Рішення
від 17.10.2019 по справі 674/894/19
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Справа № 674/894/19

Провадження № 2/674/473/19

ЗАОЧНЕ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 жовтня 2019 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючої - судді Артемчук В. М.

за участю секретаря судового засідання Мудрицької Л.В.

номер справи :674/894/19

учасники справи:

представник позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Дунаївці, в порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу за позовом Дунаєвецької районної державної адміністрації Хмельницької області як органу опіки та піклування діючи в інтересах малолітніх: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 до ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

В С Т А Н О В И В :

10 червня 2019 року позивач, Дунаєвецька районна державна адміністрація Хмельницької області як орган опіки та піклування, діючи в інтересах малолітніх: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , звернувся до суду з уточненими під час судового розгляду позовними вимогами до ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів..

На підтвердження позовних вимог представник позивача зазначає, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є матір`ю двох малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідач ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є батьком - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

ОСОБА_4 та ОСОБА_5 в 2012 році перебували у цивільному шлюбі. Від подружнього життя у них народився син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Подружні відносини не склались та подружжя припинило проживати разом.

На даний час батьки проживають окремо.

Батько, ОСОБА_5 , зареєстрований по АДРЕСА_1 , але проживає в будинку своєї матері по АДРЕСА_2 . Життям свого сина ОСОБА_6 не цікавиться, не приймає ніякої участі у його вихованні, фінансово не допомагає. З його слів, він не має можливості приймати участь у вихованні дитини.

ОСОБА_4 , зареєстрована в АДРЕСА_1, але протягом тривалого часу разом із співмешканцем проживала в АДРЕСА_4. За час проживання на території Воробіївського старостату охарактеризувала себе з негативної сторони, що підтверджується характеристикою наданою старостою села Воробіївка Дунаєвецької міської об`єднаної територіальної громади від 15.05.2019 року №116, в якій зазначається, що неодноразово від жителів села надходили скарги на неналежне виконання ОСОБА_7 батьківських обов`язків, траплялися часті випадки зловживання алкогольними напоями, що супроводжувалися бійками та чварами. Мати фактично не займалася вихованням дітей, траплялися часті випадки залишення дітей дома без нагляду. Старостою неодноразово викликалися працівники поліції щодо надання допомоги в регулюванні конфліктних ситуацій, які виникали в сім`ї.

Відповідачка, не працевлаштувалася, не створила належних умов для проживання дітей, не усвідомлює наявності проблем та готовності до співпраці з фахівцями із соціальної роботи Комунальної установи Дунаєвецької міської ради "Територіальний центр соціального обслуговування".

Батьки ухиляються від виконання батьківських обов`язків щодо утримання та виховання своїх дітей, а тому представник повивача звернувся до суду та просить відібрати у ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3, малолітніх дітей : ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 без позбавлення батьківських прав і передати їх на опікування Дунаєвецької районної державної адміністрації Хмельницької області як органу опіки та піклування; відібрати у ОСОБА_5 ,ІНФОРМАЦІЯ_4, малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 без позбавлення батьківських прав і передати його на опікування Дунаєвецької районної державної адміністрації Хмельницької області як органу опіки та піклування.

Стягнути з ОСОБА_4 , на користь Орининської гімназії 1-11 ступенів Хмельницької обласної ради аліменти на утримання сина ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1/3 частки від всіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно, до досягнення найстаршою дитиною повноліття; стягнути з ОСОБА_5 на користь Орининської гімназії 1-11 ступенів Хмельницької обласної ради аліменти на утримання сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1/4 частки від всіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно, до досягнення дитиною повноліття.

Ухвалою Дунаєвецького районного суду Хмельницької області від 25 червня 2019 року по справі відкрито провадження в порядку спрощеного позовного провадження.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила їх задовольнити та пояснила, що відповідачі самоусунулися від виконання своїх батьківських обов`язків щодо дітей, не піклуються про них. Позовні вимоги підтримала в повному обсязі, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідачка ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилася, хоча про час та місце судового засідання повідомлялася належним чином, про що свідчить поштове повідомлення, причин неявки суду не повідомила, заяв про розгляд справи в судовому засіданні у її відсутності не подавала, відзив на позов до суду не направляла.

Відповідач ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився, хоча про час та місце судового засідання повідомлявся належним чином, про що свідчить поштове повідомлення, причин неявки суду не повідомив, заяв про розгляд справи в судовому засіданні у його відсутності не подавав, відзив на позов до суду не направляв.

Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.ст.280-287 ЦПК України.

Суд, заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, повно і всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, уважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 і його матір`ю є ОСОБА_4 , ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 і його батьками є ОСОБА_5 та ОСОБА_4 (а.с.13,14).

Згідно інформації наданої комунальною установою Дунаєвецької міської ради "Територіальний центр соціального обслуговування" від 31.05.2019 року №245 з метою надання послуг для виходу сім`ї із кризи батькам було запропоновано надання соціальних послуг, від яких ОСОБА_5 категорично відмовився.

16.01. 2017 року ОСОБА_4 взята під соціальний супровід, за час перебування на обліку, сім`ї неодноразово надавалися соціальні послуги, здійснені виїзди в сім`ю, проводилися бесіди та надавалися консультації фахівців із соціальної роботи та психолога щодо належного виконання батьківських обов`язків, відмови від зловживання спиртними напоями, пошуку роботи, створення належних умов для повноцінного розвитку та виховання дітей, обговорювалися можливості повернення малолітніх у сім`ю, але на усі зауваження фахівців із соціальної роботи не реагувала та до порад не прислухалася, хоча була попереджена про відповідальність. Вважають за доцільне вилучити дітей ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у матері ОСОБА_4 , без позбавлення батьківських прав. (а.с.31,32).

Відповідно до характеристики виданої на ОСОБА_4 видно, що остання зареєстрована в АДРЕСА_3, але протягом тривалого часу разом із співмашканцем проживала в АДРЕСА_4. За час проживання на території села охарактеризувала себе з негативної сторони .Мати фактично не займалася вихованням дітей, траплялися часті випадки залишення дітей дома без нагляду, неодноразово викликалися працівники поліції щодо надання допомоги в регулюванні конфліктних ситуацій, які виникали в сім`ї (а.с.16).

Судом встановлено, що ОСОБА_3 є учнем 2-го класу, а ОСОБА_2 є учнем 4-го класу Орининської гімназії Хмельницької обласної ради, діти навчаються у даному закладі з 31 серпня 2018 року (а.с.65).

У відповідності до актів від 10.10.2018 року, 19.02.2019 року, 10.04.2019 року, 02.05.2019 року, затверджених директором Орининської гімназії Хмельницької обласної ради видно, що на протязі з вересня 2018 р. по травень 2019 р. мати учнів 1-го класу та 3-го класу - ОСОБА_4, мешканка АДРЕСА_4 не відвідувала своїх синів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .. Батько ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 за час навчання дитини в закладі жодного разу не відвідував свого сина. Батьки ухиляються від виконання батьківських обов`язків - не навідуються, життям та навчанням дітей не цікавляться (не листуються, не телефонують), матеріально їх не забезпечують. Батьки не спілкуються з класними керівниками, вихователями, отже не цікавляться здоров`ям, розвитком та навчанням синів. Діти на вихідних та канікулах перебувають у школі та санаторіях (а.с.19-22).

Частиною 1 ст.12 ЗУ Про охорону дитинства передбачено, що батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до ст.170 СК України, якщо умови проживання загрожують життю та здоров`ю і моральному вихованню малолітніх дітей, то суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків не позбавляючи їх батьківських прав.

06 серпня 2018 року ОСОБА_4 , погодилася пройти курс реабілітації у Хмельницькому обласному центрі ресоціалізації наркозалежної молоді. Проте, 19 жовтня 2018 року самовільно покинула центр та перервала програму проходження реабілітації, що свідчить про небажання матері виправляти свою поведінку (а.с.25).

Також встановлено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_5 упродовж 2019 року притягувались неодноразово до адміністративної відповідальності за порушення ч. 1 ст. 184 КУпАП (а.с.66-70).

З висновку Дунаєвецької районної державної адміністрації Хмельницької області як органу опіки та піклування №663/08/19/2019 від 05.06.2019 року вбачається про доцільність відібрання дітей без позбавлення батьківських прав у ОСОБА_4 малолітніх: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та у ОСОБА_5 малолітнього ОСОБА_3 .

Встановлено, що батьки ухиляються від виховання дітей та свідомо нехтують своїми батьківськими обов`язками, що свідчить про фактичну можливість, але вольове небажання відповідачів виконувати свої батьківські обов`язки, а тому діючи в інтересах дітей, орган опіки та піклування Дунаєвецької райдержадміністрації вважає за доцільне відібрати у ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , малолітніх: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та у ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.8-11).

Згідно ст. 155 СК України, здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності; батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини; відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства; ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

З наявних у матеріалах справи заяв відповідачки ОСОБА_9 вбачається, що остання зобов`язалась виконувати свої батьківські обов`язки , доглядати за дітьми та забезпечувати їх належні умови для розвитку (а.с.27-30).

Відповідно до роз`яснень пунктів 16 і 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30 березня 2007року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і позбавлення батьківських прав та поновлення батьківських прав ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу. Суд має право вирішити питання про відібрання дитини від батька без позбавлення його батьківських прав та передати органу опіки та піклування (якщо цього потребують інтереси дитини), без визначення при цьому конкретного закладу.

Відповідно до п.8 Постанови КМУ від 24.09.2008 р. № 866 Про питання діяльності органів опіки та піклування, пов`язаної із захистом прав дитини визначено, що у разі, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров`ю дитини, орган опіки та піклування, якому стало відомо про це, приймає рішення про негайне відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють.

При винесенні вказаного рішення суд враховує положення ч.1 ст. 3 Конвенції про права дитини, ратифікованої Постановою Верховної Ради УРСР № 789-ХХІІ від 27 лютого 1991 року, в яких зазначено, що під час вирішення будь-яких питань щодо дітей суд повинен виходити з як найкращого забезпечення інтересів дітей.

Таким чином, враховуючи, що відповідачі не виконають своїх батьківських обов`язків у відношенні малолітніх: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та враховуючи відсутність заяв інших родичів щодо взяття дітей під опіку, суд вважає за доцільне відібрати дітей у відповідачів по справі та передати на опікування органу опіки та піклування Дунаєвецької районної державної адміністрації.

Згідно ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно з вимогами ч. 4 ст.170 СК України при задоволенні позову про відібрання дитини від матері, батька без позбавлення їх батьківських прав суд вирішує питання про стягнення з них аліментів на дитину.

Відповідно до ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров`я та матеріальне становище дитини, стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина, наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштівта інші обставини, що мають істотне значення. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч. 1 ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

З урахуванням всіх цих обставин, суд вважає за необхідне стягнути з ОСОБА_4 на користь Орининської гімназії 1-11 ступенів Хмельницької обласної ради аліменти на утримання сина ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1/3 частки від всіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно, до досягнення найстаршою дитиною повноліття, починаючи з 10 червня 2019 року та стягнути з ОСОБА_5 , на користь Орининської гімназії 1-11 ступенів Хмельницької обласної ради аліменти на утримання сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1/4 частки від всіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно, до досягнення дитиною повноліття, починаючи з 10 червня 2019 року.

Згідно ч. 1 ст. 191 СК України - аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Крім того, суд вважає за необхідне на підставі п.1 ч.1 ст. 430 ЦПК України допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів за один місяць.

Згідно ст. 141 ЦПК України з відповідачів на користь держави необхідно стягнути судовий збір в розмірі по 768,40 грн. грн. з кожного.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76, 141, 263, 265, 268, 273, 280-289 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Дунаєвецької районної державної адміністрації Хмельницької області як органу опіки та піклування діючи в інтересах малолітніх: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 до ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, задовольнити.

Відібрати у ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3, малолітніх дітей : ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 без позбавлення батьківських прав і передати їх на опікування Дунаєвецької районної державної адміністрації Хмельницької області як органу опіки та піклування.

Відібрати у ОСОБА_5 ,ІНФОРМАЦІЯ_4, малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 без позбавлення батьківських прав і передати його на опікування Дунаєвецької районної державної адміністрації Хмельницької області як органу опіки та піклування.

Стягнути з ОСОБА_4 ,ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженки та мешканки АДРЕСА_3 , паспорт НОМЕР_1 ,виданий 17.02.2009року Дунаєвецьким РВ УМВС У в Хмельницькій області на користь Орининської гімназії 1-11 ступенів Хмельницької обласної ради (р/р 31559384230169 в ДКСУ у Хмельницькій області,код:21332410 МФО 815013) аліменти на утримання сина ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1/3 частки від всіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно, до досягнення найстаршою дитиною повноліття, починаючи з 10 червня 2019 року.

Стягнути з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженця м.Дунаївці Хмельницької області, мешканця АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_2 ,виданий 24.10.2012року Дунаєвецьким РС УДМС У в Хмельницькій області на користь Орининської гімназії 1-11 ступенів Хмельницької обласної ради (р/р 31559384230169 в ДКСУ у Хмельницькій області,код:21332410 МФО 815013) аліменти на утримання сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1/4 частки від всіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно, до досягнення дитиною повноліття, починаючи з 10 червня 2019 року.

Стягнути з ОСОБА_4 та ОСОБА_5 в дохід держави судовий збір в розмірі 768,40 грн. з кожного.

Допустити негайне виконання рішення у межах суми платежу за один місяць.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду через Дунаєвецький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач: Дунаєвецька районна державна адміністрація Хмельницької області як органу опіки та піклування (місцезнаходження м.Дунаївці вул.1Травня,1 Хмельницької області,код ЄДРПОУ 21316026);

Відповідачі: ОСОБА_4 , (місце проживання АДРЕСА_3 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 17.02.2009 року Дунаєвецьким РВ УМВС У в Хмельницькій області);

ОСОБА_5 , (місце проживання АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_2 , виданий 24.10.2012 року Дунаєвецьким РС УДМС У в Хмельницькій області).

Дата складання повного судового рішення 21 жовтня 2019 р.

Головуюча:/підпис/

Згідно з оригіналом:

Суддя Дунаєвецького районного суду В. М. Артемчук

СудДунаєвецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення17.10.2019
Оприлюднено23.10.2019
Номер документу85106154
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —674/894/19

Рішення від 17.10.2019

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Артемчук В. М.

Рішення від 17.10.2019

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Артемчук В. М.

Ухвала від 25.06.2019

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Артемчук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні