Ухвала
від 23.10.2019 по справі 461/2180/18
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/2180/18

Провадження № 1-кс/461/9149/19

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

23.10.2019 року слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління СБ України у Львівській області ОСОБА_3 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, -

в с т а н о в и в :

старший слідчий 1-го відділення слідчого відділу Управління СБ України у Львівській області ОСОБА_3 , за погодженням із начальником управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях військової прокуратури Західного регіону України ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням у кримінальному провадженні №42018140400000010, яке 22.01.2018 зареєстроване в ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191, ч.2 ст.366 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, зокрема до інформації та відомостей, які знаходяться намобільному телефоні марки «Xiaomi» модель «MІ803E756» із двома сім-картками, вилученого 19.08.2019 року під час проведення обшуку автомобіля марки «Mercedes-Benz» модель «Vito» д.р.н. НОМЕР_1 , а саме до особистої переписки,смс-повідомлень,вхідних тавихідних з`єднань,спілкування черезвідповідні месенджериа такожслужбових тачорнових записів,відомостей щодоосіб,яким відоміабо якіможуть бутипричетні довчинення даногокримінального правопорушення,інформації про історію використання Web-браузерів та Інтернет-трафіку абонента, а також інших відомостей, що можуть підтвердити або спростувати факт закупівель комплектуючих для здійснення ремонту авіатехніки із можливістю ознайомитися з інформацією, та зробити її копії.

Подане клопотання мотивує тим, що інформація, наявна на мобільному телефонімарки «Xiaomi» модель «MІ803E756», самостійно або в сукупності з іншими речами і документами має суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, оскільки містить у собі відомості щодо особистої переписки, смс-повідомлень, вхідних та вихідних з`єднань, спілкування через відповідні месенджери а також службові та чорнові записи, відомості щодо осіб, яким відомі або які можуть бути причетні до вчинення даного кримінального правопорушення, інформацію про історію використання Web-браузерів та Інтернет-трафіку абонента, а також інші відомості, що можуть підтвердити або спростувати факт закупівель комплектуючих для здійснення ремонту авіатехніки.

Слідчий в судове засідання не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, наслідки неявки. Одночасно із поданим клопотанням, слідчий звернувся до суду із заявою про слухання справи без його участі та без участі особи у володінні якої перебувають речі і документи; клопотання підтримав просив задовольнити.

Згідно до вимог ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої воно знаходяться.

Таким чином, розгляд клопотання проводиться без виклику особи, у володінні якої знаходяться вищезазначені речі, оскільки стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення вказаних в клопотанні речей.

Дослідивши матеріали клопотання та докази, додані до такого, приходжу до наступного висновку.

У провадженні слідчого відділу Управління СБ України у Львівській області перебувають матеріали досудового розслідування №42018140400000010 від 22.01.2018, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 та ч. 2 ст. 366 КК України.

З матеріалів кримінального провадження, зокрема, вбачається, що службові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », зловживаючи своїм службовим становищем, діючи запопередньою змовою групою осіб з представниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » налагодили протиправну схемурозтрати та подальшого привласнення бюджетних коштів призначених на здійснення закупівель комплектуючих для здійсненняремонту авіатехніки, шляхом закупівель бувших у вжитку комплектуючих під виглядом нових у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за завищеними цінами.

На виконання доручення слідчого співробітниками ГВ КР УСБУ у Львівській області було встановлено, що капітан військової частини НОМЕР_2 (розташована у м. Васильків Київської області) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , разом із іншими невстановленими досудовим розслідуванням військовослужбовцями військової частини НОМЕР_2 , знімає із літаків, що стоять на балансі в/ч НОМЕР_2 , авіазапчастини, та продає їх за готівку представнику ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , за посередництва якого, в подальшому, через проведення заздалегідь обумовлених тендерів із службовими особами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », попередньо викрадена продукція для ремонту авіаційної техніки поставляється на дане державне підприємство. При цьому, службовими особами ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснюється постійний супровід та систематично надається допомога представникам ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » при проведенні тендерних процедур, зокрема інформація щодо запланованих тендерів, узгоджується початкова ціна на відповідну продукцію, повідомляється необхідна кількість, якість та інші характеристики запланованих до закупівлі товарів тощо.

19.08.2019 року під час проведення обшуку автомобіля марки «Mercedes-Benz» модель «Vito» д.р.н. НОМЕР_1 , який перебуває у користуванні ОСОБА_5 , серед іншого, було виявлено та вилучено мобільний телефон марки «Xiaomi» модель «MІ803E756» із двома сім-картками.

26.09.2019 постановою слідчого слідчого відділу УСБ України у Львівській області було призначено експертизу комп`ютерної техніки і програмних продуктів, з метою встановлення наявності на вищевказаному мобільному терміналі телефонахфайлів, контактів телефонної книжки, коротких текстових повідомлень, переписки, фотозображень, відео-файлів тощо., що мають значення для кримінального провадження.

Слідчим доведено, що встановлення та вилучення вказаної вище інформації та відомостей має істотне значення для встановлення обставин у вищевказаному кримінальному провадженні, надасть можливість отримати важливий речовий доказ, мати постійний доступ до нього з метою використання його під час доказування вчинення кримінального правопорушення, а також унеможливлення його зміни, або знищення у зв`язку із збігом термінів зберігання вищезазначеної документації та інформації чи з інших причин, надасть можливість перевірити достовірність вказаних в них відомостей, законність їх виконання та дозволить отримати інформацію, необхідну для розслідування вказаного кримінального провадження.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 6 ст.163 КПК України встановлено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч.7 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Також слідчим доведено, що вище перелічені відомості та інформація, які містяться у мобільному телефоні не можливо здобути слідчим у інший спосіб, як шляхом отримання тимчасового доступу до вказаних відомостей та отримання розпорядження суду на їх вилучення.

Відповідно до положень п. 4, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України вказані документи містять охоронювану законом таємницю, а саме конфіденційну інформацію, в тому числі таку, що містить комерційну таємницю, а також персональні дані особи, що знаходиться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Слідчим доведено слідчому судді, що без отримання доступу до вище перелічених відомостей неможливо іншими способами встановити обставини вчинення кримінальних правопорушень у цьому кримінальному провадженні.

Дослідивши матеріали клопотання та докази, додані до такого, враховуючи, що означені документи можуть надати органу досудового розслідування та суду можливість отримати речові докази та забезпечити проведення повного, швидкого та неупередженого розслідування, а тому, вважаю, що клопотання про надання тимчасового доступу до речей та документів слід задовольнити повністю.

Слідчий суддя надає дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів слідчому, який звернувся з даним клопотанням. Старший слідчий 1-го відділення слідчого відділу Управління СБ України у Львівській області ОСОБА_3 , вправі самостійно доручати іншим слідчим, уповноваженим особам виконання даної ухвали, що не потребує додаткового зазначення про це в ухвалі суду.

Керуючись ст.ст. 162-166 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в :

клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому1-го відділення слідчого відділу Управління СБ України у Львівській області ОСОБА_3 , дозвіл на тимчасовий доступ до інформації та відомостей, які знаходяться на мобільному телефоні марки «Xiaomi» модель «MІ803E756» із двома сім-картками, вилученого 19.08.2019 року під час проведення обшуку автомобіля марки «Mercedes-Benz» модель «Vito» д.р.н. НОМЕР_1 , а саме до особистої переписки, смс-повідомлень, вхідних та вихідних з`єднань, спілкування через відповідні месенджери а також службових та чорнових записів, відомостей щодо осіб, яким відомі або які можуть бути причетні до вчинення даного кримінального правопорушення, інформації про історію використання Web-браузерів та Інтернет-трафіку абонента, а також інших відомостей, що можуть підтвердити або спростувати факт закупівель комплектуючихдля здійснення ремонту авіатехніки із можливістю ознайомитися з інформацією, та зробити її копії.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Контроль за виконанням ухвали покласти на старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління СБ України у Львівській області ОСОБА_3 .

Строк дії ухвали 1 (один) місяць з дня її постановлення.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення23.10.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу85129788
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —461/2180/18

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні