Ухвала
від 18.10.2019 по справі 916/2422/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"18" жовтня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/2422/19

Господарський суд Одеської області у складі судді Невінгловської Ю.М.

при секретарі судового засідання: Горнович Л.О.

за участю представників:

від позивача: Дарієнко В.Д. (ліквідатор)

від відповідача: не з`явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Відкритого акціонерного товариства „Одеський завод „Центролит" (юридична адреса: 65025, м. Одеса, 21 км. Старокиївської дороги; адреса для листування: 65023, м. Одеса, вул. Садова, 18, оф. 5);

до відповідача: Первинної профспілкової організації ВОСТ ВАТ „Одеський Завод „Центролит" (65025, м. Одеса, 21 км. Старокиївської дороги);

про визнання недійсною державної реєстрації

ВСТАНОВИВ:

Суть спору: 19.08.2019 року позивач - Відкрите акціонерне товариство „Одеський завод „Центролит" звернувся до Господарського суду Одеської області з позовною вх. ГСОО №2479/19 до відповідача - Первинної профспілкової організації ВОСТ ВАТ „Одеський Завод „Центролит", в якій просить суд визнати недійсною державну реєстрацію юридичної особи під назвою „Первинна профспілкова організація ВОСТ ВАТ „Одеський завод „Центролит".

Ухвалою суду від 04.09.2019 року за даним позовом було відкрито провадження у справі №916/2422/19 за правилами загального позовного провадження із призначенням підготовчого судового засідання на " 23" вересня 2019 року о 15:00 год.

23.09.2019 року до суду надійшло клопотання від Відкритого акціонерного товариства „Одеський завод „Центролит" про витребування доказів та залучення третьої особи на стороні позивача (вх.ГСОО№2-4572/19), у відповідності до якого заявник просив суд витребувати від Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради (вул. Черняховського, 6. м. Одеса, 65009) реєстраційну справу Первинної профспілкової організації ВОСТ ВАТ "Одеський завод "Центролит" та залучити до розгляду справи в якості третьої особи на стороні позивача Головне управління ДПС в Одеській області; зобов`язати Головне управління ДПС в Одеській області надати відзив на позовну заяву Відкритого акціонерного Товариства "Одеський завод "Центролит" та документи і пояснення стосовно знаходження за місцем своєї реєстрації, ведення податкового обліку з 02.09.2015 року, подання податкової звітності і сплати податкових зобовязань за період з 02.09.2015 року по даний час юридичною особою Первинна профспілкова організація ВОСТ ВАТ "Одеський завод "Центролит".

В обґрунтування поданого клопотання, позивач зазначає, що витребування реєстраційної справи необхідне для встановлення обставин реєстрації відповідача та осіб, які є його засновниками та керівниками. Залучення до участі у справі Головного управління ДПС в Одеській області пояснює необхідністю отримання документів і пояснень стосовно знаходження відповідача за місцем своєї реєстрації, ведення ним податкового обліку з 02.09.2015 року та подання податкової звітності, сплати ним податкових зобов`язань за період з 02.09.2015 року по даний час.

Ухвалою суду від 23.09.2019 року клопотання Відкритого акціонерного товариства „Одеський завод „Центролит" (вх. ГСОО №2-4572/19 від 23.09.2019 р) про витребування доказів та залучення третьої особи було задоволено частково, витребувано у Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради реєстраційну справу Первинної профспілкової організації ВОСТ ВАТ „Одеський Завод „Центролит" у строк до 11.10.2019 року.

При цьому, в судовому засіданні 23.09.2019р. судом було розглянуто клопотання позивача про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Головного управління ДПС в Одеській області та відмовлено у його задоволенні з підстав необгрунтованості. Крім того, ухвалою суду від 23.09.2019 року було відкладено підготовче засідання на "18" жовтня 2019 р. о 11:30 год.

10.10.2019 року до суду від Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради надійшов лист, із змісту якого вбачається, що згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.04.2016р. №304-р Одеським міським управлінням юстиції припинено надання адміністративних послуг з реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради не є підпорядкованим підрозділом або правонаступником зазначеного Одеського міського управління юстиції. В зв`язку з викладеним, управлінням було запропоновано для виконання ухвали від 23.09.2019р. про витребування матеріалів реєстраційної справи звернутись до Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Одеській області.

В зв`язку з викладеними у даному листі обставинами, у судовому засіданні 18.10.2019 року представником позивача Дарієнко В . Д . було заявлено усне клопотання, у відповідності до якого заявник просив суд, з огляду на лист Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради від 10.10.2019 року, витребувати від Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Одеській області (65036, м. Одеса, вул. Старицького, буд. 10А) реєстраційну справу Первинної профспілкової організації ВОСТ ВАТ "Одеський завод "Центролит".

Відповідно до ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно вимог ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Положеннями ч. 1-3 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

В свою чергу, положеннями ч. 8, 9 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України визначено, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Відповідно до ч.ч.6,7 ст.81 Господарського процесуального кодексу України будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Згідно з ч.ч. 2,4 ст.80 Господарського процесуального кодексу України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Приймаючи до уваги вищезазначене, з огляду на те, що ухвалою суду від 23.09.2019 року було задоволено клопотання позивача в частині витребування реєстраційної справи Первинної профспілкової організації ВОСТ ВАТ "Одеський завод "Центролит" від Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради, але фактично позивач помилився з органом, який зберігає дану справу, з метою повного та всебічного розгляду справи, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача про витребування від Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Одеській області реєстраційної справи Первинної профспілкової організації ВОСТ ВАТ "Одеський завод "Центролит".

Згідно до ч.ч. 1, 2 ст. 18 Господарського процесуального кодексу України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до ч.6, 8 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Враховуючи стислий строк розгляду справи, суд вважає за необхідне встановити Управлінню державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Одеській області строк для подання витребуваних доказів до суду, а саме до 06.11.2019 року.

У судовому засіданні від 18.10.2019 року судом було проголошено вступну та резолютивну частини ухвали суду та повідомлено, що повний текст ухвали буде складено 21.10.2019 року.

Керуючись ст.ст.73, 74, 81, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Клопотання Відкритого акціонерного товариства „Одеський завод „Центролит" від 18.10.2019 року про витребування доказів від Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Одеській області - задовольнити.

2. Витребувати від Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Одеській області (65036, м. Одеса, вул.Старицького, буд. 10А) реєстраційну справу Первинної профспілкової організації ВОСТ ВАТ „Одеський Завод „Центролит" (65025, м. Одеса, 21 км. Старокиївської дороги, код ЄДРПОУ 39997135).

3. Надіслати до Господарського суду Одеської області реєстраційну справу Первинної профспілкової організації ВОСТ ВАТ „Одеський Завод „Центролит" (65025, м. Одеса, 21 км. Старокиївської дороги, код ЄДРПОУ 39997135) у строк до 06.11.2019 року .

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набрала законної сили 18.10.2019р. та окремо від рішення не підлягає оскарженню.

Повний текст ухвали складено 21.10.2019 року.

Суддя Ю.М. Невінгловська

.

Дата ухвалення рішення18.10.2019
Оприлюднено21.10.2019
Номер документу85047866
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсною державної реєстрації

Судовий реєстр по справі —916/2422/19

Рішення від 23.12.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 02.12.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 13.11.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 18.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 18.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 18.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 23.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 23.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 04.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 27.08.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні