Ухвала
від 30.09.2019 по справі 589/4095/19
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/4095/19

Провадження № 1-кс/589/2934/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2019 року

Слідчий суддя Шосткинського міськрайонного суду Сумської області ОСОБА_1 з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого Шосткинського ВП ГУ НП в Сумській області капітана поліції ОСОБА_3 погодженого з прокурором Шосткинської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна

ВСТАНОВИВ:

До Шосткинського міськрайонного суду надійшло клопотання слідчого Шосткинського ВП ГУ НП в Сумській області капітана поліції ОСОБА_3 про арешт тимчасово вилученого майна, а саме на пошкоджений кран автомобільний стріловий 16 т на шасі автомобіля КрАЗ, д.н.з. НОМЕР_1 , та пошкоджений автомобіль марки ЗІЛ, блакитного кольору, д.н.з. НОМЕР_2 .

Слідчий в судове засідання не з`явився, надала заяву про розгляд клопотання без її участі. Клопотання підтримує.

Слідчий суддя, вивчивши матеріали клопотання, приходить до висновку, що вказане клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні Шосткинського ВП ГУ НП в Сумській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019200110001401 від 25.09.2019р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 272 КК України.

З матеріалів клопотання вбачається, що 25.09.2019 близько 13:20 год., під час виконання демонтажу будівлі насосної станції № 3 очисних споруд, розташованої в будівлі в районі вул. Гагаріна в м. Шостка, Сумської області, під час виконання робіт з підвищеною небезпекою були порушені правила безпеки, внаслідок чого загинув ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

25.09.2019 в період часу з 14:10 год. по 16:06 год. слідчим СВ Шосткинського відділу поліції ГУНП в Сумській області ОСОБА_6 проведений огляд місця події, в ході якого були вилучені пошкоджений кран автомобільний стріловий 16 т на шасі автомобіля КрАЗ, д.н.з. НОМЕР_1 , який належить ТОВ «Шанс» та знаходиться в користуванні ПП «Шляховик-Шостка», та автомобіль марки ЗІЛ, блакитного кольору, д.н.з. НОМЕР_2 , який належить ОСОБА_7 .

Вищевказане майно, відповідно до ст. 236 та ст. 237 КПК України, є тимчасово вилученим майном, та зберігається в Шосткинському відділі поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області.

Оскільки причиною вказаної вище події стала поломка автокрана в ході його роботи, під дією закріпленого вантажу, внаслідок чого загинула людина, а також був пошкоджений автомобіль ЗІЛ, біля якого знаходився загиблий, то як автокран, так і вантажний автомобіль містять на собі сліди кримінального правопорушення, та повинні бути збережені в такому стані до вирішення кримінального провадження по суті, що займає тривалий час у зв`язку зі складністю досудового розслідування, проведенням експертиз, які мають проводитись послідовно, та в ході виконання яких може виникнути необхідність як у додатковому огляді пошкоджених об`єктів, так і в ході проведення металознавчої експертизи з дослідження причин руйнації виробів з металів та сплавів. В разі відсутності арешту на вищевказане майно, пошкоджені автокран та вантажний автомобіль можуть бути відремонтовані, відчужені або розібрані, що унеможливить збереження слідів кримінального правопорушення та доступ до них в разі необхідності протягом досудового розслідування.

Отже, клопотання про арешт тимчасово вилученого майна по вказаному кримінальному провадженню відповідає вимогам ст. 171 КПК України.

Згідно ч.2 ст.170 КПК України слідчий суддя накладає арешт на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним в ч.2 ст.167 КПК України.

Відповідно до ч.2 ст.167 КПК України тимчасово вилучені речі мають значення речових доказів по кримінальному провадженню, зберігати на собі сліди кримінального правопорушення, в подальшому необхідні для проведення експертних досліджень з метою отримання доказів щодо вчинення кримінального правопорушення з подальшим їх збереженням як речових доказів.

Частиною 1 ст. 98 КПК України передбачено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети що були об`єктом кримінально протиправних дій.

З матеріалів кримінального провадження випливає, що у зв`язку з тим, що вилучені пошкоджений кран автомобільний стріловий 16 т на шасі автомобіля КрАЗ, д.н.з. НОМЕР_1 , та автомобіль марки ЗІЛ, блакитного кольору, д.н.з. НОМЕР_2 , містять на собі сліди злочину та можуть бути використані як доказ фактів чи обставин, які встановлюються під час кримінального провадження, клопотання підлягає задоволенню.

Враховуючи вище викладене, слід накласти арешт на вищезазначені пошкоджений кран автомобільний стріловий 16 т на шасі автомобіля КрАЗ, д.н.з. НОМЕР_1 , та автомобіль марки ЗІЛ, блакитного кольору, д.н.з. НОМЕР_2 , шляхом заборони розпоряджатися ними будь яким чином та використовувати їх.

На підставі викладеного, керуючись ст.107, ст.132, 169-173,309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Шосткинського ВП ГУНП України в Сумській області ОСОБА_3 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на пошкоджений кран автомобільний стріловий 16 т на шасі автомобіля КрАЗ, д.н.з. НОМЕР_1 , та пошкоджений автомобіль марки ЗІЛ, блакитного кольору, д.н.з. НОМЕР_2 , з метою збереження речових доказів, шляхом заборони використовувати, відчужувати і розпоряджатися ними будь-яким чином..

Ухвала підлягає негайному виконанню слідчим СВ Шосткинського ВП ГУНП України в Сумській області ОСОБА_3 .

Копію ухвали вручити учасникам кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`яти днів з моменту її проголошення.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Слідчий суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84864291
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —589/4095/19

Ухвала від 23.03.2021

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

Ухвала від 10.11.2020

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євдокімова О. П.

Ухвала від 06.11.2020

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євдокімова О. П.

Ухвала від 14.10.2020

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Курбанова А. Р.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Євдокімова О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні