Ухвала
від 09.10.2019 по справі 372/3634/19
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/3634/19

Провадження 1-кс-1960/19

ухвала

Іменем України

09 жовтня 2019 року м. Обухів

Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання слідчого СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 , прокурором Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_5 , звернувся до суду із клопотанням у кримінальному провадженні № 12019110230000886 від 30.08.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 191 КК України.

На обґрунтування клопотання прокурор зазначила, що до Обухівського ВП ГУНП в Київській області надійшла заява від адвоката, який представляє інтереси ФГ « ОСОБА_6 » ОСОБА_7 про те, що посадові особи ФГ « ОСОБА_6 », привласнили грошові кошти господарства, на суму яка на даний час встановлюється.

30.08.2019 року за вказаним фактом внесені відомості о Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019110230000886 за фактом привласнення коштів ФГ « ОСОБА_6 », за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України.

Допитаний в якості представника потерпілого ОСОБА_7 повідомив, що 23.01.2017 року між ФГ « ОСОБА_6 » в особі голови господарства ОСОБА_8 , та фізичною особою підприємцем ОСОБА_9 було укладено договір про надання послуг з ведення бухгалтерського обліку. Відповідно до якого ОСОБА_9 брала на себе зобов`язання з надання вказаних послуг.

Так, ОСОБА_9 перебуваючи на посаді головного бухгалтера ФГ « ОСОБА_6 », в період часу з 01.01.2017 року по 31.07.2019 року незаконно привласнила кошти ФГ « ОСОБА_6 », які перебували в її віданні на загальну суму 535, 075 грн.

Вказане підтверджується платіжними дорученнями, зокрема № 1329 від 21.01.2019 року на перерахунок коштів з рахунку господарства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), № НОМЕР_2 відкритого в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ), в сумі 10,100 грн. на особистий рахунок № НОМЕР_4 відкритий в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), МФО ( НОМЕР_6 ) на ім`я ОСОБА_9 , ІПН НОМЕР_7 , платіжним доручення № 963 від 25.01.19 року, відповідно до якого ОСОБА_9 маючи доступ на розпорядження коштів господарства з рахунку ФГ « ОСОБА_6 » № НОМЕР_8 відкритого в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », (МФО НОМЕР_9 ), на особистий свій рахунок № НОМЕР_4 відкритий в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), МФО ( НОМЕР_6 ), перерахувала кошти в загальній сумі 50500 грн. Інші податкові накладні та платіжні доручення взагалі відсутні, та дані відомості взагалі ніде не відображені. Саме ОСОБА_9 мала доступ до електронного ключа «клієнт банк» рахунку господарства, що надавав їй можливість здійснювати фінансові операції по господарству.

В ході досудового розслідування встановлено, що ФГ « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зареєстроване за адресою: : АДРЕСА_1 , має розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 , відкритий в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », (МФО НОМЕР_3 ), на момент проведення фінансово-господарських операцій, а саме перерахування коштів на рахунки ОСОБА_9 .

З метою підтвердження або спростування інформації, стосовно службових осіб, які мали доступ до системи Клієнт-Банк, та мали право проводити фінансово-господарській операції від ФГ « ОСОБА_6 », а також отриманні інформації про рух коштів, які перераховувались з рахунку ФГ « ОСОБА_6 », встановлення ІР адрес з датами та часом з`єднання з системою «Банк-Клієнт» кінцевого обладнання, у органу досудового розслідування виникла необхідність у розкритті банківської таємниці по розрахунковому рахунку № НОМЕР_2 відкритого в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », (МФО НОМЕР_3 ), що використовувався ФГ « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Враховуючи викладене та те, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема для отримання відомостей, які становлять банківську таємницю, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння у даному провадженні у органу досудового розслідування виникла потреба у дослідженні інформації, яка міститься у документах, що містять охоронювану законом таємницю, а саме банківську таємницю по рахунку № НОМЕР_2 , що використовувався ФГ « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) відкритого у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », (МФО НОМЕР_3 ), що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , та має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Відповідно до п.2 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п.п.5 п.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно п.2 ст.62 ЗУ «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішеннями суду.

Слідчий Обухівського ВП ГУ НП в Київській області в судове засідання не з`явився, просив розглядати клопотання без участі слідчого та прокурора, вимоги клопотання підтримав в повному обсязі, просив не здійснювати фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів, в тому числі не здійснювати аудіо запис та відео запис за допомогою технічних засобів.

Згідно норми ч. 1ст. 107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відома банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносини з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної шкоди клієнту є банківською таємницею.

Зважаючи на те, що органом досудового розслідування здійснюється розслідування кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, вилучення вказаної вище інформації має суттєве значення для встановлення осіб, причетних до даного кримінального правопорушення, а іншим чином витребувати дану інформацію неможливо, таке клопотання відповідає вимогам ст.160КПК України та доводить наявність обставин передбачених ч. 5, 7 ст. 163 КПК України, а тому таке підлягає до задоволення.

Відповідно до п. 2ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п.п. 5 ч. 1ст. 162 КПК Українидо охоронюваноїзаконом таємниці,яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Ураховуючи вищевикладене,а такожте,що зазначенівище документи,які містятьвідомості,що становлятьбанківську таємницю,мають значеннядля всебічного,повного танеупередженого дослідженняобставин указаногокримінального провадження, відповідно до ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність».

Таким чином, слідчий суддя вважає, що для досягнення мети кримінального провадження є достатні підстави для розкриття банківської таємниці шляхом надання доступу слідчому до відповідних письмових документів, які містять таку банківську таємницю.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 40, 131, 132, 159-160, 162 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_10 , про надання тимчасового доступу до речей і документів - задовольнити.

Зобов`язати АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », (МФО НОМЕР_3 ), що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , розкрити банківську таємницю та надати тимчасовий доступ, слідчому Обухівського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_5 , слідчому Обухівського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_11 , слідчому Обухівського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_12 , заступнику начальника Обухівського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_13 , слідчому Обухівського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_14 , до документів ФГ « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) по рахунку № НОМЕР_2 , що містять банківську таємницю, з можливістю вилучення речей та документів у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », (МФО НОМЕР_3 ), що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , а саме:

- Документів юридичної (реєстраційної) та кредитної справи ФГ « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- Картки із зразками підписів службових осіб ФГ « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- виписок (в електронному та паперовому вигляді) про рух грошових коштів по рахунку № НОМЕР_2 , за періодз 01.01.2017року по31.07.2019року, з інформацією про: точний час надходження перерахування грошових коштів по вказаних рахунках; залишок грошових коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб контрагентів ФГ « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та банківські установи, в яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб контрагентів, коди ЄДРПОУ;

- чеків та банківських виписок про видачу готівки по рахунку № НОМЕР_2 за період з 01.01.2017 року по 31.07.2019 року;

- договорів, фінансових документів, платіжних доручень та інших документів, на підставі яких здійснювався рух коштів по рахунку № НОМЕР_2 за період з 01.01.2017 року по 31.07.2019 року, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », (МФО НОМЕР_3 ), що розташований за адресою: АДРЕСА_2 ;

- листів, заяв, доручень та документів, наданих службовими ФГ « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) для відкриття рахунків та надання повноважень іншим особам подавати до банківської установи платіжні доручення, отримувати кошти, виписки банку, тощо, за період з 01.01.2017 року по 31.07.2019 року;

-договорів навстановлення системиБанк-Клієнт,а такожтехнічну документаціющодо проведенняпрацівниками банкуінсталяції накомп`ютер ФГ« ОСОБА_6 »(кодЄДРПОУ НОМЕР_1 )вказаної системи,включаючи місцепроведення вказаноїоперації,ІР адреси здатами,часом з`єднанняз системою«Банк-Клієнт»кінцевого обладнання,логінів абонентата поштовіскриньки за період з 01.01.2017 року по 31.07.2019 року;

що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », (МФО НОМЕР_3 ), що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , з подальшим вилученням завірених належним чином копій документів.

Строк дії ухвали визначити до 08 листопада 2019 року.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84819089
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —372/3634/19

Ухвала від 06.05.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

Ухвала від 22.01.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

Ухвала від 09.10.2019

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 09.10.2019

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 09.10.2019

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 09.10.2019

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

Ухвала від 08.10.2019

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Зінченко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні