Рішення
від 15.10.2019 по справі 472/375/19
ВЕСЕЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 472/375/19

Провадження №2/472/237/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"15" жовтня 2019 р. смт. Веселинове

Веселинівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Кучерявенко С.С.,

при секретарі Чорної О.В.

за участю представника позивача ОСОБА_1 С ОСОБА_2 М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Веселинове Миколаївської області позовну заяву заступника керівника Миколаївської місцевої прокуратури №1 в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, ОСОБА_3 про визнання незаконними та скасування наказів Головного управління Держгеокадастру в Миколаївській області, скасування запису в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, витребування земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

Заступник керівника Миколаївської місцевої прокуратури в інтересах держави звернувся до суду з позовом до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, ОСОБА_3 про визнання незаконним та скасування наказу Головного управління Держгеокадастру в Миколаївській області, скасування запису в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, витребування земельної ділянки.

Позов обґрунтований тим, що наказом ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області від 29.06.2017 року №14 -9133/14-17-СГ затверджено проект землеустрою та надано у власність ОСОБА_4 земельну ділянку площею 2,00 га ( кадастровий номер 4821780600:03:000:0667 ) для ведення особистого селянського господарства в межах території Катеринівської сільської ради Веселинівського району Миколаївської області.

На підставі вказаного наказу державним реєстратором Веселинівської районної державної адміністрації Якименко О.А. 14.07.2017 за №21461370 зареєстровано право власності ОСОБА_3 на вказану земельну ділянку.

Позивач вважає, що зазначений наказ прийнятий з порушенням вимог чинного законодавства, оскільки ОСОБА_3 вже використав своє право на безоплатне отримання у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства та на підставі наказу Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 17.12.2017 року № 14-13100/14-16-СГ отримав у приватну власність земельну ділянку площею 1,0 га для ведення особистого селянського господарства з кадастровим номером 4825183700:03:000:2297 в межах території Рівненської сільської ради Очаківського району Миколаївської області, право власності на яку було зареєстровано 02.02.2017 року за №18884973.

Таким чином, відповідач ОСОБА_3 на час звернення до ГУ Держгеокадастру з клопотаннями про надання ділянки у власність вже використав своє право на безоплатне отриманя земельної ділянки в межах норм безоплатної передачі земельних ділянок для даного виду використання.

За таких обставин просить визнати незаконним та скасувати наказ Головного управління Держгеокадастру в Миколаївській області від 29.06.2017 року №14-9133/14-17-СГ про затвердження проекту землеустрою та передачу у власність ОСОБА_3 земельної ділянки, скасувати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про реєстрацію права власності.

Ухвалою Веселинівського районного суду від 06 березня 2019 року накладено арешт на земельну ділянку площею 2 га, кадастровий номер 4821780600:03:000:0667, розташовану в межах території Катеринівської сільської ради Веселинівського району, заборонено органам, які здійснюють реєстрацію речових прав на нерухоме майно, здійснювати будь-які дії щодо цієї земельної ділянки (у тому числі у разі її поділу чи об`єднання з іншими ділянками), та заборонено ОСОБА_3 , вчиняти дії спрямовані на зміну цільового призначення земельної ділянки з кадастровим номером 4821780600:03:000:0667, її поділу або об`єднання з іншими земельними ділянками, укладати договори, вчиняти інші правочини щодо неї.

22 квітня 2019 року ухвалою суду відкрито провадження по справі та призначено до підготовчого судового засідання.

07 травня 2019 року на адресу суду надійшов відзив від ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області. У своєму відзиві представник Головного управління посилається на те, що єдиною підставою для відмови у затвердженні проекту землеустрою може бути лише те, що проект землеустрою не погоджено в порядку, встановленому статтею 186-1 Земельного кодексу України , а також відсутність обов"язкової державної експертизи у визначених законом випадках та відомостей щодо державної реєстрації сформованої земельної ділянки у державному земельному кадастрі.

Головне управління визнає обставини наведені позивачем у позовній заяві, проте не погоджується з правовою оцінкою наданою позивачем та вважає, що судові витрати про справі мають бути в повному обсязі покладені на відповідача ОСОБА_3

14 травня 2019 року на адресу суду надійшла від заступника керівника Миколаївської місцевої прокуратури №1 М. Савицької відповідь на відзив, в якій зазаначено щодо можливості перевірки та надання належної оцінки ГУ ДГК в отриманні земельної ділянки та запобігти вибуттю земель з державної власності.

23 травня 2019 року на адресу суду надійшло запереченя від ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області.

04 липня 2019 року ухвалою суду закрито провадження по справі та призначено справу до судового розгляду.

В судовому засіданні представник позивача прокурор Могила С.М., позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити з підстав викладених в позовній заяві.

Представник Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. До суду надійшла заяві від представника управління, в якій просить справу розглядати без участі представника управління з урахуванням відзиву та заперечень.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про причини неявки не повідомив, відзив на позовну заяву не надав.

Суд заслухавши представника позивача прокурора Могилу С.М, дослідивши матеріали справи, з урахуванням відзиву, відповідді на відзив та зеперечень наданого Головним управлінням Держгеокадастру у Миколаївській області, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 12 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту учасникам бойових дій, крім іншого, надаються такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Згідно ст. 116 ЗК України , громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі, в тому числі, одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання.

Відповідно до ст. 121 ЗК України , громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах, для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара.

Постанова КМ України від 07.06.2017 № 413 Про деякі питання удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними закріплюється першочерговість забезпечення земельними ділянками учасників антитерористичної операції.

Відповідно до положень зазначеної постанови Держгеокадастр та його територіальні органи під час передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у власність у межах норм безоплатної приватизації повинні визначати площу земельних ділянок, яка передається в межах норм безоплатної приватизації на території відповідної області (крім надання земельних ділянок особам, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6,пунктів 11-14 частини другої статті 7 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту (учасникам антитерористичної операції).

Згідно даної постанови, Держгеокадастр та його територіальні органи під час передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у власність у межах норм безоплатної приватизації повинні:визначати площу земельних ділянок, яка передається в межах норм безоплатної приватизації на території відповідної області (крім надання земельних ділянок особам, на яких поширюється дія пунктів 19 і 20 частини першої статті 6,пунктів 11-14 частини другої статті 7(що стосується прав осіб з інвалідністю внаслідок війни) Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.

Таким чином, надання увласність земельних ділянок учасникам АТО здійснюється у порядку, визначеному ст. 118 ЗК України , за умови, що учасник бойових дій не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , був власником земельної ділянки площею 1,00 га, кадастровий номер 4825183700:03:000:2297, для ведення особистого селянського господарства, що розташована в межах території Рівненської сільської ради Очаківського району Миколаївської області, право власності на яку він отримав на підставі наказу Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 17.12.2016 року № 14-13100/14-16-СГ.

Таким чином, ОСОБА_3 в повному обсязі, використав своє право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної власності або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства в межах граничних норм, передбачених ст. 121 ЗК України .

Разом з тим, 06 березня 2017 року відповідач ОСОБА_3 звернувся до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області із заявою про надання йому, як учаснику АТО, дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки загальною площею 2,00 га, для ведення особистого селянського господарства із земель державної власності в межах території Катеринівської сільської ради Веселинівського району Миколаївської області /а.с. 12/.

Наказом Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 11.04..2017 року № 14-4079/14-17-СГ ОСОБА_3 надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність із земель державної власності розташованої в межах території Катеринівської сільської ради Веселинівського району Миколаївської області, орієнтовною площею 2,00 га. для ведення особистого селянського господарства /а.с. 19/.

21 червня 2017 року ОСОБА_3 звернувся до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області із заявою про затвердження проекту землеустрою для передачі у власність земельної ділянки 2,0 га для ведення особистого селянського господарства /а.с. 20/.

Наказом Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 29.06.2017 року № 14-9133/14-17-СГ затверджено документацію із землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність та надано ОСОБА_3 у власність земельну ділянку площею 2,0000 га, кадастровий номер 4821780600:03:000:0667, для ведення особистого селянського господарства, що розташована в межах території Катеринівської сільської ради Веселинівського району Миколаївської області /а.с 11/.

Згідно ч. 1 ст. 15-1 ЗК України , до повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, належить, зокрема, розпорядження землями державної власності в межах, визначених Земельним кодексом .

Відповідно до ч. 4 ст. 122 ЗК України , центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Відповідно до підпункту 13 пункту 4 Положення про Головне управління Держгеокадастру в області, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 29.09.2016 року № 333 , вказаний орган розпоряджається землями державної власності сільськогосподарського призначення в порядку, визначеному чинним законодавством.

Крім того, відповідно доп.4 зазначеного положення Головне управління Держгеокадастру в області здійснює державний нагляд (контроль) в агропромисловому комплексі у частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності, в тому числі за: веденням державного обліку і реєстрації земель, достовірністю інформації про наявність та використання земель; дотриманням вимог земельного законодавства в процесі укладання цивільно-правових договорів,передачі у власність, надання у користування, в тому числі в оренду, вилучення (викупу) земельних ділянок; дотриманням органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами вимог земельного законодавства та встановленого порядку набуття і реалізації права на землю.

Згідно ч. 1 ст. 155 ЗК України , у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Відповідно до ч. 1 ст. 393 ЦК України , правовий акт органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, який не відповідає законові і порушує права власника, за позовом власника майна визнається судом незаконним та скасовується.

Таким чином, Головне управління Держгеокадастру в області, окрім повноважень щодо розпорядження земельними ділянками має повноваження контролю, щодо дотримання вимог законодавства, зокрема, при передачі у власність земельних ділянок.

Виходячи з вимог діючого законодавства, прийнятий Головним управлінням Держгеокадастру у Миколаївській області наказ від 29.06.2017 року № 14-9133/14-17-СГ про затвердження документації із землеустрою та передання у власність ОСОБА_3 земельної ділянки площею 2,0000 га для ведення особистого селянського господарства, суперечить вимогам ст. 121 ЗК України , а тому має бути визнаний незаконним та скасованим.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, підставою для реєстрації за ОСОБА_3 права власності на земельну ділянку площею 2,0000га, кадастровий номер 4821780600:03:000:0667, для ведення особистого селянського господарства, що розташована в межах території Катеринівської сільської ради Веселинівського району Миколаївської області був наказ Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 29.06.2017 року №14-9133/14-17-СГ /а.с 21-23/. Тобто реєстрація права власності є похідним від спірного наказу, а тому із визнанням даного наказу незаконним,підлягає скасуванню і проведена за ним державна реєстрація речових прав.

Згідно з ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

При зверненні до суду прокуратурою Миколаївської області сплачено судовий збір в загальному розмірі 5763,00 грн., тобто по 1921,00 грн. за кожною з вимог та 960,50 грн. судового збору за заявою про забезпечення позову.

Із заявлених позовних вимог задоволено всі три вимоги, а тому суд вважає за необхідне стягнути з відповідачів на користь позивача сплачений судовий збір за позовну заяву та за заяву про забезпечення позову в розмірі 2241,17 грн. з кожного (5763 грн. + 960,50 грн. / 2 = 3361,75 грн.).

Відповідно до положень, визначених ч. 6 ст. 141 ЦПК України , якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідач ОСОБА_3 відповідно до посвідчення серії НОМЕР_1 на підставі п. 13 ч. 1 ст. 5 "Про судовий збір" має пільги як учасник бойових дій, а тому судовий збір, який має бути стягнутий з нього в розмірі 3361,75 грн. підлягає компенсуванню позивачу за рахунок держави.

Відповідно до ч. 7, ч. 8 ст. 158 ЦПК України , у разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи. Якщо протягом вказаного строку за заявою позивача (стягувача) буде відкрито виконавче провадження, вказані заходи забезпечення позову діють до повного виконання судового рішення.

На підставі викладено, керуючись ст.ст. 12 , 13 , 81 , 264 , 265 ЦПК України ,

УХВАЛИВ:

Позов заступника керівника Миколаївської місцевої прокуратури №1 в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, ОСОБА_3 про визнання незаконними та скасування наказів Головного управління Держгеокадастру в Миколаївській області, скасування запису в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, витребування земельної ділянки - задовольнити.

Визнати незаконним та скасувати наказ Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 29.06.2017 року №14-9133/14-17-СГ, яким затверджено проект землеустрою та надано у власність ОСОБА_3 земельну ділянку загальною площею 2 га багаторічних насаджень, кадастровий номер 4821780600:03:000:0667, для ведення особистого селянського господарства в межах території Катеринівської сільської ради Веселинівського району Миколаївської області.

Скасувати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис № 21461370 від 14.07.2017 року про реєстрацію права власності на земельну ділянку з кадастровим номером 4821780600:03:000:0667 за ОСОБА_3 .

Повернути ОСОБА_3 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ) у власність держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області земельну ділянку площею 2 га, кадастровий номер 4821780600:03:000:0667, вартістю 108364,87 грн., для ведення особистого селянського господарства в межах території Катеринівської сільської ради Веселинівського району Миколаївської області.

Стягнути з Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області (адреса: пр. Миру, 34, м. Миколаїв, код ЄДРПОУ 39825404) на користь прокуратури Миколаївської області (р/р 35215058000340 ЄДРПОУ 02910048 банк ДКСУ м. Києва МФО 820172) судовий збір в розмірі 3361 / три тисячі триста шістдесят одна / грн. 75 / сімдесят п"ять/ коп.

Судовий збір в розмірі 3361 / три тисячі триста шістдесят одна / грн. 75 / сімдесят п"ять/ коп. , понесений прокуратурою Миколаївської області (р/р 35215058000340, ЄДРПОУ 02910048, банк ДКСУ м. Києва МФО 820172) компенсувати за рахунок держави у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення виготовлено 17 жовтня 2019 року.

Суддя Веселинівського районного суду Миколаївської областіС. С. Кучерявенко

СудВеселинівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення15.10.2019
Оприлюднено20.10.2019
Номер документу85044843
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —472/375/19

Ухвала від 22.01.2020

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Рішення від 15.10.2019

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Рішення від 15.10.2019

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Ухвала від 04.07.2019

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Ухвала від 22.04.2019

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

Ухвала від 06.03.2019

Цивільне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Кучерявенко С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні