Ухвала
від 22.10.2019 по справі 910/9763/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

22.10.2019Справа № 910/9763/19

Господарський суд міста Києва у складі судді Маринченка Я.В., за участі секретаря судового засідання Денисевича А.Ю., розглянувши матеріали справи

За позовом Приватного підприємства Укргідротрансбуд

до Приватного підприємства Водоліт

про стягнення 632822,25 грн

та за зустрічним позовом Приватного підприємства Водоліт

до Приватного підприємства Укргідротрансбуд

про розірвання договорів та стягнення 837000 грн

за участі представників :

від позивача - Недашківський О.В. (уповноважений представник);

Примак В.І. (уповноважений представник);

від відповідача - Косачов Ю.Б (уповноважений представник).

ВСТАНОВИВ:

У липні 2019 року Приватне підприємство Укргідротрансбуд звернулось до Господарського суду міста Києва із указаним позовом з вимогами про стягнення з відповідача заборгованості в загальному розмірі 632822,25 грн, пославшись на неналежне виконання відповідачем умов укладених між сторонами Договорів субпідряду №05.11-18 та №05.11-18/1 від 05.11.2018 в частині повної та своєчасної оплати виконаних позивачем робіт, внаслідок чого за відповідачем, станом на 15.07.2019 рахується заборгованість за вказаними договорами в розмірі 620897,61 грн. Крім того, позивачем заявлено вимоги про стягнення з відповідача інфляційних втрат в сумі 6208,98 грн. та 3% річних в розмірі 5715,66 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.07.2019 відкрито провадження у справі №910/9763/19 та постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 03.09.2019 прийнято для спільного розгляду з первісним позовом зустрічний позов Приватного підприємства Водоліт до Приватного підприємства Укргідротрансбуд про розірвання договорів та стягнення 837000 грн. Вимоги за зустрічним позовом об`єднано в одне провадження з первісним позовом.

В підготовчому засіданні 22.10.2019 судом розглядалось питання щодо можливості залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Управління капітального будівництва, архітектури та землекористування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації.

Так, дослідивши в судовому засіданні матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, суд дійшов висновку щодо необхідності залучення до участі у справі Управління капітального будівництва, архітектури та землекористування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, з огляду на наступне.

Відповідно до ч.1 ст.50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно з ч.2 ст.50 Господарського процесуального кодексу України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Частиною 4 статті 50 Господарського процесуального кодексу України визначено, що про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Так, розглянувши в підготовчому засіданні матеріали справи, судом встановлено, що спір у даній справі виник з огляду на неналежне виконання умов укладених між позивачем та відповідачем Договорів субпідряду №05.11-18 та №05.11.18/1 від 05.11.2018, з яких вбачається, що замовником спірного будівництва є Управління капітального будівництва, архітектури та землекористування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації. Також, із умов спірних договорів вбачається, що фінансування робіт здійснюється за рахунок бюджетних коштів.

Разом з тим, судом встановлено, що однією із вимог, заявлених у зустрічному позові є розірвання спірних Договорів субпідряду №05.11-18 та №05.11-18/1 від 05.11.2018.

Так, дослідивши матеріали справи та умови спірних договорів, суд дійшов висновку, що у разі задоволення зустрічного позову, розірвання Договорів субпідряду №05.11-18 та №05.11-18/1 від 05.11.2018 може вплинути на права та обов`язки Управління капітального будівництва, архітектури та землекористування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації, як замовника будівництва за спірними договорами.

З огляду на викладене суд вважає за доцільне залучити до участі у справі Управління капітального будівництва, архітектури та землекористування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Крім того, в підготовчому засіданні 22.10.2019 судом розглядалось клопотання Приватного підприємства Укргідротрансбуд про направлення до Управління капітального будівництва, архітектури та землекористування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації запиту щодо надання інформації.

Вказане клопотання мотивоване тим, що 10.10.2018 між Управлінням капітального будівництва, архітектури та землекористування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації та Приватним підприємством Водоліт було укладено Договори підряду №17 та №18 за умовами яких, на користь замовника здійснювались будівельні роботи з будівництва з добудови зовнішніх мереж водопроводу та каналізації на вулицях Муси Джаліля та Чигиринській є необхідним в тому числі і за спірний період з оформленням відповідних актів форми КБ-2 та КБ-3.

Так заявник зазначає, що у випадку, якщо вказані будівельні роботи на користь Управлінням капітального будівництва, архітектури та землекористування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації були виконані, а відповідач не надасть документів, що підтверджують виконання таких робіт саме відповідачем без залучення позивача, то вказані обставини будуть свідчити про фактичне виконання Приватним підприємством Укргідротрансбуд своїх зобов`язань перед відповідачем.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.169 Господарського процесуального кодексу України, при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі.

Згідно зі ст.81 Господарського процесуального кодексу України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Дослідивши подане клопотання, суд, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, вважає за необхідне задовольнити заявлене позивачем клопотання та зобов`язати Управління капітального будівництва, архітектури та землекористування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації подати зазначені в клопотанні докази, оскільки предметом розгляду справи є, зокрема, стягнення заборгованості за роботи, виконані, на підставі спірних договорів субпідряду, замовником яких є третя особа.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи обставини справи, у зв`язку з залученням до участі у справі третьої особи та необхідністю надання вказаній особі часу для підготовки пояснень стосовно позову, а також витребування судом додаткових документів, судом, в підготовчому засіданні 22.10.2019, було протокольно постановлено ухвалу про відкладення підготовчого засідання на 19.11.2019 об 11:00 год.

Керуючись ст.50, 81, ч.2 ст.232, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Управління капітального будівництва, архітектури та землекористування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації (04070, м. Київ, вул. Борисоглібська, буд. 14; ідентифікаційний код 37570711).

Встановити третій особі строк для подання пояснень щодо позову до 14.11.2019.

Зобов`язати Управління капітального будівництва, архітектури та землекористування Подільської районної в місті Києві державної адміністрації подати суду належним чином завірені копії документів щодо виконання договорів підряду №17 та №18 від 10.10.2018 укладених з Приватним підприємством Водоліт , зокрема акти форми КБ-2 та КБ-3.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає оскарженню в передбаченому законом порядку.

Дата підписання: 24.10.2019

Суддя Я.В. Маринченко

Дата ухвалення рішення22.10.2019
Оприлюднено28.10.2019
Номер документу85150457
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договорів та стягнення 837000 грн

Судовий реєстр по справі —910/9763/19

Ухвала від 16.12.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мамалуй О.О.

Ухвала від 11.11.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мамалуй О.О.

Постанова від 14.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 03.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 13.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Рішення від 28.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Рішення від 28.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 28.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 08.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 25.02.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні