Ухвала
від 06.11.2019 по справі 461/2180/18
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/2180/18

Провадження № 1-кс/461/9512/19

УХВАЛА

про відсторонення від посади

06.11.2019 року слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , з участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 та захисників адвокатів ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , розглянувши клопотання старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління СБ України у Львівській області ОСОБА_4 про відсторонення від посади, -

в с т а н о в и в :

cтаршийслідчий 1-говідділення слідчоговідділу УправлінняСБ Україниу Львівськійобласті ОСОБА_4 звернувся дослідчого суддіз клопотанняму кримінальномупровадженні за№42018140400000010від 22.01.2018,за підозрою ОСОБА_8 у вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.410КК України, ОСОБА_8 та ОСОБА_5 у вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.410КК України,а такожза ознакамивчинення кримінальнихправопорушень,передбачених ч.5ст.191та ч.2ст.366КК України,погодженим прокуроромвійськової прокуратуриТернопільського гарнізонувійськової прокуратуриЗахідного регіонуУкраїни ОСОБА_3 про відстороненняпідозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади старшого інженера інженерно-авіаційної служби військової частини НОМЕР_1 МО України, терміном на 2 (два) місяці.

В обґрунтування заявленого клопотання покликається на те, що враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що припинення та запобігання у подальшому протиправній поведінці підозрюваного ОСОБА_5 щодо перешкоджання кримінальному провадженню, неможливе без відсторонення останнього від посади старшого інженера інженерно-авіаційної служби військової частини НОМЕР_1 МО України, а також те, що ОСОБА_5 є військовослужбовцем та підозрюється у вчиненні особливо тяжкого військового злочину.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_4 та прокурор ОСОБА_3 вимоги клопотання підтримали з підстав, викладених у фабулі клопотання, просили його задовольнити.

Підозрюваний ОСОБА_5 та його захисники адвокати ОСОБА_6 та ОСОБА_7 заперечили щодо клопотання про відсторонення від посади, покликаючись на його необґрунтованість та невідповідність вимогам ст.155 КПК України. Зокрема, зазначили, що слідчим не викладено обставин, що дають підстави вважати, що перебування на посаді підозрюваного надасть йому можливість знищити чи підробити документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування.

Заслухавши думку сторін кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання не підлягає до задоволення, виходячи з наступних міркувань.

Згідно ст.43 Конституції України, кожен громадянин має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає, а тому будь-які обмеження щодо реалізації цього права, у тому числі і відсторонення особи від посади під час кримінального провадження, повинно здійснюватися виключно з підстав та у порядку, передбаченомуКПК України.

Відповідно до ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відсторонення відпосади є заходом забезпечення кримінального провадження.

Згідно ч.1 ст. 154 КПК України відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

У межах даного кримінального провадження ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, за яке передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років.

Таким чином, клопотання слідчого відповідає вимогам ч.1 ст. 154 КПК України.

Разом з тим, згідно ч.2 ст. 155 КПК Україниу клопотанні зазначаються:

короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

1.правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

2.виклад обставин, що дають підстави підозрювати особу у вчиненні кримінального правопорушення, і посилання на обставини;

3.посада, яку обіймає особа;

4.виклад обставин, що дають підстави вважати, що перебування на посаді підозрюваного, обвинуваченого сприяло вчиненню кримінального правопорушення;

5.виклад обставин, що дають підстави вважати, що підозрюваний, обвинувачений, перебуваючи на посаді, знищить чи підробить речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином;

6.перелік свідків, яких слідчий, прокурор вважає за необхідне допитати під час розгляду клопотання.

До клопотаннятакож додаються: 1)копії матеріалів,якими слідчий,прокурор обґрунтовуєдоводи клопотання; 2) документи, які підтверджують надання підозрюваному, обвинуваченому копій клопотання та матеріалів, що обґрунтовують клопотання.

Згідно п. 6 цієї ж статті КПК України, обов`язковою вимогою для відсторонення від посади особи про яку йдеться в клопотанні є виклад обставин, що дають підстави вважати, що підозрюваний, обвинувачений, перебуваючи на посаді, знищить чи підробить речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином.

Однак, в судовому засіданні, під час ознайомлення із клопотанням та доданими до нього матеріалами судом встановлено, що прокурором цих вимог/п. 6 ст. 155 КПК України/ виконано не було. Щодо виконання вказаної вимоги, то слідчий лише обмежився стислим висновком, що перебуваючи на посаді ОСОБА_5 буде мати можливість незаконно впливати на іншого підозрюваного військовослужбоця ОСОБА_8 , свідків військовослужбовців в/ч НОМЕР_1 ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , які надали викривальні покази щодо обставин викрадення із військової частини блоку серії « НОМЕР_2 », а також інших осіб з числа військовослужбовців, яким відомі обставини вчинення вищевказаного кримінального правопорушення.

Однак, на підставі чого слідчий зробив такий висновок у клопотанні жодним словом не зазначено. Зазначені особи не є підлеглими обвинуваченому в силу посадових обов`язків.

Щодо можливого підроблення речей та документів, які, на думку автора клопотання, мають суттєве значення для досудового розслідування, то слід конкретизувати спосіб такого можливого підроблення і яких саме документів, з огляду на те що ряд документації вилучено під час тимчасових доступів та обшуків.

Таким чином, клопотання слідчого не відповідає вимогам ч.2 ст. 155 КПК України.

Відповідно до ч.1 ст. 157 КПК Українислідчий суддя, суд відмовляє у задоволенні клопотання про відсторонення від посади, якщо слідчий, прокурор не доведе наявність достатніх підстав вважати, що такий захід необхідний для припинення кримінального правопорушення, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного чи обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Згідно частини2цієї статті привирішенні питанняпро відстороненнявід посадислідчий суддя,суд зобов`язанийврахувати такіобставини: 1)правову підставудля відстороненнявід посади; 2)достатність доказів,які вказуютьна вчиненняособою кримінальногоправопорушення; 3) наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Відтак, слідчим та прокурором не доведено слідчому судді, що перебуваючи на вказаній посаді ОСОБА_5 може продовжувати незаконними способами та засобами впливати на свідків чи інших учасників кримінального провадження, а також змінити, знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, або ж протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

На підставі викладеного, слідчий суддя вважає, що відсутні правові підстави для задоволення клопотання слідчого про відсторонення підозрюваного від посади.

Керуючись ст.ст. 154, 155, 157 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в :

у задоволені клопотання старшого слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління СБ України у Львівській області ОСОБА_4 про відсторонення підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади старшого інженера інженерно-авіаційної служби військової частини НОМЕР_1 МО України відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення06.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85538980
СудочинствоКримінальне
Сутьвідсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —461/2180/18

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні