Ухвала
від 07.10.2019 по справі 923/834/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

07 жовтня 2019 року Справа № 923/834/19

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М.Б. , розглянувши заяву

за позовом: Прокурора-заступника керівника Каховської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі

позивача-1: Іванівської селищної ради Іванівського району Херсонської області

позивача-2: Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області

до відповідача: Фермерського господарства "Глорія", смт.Іванівка, Іванівського району Херсонської області

про повернення земельної ділянки

в с т а н о в и в:

Прокурор - заступник керівника Каховської місцевої прокуратури Херсонської області звернувся до господарського суду із позовом в інтересах держави в особі позивача-1 Іванівської селищної ради Іванівського району Херсонської області та позивача-2 Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області до відповідача Фермерського господарства "Глорія", смт.Іванівка Херсонської області про повернення земельної ділянки.

Дослідивши матеріали заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що остання не відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України з таких підстав.

Відповідно до ч.5 ст.162 ГПК України, у разі пред`явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

Так прокурор звернувся до суду з позовом в інтересах держави, в тому числі, в особі позивача-1 Іванівської селищної ради Херсонської області.

Разом з тим, прокурором не обґрунтовано підстав звернення до суду в інтересах даної юридичної особи, яка, до речі, зареєструвала за собою право власності на частину спірної земельної ділянки.

За приписами ч.2 ст.164 ГПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

За приписами ч. 2 ст.91 ГПК України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом

Згідно ч. 5 ст. 91 ГПК України, учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який у нього знаходиться, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

В п. 5.27 Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2003" встановлено, що відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Так до матеріалів заяви прокурором надано копії податкових декларацій платника податків - Фермерського господарства "Глорія" за 2016-2018 роки.

Однак, означені матеріали не завірені у встановленому законом порядку, тому не можуть бути прийняті судом в якості належних доказів.

Відповідно до частин 1, 2 статті 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, за наведених обставин суд приходить до висновку про те, що позовну заяву прокурора - заступника керівника Каховської місцевої прокуратури Херсонської області про повернення земельної ділянки слід залишити без руху та надати заявнику строк для усунення виявлених недоліків.

У разі не усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява вважатиметься неподаною та буде повернута особі, що звернулась із заявою (ч. 4 ст. 174 ГПК України).

Керуючись ст. ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

у х в а л и в:

1. Позовну заяву прокурора - заступника керівника Каховської місцевої прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі позивача-1 Іванівської селищної ради Іванівського району Херсонської області та позивача-2 Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області до відповідача Фермерського господарства "Глорія", смт.Іванівка Херсонської області про повернення земельної ділянки залишити без руху.

2. Встановити прокурору строк для усунення недоліків - 10 днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

3. Встановити прокурору спосіб усунення недоліків позовної заяви - шляхом подання належним чином завірених доказів та обґрунтованих пояснень щодо підставності звернення до суду з даним позовом в інтересах Іванівської селищної ради.

4. Роз`яснити заявнику, що відповідно до частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, у разі не усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява буде вважатися неподаною і буде повернута заявнику.

Ухвала суду набрала законної сили 07.10.2019р., оскарженню не підлягає.

Суддя М.Б. Сулімовська

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення07.10.2019
Оприлюднено09.10.2019
Номер документу84787769
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/834/19

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Рішення від 21.01.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 27.12.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 10.12.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 22.11.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 30.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні