Рішення
від 25.10.2019 по справі 561/785/19
ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

іменем України

смт Зарічне

25 жовтня 2019 року Справа № 561/785/19

Зарічненський районний суд Рівненської області у складі:

головуючого судді Дідика А. В.

за участі секретаря судового засідання Расевич Г. І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сенчицької сільської ради Зарічненського району Рівненської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 11 вересня 2019 року звернувся до суду із позовною заявою до Сенчицької сільської ради Зарічненського району Рівненської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. У позовній заяві зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати - ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим Морочненською сільською радою Зарічненського району Рівненської області 04 червня 2008 року після смерті якої відкрилась спадщина.

До складу спадщини, зокрема, входять земельні ділянки згідно державного акту на право приватної власності на земельну ділянку ЯА № 048270 від 15 грудня 2004 року. Як спадкоємець за заповітом і син спадкодавця, він має намір оформити спадщину.

У встановлений строк не звернувся до нотаріальної контори і не подав заяву про прийняття спадщини по причині поганого стану здоров`я, тому вважає, що пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, оскільки об`єктивно не мав можливості звернутися в нотаріальну контору. У зв`язку з наведеним просить ухвалити рішення про визначення додаткового строку на подання заяви про прийняття спадщини тривалістю два місяці.

Позивач у судове засідання не з`явився про дату та час судового засідання повідомлений належним чином, подав через представника заяву про розгляд справи без його участі.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився про дату та час його проведення повідомлений належним чином. За підписом голови Сенчицької сільської ради Зарічненського району Рівненської області Проневича В.М. на адресу суду подано заяву № 201 від 16 жовтня 2019 року за змістом якої відповідач визнає позовні вимоги позивача та просить проводити розгляд справи за його відсутності.

Як зазначено у ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності і якщо таке клопотання заявили всі учасники справи , судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у справі матеріалів.

Фіксування судового засідання технічними засобами не здійснюється у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Проаналізувавши та оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Згідно свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_1 , виданим Морочненською сільською радою Зарічненського району Рівненської області 04 червня 2008 року (а. с. 9) померла ОСОБА_2 , про що складений актовий запис № 13.

Згідно заповіту, посвідченого секретарем Морочненської сільської ради Яцковець А.І. 03 червня 2008 року, ОСОБА_2 заповіла ОСОБА_1 державні акти на право власності на земельну ділянку.

За даними Довідки Сенчицької сільської ради Зарічненського району Рівненської області № 580 від 04 вересня 2019 року (а. с. 12) ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на дату смерті постійно проживала та була зареєстрований у житловому будинку за адресою с. Сенчиці (без вулиці) Зарічненського району Рівненської області одна.

Як зазначено у свідоцтві про народження старого зразка серії НОМЕР_2 від 17 березня 1959 року (а. с. 8) батьками ОСОБА_1 є ОСОБА_3 та ОСОБА_2 .

За даними довідки державного нотаріуса Зарічненської районної державної нотаріальної контори Рівненської області № 1-16/847 від 20 вересня 2019 року (а. с. 21) після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 із заявою про прийняття спадщини ніхто не звертався, спадкова справа не заводилась, свідоцтво про право на спадщину за законом чи заповітом не видавалось. Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 57625493, від 20 вересня 2019 року (а. с. 22), у спадковому реєстрі знайдено зареєстрований 06.06.2008 року за № 166 в реєстрі нотаріальних дій Зарічненською районною державною нотаріальною конторою, інформацію про чинний заповіт за № 44846463, посвідчений 03.06.2008 року Морочненською сільською радою Зарічненського району Рівненської області. Спадкові справи, ОСОБА_2 , свідоцтво про право на спадщину не видавалось.

У відповідності до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ст. 1218 ЦКУ, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1268 ЦКУ, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину.

У Постанові Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 "Про судову практику у справах про спадкування" встановлено, що особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК.

Згідно ч. 3 ст. 1272 ЦКУ, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Оцінюючи причини пропуску строку на звернення із заявою про прийняття спадщини суд приходить до висновку про їх поважність, оскільки згідно довідки КНП "Зарічненська ЦРЛ" № 827/01-11/19 від 06 вересня 2019 року (а. с. 15) позивач, знаходився на амбулаторному та стаціонарному лікуванні з 12 травня 2008 року по 21 січня 2009 року з хворобою опорно-рухової системи, що унеможливлювала самообслуговування та пересування хворого, тому не міг вчасно звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Керуючись ст. ст. 10, 11, 197, 200, 265, 273 ЦПК України на підставі ст. ст. 1218, 1268, 1272 ЦК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації та проживання АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк у два місяці, з дня набрання рішенням суду законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Зарічненський районний суд Рівненської області до Рівненського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 Цивільного процесуального кодексу України.

Суддя А. В. Дідик

СудЗарічненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення25.10.2019
Оприлюднено26.10.2019
Номер документу85192725
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —561/785/19

Рішення від 25.10.2019

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Дідик А. В.

Ухвала від 16.10.2019

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Дідик А. В.

Ухвала від 13.09.2019

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Дідик А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні