Рішення
від 03.10.2019 по справі 923/562/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 жовтня 2019 року м. Херсон Справа № 923/562/19

Господарський суд Херсонської області у складі судді Немченко Л.М. за участю секретаря судового засідання Степанової Н.Д., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Херсонської міської ради Херсонської області (73000, м. Херсон, пр. Ушакова, 37, код ЄДРПОУ 26347681)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонміськбуд" (73000, м. Херсон, вул. Ярослава Мудрого, буд. 12/14, кв. 3, код ЄДРПОУ 39543936)

третя особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Житлово-будівельний кооператив "НОВЕ МІСТО" (73025, м. Херсон, вул. Грецька, 74, к. 7, код ЄДРПОУ 39930699)

про розірвання договору оренди земельної ділянки

за участю представників cторін:

від позивача: Корнєва Ю.В., представник, довіреність № 9-764-9/21 від 26.12.2018;

від відповідача: не прибув;

від 3-ї особи: не прибув.

Херсонська міська рада Херсонської області (позивач) звернулась до Господарського суду Херсонської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонміськбуд" (відповідач), якою просить розірвати договір оренди земельної ділянки, площею 0,2130 га, кадастровий номер: 6510136900:01:001:1124, розташованої за адресою: просп. Ушакова, 62-а, в м. Херсоні, укладений між Херсонською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю Херсонміськбуд 06.08.2015 б/н, та внесений до Книги записів обліку договорів оренди земельних ділянок управління земельних відносин департаменту містобудування та землекористування Херсонської міської ради, про що в Книзі 01 вчинено запис від 06.08.2015 за № 01150070.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 18.07.2019 відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи у підготовчому засіданні на 20.08.2019.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 20.08.2019 залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Житлово-будівельний кооператив "НОВЕ МІСТО". Розгляд справи відкладено, призначено підготовче засідання на 17.09.2019.

Суд ухвалою від 17.09.2019 закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду по суті на 03.10.2019.

В судове засідання 03.10.2019 прибув представник позивача, який підтримав позовні вимоги.

Відповідач та третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача до суду своїх представників не направили, відзиву на позов не надали, будь-яких клопотань, заяв, які б перешкоджали розгляду справи не направили до суду.

На день розгляду справи до суду повернулися ухвали суду від 18.07.2019, 20.08.2019, 17.09.2019, які надсилалися на адресу відповідача з довідками пошти та відмітками "за закінченням встановленого строку зберігання" та "вибули" відповідно.

Судом зроблено витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно відповідача, з якого вбачається, що юридична адреса відповідача співпадає з адресою, яка зазначена позивачем в позовній заяві та на яку направлялись ухвали суду. За таких обставин відповідач вважається таким, що належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

При таких обставинах, суд проводить 03.10.2019 судове засідання, на якому розглядає спір по суті з урахуванням пояснень представника позивача та наявними матеріалами.

Згідно із ст. 222 ГПК України здійснювалась фіксація судового процесу технічними засобами.

В судовому засіданні згідно з приписами ст. 240 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частини рішення після закінчення розгляду справи.

Заслухавши пояснення представника позивача та вивчивши матеріали справи, суд

в с т а н о в и в:

Згідно частини першої статті 60 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отриманні від їх відчуження.

Частиною п'ятою статті 60 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні визначено, що органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об'єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та функціонування об'єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Частиною п'ятою статті 16 вищевказаного Закону встановлено, що від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

На підставі рішення Херсонської міської ради від 31.07.2015 № 1964 Про затвердження документації із землеустрою, передачу в оренду земельних ділянок Товариству з обмеженою відповідальністю Херсонміськбуд передано в оренду земельну ділянку, площею 0,2130 га, кадастровий номер: 6510136900:01:001:1124, розташовану за адресою: просп. Ушакова, 62-а, в м. Херсоні, строком на 5 років.

На виконання вказаного рішення між позивачем та відповідачем укладено договір оренди земельної ділянки № б/н від 06.08.2015 (далі - Договір), який внесений до Книги записів обліку договорів оренди земельних ділянок управління земельних відносин департаменту містобудування та землекористування Херсонської міської ради, про що в Книзі 01 вчинено запис від 06.08.2015 за № 01150070.

Відповідно до умов зазначеного Договору відповідач взяв на себе зобов'язання своєчасно вносити на користь Херсонської міської ради орендну плату за користування даною земельною ділянкою.

Так, відповідно до п. 9 Договору, орендна плата повинна вноситись відповідачем у грошовій формі, у розмірі 3 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Згідно з п. 11 Договору, орендна плата вноситься відповідачем у міський бюджет м. Херсона, рівними частками за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця, протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Пунктом 31 Договору на відповідача покладено обов'язок своєчасно вносити орендну плату.

Проте, взяті на себе зобов'язання відповідачем не виконуються належним чином, у зв'язку з чим у відповідача перед Херсонською міською радою утворилась заборгованість по сплаті орендної плати за користування наданої йому земельною ділянкою, у зв'язку з чим Херсонська міська рада звернулась до суду з позовом.

В ході розгляду справи позивач доводи, що невиконання відповідачем своїх договірних зобов'язань порушують права Херсонської територіальної громади в особі Херсонської міської ради, що регламентовані наступними нормами права.

Згідно зі статтею 193 Господарського кодексу України, до виконання господарських зобов'язань застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Статтею 11 Цивільного кодексу України передбачено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

У відповідності до вимог статті 174 Господарського кодексу України господарські зобов'язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Частиною 1 статті 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

У відповідності до статей 627, 628 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, зміст договору складається з умов, які визначаються на розсуд та за погодженням сторін, та умов, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Правовідносини за вищевказаним Договором регламентуються нормами Закону України Про оренду землі .

Так, відповідно до статті 13 Закону України Про оренду землі , договір оренди землі це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 15 цього ж Закону визначено істотні умови договору, до яких також відноситься і оренда плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтею 193 Господарського кодексу України передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно зі статтею 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно положень статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідач в свою чергу, допустив порушення умов укладеного між нами Договору та не сплатив своєчасно орендну плату за користування земельною ділянкою.

За приписами статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно до частини третьої статті 31 Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Частиною першою статті 32 цього ж Закону на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до пункту д частини першої статті 141 Земельного кодексу України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Згідно з частиною другою статті 651 Цивільного кодексу України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Разом з цим, пунктом 36 Договору оренди земельної ділянки № б/н від 06.08.2015 року передбачено, що дія Договору припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором.

Статтею 55 Конституції України встановлено, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Відповідно до частини другої статті 4 Господарського процесуального кодексу України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Таким чином, враховуючи, що відповідачем не виконуються належним чином зобов'язання за Договором, позивачем доведено підстави розірвання спірного договору.

При таких обставинах позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Також в ході розгляду справи було встановлено, що 11.04.2016 між ТОВ ХЕРСОНМІСЬКБУД та ЖБК НОВЕ МІСТО укладено договір суборенди земельної ділянки (надалі - договір суборенди земельної ділянки від 11.04.2016), за умовами якого Орендодавець (ТОВ ХЕРСОНМІСЬКБУД ) надає, а Орендар (ЖБК НОВЕ МІСТО ) приймає в строкове платне користування земельну ділянку площею 0,2130 га за адресою: м. Херсон, проспект Ушакова, 62-а, під будівництво багатоквартирного житлового будинку із земель комунальної власності.

В пункті 1.2. договору суборенди земельної ділянки від 11.04.2016 вказаний кадастровий номер земельної ділянки, переданої згідно із договором суборенди земельної ділянки від 11.04.2016, а саме: 6510136900:01:001:1124.

Згідно із пунктом 5.1. договору суборенди земельної ділянки від 11.04.2016 договір укладається на п'ять років та діє до 29 липня 2020 року.

В даний час на земельній ділянці, яка є об'єктом суборенди згідно із договором суборенди земельної ділянки від 11.04.2016, збудовано та введено в експлуатацію багатоквартирний житловий будинок, замовником будівництва якого є ЖБК НОВЕ МІСТО .

Ця обставина підтверджується сертифікатом серія ХС № 162182411186, виданим 29.08.2018 Управлінням з питань державного архітектурно-будівельного контролю Херсонської міської ради.

Отже, в даний час земельна ділянка площею 0,2130 га за адресою: м. Херсон, проспект Ушакова, 62-а з кадастровим номером 6510136900:01:001:1124, яка є об'єктом оренди за договором оренди земельної ділянки, укладеним між Позивачем та Відповідачем 06.08.2015 б/н, використовується ЖБК НОВЕ МІСТО для розміщення та обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Відповідно до частини четвертої статті 8 Закону України Про оренду землі у разі припинення договору оренди чинність договору суборенди земельної ділянки припиняється.

Таким чином, у зв'язку з ухвалення судом у справі № 923/562/19 рішення про розірвання договору оренди земельної ділянки, укладеного між Херсонською міською радою та ТОВ Херсонміськбуд 06.08.2015 б/н, також припиняється чинність договору суборенди земельної ділянки від 11.04.2016, укладеного між ТОВ Херсонміськбуд та ЖБК НОВЕ МІСТО .

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

На підставі вказаних правових норм та керуючись статтями 238, 240 ГПК України

у х в а л и в :

1. Позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

2. Розірвати договір оренди земельної ділянки, площею 0,2130 га, кадастровий номер: 6510136900:01:001:1124, розташованої за адресою: просп. Ушакова, 62-а, в м. Херсоні, укладений між Херсонською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю Херсонміськбуд 06.08.2015 б/н, та внесений до Книги записів обліку договорів оренди земельних ділянок управління земельних відносин департаменту містобудування та землекористування Херсонської міської ради, про що в Книзі 01 вчинено запис від 06.08.2015 за № 01150070.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонміськбуд" (73000, м. Херсон, вул. Ярослава Мудрого, буд. 12/14, кв. 3, код ЄДРПОУ 39543936) на користь Херсонської міської ради (73000, м. Херсон, пр. Ушакова, 37, код ЄДРПОУ 26347681) 1921,00 грн. витрат по сплаті судового збору.

4. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга подається до Південно-західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Херсонської області (підпункт 17.5 пункту 1 Розділу ХІ Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України).

Повне рішення складено 15.10.2019

Суддя Л.М. Немченко

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення03.10.2019
Оприлюднено15.10.2019
Номер документу84915928
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/562/19

Судовий наказ від 21.11.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Рішення від 03.10.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 20.08.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 18.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Ухвала від 09.07.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні