Ухвала
від 21.10.2019 по справі 910/14306/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

21.10.2019Справа № 910/14306/19

Суддя Мудрий С.М., розглянувши

позовну заяву 1) публічного акціонерного товариства Трансамміак

2) публічного акціонерного товариства Тольяттіазот

до державного підприємства Укрхімтрансаміак

про визнання права, зобов`язання вчинити дії, внесення змін до контракту та стягнення 795 825,65 дол. США

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Трансамміак та публічне акціонерне товариство "Тольяттіазот" звернулись до Господарського суду міста Києва з позовом до державного підприємства "Укрхімтрансаміак" з такими вимогами:

- визнати право публічного акціонерного товариства "Тольяттіазот" та публічного акціонерного товариства "Трансамміак" на отримання від державного підприємства "Укрхімтрансаміак" щотижневих проміжних актів передачі-прийому рідкого аміаку для транспортування по аміакопроводу до ОПЗ, складених на підставі приладів обліку на Насосній станції 9 (НС-9), згідно умов п. 3.2 контракту;

- зобов`язати державне підприємство "Укрхімтрансаміак", починаючи з січня 2018 р., оформлювати та надати ТОАЗ та ПАТ "Трансамміак" акти здачі-приймання аміаку рідкого російського походження, відповідно до п. 3.1 контракту, з зазначенням в ньому показів приладів обліку на КС-15, на підставі яких було розраховано обсяг відтранспортованого аміаку ТОАЗ до ОПЗ, та з виключенням слів "поставлено" та "поставлено в аммиакопровод для транспортировки;

- зобов`язати державне підприємство "Укрхімтрансаміак", починаючи з січня 2018 р., оформляти та надавати ТОАЗ та ПАТ "Трансамміак" щотижневі акти згідно п. 3.2 контракту з зазначенням показів приладів обліку на НС-9;

- стягнути з державного підприємства "Укрхімтрансаміак" на користь публічного акціонерного товариства "Тольяттіазот" вартість втрат в 2018 році, в розмірі 795 825,65 дол. США;

- внести до контракту зміни шляхом визнання укладеною додаткової угоди до Контракту № 026/А/ 2007 від 24 грудня 2007 року в редакції, наведеній в прохальній частині позовної заяви.

Згідно з частиною 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Частиною першою статті 164 ГПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з статтею 1 Закону України "Про судовий збір" судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Відповідно до ч.1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з частиною другою статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору встановлюється в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з ч.2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" з 1 січня 2019 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 1 921 грн.

Абз. 5 та 6 ч.1 статті 6 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що за подання нерезидентами позовів, ціна яких визначається в іноземній валюті, судовий збір може сплачуватися нерезидентами в іноземній валюті з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземної валюти, встановленого Національним банком України на день сплати.

За подання позовів, ціна яких визначається в іноземній валюті, судовий збір сплачується у гривнях з урахуванням офіційного курсу гривні до іноземної валюти, встановленого Національним банком України на день сплати.

Частиною 3 статті 6 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Відповідно до ч. 7 статті 6 Закону України "Про судовий збір" у разі якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом.

У разі коли позов немайнового характеру подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом у розмірах, установлених статтею 4 цього Закону за подання позову немайнового характеру.

Так, на підтвердження сплати судового збору позивачами надано:

- квитанцію №22925471 від 26.09.2019 року на суму 7 684,00 грн. в якій зазначено: платник: ПАТ Трансамміак від імені якого діє Луканіна Тамара Вікторівна,

- платіжне доручення №1456 від 24.09.2019 року на суму 7 684,00 грн. з призначенням платежу: суд.збір, за 4 немайн.вимоги, за позовом ПАТ Тольяттіазот , Господарський суд м.Києва , платник АО ЮР Астерс код: 37270543 ,

- платіжне доручення №1457 від 24.09.2019 року на суму 290 436,57 грн. з призначенням платежу: суд.збір, за майн вимог, за позовом ПАТ Тольяттіазот , Господарський суд м.Києва , платник АО ЮР Астерс код: 37270543 .

Водночас, дослідивши зміст платіжних доручень №1456 та №1457 від 24.09.2019 року судом встановлено, що платником судового збору єАО ЮР Астерс ( код: 37270543 ), тоді як із позовною заявою до суду звернулась інша особа - публічне акціонерне товариство Тольяттіазот (ОДРН 1026302004255), підписантом якої є представник на підставі довіреності Луканіна Т.В.

Відповідно до статті 2 Закону України "Про судовий збір", платниками судового збору є громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

Вказаною нормою Закону встановлюється можливість здійснення оплати судового збору іншою особою, але платником має бути особа, яка звертається до суду чи стосовно якої ухвалене судове рішення .

Згідно з роз`ясненнями, викладеними у пункті листа Державної судової адміністрації України від 14.09.2018 вих. № 6-17517/18 "Про забезпечення заходів контролю за надходженням та поверненням судового збору", суд при розгляді як позовних заяв, так і заяв на повернення помилково сплачених до бюджету коштів має перевіряти чи є заявник (позивач) платником судового збору відповідно до документів, що підтверджують перерахування коштів до бюджету.

Таким чином, враховуючи положення статті 2 Закону України "Про судовий збір", надані до суду платіжні доручення №1456 та №1457 від 24.09.2019 року на суму 7 684,00 грн. та 290 436,57 грн. відповідно платником яких є АО ЮР Астерс ( код: 37270543), не можуть вважатись належним доказом сплати судового збору за подання позовної заяви публічним акціонерним товариством Тольяттіазот до Господарського суду міста Києва, оскільки АО ЮР Астерс не є особою, яка звертається до суду з даним позовом (позивачем).

Аналогічну правову позицію викладено в ухвалах Верховного Суду від 06.08.2018 у справі № 910/23408/17, від 17.01.2019 у справі № 922/4734/16.

Відповідно до пункту 9 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява має містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Відповідно до статті 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складають з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу; пов`язані із залучення свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів, проведення експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведення огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпечення доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Разом із першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і очікує понести у зв`язку із розглядом справи. У разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат, суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого судового збору (ч.ч. 1, 2 ст. 124 Господарського процесуального кодексу України).

Однак, позовна заява не містить попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивачі понесли і які очікують понести в зв`язку із розглядом справи.

Оскільки позовна заява не відповідає вимогам господарського процесуального законодавства, суддя вважає необхідним залишити позовну заяву без руху, надавши позивачу строк для усунення зазначених недоліків.

Враховуючи викладене, керуючись п.9 ч.3 ст. 162, ст.ст. 164, 174 ГПК України, суд

У Х В А Л И В:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Встановити публічному акціонерному товариству Тольяттіазот десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви.

3. Попередити позивача, що відповідно до частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, у разі якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою

4. Дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя С.М. Мудрий

Дата ухвалення рішення21.10.2019
Оприлюднено28.10.2019
Номер документу85149922
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права, зобов`язання вчинити дії, внесення змін до контракту та стягнення 795 825,65 дол. США

Судовий реєстр по справі —910/14306/19

Ухвала від 23.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 10.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 11.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 21.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні