Ухвала
від 22.10.2019 по справі 914/2484/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

22.10.2019 р. справа № 914/2484/13

місто Львів

Господарський суд Львівської області у складі судді Сухович Ю.О., розглянувши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕПТ ФІНАНС , м.Київ

про заміну сторони її правонаступником

у справі №914/2484/13

за позовом Публічного акціонерного товариства БРОКБІЗНЕСБАНК , м. Київ

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельний альянс , м.Львів

про стягнення 1 138 748,37 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕПТ ФІНАНС подало до Господарського суду Львівської області заяву за вих.№01-02/707 від 05.09.2019 р. (вх.№2826/19 від 18.10.2019 р.) про заміну сторони її правонаступником у справі №914/2484/13 за позовом Публічного акціонерного товариства БРОКБІЗНЕСБАНК до Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельний альянс про стягнення 1 138 748,37 грн.

Згідно Витягу з протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 18.10.2019 р. заяву передано для розгляду судді Сухович Ю.О.

Подаючи заяву про заміну сторони її правонаступником, заявник посилається на положення ст.334 ГПК України, згідно якої така заява, пов`язана з виконанням рішення суду та розглядається за правилами Господарського процесуального кодексу України. Відтак, суд вважає за можливе, відповідно до положень ч.10 ст.11 ГПК України, застосовувати до цієї заяви ст.174 ГПК України щодо підстав залишення позовної заяви руху (аналогія закону).

Вирішуючи питання про прийняття заяви до розгляду, судом встановлено наявність підстав для залишення її без руху на підставі ст.174 ГПК України, зважаючи на наступне.

Частинами 1, 2 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Відповідно до ч. 3 ст. 334 ГПК України передбачено, що суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Необхідною умовою забезпечення таких принципів господарського судочинства як рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальності сторін, пропорційності, розумності строків є відправлення іншим учасникам справи копії відзивів, скарг, клопотань, заяв і доданих до них документів.

Суд звертає увагу Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕПТ ФІНАНС , що заява про заміну сторони виконавчого провадження має відповідати загальним вимогам щодо форми і змісту позовної заяви, передбаченим положеннями Господарського процесуального кодексу України.

1. Відповідно до ч.1 ст.41 ГПК України, у справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи.

Так, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч.1 ст.172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення .

Пунктом 2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №270 від 5 березня 2009 року, розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

Згідно п.61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009р. №270, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Таким чином, належним доказом відправлення копій заяви та доданих до неї документів є описи вкладень в поштові відправлення та документи, що підтверджують надання поштових послуг (касові чеки, розрахункові квитанції тощо) .

При огляді матеріалів заяви встановлено, що заявником долучено докази надсилання заяви з доданими до неї документами стягувачу (ПАТ БРОКБІЗНЕСБАНК ) та боржнику (ТзОВ Торгівельний альянс ). Зокрема, в підтвердження надіслання заяви з доданими до неї документами боржнику (ТзОВ Торгівельний альянс ) заявником долучено оригінал фіскального чеку №3000457983 від 03.10.2019 р.; оригінал поштової накладної №0317008997890 від 03.10.2019 р.; оригінал опису вкладення до цінного листа про відправлення 03.10.2019 р. заяви з доданими до неї документами.

В той же час, як вбачається із поштової накладної №0317008997890 від 03.10.2019 р. та опису вкладення до цінного листа про відправлення 03.10.2019 р. заяви з доданими до неї документами, заявником надіслано боржнику ТзОВ Торгівельний альянс (ідентифікаціний код 33562382) на адресу зазначену в заяві про заміну сторони у виконавчому провадженні, а саме: 79020, м.Львів, проспект В.Чорновола, 105.

Натомість, згідно наявного у матеріалах справи витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань №1005874766 від 22.10.2019 р., місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельний альянс є: 01014, місто Київ, вулиця Бастіонна, будинок 17, офіс 3.

Отже, надані заявником докази направлення заяви про заміну сторони її правонаступником з доданими до неї документами боржнику ТзОВ Торгівельний альянс (ідентифікаціний код 33562382) не є належними доказами, якими можна було б підтвердити направлення даної заяви боржнику ТзОВ Торгівельний альянс (ідентифікаціний код 33562382), враховуючи його адресу вказану в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відтак, заявник не виконав вимоги п. 1 ч. 1 ст. 164, ч. 1 ст. 172 ГПК України.

2. Частиною 2 ст.91 ГПК України передбачено, що письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Відповідно до ч.4 та ч.5 ст. 91 ГПК України, копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Відповідно до п.5.27. Національного стандарту України Державна уніфікована система документації, Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації, вимоги до оформлювання документів (ДСТУ 4163-2003) , затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 7 квітня 2003 р. №55, відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів Згідно з оригіналом , назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії і проставляють нижче реквізиту 23 (нижче підпису) . Приклад засвідчення копії документа зазначено у п.5.27. Національного стандарту України (ДСТУ 4163-2003).

Як вбачається із поданих матеріалів, заявником до заяви долучено копії документів, які не засвідчені належним чином. Зокрема на них не вказано назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії. Хоча в додатках до заяви, заявник вказав про долучення належним чином завірених копії документів.

Частиною 2 ст.164 ГПК України передбачено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Отже, документи долучені до заяви не є належними доказами в розумінні Господарського процесуального кодексу України, оскільки не є ні оригіналами, ні належним чином засвідченими копіями.

3. Відповідно до п.2 ч.3 ст.162 ГПК України, позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти .

В порушення вказаних вимог, заявником не зазначено у заяві вимоги визначені у п.2 ч.3 ст.162 ГПК України, зокрема офіційні електронні адреси та адреси електронної пошти сторін та інших учасників справи або їх відсутність.

4. Суд звертає увагу заявника те, що відповідно до ч. 4 ст. 334 ГПК України передбачено, що ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому ст. 242 цього Кодексу.

В заяві заявник просить замінити сторону її правонаступником, при цьому посилається на положення ст.334 ГПК України, яка регулює процедуру заміни сторони у виконавчому провадженні.

Із поданої заяви про заміну сторони її правонаступником не вбачається до якої виконавчої служби пред`являвся наказ для примусового виконання і чи пред`являвся взагалі.

Відтак, з метою в подальшому виконання вимог ч. 4 ст. 334 ГПК України заявнику слід повідомити суд до якої виконавчої служби пред`являвся наказ до примусового виконання і чи пред`являвся взагалі.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст.174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч.1, 2 ст.13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим кодексом.

Відтак, забезпечуючи принцип змагальності та рівності учасників судового процесу, враховуючи встановлений законодавцем десятиденний строк розгляду судом заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні, необхідність належного повідомлення заінтересованих учасників процесу та їх ознайомлення з вимогами заяви, суд вважає за необхідне застосувати за аналогією процесуальні норми, що регулюють порядок подання позовної заяви до даних правовідносин та заяву про заміну сторони її правонаступником у справі №914/2484/13 залишити без руху.

Керуючись нормами статей 13, 162, 164, 172, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1 . Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕПТ ФІНАНС залишити без руху.

2 . Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕПТ ФІНАНС десятиденний строк з дня вручення ухвали на виправлення допущених недоліків, які зазначені у вказаній ухвалі суду.

3. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕПТ ФІНАНС спосіб усунення недоліків заяви шляхом:

3.1. подання заяви про усунення недоліків, до якої надати належні докази про направлення на належну адресу боржника ТзОВ Торгівельний альянс (ідентифікаціний код 33562382) у справі, заяви про заміну сторони її правонаступником та долучених до неї документів;

3.2. надання належним чином засвідчених копій документів долучених до вказаної заяви;

3.3. надання відомостей стосовно сторін та інших учасників справи, а саме офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

3.4. повідомити суд до якої виконавчої служби пред`являвся наказ для примусового виконання і чи пред`являвся взагалі.

4. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія ДЕПТ ФІНАНС , що у разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і підлягає поверненню заявнику зі всіма доданими до неї документами.

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки суду http://lv.arbitr.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається.

Суддя Сухович Ю.О.

Дата ухвалення рішення22.10.2019
Оприлюднено23.10.2019
Номер документу85081087
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/2484/13

Ухвала від 28.11.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 22.10.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 10.07.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Рішення від 21.08.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 25.06.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні