Постанова
від 18.03.2010 по справі 2а-245/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія 6.19

ПОСТАНОВА

Іменем України

18 березня 2010 року Справа 2а-245/10/1270

Луганський окружни й адміністративний суд:

судді Ірметової О.В.,

при секретарі Ко робенко Т.М.,

за участю сторін:

прокурор: Щербак Ю.В.,

представник позивача: С изова М.П.,

представник відповідач а: ОСОБА_1.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріал и за адміністративним позово м прокурора Жовтневого район у у м.Луганську в інтересах д ержави в особі Луганського о бласного відділення Фонду со ціального захисту інвалідів до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Восточний» про стягнення адміністратив но-господарських санкцій та пені за не зайняті місця інва лідами у 2008 році, -

В С Т А Н О В И В :

20 січня 2010 до суду надійшов адміністративний позов прок урора Жовтневого району у м.Л уганську в інтересах держав и в особі Луганського обласн ого відділення Фонду соціаль ного захисту інвалідів до ТО В «Восточний» про стягнення адміністративно-господарсь ких санкцій та пені за не зайн яті місця інвалідами у 2008 році .

В обґрунтування свого позо ву позивач зазначив, що відпо відач в порушення ст. 19 Закону України «Про основи соціаль ної захищеності інвалідів в Україні» у ТОВ «Восточний» у 2008 році замість 2, працював 1 інв алід, таким чином, на підприєм стві за 1 робоче місце, признач ене для працевлаштування інв аліда і не зайняте інвалідом , відповідач до 15.04.2009 року повин ен був самостійно сплатити а дміністративно господарськ і санкції у розмірі 6338,33 грн., дан а сума заборгованості по адм іністративно господарських санкцій підтверджується док ументом, а саме : звітом про за йнятість та працевлаштуванн я інвалідів за формою №10-ПІ за 2008р. У зв' язку з прострочення м сплати адміністративно-гос подарських санкцій позиваче м нараховано пеню у розмірі 408 ,50 грн.

За таких обставин, Луганськ е обласне відділення Фонду с оціального захисту інваліді в просило стягнути з відпові дача заборгованість по сплат і адміністративно-господар ських санкцій у розмірі 6338,33 гр н. та пеню у розмірі 408,50 грн.

Прокурор в судовому засіда нні підтримав позов у повном у обсязі.

Представник позивача в суд ове засідання з' явився, про сив суд задовольнити позовн і вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні адмініст ративний позов визнав та поя снив, що адміністративно-гос подарські санкції не сплачен і у зв' язку з скрутним фінан совим становищем підприємст ва.

Заслухавши пояснення про курора, представників сторін , вивчивши матеріали справи, с уд вважає, що позов підлягає з адоволенню з наступних підст ав.

Відповідно до матеріалів с прави, а саме звітності про за йнятість форми №10-ПІ за 2008 рік в бачається, що ТОВ «Восточний » при середньообліковій кіль кості штатних працівників об лікового складу 60 осіб працев лаштувало 1 інваліда та самос тійно нарахувало адміністра тивно - господарські санкці ї у розмірі 6338,33 грн.

Відповідно до ст. 18 Закон у України «Про основи соціал ьної захищеності інвалідів в Україні» забезпечення прав інвалідів на працевлаштуван ня та оплачувану роботу, в том у числі з умовою про виконанн я роботи вдома, здійснюється шляхом їх безпосереднього з вернення до підприємств, уст анов, організацій чи до держа вної служби зайнятості.

Частиною 3 статті 18-1 Закону України “Про основи соціальн ої захищеності інвалідів в У країні” передбачено, що держ авна служба зайнятості здійс нює пошук підходящої роботи відповідно до рекомендацій М СЕК, наявних у інваліда квалі фікації та знань, з урахуванн ям його побажань.

Згідно з частиною 1 статті 20 З акону України «Про основи со ціальної захищеності інвалі дів в Україні» підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організ ації громадських організаці й інвалідів, фізичні особи, як і використовують найману пра цю, де середньооблікова чисе льність працюючих інвалідів менша, ніж установлено норма тивом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачую ть відповідним відділенням Ф онду соціального захисту інв алідів адміністративно-госп одарські санкції, сума яких в изначається в розмірі середн ьорічної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організ ації громадських організаці й інвалідів, фізичної особи, я ка використовує найману прац ю, за кожне робоче місце, призн ачене для працевлаштування і нваліда і не зайняте інвалід ом. Для підприємств, установ, о рганізаційну тому числі підп риємств, організацій громадс ьких організацій інвалідів, фізичних осіб, на яких працює від 8 до 15 осіб, розмір адмініст ративно-господарських санкц ій за робоче місце, призначен е для працевлаштування інвал іда і не зайняте інвалідом, ви значається в розмірі половин и середньої річної заробітно ї плати на відповідному підп риємстві, в установі, організ ації, у тому числі підприємст ві, організації громадських організацій інвалідів, у фіз ичної особи, яка використову є найману працю.

Отже, наведені вище норми За кону дають підстави говорити про такі обов' язки підприє мств:

- дотримання ними нормативі в по створенню визначеної ци м Законом кількості робочих місць для інвалідів;

- сплати ними адміністратив но-господарських санкцій, в р азі недотримання зазначених нормативів.

Відповідно до п.2 Порядку по дання підприємствами, устано вами, організаціями та фізич ними особами, що використову ють найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштуван ня інвалідів та інформації, н еобхідної для організації їх працевлаштування, затвердже ного постановю Кабінету Мнін істрів України від 31.01.2007 року № 70, інформацію про наявність ві льних робочих місць (вакантн их посад) для працевлаштуван ня інвалідів роботодавці под ають центру зайнятості за мі сцем їх реєстрації як платни ків страхових внесків на заг альнообов' язкове державне соціальне страхування на ви падок безробіття за формою, з атвердженою Мінпраці за пого дженням з Держкомстатом.

Крім того, представн ик відповідача у судовому за сіданні визнав адімінстрати вний позов в повному обсязі.

Відповідно до ч.1 ст. 136 КАС України, позивач може відмов итися від адміністративного позову, а відповідач - визна ти адміністративний позов пр отягом всього часу судового розгляду, зробивши усну заяв у. Якщо відмову від адміністр ативного позову чи визнання адміністративного позову ви кладено в адресованій суду п исьмовій заяві, ця заява приє днується до справи.

Згідно з ч.4 ст. 112 України, су д не приймає відмови від адмі ністративного позову, визнан ня адміністративного позову і продовжує розгляд адмініс тративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача су перечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Як вбачається з довірен ості від 01.01.2010 року виданої дире ктором ТОВ «Восточний» на ім ' я ОСОБА_1., уповноважена особа ОСОБА_1. не має повно важень щодо визнання адміінс тратвиного позову, а тому зая ва про визнання адміністрати вного позову, відповідно до ч .4 ст. 112 КАС України судом не при ймається.

З урахуванням вищевиклад еного суд вважає, що вимоги пр окурора Жовтневого району у м.Луганську в інтересах держави в особі Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалід ів до ТОВ «Восточний» про стя гнення адміністративно-госп одарських санкцій та пені за не зайняті місця інвалідами у 2008 році у розмірі 6338,33 грн. та пе ні у розмірі 408,50 грн. за незайня ті робочі місця інвалідами у 2008 році в судовому засіданні з найшли своє підтвердження, т а підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.2 ст. 94 КАС Укр аїни, якщо судове рішення ухв алене на користь сторони - с уб' єкта владних повноважен ь, суд присуджує з іншої сторо ни всі здійснені нею докумен тально підтверджені судові в итрати, пов' язані із залуче нням свідків та проведенням судових експертиз. Оскільки позивачем не були здійснені документально підтверджені судові витрати, питання про р озподіл судових витратах не вирішується.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 2, 17, 88, 94, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги прокурора Жовтневого району у м.Луганс ьку в інтересах держави в осо бі Луганського обласного від ділення Фонду соціального за хисту інвалідів до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Восточний» про стягнення адміністративно-господарсь ких санкцій та пені за не зайн яті місця інвалідами у 2008 році задовольнити у повному обся зі.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Во сточний» (кв. Волкова,4, м.Л уганськ, 91000, р/р 26008301109160 в ЛМВ №7511 «Ощ адбанк», МФО 364393, код ЄДРПОУ 32539148) н а користь Луганського обласн ого відділення Фонду соціаль ного захисту населення (ВДК Ж овтневого району м.Луганська , код платежу 50070000, р/р 31210230700004 в ГУДК У у Луганській області МФО 804013, ОКПО 24046538) суму адміністративн о господарських санкцій у ро змірі 6746,83 грн. (шість тисяч сімс от сорок шість грн. 83 коп.), в том у числі пеню у розмірі 408,50 грн.

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення строку пода ння заяви про апеляційне оск арження, встановленого Кодек сом адміністративного судоч инства України, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана в строк, вст ановлений цим Кодексом, пост анова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через с уд першої інстанції шляхом п одачі в десятиденний строк з дня проголошення постанови заяви про апеляційне оскарже ння. Якщо постанову було прог олошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то с трок подання заяви про апеля ційне оскарження обчислюєть ся з дня отримання нею копії п останови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інс танції подається протягом дв адцяти днів після подання за яви про апеляційне оскарженн я.

СУДДЯ О.В. Ірметова

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.03.2010
Оприлюднено02.12.2010
Номер документу8475105
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-245/10/1270

Постанова від 18.03.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Ірметова Олеся Віталіївна

Постанова від 08.02.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Солоніченко Оксана Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні