Ухвала
від 15.10.2019 по справі 569/994/19
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/994/19

1-кс/569/8695/19

УХВАЛА

15 жовтня 2019 року м. Рівне

Слідчий суддяРівненського міськогосуду ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,зучастю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання заступника начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР ГУ ДФС у Рівненській області капітана податкової міліції ОСОБА_4 , яке погоджено прокурором прокуратури Рівненської області ОСОБА_5 про надання дозволу на проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В:

Заступник начальникадругого відділурозслідування кримінальнихпроваджень СУФРГУ ДФСу Рівненськійобласті капітанподаткової міліції ОСОБА_4 звернувся всуд ізклопотанням,яке погодженопрокурором прокуратуриРівненської області ОСОБА_5 про наданнядозволу напроведення обшуку за адресою м. Луцьк, вул. Єршова, буд. 11, оф. 306, адреса фактичного місця знаходження офісного приміщення ПП «Транс-Брок».

В обґрунтуванняклопотання вказує,що СУФР ГУДФС уРівненській області26.11.2018розпочато досудоверозслідування укримінальному провадженні№32018180000000064за фактомухилення відсплати податківслужбовими особамиПП «Транс-Брок»(кодЄДРПОУ 42159891),за ознакамикримінального правопорушенняпередбаченого ч.1 ст.212 КК України.

З матеріалівкримінального провадженнявбачається,що службовіособи ПП«Транс-Брок»при здійсненімитного оформленнятранспортних засобівна Рівненськіймитниці ДФСпротягом 2018року,ухилилися відсплати податків,обов`язкових митнихплатежів добюджету назагальну суму2826337,13грн.(вт.ч.акцизного податку2355280,94грн.та ПДВ471056,19грн.).,чим вчиниликримінальне правопорушення,передбачене ч.1 ст.212 КК України.

Так, у відповідності до матеріалів ОУ ГУ ДФС у Рівненській області службові особи ПП «Транс-Брок» в період 11.07.2018 04.10.2018 здійснили митне оформлення 43 пасажирських автобусів марки «Mercedes-Benz» та «Volkswagen» (код УКТЗЕД 870210…), загальною фактурною вартістю 10910 994,75 грн. та сплатили до бюджету 3 530 527,32 грн. митних платежів (ввізне мито у сумі 1091099,48 грн., ПДВ у сумі 2407103,03 грн., акцизний податок на суму 32507,73 грн.).

При вказаному митному оформленні, директором ПП «Транс Брок» ОСОБА_6 , який виступав декларантом, до митних декларацій автобусів пасажирських «Mercedes-Benz» та «Volkswagen», придбання яких оформлено від імені підконтрольної компанії нерезидента «CHEMPROM INDUSTRIES LP» (Великобританія), для підтвердження надано реєстраційні документи, що посвідчують тип кузовів «автобус пасажирський» та першу реєстрацію транспортних засобів (код НОМЕР_1 та 8702101910), однак згідно отриманої інформації від ТОВ «Вік-Експо» та ПрАТ «Волинь-Авто», які є офіційними дилерами «Mercedes-Benz» та «Volkswagen» в Україні встановлено невідповідність типу кузовів та дати першої реєстрації транспортних засобів, що зазначені у документах при їх митному оформленні ПП «Транс-Брок» на Рівненській митниці ДФС.

Таким чином, імпортовані ПП «Транс Брок» транспортні засоби марки «Mercedes-Benz» та «Volkswagen» згідно інформації заводу виробника є вантажними і вантажопасажирськими та при ввезені на митну територію України повинні класифікуватися за кодом товару згідно з УКТЗЕД 8704219900 та 87042139 00, де ставки акцизного податку відповідно до ст. 215.3.5? Податкового кодексу України є вищими ніж у товарних позиціях кузовів «автобус пасажирський» код 8702109900 та код 8702101910 згідно з УКТЗЕД.

За результатами аналізу документів поданих до Рівненської митниці ДФС при митному оформленні ПП «Транс-Брок» вищевказаних транспортних засобів встановлено заниження сплати митних платежів на загальну суму 2 826 337,13 грн., а саме акцизного податку у сумі 2 355 280,94 грн. та податку на додану вартість в сумі 471 056,19 грн., що підтверджується результатами аналітичного дослідження сектору боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ ДФС у Рівненській області від 12.11.2018 року №28/17-00-16-16/42159891.

В ході допиту оперативного співробітника підрозділу, який проводив аналіз господарської діяльності ПП «Транс-Брок» встановлено, що за юридичною адресою підприємство не знаходиться, а особи, які фактично здійснюють управління незаконною господарською діяльність, контролюють банківські рахунки, володіють установчими та реєстраційними документами, печаткою підприємства, використовують для незаконної господарської діяльності офісне приміщення за адресою: м. Луцьк, вул. Єршова, буд. 11, оф. 306.

Так, співробітник ОУ ДФС у Рівненській області вказує, що чорнові записи, чорнова бухгалтерія, комп`ютерна техніка, засоби електронного зв`язку, електронні носії інформації, фінансово-господарські документи, предмети, печатки та штампи, які можуть свідчити про вчинення злочину, незаповнені документи із відтисками печаток та штампів у тому числі нерезидентів, чекові книжки, платіжні картки та інші платіжні документи, а також засоби доступу до банківських рахунків, які використовуються в злочинній схемі, документи з ознаками підробки, документи щодо реалізації товарно-матеріальних цінностей, та інші документи, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженні, готівкові кошти здобутті злочинним шляхом знаходяться за фактичною адресою офісного приміщення ПП «Транс-Брок» - м. Луцьк, вул. Єршова, буд. 11, оф. 306.

Таким чином у слідства є достатні підстави вважати, що документи, предмети та речі що підтверджують злочинну діяльність службових осіб ПП «Транс-Брок» направлену на умисне ухилення від сплати податків до бюджету при ввезені на митну територію транспортних засобів, знаходяться за фактичною адресою офісного приміщення ПП «Транс-Брок» - м. Луцьк, вул. Єршова, буд. 11, оф. 306, та з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знарядь кримінального правопорушення та майна, яке було здобуте у результаті його вчинення необхідно провести обшук вказаного приміщення.

Проведення саме обшуку, офісного приміщення ПП «Транс-Брок», як найбільш доцільного та ефективного способу відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування обумовлено тим, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, у добровільному порядку за допомогою інших слідчих та процесуальних дій, передбачених КПК України отримати неможливо, оскільки приховування фактичної злочинної діяльності у офіційних бухгалтерських та фінансово-господарських документах підприємства не фіксується, а ведуться чорнові записи та чорнова бухгалтерія, як у паперовому та і електронному (цифровому) вигляді та існує ризик, що вказані документи, предмети, речі у подальшому у разі зволікання з їх виявленням та вилученням можуть бути знищені. Також обшук планується провести з метою відшукання знарядь кримінального правопорушення таких як печатки та документи підприємств нерезидентів, які використовуються, підроблені реєстраційні документи на ввезенні автомобілі, записи про осіб причетних до незаконної схеми з їх контактними даними, готівкові кошти які здобутті злочинним шляхом так і ті що використовуються для фінансування схеми ввезення транспортних засобів та мінімізації митних платежів (всі розрахунки проводяться у готівковій формі).

З метою забезпечення цілісності документів та речей, які знаходяться у ПП «Транс-Брок», забезпечення їх повного вилучення та подальшого огляду, а також використання таких у якості доказів по кримінальному проваджені, є необхідність відшукати та вилучити предмети, речі та документи, що підтверджують проведення операцій ПП «Транс-Брок» щодо везення на митну територію України транспортних засобів із застосуванням при цьому схеми мінімізації митних платежів, для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та використанні документів, предметів, речей при допитах, призначені та проведені проведенні почеркознавчих, технічних та судово-економічних експертиз, документальних перевірках, пред`явлення документів під час проведення слідчих та процесуальних дій необхідно провести обшук за фактичною адресою офісного приміщення ПП «Транс-Брок» - м. Луцьк, вул. Єршова, буд. 11, оф. 306.

Згідно інформаційної довідки з Реєстру прав на нерухоме майно - нерухоме майно за адресою, м. Луцьк, вул. Єршова, буд. 11, оф. 306, на праві приватної власності належить ТОВ «Діамант центр» (код ЄДР 38131372).

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задоволити з підстав викладених у ньому.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, що СУ ФРГУ ДФСу Рівненськійобласті проводитьсядосудове розслідуванняу кримінальномупровадженні №32018180000000064від 26.11.2018,за ознакамикримінального правопорушенняпередбаченого ч.1 ст.212 КК України.

Відповідно до ч.1 ст.223 КПК України, слідчі (розшукові) дії є діями спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Згідно п.6 статті 234 КПК України клопотання про дозвіл на проведення обшуку повинно містити відомості про особу, у фактичному володінні якої знаходиться приміщення. Вказані відомості можна встановити, не інакше, як наданням відповідного письмового запиту власнику приміщення. Однак вказані дії можуть призвести до витоку інформації щодо проведення працівниками поліції заходів по документуванню протиправної діяльності.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Так, факт ймовірного зберігання за вищевказаною адресою документів та речей підтверджується зібраними органом досудового розслідування матеріалами кримінального провадження, протоколом допиту свідка ОСОБА_7 , проведенням слідчих (розшукових) дій, оперативно-розшуковими заходами.

Крім того, слідчий у своєму клопотання та при його розгляді доводить, що за вказаною адресою можуть зберігатись чорнові записи, документи, предмети та інші речі, у тому числі комп`ютерна техніка, які свідчать про незаконну діяльність службових осіб ПП «Транс-Брок» направлену на умисне ухилення від сплати податків, інших документів, предметів, речей, які можуть бути доказами під час судового розгляду, а також вказувати на причетність осіб до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень.

Оцінюючи доводи слідчого, дослідивши надані матеріали, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 212 КК України, відшукання речей та предметів, які мають значення для встановлення істини у справі і можуть бути доказами під час судового розгляду, суд вважає їх достатніми для надання дозволу на проведення обшуку за адресою м. Луцьк, вул. Єршова, буд. 11, оф. 306, адреса фактичного місця знаходження офісного приміщення ПП «Транс-Брок».

Вказані дії можна провести, не інакше, як проведенням обшуку, оскільки надання письмового запиту власнику приміщення щодо надання вищевказаних речей та предметів неможливе та може призвести до витоку інформації щодо проведення працівниками поліції заходів по документуванню протиправної діяльності.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст.223, 234 - 235 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задоволити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за адресою м. Луцьк, вул. Єршова, буд. 11, оф. 306, адреса фактичного місця знаходження офісного приміщення ПП «Транс-Брок», з метою відшукання та виявлення документів, предметів, речей які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженні, а саме:

? установчі та реєстраційні документи підприємства за період з 25.05.2018 по час оголошення ухвали;

?оригінали документів, щодо проведення господарських операцій ПП «Транс-Брок» (код ЄДРПОУ 42159891) щодо ввезення на митну територію України транспортних засобів за період з 25.05.2018 по час оголошення ухвали у тому числі: договорів (контрактів) з додатками до них, податкових накладних, накладних, рахунків-фактур, актів прийому-передачі, актів виконаних робіт, товарно-транспортних накладних, паспортів, протоколів, платіжних доручень, специфікацій, листів, доручень, актів про вартість робіт, при наявності експертних оцінок товарів/послуг (в т.ч. ринкової вартості), сертифікатів якості та технічної документації на придбані (реалізовані) ТМЦ, які підтверджують відображення в бухгалтерському та податковому обліках операцій з купівлі-продажу транспортних засобів;

?документи, що підтверджують проведення розрахунків за результатом проведених операцій з компанії нерезидента «CHEMPROM INDUSTRIES LP» (Великобританія), платіжні доручення, витяги з бази клієнт банк, інше по суті;

?чорнові записи, чорнова бухгалтерія, комп`ютерна техніка, засоби електронного зв`язку, електронні носії інформації, фінансово-господарські документи, предмети, печатки та штампи, які можуть свідчити про вчинення злочину, незаповнені документи із відтисками печаток та штампів у тому числі нерезидентів, чекові книжки, платіжні картки та інші платіжні документи, а також засоби доступу до банківських рахунків, які використовуються в злочинній схемі, документи з ознаками підробки, документи щодо реалізації товарно-матеріальних цінностей, та інші документи, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженні;

?готівкових грошових коштів що здобутті злочинним шляхом або ж слугують для фінансування злочинної діяльності;

Встановити строк дії ухвали один місяць з дня її винесення.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення15.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84954421
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —569/994/19

Ухвала від 25.11.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 25.11.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 15.10.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 15.10.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 21.01.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні