Постанова
від 24.02.2010 по справі 2-а-176/10/1970
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2 - а - 176/10/1970

Ст. 6.6.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

24 лютого 2010 року м. Тернопіль

Тернопільський окружний а дміністративний суд, в склад і головуючого судді Осташа А .В. при секретарі Твердохліб Н .В.

за участю:

представника позивача - Мартинюка Т.Б.

представника відповідача - не з' явилися

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у місті Тернополі адміністра тивну справу

за позовом Кременець кої міжра йонної державн ої податкової інспекції

до приватного малого підприємства «Стар»

про стягнення заборг ованості по штрафних (фінанс ових) санкціях на суму 4 188,45 грн . , -

В С Т А Н О В И В :

Кременецької міжра йонна державна податков а інспекція звернулася д о суду з адміністративним по зовом до приватного малого п ідприємства «Стар» про стягн ення заборгованості по штраф них (фінансових) санкціях на с уму 4 188, 45 грн.

Свої вимоги позивач обґрун товує тим, що у відповідача бу ла проведена перевірка щодо контролю за здійсненням розр ахункових операцій у сфері г отівкового та безготівковог о обігу суб' єктами підприє мницької діяльності. В резул ьтаті даної перевірки було в иявлено порушення п.п. 1, 2, 12, 13 ст.3 Закону України «Про застосу вання реєстраторів розрахун кових операцій у сфері торгі влі, громадського харчування та послуг. За вищевказані пор ушення рішенням Кременецько ї МДПІ від 8 жовтня 2009 року до ві дповідача було застосовано ш трафні (фінансові) санкції в с умі 4 188, 48 грн. Вказана заборгов аність в добровільному поряд ку відповідачем не погашена.

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав, обґрунтову ючи їх обставинами, що виклад ені в позовній заяві .

Відповідач не забезпечив я вку повноважного представни ка по справі(повторно в суд не з' явився), хоча про день, час і місце розгляду справи був п овідомлений належним чином - у відповідності до вимог ст. с т. 33, 35 КАС України.

Отже, суд вважає що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача на лежним чином про час і місце р озгляду судової справи з йог о участю та реалізації ним пр ава судового захисту своїх п рав та інтересів, тому можлив о розглянути справу без учас ті відповідача, представник а відповідача, відповідно до положень ст. 128 КАС України.

Заслухавши пояснення пр едставників сторін, повно і в себічно з' ясувавши всі обст авини справи в їх сукупності на підставі чинного законод авства, перевіривши їх дослі дженими у судовому засіданні доказами, суд вважає, що позов ні вимоги підлягають до задо волення з наступних міркуван ь.

Судом встановлено, що праці вниками ДПА в Тернопільській області 2 жовтня 2009 року провед ена перевірка щодо контролю за здійсненням розрахункови х операцій у сфері готівково го та безготівкового обігу с уб' єктами підприємницької діяльності, а саме магазину « Перлина», що розташований в с . Бонівка Кременецького райо ну та належить ПМП «Стар». За р езультатами перевірки склад ено акт № 0110/19/09/23-0/21149255.

В ході проведення перевірк и встановлено порушення відп овідачем:

- п.п. 1, 2 ст.3 Закону України «Пр о застосування реєстраторів розрахункових операцій у сф ері торгівлі, громадського х арчування та послуг» - на повн у суму покупки (8 грн.) проведен о розрахункову операцію без використання реєстратора ро зрахункових операцій з роздр укуванням відповідних розра хункових документів, що підт верджують виконання розраху нкових операцій, не видано ос обі, яка отримує товар (послуг у) розрахункового документа встановленої форми;

- п. 12 ст.3 Закону України «Про з астосування реєстраторів ро зрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харч ування та послуг», а саме не за безпечено ведення у порядку, встановленому законодавств ом, обліку товарних запасів н а складах та/або за місцем їх р еалізації в загальній сумі 753, 50 грн.;

- п. 13 ст.3 Закону України «Про з астосування реєстраторів ро зрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харч ування та послуг», а саме не за безпечено відповідність сум готівкових коштів на місці п роведення розрахунків сумі к оштів, яка зазначена в денном у звіті РРО в розмірі 528, 29 грн.

Відповідно до п.1 ст. 17 Закону України «Про застосування р еєстраторів розрахункових о перацій у сфері торгівлі, гро мадського харчування та посл уг» (далі - Закон про РРО), у ра зі проведення розрахункових операцій на неповну суму ва ртості проданих товарів (над аних послуг), у разі непроведе ння розрахункових операцій ч ерез реєстратори розрахунк ових операцій, у разі нероз друкування відповідного ро зрахункового документа, що підтверджує виконання розра хункової операції, або про ведення її без використанн я розрахункової книжки заст осовується фінансова санкці я у п'ятикратному розмірі вар тості проданих товарів (нада них послуг), на які виявлено невідповідність.

Відповідно до ст.. 22 Закону пр о РРО, у разі невідповідності суми готівкових коштів на мі сці проведення розрахунків с умі коштів, яка зазначена в д енному звіті, а у випадку вик ористання розрахункової кни жки - загальній сумі продажу з а розрахунковими квитанція ми, виданими з початку робоч ого дня, до суб'єктів під приємницької діяльності за стосовується фінансова санк ція у п'ятикратному розмірі с уми, на яку виявлено невідпов ідність.

На підставі вищевказаного акту перевірки прийнято ріш ення про застосування штрафн их (фінансових) санкцій від 8 ж овтня 2009 року № 0001772301 на зага льну суму 4 188, 45 грн.

Зазначене рішення відпові дачем оскаржувалось в адміні стративному порядку до ДПА в Тернопільській області, про те, рішенням ДПА в Тернопільс ькій області від 10 грудня 2009 ро ку скарга ПМП «Стар» залишен а без задоволення, а рішення п ро застосування штрафних (фі нансових) санкцій Кременецьк ої МАПІ від 8 жовтня 2009 року в си лі.

Як пояснив представник поз ивача в подальшому відповіда чем рішення про застосуванн я штрафних (фінансових) санкц ій Кременецької МАПІ від 8 жов тня 2009 року не оскаржувалось н і до вищестоящого податковог о органу ні в суд.

На підставі п.2 ст.11 Закону Ук раїни «Про державну податков у службу в Україні» - органи де ржавної податкової служби у випадках і в межах компетенц ії та у порядку встановленом у законами України мають пра во здійснювати контроль за д одержанням порядку проведен ня готівкових розрахунків за товари (послуги). Згідно ст.15 За кону України «Про застосуван ня реєстраторів розрахунков их операцій в сфері торгівлі , громадського харчування та послуг»від 6 липня 1995 року №265/95 - ВР (далі - Закон про РРО) контро ль за додержанням суб' єктам и підприємницької діяльнос ті порядку проведення розрах унків за товари (послуги), інши х вимог цього Закону здійсню ють органи державної податко вої служби України шляхом пр оведення планових або позапл анових перевірок згідно із з аконодавством України.

Відповідно до ст. 25 Закону пр о РРО суми фінансових санкці й, які визначені статтями 17-24 ць ого Закону, підлягають перер ахуванню суб' єктами підпри ємницької діяльності до Держ авного бюджету України в дес ятиденний термін з дня прийн яття органами державної пода ткової служби України рішенн я про застосування таких фін ансових санкцій.

Пунктом 11 ст.10 Закону України “Про державну податкову слу жбу в Україні” встановлено п раво державних податкових ін спекцій подавати до суду поз ови до підприємств, установ , організацій та громадян про стягнення заборгованості п еред бюджетом і державними ц ільовими фондами.

З урахуванням положень вищ енаведених нормативно-право вих актів, суд приходить до ви сновку, що позов підставний т а підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 10,11 Закону Ук раїни “Про державну пода ткову службу в Україні”, ст.ст . 3, 17, 22, 25 Закону України «Про застосування реєстраторів р озрахункових операцій у сфер і торгівлі, громадського хар чування та послуг», ст.ст. 94, 160-163 К одексу адміністративного су дочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з приватного мало го підприємства «Стар» (47 000, с. Д іброва, Кременецького району , Тернопільської області, і.к. 21149255) заборгованість перед бюд жетами та державними цільови ми фондами в сумі 4 188 грн. 45 коп, я кі перерахувати на рахунок № 31118104700316, код платежу 3021080900, одер жувач УДК в Кременецькому ра йоні, МФО 838012.

Постанова набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, якщо так у заяву не було подано. Якщо за яву про апеляційне оскарженн я було подано, але апеляційна скарга не була подана у встан овлений строк, постанова наб ирає законної сили після зак інчення цього строку. У разі п одання апеляційної скарги по станова, якщо її не скасовано , набирає законної сили після закінчення апеляційного роз гляду справи.

Постанова може бути оскар жена до Львівського апеляцій ного адміністративного суду через суд першої інстанції, я кий ухвалив постанову. Заява про апеляційне оскарження п одається протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі скл адення постанови в повному о бсязі - з дня складення в пов ному обсязі. Апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом 20-ти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. А пеляційна скарга може бути п одана без попереднього подан ня заяви про апеляційне оска рження, якщо скарга подаєтьс я у строк, встановлений для по дання заяви про апеляційне о скарження.

Головуючий суддя: А.В.Ос таш

Копія вірна:

Суддя А.В.О сташ

Дата ухвалення рішення24.02.2010
Оприлюднено11.12.2010
Номер документу8488735
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-176/10/1970

Постанова від 24.02.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

Ухвала від 20.01.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

Постанова від 24.02.2010

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ Андрій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні