Постанова
від 04.10.2019 по справі 509/4882/19
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/4882/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 жовтня 2019 року Овідіопольський райсуд Одеської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Овідіополь скаргу представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Семь тонн» про визнання незаконною бездіяльність слідчого та зобов`язання вчинити певні дії, суд, -

ВСТАНОВИВ:

09 вересня 2019 рокускаржник звернувся до суду з вищевказаною скаргою, в якій зазначив, що він звернувся з заявою про вчинення кримінального правопорушення до структурних підрозділів поліції, заява була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, в подальшомубудучи заявником звернувся з заявою до слідчого, яку він не розглянув та не прийняв процесуальне рішення, а тому скаржник просить суд визнати незаконну бездіяльність слідчого та зобов`язати слідчого розглянути заяву про залучення до кримінального провадження, як потерпілого відповідно до ст.55 КПК України.

Справа розглядалась на підставі поданих матеріалів кримінального провадження таписьмових пояснень з боку скаржника.

Дослідивши скаргу та матеріали кримінального провадження, суд, вважає, що скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами ст. 169 КПК України, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;3) рішення слідчого про закриття кримінального провадження - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником.

Так судом встановлено, що 23 серпня 2019 року представник ТОВ «Семь тонн» (код 41201450) звернувся до органів правопорядку з заявою про вчинення кримінального правопорушення.

23 серпня 2019 року посадовими особами СВ Овідіопольського ВП ГУНП в Одеській області заява представника товариства була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019160380001389, попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення зазначена ст. 356 КК України. В той же день слідчий СВ Авангардівського ВП Овідіопольського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 повідомив про початок досудового розслідування.

28 серпня 2019 року директор ТОВ «Семь тонн» звернувся до слідчого з заявою про залучення до кримінального провадження як потерпілого в рамках ст. 55 КПК України.

02 вересня 2009 року слідчий в рамках даного кримінального провадження відповідно до ст.110,220, 221 КПК України прийняв процесуальне рішення (постанову) про відмову у задоволенні клопотання (заяви) директора ТОВ «Семь тонн». 02 вересня 2019 року представник товариства отримав вищевказану постанову слідчого.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Скаржник просить суд визнати незаконну бездіяльність слідчого та зобов`язати слідчого розглянути заяву про залучення до кримінального провадження, як потерпілого відповідно до ст. 55 КПК України.

Відповідно до ст. 40 ч.5 КПК України слідчий, здійснюючи свої повноваження відповідно до вимог цього Кодексу, є самостійним у своїй процесуальній діяльності, втручання в яку осіб, що не мають на те законних повноважень, забороняється. Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, службові особи, інші фізичні особи зобов`язані виконувати законні вимоги та процесуальні рішення слідчого.

Скаржник в рамках досудового розслідування належним чином отримав постанову слідчого про відмову у задоволенні клопотання директора товариства про залучення до кримінального провадження як потерпілого. Слідчий здійснює свої повноваження відповідно до КПК України, є самостійним у своїй процесуальній діяльності. Постанова від 02.09.2019 року слідчим прийнята самостійно в межах його повноважень. Непогодження скаржника з прийняттям процесуального рішення не може бути розглянута як незаконна бездіяльність та суперечить засадам кримінального провадження до якої відноситься принцип законності, де передбачено відповідно до ст. 9 КПК України, що слідчий зобов`язаний неухильно дотримуватися Конституції України та КПК України.

Здійснивши аналіз матеріалів, які надішли до суду, приходить до висновку, що скарга не знайшла свого обґрунтування, а тому задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст.2,303-307 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні скарги представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Семь тонн» про визнання незаконною бездіяльність слідчого та зобов`язання вчинити певні дії відмовити.

Копію ухвали слідчого судді направити учасникам кримінального провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84763096
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —509/4882/19

Постанова від 04.10.2019

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Постанова від 10.09.2019

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Постанова від 09.09.2019

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Козирський Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні