Ухвала
від 21.10.2019 по справі 460/1911/19
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про зупинення провадження у справі

21 жовтня 2019 року м. Рівне №460/1911/19

Рівненський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Комшелюк Т.О., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання Приватного акціонерного товариства "Рівнеазот" про зупинення провадження в адміністративній справі за позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг до Приватного акціонерного товариства "Рівнеазот" про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Рівненського окружного адміністративного суду перебуває на розгляді адміністративна справа № 460/1911/19 за позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг до Приватного акціонерного товариства "Рівнеазот" (далі - відповідач) про стягнення заборгованості.

19 вересня відповідач подав до суду клопотання про зупинення провадження у справі на підставі пункту 3 частини першої статті 236 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України). Вказане клопотання обґрунтовує тим, що предметом спору в даній справі є стягнення з відповідача штрафу згідно з постановою позивача від 2 квітня 2019 року № 489, а також пені у зв`язку з несвоєчасною сплатою штрафу. Разом з тим, в провадженні Рівненського окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа № 460/1042/19 за позовом Приватного акціонерного товариства «Рівнеазот» до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг про визнання протиправною та скасування постанови від 2 квітня 2019 року № 489. Вказане, на думку позивача, свідчить про наявність обставин, які унеможливлюють продовження судового розгляду вказаної справи до вирішення справи № 460/1042/19, оскільки рішенням суду в останній справі будуть встановлені обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у даній справі.

Суд звертає увагу на те, що КАС України, не визначений порядок розгляду клопотання про зупинення провадження у справі, в тому числі щодо обов`язкового розгляду такого клопотання в судовому засіданні з повідомленням сторін.

Разом з тим, згідно з частиною третьою статті 166 КАС України, заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

З огляду на вказане, суд вважає за можливе здійснити розгляд поданого відповідачем клопотання без повідомлення сторін в порядку письмового провадження.

Перевіривши юридичну та фактичну обґрунтованість мотивів, покладених відповідачем в основу клопотання про зупинення провадження у справі, дослідивши докази, наявні в матеріалах справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 236 КАС України, суд зупиняє провадження у справі в разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Із змісту позовної заяви у вказаній справі слідує, що позивач просить суд стягнути з відповідача в дохід Державного бюджету України кошти в сумі 170000грн, а саме: штраф, накладений на відповідача постановою позивача від 2 квітня 2019 року № 489 Про накладення штрафу на Приватне акціонерне товариство Рівнеазот за порушення Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення, здійснення заходів державного регулювання , в розмірі 85000грн та пеню за несвоєчасну сплату штрафу в розмірі 85000грн.

Правовий статус Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, її завдання, функції, повноваження та порядок їх здійснення визначає Закон України Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 22 вересня 2016 року № 1540-VIII (далі - Закон № 1540).

Відповідно до частин другої, п`ятої статті 22 Закону № 1540, за порушення законодавства у сферах енергетики та комунальних послуг до суб`єктів господарювання, що провадять діяльність у відповідній сфері, Регулятор може застосовувати санкції у вигляді, зокрема, накладення штрафу.

Суб`єкти господарювання, на яких накладено штраф, зобов`язані сплатити його у 30-денний строк з дня одержання копії рішення про накладення штрафу, крім випадків, встановлених частиною п`ятою статті 13 цього Закону.

У разі відмови від сплати штрафу та пені їх примусове стягнення здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Регулятора, крім випадків, встановлених частиною п`ятою статті 13 цього Закону.

В позовній заяві позивач зазначає, що у встановлений чинним законодавством строк відповідач суму штрафу, визначену постановою від 2 квітня 2019 року № 489, не сплатив та докази такої сплати йому не направив.

Тобто, підставою для звернення позивача до суду з вказаним позовом слугувала несплата відповідачем штрафу згідно з постановою позивача від 2 квітня 2019 року № 489, а також пені за несвоєчасну сплату штрафу.

Судом встановлено, що в провадженні Рівненського окружного адміністративного суду перебуває на розгляді адміністративна справа № 460/1042/19 за позовом Приватного акціонерного товариства "Рівнеазот" до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг про визнання протиправною та скасування постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 2 квітня 2019 року № 489.

Таким чином, в ході судового розгляду адміністративної справи № 460/1042/19 судом буде встановлена правомірність прийняття Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг постанови від 2 квітня 2019 року № 489.

Вищенаведене свідчить про наявність об`єктивної неможливості розгляду вказаної адміністративної справи до вирішення адміністративної справи № 640/19287/18, оскільки, на переконання суду, вказані адміністративні справи є пов`язаними.

Так, в разі скасування постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 2 квітня 2019 року в судовому порядку, підстави для звернення позивача з позовом у вказаній справі будуть відсутні, що, на переконання суду, матиме важливе значення для її правильного вирішення.

Одночасно, суд зауважує, що 30 вересня 2019 року Рівненським окружним адміністративним судом прийнято рішення в справі № 460/1042/19, яким визнано протиправною та скасувано постанову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 2 квітня 2019 року № 489 Про накладення штрафу на ПрАТ Рівнеазот за порушення ліцензійних умов провадження господарської діяльності з центрального водопостачання та водовідведення, здійснення заходів державного регулювання .

За правилами частини першої статті 255 КАС України, рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

При цьому, за приписами частини першої статті 295 КАС України, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення Рівненського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2019 року в справі № 460/1042/19 виготовлений 3 жовтня 2019 року.

Таким чином, станом на день вирішення питання про зупинення провадження у даній справі, вказане вище судове рішення не набрало законної сили.

Зважаючи на викладене, суд приходить до висновку про наявність обставин, які унеможливлюють продовження судового розгляду даної справи до набрання законної сили рішенням Рівненського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2019 року в справі № 460/1042/19.

За наведених обставин, клопотання відповідача про зупинення провадження у вказаній справі до набрання законної сили судовим рішенням в адміністративній справі № 460/1042/19 належить задовольнити.

Керуючись пунктом 3 частини першої статті 236, статтями 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В :

Клопотання Приватного акціонерного товариства "Рівнеазот" про зупинення провадження у справі задовольнити.

Провадження в адміністративній справі № 460/1911/19 зупинити до набрання законної сили судовим рішенням в адміністративній справі № 460/1042/19.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями)..

Ухвала може бути оскаржена. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Апеляційна скарга подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Комшелюк Т.О.

Дата ухвалення рішення21.10.2019
Оприлюднено24.10.2019
Номер документу85111855
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —460/1911/19

Рішення від 28.04.2021

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Т.О. Комшелюк

Ухвала від 01.04.2021

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Т.О. Комшелюк

Ухвала від 21.10.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Комшелюк Т.О.

Ухвала від 21.10.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Комшелюк Т.О.

Ухвала від 29.08.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Комшелюк Т.О.

Ухвала від 16.08.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Комшелюк Т.О.

Постанова від 16.04.2019

Адмінправопорушення

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні