Ухвала
від 18.10.2019 по справі 6/79-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про задоволення заяви щодо заміни сторони

виконавчого провадження

"18" жовтня 2019 р. м. Вінниця Cправа № 6/79-08

Господарський суд Вінницької області у складі судді Міліціанова Р.В. , розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС" № 01-2/610 від 08.08.2019 року про заміну сторони її правонаступником у справі

за позовом : Публічного акціонерного товариства "БРОКБІЗНЕСБАНК" (пр. Перемоги, 41, м. Київ, 01000) в особі Вінницької філії АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" (вул. Червоноармійська, 1, м. Вінниця, 21009)

до : Фізичної особи - підприємця Романова Миколи Миколайовича, АДРЕСА_2

про стягнення 257 144,04 грн.

за участю секретаря судового засідання: Незамай Д.Д.

представники сторін та органу ДВС в судове засідання не з`явилися

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Господарського суду Вінницької області перебувала справа №6/79-08 за позовом Публічного акціонерного товариства "БРОКБІЗНЕСБАНК" в особі Вінницької філії АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" до Фізичної особи - підприємця Романова Миколи Миколайовича про стягнення 257 144,04 грн.

Рішенням суду від 26.04.2008 року позов Публічного акціонерного товариства "БРОКБІЗНЕСБАНК" в особі Вінницької філії АТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" до Фізичної особи - підприємця Романова Миколи Миколайовича про стягнення 257 144,04 грн. задоволено.

На виконання рішення 06.05.2008 року Господарським судом Вінницької області видано відповідний наказ, який надіслано на адресу стягувача.

08.10.2019 року до суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС" № 01-2/610 від 08.08.2019 про заміну сторони її правонаступником, яка згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.10.2019 року передана на розгляд судді Міліціанову Р.В.

Ухвалою суду від 09.10.2019 року справу № 6/79-08 прийнято до провадження новим складом суду для розгляду заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС" № 01-2/610 від 08.08.2019 року про заміну сторони у виконавчому провадженні та призначено до розгляду в судовому засіданні на 18.10.2019 року.

В судове засідання представники сторін, відділу ДВС та заінтересованої особи не з`явились, хоча про дату час та місце розгляду заяви повідомлялись ухвалою суду, яка надсилалась їм рекомендованою кореспонденцією.

Згідно із абз. 2 ч. 3 ст. 334 ГПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

З врахуванням наведеного, суд дійшов висновку про можливість розгляду заяви за відсутності представників сторін, відділу ДВС та заінтересованої особи, оскільки їх неявка не перешкоджає такому розгляду.

Дослідивши наявні у справі докази судом встановлено наступне.

Як вбачається зі змісту заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС" (№ 01-2/610 від 08.08.2019 року) необхідність у заміні стягувача у виконавчому провадженні з Публічного акціонерного товариства "Брокбізнесбанк" на Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС" мотивована укладенням між вказаними сторонами договору відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги № 308 від 15.04.2019 року.

За результатами відкритих торгів (аукціону), оформлених протоколом № UA-EA-2019-02-27-000125-b від 22.03.2019 року, продано активи (майно) ПАТ "Брокбізнесбанк" ТОВ "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС" за ціною 15 682 450,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 603 від 10.04.2019 року.

Відповідно до п. 2.1. в порядку та на умовах, визначених цим договором, Банк відступає шляхом продажу Новому кредитору належні Банку, а Новий кредитор набуває у обсязі та на умовах визначених договором, права вимоги Банку до позичальників, заставодавців (іпотекодавців), поручителів, зазначених в Додатку № 1 до договору (Боржники), включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців боржників, страховиків або інших осіб, до яких перейшли обов`язки боржників або які зобов`язані виконати обов`язки боржників, за кредитними договорами, договорами про надання кредиту (овердрафту), договорами поруки, договорами іпотеки (іпотечними договорами), договорами застави, з урахуванням усіх змін, доповнень та додатків до них, згідно реєстру у Додатку № 1 до цього договору (Основні договори) (Права вимоги). Новий кредитор сплачує Банку за Права вимоги грошові кошти у сумі та у порядку, визначених договором.

Сторони домовились, що відступлення Банком Новому кредитору прав вимоги за договорами іпотеки (застави), що були укладені в забезпечення виконання зобов`язань Боржників за Основними договорами та були посвідчені нотаріально, відбувається за окремими договорами, які укладаються між сторонами в строк до 17.05.019 року та підлягають нотаріальному посвідченню.

За цим Договором Новий кредитор в день укладення договору, але в будь-якому випадку не раніше моменту отримання Банком у повному обсязі коштів, відповідно до пункту 4.1. цього договору, набуває усі права кредитора за основними договорами, включаючи, проте не обмежуючись: право вимагати належного виконання Боржниками зобов`язань за основними договорами; сплати Боржниками грошових коштів, сплати процентів, сплати штрафних санкцій, неустойок у розмірах, вказаних у Додатку №1 до цього договору, передачі предметів забезпечення в рахунок виконання зобов`язань, право вимагати та отримувати платежів за гарантією (якщо така видавалась), відшкодування за договором страхування, тощо. Розмір Прав вимоги, які переходять до Нового кредитора, вказаний у Додатку №1 цього договору. Права кредитора за основними договорами переходять до Нового кредитора у повному обсязі та на умовах, які існують на момент відступлення права вимоги, за виключенням права на здійснення договірного списання коштів з рахунку/рахунків Боржників, що надане Банку відповідно до умов основних договорів (п. 2.2. Договору).

Згідно п. 4.1 Договору сторони домовились, що за відступлення прав вимоги за основними договорами, відповідно до цього договору Новий кредитор сплачує Банку грошові кошти у сумі 14 481 737,45 грн. (Ціна договору). Ціна договору сплачується Новим кредитором Банку у повному обсязі до моменту набуття чинності цим договором, відповідно до пункту 6.5. цього договору, на підставі протоколу, складеного за результатами відкритих торгів (аукціону), переможцем яких став Новий кредитор.

Крім того, до матеріалів справи додано Додаток №1 до договору № 308 про відступлення (купівлі-продажу) прав вимоги від 15.04.2019 року, реєстр договорів, права вимоги за якими відступаються та боржників за такими договорами.

З підписаного сторонами додатку до договору судом встановлено відступлення прав за вимогою до Фізичної особи - підприємця Романова Миколи Миколайовича (п. 342).

З врахуванням встановлених обставин, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Згідно зі ст. 124 Конституції України та ст. 18 Господарського процесуального кодексу України рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України.

За змістом ч. 1 ст. 5 Закону України "Про виконавче провадження" примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів".

Відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів, зокрема наказів (п. 1 ч. 1 ст. 3 ЗУ "Про виконавче провадження").

Виконання судового рішення є невід`ємною стадією процесу правосуддя і заміна сторони на цій стадії може відбуватися як на підставі та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України, так і Законом України "Про виконавче провадження".

Положенням ст. 1 Закону України "Про виконавче провадження" підтверджується, що виконавче провадження, є завершальною стадією судового провадження.

Аналіз вказаних норм свідчить, що правонаступництво можливе на будь-якій стадії процесу, в тому числі й на стадії виконання судового рішення.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Правонаступництвом є перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Правонаступництво може бути універсальним (загальним) або частковим. За універсальним правонаступництвом до правонаступника переходять усі права і обов`язки того суб`єкта, якому вони належали раніше. За частковим правонаступництвом від одного до іншого суб`єкта переходять лише окремі суб`єктивні права або обов`язки.

Згідно зі статтею 510 ЦК України сторонами у зобов`язанні є боржник і кредитор. У зобов`язанні на стороні боржника або кредитора можуть бути одна або одночасно кілька осіб.

Такий статус сторін у правовідносинах існує до моменту виконання боржником зобов`язань перед кредитором, які відповідно до статті 599 Цивільного кодексу України припиняються, зокрема виконанням, проведеним належним чином.

Пунктом 1 частини 1 статті 512 ЦК України передбачено, що кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Відступлення права вимоги є договірною передачею вимог первісного кредитора новому кредиторові та відбувається на підставі укладення між ними відповідного договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 513 ЦК України правочин щодо заміни кредитора у зобов`язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов`язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові.

Згідно із ч. 1 ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 516 ЦК України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов`язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов`язку первісному кредиторові є належним виконанням.

Отже, заміна кредитора у зобов`язанні допускається шляхом відступлення права вимоги на підставі правочину протягом усього часу існування зобов`язання.

Згідно з вимогами чинного законодавства (ст. 512 ЦК України та ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження") заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

У зв`язку з заміною кредитора в порядку ст. 512 ЦК України відбувається вибуття такої особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до частини п`ятої статті 15 Закону України "Про виконавче провадження", статті 334 ГПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Згідно зі ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

За змістом ст. 76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

На підтвердження факту заміни кредитора у зобов`язанні заявником було надано суду договір про відступлення (купівлі-продажу) права вимоги №308 від 15.04.2019 року, платіжне доручення № 603 від 10.04.2019 року, Додаток 1 до договору з відображення інформації про перехід права вимоги до Фізичної особи - підприємця Романова Миколи Миколайовича.

За таких обставин звернення нового кредитора із заявою про заміну позивача правонаступником відповідає змісту статей 512, 514 ЦК України.

Тому, заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС" (№ 01-02/610 від 08.08.2019 року) про заміну сторони правонаступником є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

При цьому, задовольняючи заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС" враховано, що матеріали справи не містять доказів визнання недійсним договору відступлення (купівлі-продажу) права вимоги, а факту нікчемності зазначеного договору судом не встановлено.

Керуючись ст.ст. 233, 234, 235, 242, 255, 326, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС" (№ 01-02/610 від 08.08.2019 року) про заміну сторони правонаступником - задовольнити.

2. Замінити стягувача - Публічне акціонерне товариство "Брокбізнесбанк", (проспект Перемоги, буд. 41, м. Київ, 03057, код ЄДРПОУ - 19357489) на його правонаступника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС", (вул. Бульварно Кудрявська, буд. 39, м. Київ, 01135, код ЄДРПОУ - 40254432) з примусового виконання Наказу Господарського суду Вінницької області у справі № 6/79-08, виданого 06.05.2008 року на підставі Рішення Господарського суду Вінницької області у справі № 6/79-08 від 22.04.2008 року про стягнення з Фізичної особи - підприємця Романова Миколи Миколайовича ( АДРЕСА_2 , п/р № НОМЕР_1 в Вінницькій філії АБ „БРОКБІЗНЕСБАНК", МФО 302719, Ідент. номер НОМЕР_2 ) на користь Акціонерного банку "БРОКБІЗНЕСБАНК" в особі Вінницької філії (м. Вінниця, вул. Київська, 14 рах.№ НОМЕР_3 в Вінницькій філії АБ "БРОКБІЗНЕСБАНК", МФО 302719, код 33343209) - 200 000,00 грн. основного боргу по кредиту, 21 657,32 грн. пені за неповернення кредиту та несплачені відсотки, 35 486,72 грн. несплачених відсотків, 600,00 грн. за ведення кредитного рахунку, 2 572,00 грн. витрат зі сплати державного мита, 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3. Примірник ухвали надіслати сторонам, новому стягувачу та відділу ДВС рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 21.10.2019 року.

Учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити ухвалу суду протягом 10 днів з дня складення судового рішення (ухвали) шляхом подачі апеляційної скарги до Північно-Західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Вінницької області.

Повний текст ухвали складено 21.10.2019 року.

Суддя Міліціанов Р.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2,3 - ПАТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" (пр. Перемоги, 41, м. Київ, 01000), Вінницькій філії ПАТ "БРОКБІЗНЕСБАНК" (вул. Червоноармійська, 1, м. Вінниця, 21009)

4 - Фізичній особі - підприємцю Романову Миколі Миколайовичу, м. Вінниця (вул. Миколи Оводова АДРЕСА_2 )

5 - Центральному відділу державної виконавчої служби м. Вінниці головного територіального управління юстиції у Вінницькій області (вул. Соборна, 15 А, м. Вінниця, 21000)

6 - Товариству з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "ДЕПТ ФІНАНС" (вул. Дмитрівська, 39, м. Київ, 01135)

Дата ухвалення рішення18.10.2019
Оприлюднено21.10.2019
Номер документу85046721
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 257 144,04 грн.

Судовий реєстр по справі —6/79-08

Ухвала від 18.10.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Ухвала від 09.10.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Міліціанов Р.В.

Ухвала від 01.10.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Рішення від 12.05.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко М.І.

Рішення від 22.04.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 14.04.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко М.І.

Ухвала від 01.04.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Рішення від 15.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко О.О.

Ухвала від 27.03.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко М.І.

Ухвала від 17.03.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні