-екологічної експертизи; матеріали кримінального провадження №42019111030000158 від 03.06.2019 р.; інші документи та матеріали, необхідні для проведення експертизи, можуть бути надані слідчим Білоцерківського ВП ГУ НП в Київській області на клопотання експертів.

Слідчий ОСОБА_3 попереджений належним чином про час та місце розгляду клопотання, в судове засідання не прибув, що не являється перешкодою в розгляді клопотання у відповідності до вимог ст. 244 ч.3 КПК України.

Вивчивши матеріали клопотання, матеріали кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання подано з додержання вимог ч.2 ст. 244 КПК України, підлягає задоволенню, так як слідчим доведено, що залучення експерта необхідне для проведення експертизи, для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, для чого необхідні спеціальні знання, що є підставою для задоволення клопотання у відповідності до вимог ст. 244 ч.6 КПК України.

Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Відповідно до вимог ст. 242 КПК експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо:

1) встановлення причин смерті;

2) встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень;

3) визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності;

4) встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості;

5) встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених ст. 155 КК України;

6) визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Згідно ст. 243 КПК України експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.242, 243, 244, 309 КПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого задовольнити.

Доручити експертам Київського науково-дослідного інститут судових експертиз Міністерства юстиції України /вул. Смоленська, 6, м. Київ, 03057/ провести судово-екологічну експертизу в кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019111030000158 від 03.06.2019 року та поставити перед експертами наступні запитання:

чи є перевищення концентрації екологічно небезпечних речовин у повітрі або рівня випромінювання порівняно із значеннями, установленими нормативами на території, яка використовується під час діяльності ТОВ «УЗИН-АГРОІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 35528563), а саме на території та прилеглій території в м. Узин по вул. Московська, 2б, Бідоцерківського району Київської області з кадастровим номером 3220410500:06:007:0024 площею 26.2 га та поблизу нежитлових будівель, що знаходяться на вказаній території: «А», «П», «В», «Г», «Д», «Е», «Ж», «К», «Л», «М», «Н», «О», «С», «Т», «У», «Ф», «З», які належать на праві власності ТОВ «Узин-Агроінвест»?

чи є порушення у функціонуванні очисних споруд потенційно небезпечного об`єкта ? Якщо так, то в чому вони полягають?

чи могла виробнича діяльність потенційно небезпечного об`єкта призвести до погіршення якості повітря в прилеглих житлових приміщеннях?

який критичний рівень забруднення (КРЗ) навколишнього середовища для даної місцевості, перевищення якого становить небезпеку для здоров`я населення й стану якості середовища?

які граничнодопустимі викиди (ГДВ) шкідливих речовин у водойми, атмосферне повітря, ґрунт, інші шкідливі впливи на природне середовище для даного виробничо-господарського об`єкта?

які граничнодопустимі концентрації (ГДК) шкідливих речовин в атмосферному повітрі, водоймах, ґрунті?

яка екологічна шкода заподіяна в результаті порушень правил охорони навколишнього середовища, її можливі наслідки?

які безпосередні причини заподіяної екологічної шкоди?

які причини й умови призвели до порушень правил охорони навколишнього середовища та їх наслідків?

який розмір збитків від забруднення навколишнього природного середовища, пошкодження або знищення об`єктів тваринного та рослинного світу, що відбулося внаслідок забруднення навколишнього середовища у звязку з виробничою діяльністю ТОВ «Узин-Агроінвест» в м. Узин по вул. Московська, 2б, Білоцерківського району Київської області?

Експертам для проведення експертизи направити: матеріали кримінального провадження №42019111030000158 від 03.06.2019 р.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України, за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Надати старшому слідчому СВ Білоцерківського ВП ГУНП в Київській області капітану поліції ОСОБА_3 дозвіл на отримання висновку експертів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84706514
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення судово-екологічної експертизи в кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019111030000158 від 03.06.2019 року за ознаками злочину, передбаченого ст. 356 КК України

Судовий реєстр по справі —357/10814/19

Ухвала від 03.10.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

Ухвала від 27.09.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Бобкова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні