Рішення
від 30.09.2019 по справі 475/1540/18
ДОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Доманівський районний суд Миколаївської області

вул. Центральна, 35 м. смт. Доманівка Доманівський район Миколаївська область Україна 56400

e-mail: inbox@dm.mk.court.gov.ua

Справа № 475/1540/18

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

30.09.2019смт. Доманівка

Доманівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючої - судді Кривенко О.В.,

при секретарі судового засідання Маташнюк О.В.,

за участю позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача адвоката Пшесмецької Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у загальному позовному провадженні в залі суду у смт.Доманівка цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 в інтересах малолітнього сина ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Доманівський районний відділ ДРАЦС Головного територіального управління юстиції в Миколаївській області про визнання батьківства та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини,

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_4 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_3 про визнання батьківства та стягення аліментів. який обґрунтовувала тим, що з відповідачем почала зустрічатися в 2013 році, завагітніла, та проживала разом з відповідачем в с.Щуцьке Доманівського району у його батьків. Через деякий час посварилися та почали проживати окремо. ІНФОРМАЦІЯ_1 народився син ОСОБА_2 , запис про його народження був здійснений відповідно до ч.1 ст. 135 СК України, батьком дитини був записаний його біологічний батько - ОСОБА_3 . Відповідач не визнає себе батьком дитини, не надає допомогу на утримання.

Посилаючись на зазначені обставини, просила визнати відповідача батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, посилаючись на те, що відповідач є здоровою працездатною людиною, аліменти нікому не сплачує, інших дітей та утриманців не має, в той час як сама позивач не працює, є інвалідом дитинства , просила стягнути з відповідача аліменти на дитину ОСОБА_2 , який проживає з нею та перебуває на її утриманні в розмірі 1/4 частини усіх видів заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно, починаючи стягнення з дня пред`явлення позову та до досягнення сином повноліття. Також просила стягнути з відповідача судові витрати.

Ухвалою судді від 28.12.2018р. відкрито провадження по справі за позовом ОСОБА_1 в інтересах малолітнього сина ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визнання батьківства та стягнення аліментів на призначено підготовче судове засідання на 22.01.2019 року. Разом із позовом було подано клопотання позивач про призначення молекулярно-генетичної експертизи.

21.01.2019 року відповідач ОСОБА_3 направив на адресу суду відзив на позов, в якому він не заперечував проти призначення експертизи, разом з тим не визнає позов в частині стягнення з нього аліментів у розмірі 1/4 частини усіх видів заробітку (доходу) , оскільки не працює, погоджується на сплату аліментів у твердій грошовій сумі у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Ухвалою Доманівського районного суду від 22.01.2019 р. за клопотанням позивача призначена судово-генетична експертиза на вирішення якої було поставлено питання: чи є ОСОБА_3 . батьком ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про визнання батьківства та стягнення аліментів було зупинено на час проведення експертизи.

Ухвалою Доманівського районного суду від 01.07.2019 року підготовче провадження поновлено та призначено на 19.07.2019 року.

Ухвалою Доманівського районного суду від16.08.2019 року закрито підготовче судове засідання та призначено справу до судового розгляду на 30.09.2019 року.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позов підтримала в повному обсязі та просила його задовольнити, пояснивши, що відповідач добровільно не бажав визнати себе батьком неповнолітнього сина ОСОБА_2 , тому вона була змушена звернутися до суду, оскільки ій важко одній утримувати сина, просить стягнути аліменти на її користь на його утримання в розмірі 1/4 частини усіх його видів доходу (заробітку), наполягає саме на стягнення аліментів у частці, не погоджується на аліменти в твердій грошовій сумі

Представник відповідача позовні вимоги визнала частково, не заперечувала проти задоволення вимоги щодо визнання батьківства ОСОБА_3 стосовно неповнолітнього сина ОСОБА_2 .

Не визнає позов в частині стягнення з відповідача у розмірі 1/4 частини усіх видів заробітку (доходу), оскільки ОСОБА_3 не працює, не має постійного заробітку, перебуває на військовій службі, погоджується на сплату аліментів у твердій грошовій сумі у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Окрім того не визнає позов в частині стягнення витрат на правову допомогу у розмірі 1000 грн, оскільки повноваження представника не підтверджено належним чином.

Представник третьої особи, Доманівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Миколаївській області в судове засідання не з`явився, через канцелярію суду подав заяву про розгляд справи без його участі.

Суд, заслухавши позивача, представника відповідача, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню частковому з наступних підстав.

Відповідно до ст. 125 Сімейного кодексу України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: за заявою матері та батька дитини; за рішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Відповідно до ст. 128 Сімейного кодексу України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником

дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою j дитиною, яка досягла повноліття.

Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 народила сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про його народження, серії НОМЕР_1 , видане виконкомом Зеленоярської сільської ради Доманівського району Миколаївської області 03 березня 2014 року, батьком зазначено ОСОБА_3 .

Згідно висновку судової молекулярно-генетичної експертизи № 185 від 05.04.2019 року, проведеної Миколаївським НДЕКЦ, ОСОБА_3 може бути біологічним батьком ОСОБА_2 , народженого ОСОБА_1 , ймовірність даної події складає 99.999%

Європейський суд з прав людини зазначає, що на сьогодні ДНК-тест є єдиним науковим методом точного встановлення батьківства стосовно конкретної дитини; його доказова цінність суттєво переважає будь-який інший доказ, наданий сторонами, з метою підтвердити або спростувати факт оспорюваного батьківства (Калачова проти Російської Федерації № 3451/ 05 , § 34, від 07 травня 2009 року).

Окрім того, доведеність батьківства відповідача стосовно народженої від нього позивачем дитини породжує обов`язок останнього з її утримання

Відповідачем не заперечувалось, що дитина проживає разом з матір`ю. Вказане підтверджує також довідка, видана виконкомом Зеленоярської сільської ради про склад сім`ї позивача.

Згідно з частиною третьою статті 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, тобто є прерогативою позивача обирати спосіб стягнення аліментів.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до статей 12, 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Відповідачем не надано належних та допустимих доказів на підтвердження незадовільного стану здоров`я чи матеріального становища, наявності інших осіб, які перебувають на його утриманні, інших обставин, що мають істотне значення та які могли б бути врахованими судом при визначенні розміру аліментів.

Відповідно до cт. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до вимог ч. 2 cт. 182 Сімейного кодексу України мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до cт. 191 Сімейного кодексу України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Відповідно до частини першої статті 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Україною Постановою BP N 789-ХІІ від 27 лютого 1991 року, в усіх діях щодо

дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється як найкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до ст. 27 Конвенції про права дитини від 20.11.89 року, діючої на Україні з 27.02.91 року, держави-учасники визнають право кожної дитини на рівень життя,, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батько (-ки) несуть основну відповідальність за забезпечення умов життя, необхідних для розвитку дитини, в межах своїх здібностей і фінансових можливостей.

Відповідач має задовільний стан здоров`я, непрацездатних осіб на утриманні не має, а тому взмозі надавати матеріальну допомогу на утримання дитини до її повноліття.

Суд приходить до висновку, що слід стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня пред`явлення позову і до досягнення дитиною повноліття.

Стосовно посилань відповідача про необхідність стягнення аліментів саме з часу встановлення його батьківства щодо сина , то така позиція не узгоджується з вимогами Сімейного кодексу України, зокрема положеннями ст. 191 СК України. Час визнання батьківства не впливає на обовязки відповідача як батька утримувати дитину від народження.

Відповідно до ч.1, п.2 ч.3 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати , пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи.

Пунктом 1 частини 2 статті 141 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Позивачем при зверненні до суду був сплачений судовий збір в сумі 704,80 грн., який, у звязку із задоволенням позову у повному обсязі, підлягає стягненню з відповідача на його користь

Також слід стягнути з відповідача в дохід держави судовий збір в розмірі 704.80 грн, від сплати якого позивач була звільнена при подачі позовної заяви про стягнення аліментів.

Судові витрати у розмірі 7705.37 грн., понесені позивачем на оплату судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи, проведеної Миколаївським НДЕКЦ 05.04.2019 року експертизи, належить стягнути на її користь з відповідача.

Не підлягають задоволенню позовні вимоги стосовно стгнення витрат на правничу допомогу в розмірі 1000 грн, які не підтверджені належними доказами.

Керуючись ст.ст. 10, 265 Цивільного процесуального кодексу України, ст.ст. 128, 135, 180, ч. 3 cт. 181, ч. 2 cт. 182 ,191 Сімейного кодексу України, ст. 27 Конвенції про права дитини від 20.11.89 року , суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 в інтересах малолітнього сина ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Доманівський районний відділ ДРАЦС Головного територіального управління юстиції в Миколаївській області про визнання батьківства та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, - задовольнити частково.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України, уродженця с.Щуцьке, Доманівського району Миколаївської області, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , НОКПП

НОМЕР_3 - батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в с.Богданівське Доманівського району Миколаївської області.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця с.Щуцьке, Доманівського району Миколаївської області, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , НОКПП НОМЕР_3 , щомісячно аліменти на користь ОСОБА_1 на утримання сина ОСОБА_2 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1/4 частини усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з дня звернення до суду - 26.12.2018 року.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця с.Щуцьке, Доманівського району Миколаївської області, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , НОКПП НОМЕР_3 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживає по АДРЕСА_2 НОКПП НОМЕР_4 понесені судові витрати -

сплачений про подачі позовної заяви судовий збір в розмірі 704.80 грн;

витрати за проведення судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи, проведеної Миколаївським НДЕКЦ 05.04.2019 року в розмірі 7705.37 грн.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця с.Щуцьке, Доманівського району Миколаївської області, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , НОКПП НОМЕР_3 судові витрати у виді судового збору в сумі 704.80 грн. за розгляд справи в Доманівському районному суді: №31212206700144, код ЄДРПОУ 02892540, отримувач коштів: Доманівський район, код отримувача 38057729, банк отримувача: ГУ ДКСУ у в Миколаївській області, МФО 826013, код класифікації доходів бюджету 22030001, код 02892540, пункт 1.1.

В задоволенні позовних вимог щодо стягнення правничої допомоги відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 07.10.2019 року

Суддя : О. В. Кривенко

Дата ухвалення рішення30.09.2019
Оприлюднено08.10.2019
Номер документу84761491
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини

Судовий реєстр по справі —475/1540/18

Рішення від 30.09.2019

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Рішення від 30.09.2019

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 16.08.2019

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 01.07.2019

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 18.02.2019

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 22.01.2019

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 28.12.2018

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні