Рішення
від 16.09.2019 по справі 756/15646/16-ц
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2/754/3741/19

Справа №756/15646/16-ц

РІШЕННЯ

Іменем України

16 вересня 2019 року м. Київ

Деснянський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Клочко І.В.

за участю

секретаря судового засідання Шевчук М.В.

позивача ОСОБА_1

представників відповідача Паршикова О .В., Двоєглазова Д.О. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Приватного підприємства Вертикаль-Сервіс про захист прав споживача, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до ПП Вертикаль-Сервіс про захист прав споживачів, в якій просить стягнути з відповідача на свою користь суму коштів в розмірі 11599,72 грн. за отримані послуги. Свої вимоги позивач мотивував тим, що для задоволення власних побутових потреб, щодо обслуговування житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 , позивач уклав з відповідачем договір про надання послуг з утримання територій та житлово-комунальних послуг № 1/26 - Д від 01.03.2014р., згідно якого ОСОБА_1 є споживачем, а ПП Вертикаль-Сервіс - виконавцем послуг.

Відповідно до умов договору, обумовленого п. 1.1 ст. 1 Договору про надання послуг, відповідач прийняв на себе зобов 'язання виконувати функції обслуговуючої (експлуатуючої) організації на території котеджного містечка (в тому числі на територіях загального користування), надавати послуги перелік яких наведений в п. 1.2 договору відповідно до Житлового кодексу Української РСР, Закону України Про житлово-комунальні послуги , Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій , затверджених Державним комітетом з питань житлово-комунального господарства, від 17.05.2005 р. № 76, Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд , затвердженого наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 р. № 150, а позивач прийняв на себе зобов 'язання приймати роботи (послуги), що виконані, та сплачувати їх вартість за встановленими на умовах договору тарифами.

Відповідно до Додатку №2 Розрахунок вартості житлово-комунальних послуг у котеджному містечку до договору вартість комунальних послуг складає - 1302,31 грн. на місяць.

З моменту укладення договору за період з березня 2014 р. по листопад 2016 р. позивач сплатив в загальній сумі 41673,92 грн., при цьому, за час дії договору, останній не отримував від відповідача повідомлень про зміну тарифу.

Наприкінці 2016 року позивач ОСОБА_1 в офісі відповідача на території котеджного містечка Деснянське , ознайомився із документом Розрахунок вартості житлово-комунальних послуг у котеджному містечку (тимчасовий до періоду проживання) шляхом його фотографування на смартфон, згідно якого вартість житлово-комунальних послуг становить 775,05 грн.

З огляду на викладене, позивач вважає, що відповідачем допущено порушення вимог ч. 6 ст. 32 ЗУ Про житлово-комунальні послуги в частині не повідомлення позивача про зміни тарифу на житлово-комунальні послуги в строк не менше ніж за 15 днів до введення їх у дію з посиланням на рішення відповідних органів.

Листом від 01.10.2016р. ОСОБА_1 запропонував відповідачу провести звірку взаєморозрахунків за договором, виходячи із вартості тарифу в розмірі 775,05 грн. за місяць.

15.11.2016 р. директор ПП Вертикаль-Сервіс видав позивачу для ознайомлення, шляхом фотографування, оригінал протоколу №5 загальних зборів Громадської організації Об`єднання власників житла містечка Деснянське від 02.02.2015р., згідно якого тариф на житлово-комунальні послуги для тих, хто має акт вводу будинку в експлуатацію і не проживає становить 881,00 грн.

Протягом всього строку дії Договору про надання послуг в будинку АДРЕСА_1 жодна особа не проживала.

З огляду на викладене, позивач вважає, що за вищевказаним договором від 01.01.2015р., відповідач зобов 'язаний застосувати тариф на житлово-комунальні послуги в розмірі 775,05 грн.

28.11.2016 р. позивач отримав від відповідача Акт взаєморозрахунків за період з 01.03.2014 р. по 17.11.2016р., згідно якого нарахування вартості житлово-комунальних послуг за період з січня 2015 р. по листопад 2016 р. встановлено в розмірі 1520,00 грн. за місяць та вказує на наявність заборгованості у позивача в розмірі 4805,02 грн.

Позивач ОСОБА_1 вважає, що з урахуванням тарифу на житлово-комунальні послуги встановлені з 2015 р. в розмірі 775,05 грн. на місяць, розмір переплати становить 11599,72 грн., які останній просить стягнути з відповідача на свою користь.

Ухвалою Оболонського районного суду м. Києва від 08 грудня 2016 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено судовий розгляд справи.

Ухвалою Оболонського районного суду від 19.09.2018р. цивільну справу №756/15646/16 направлено за підсудністю до Деснянського районного суду м. Києва.

Ухвалою Деснянського районного суду м. Києва від 30.11.2018 р. дана справа прийнята до провадження.

13.12.2017р. відповідач скористався своїм правом подачі заперечення, відповідно до якого вважає, що відсутні підстави для задоволення позову, оскільки додатком 2 до договору Розрахунок вартості житлово-комунальних послуг у котеджному містечку позивачем та відповідачем затверджено тариф у загальному розмірі 1302,31 грн.

Та, відповідно до п. 3.5.1 договору визначено, що підставою для оплати спожитих послуг (окрім зазначених в п. 3.5 договору) є виставлений виконавцем рахунок, тарифи/вартість яких затверджені виконавцем та погодженні з ГО Об 'єднанням власників житла містечка Деснянське .

А тому, такі зміни тарифів на житлово-комунальні послуги не потребують внесення сторонами письмових змін до цього договору шляхом укладання відповідних додаткових угод.

Протоколом №5 Загальних зборів ГО Об 'єднанням власників житла містечка Деснянське від 02.02.2015 р. вирішено затвердити тарифи для проживаючих - 1520,00 грн., для тих хто має акт вводу будинку в експлуатацію і не проживає - 882,00 грн. та протягом 2015 р. тарифи не піднімати.

В приміщенні (на вхідних дверях ПП Вертикаль-Сервіс , після зборів, виконавець (відповідач) розмістив нові тарифи для ознайомлення жителів містечка та застосування нових тарифів, як це передбачено договором.

Протягом дії договору, позивачем ОСОБА_1 надавались заяви в яких він просив допустити до виконання будівельних робіт на ділянку № АДРЕСА_1 ) та проживання в ньому різного роду будівельників, про що охорона котеджного містечка неодноразово засвідчувала наявність осіб на ділянці. Крім того, жодного листа від позивача про те, що в своєму будинку він не проживає до відповідача не надавалось.

Також, між позивачем та відповідачем не укладено додаткової угоди до договору про зміну тарифів для тих, хто не проживає в будинку, тому відповідачем не застосовано тариф у розмірі, який на думку позивача визначено виплачувати.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у справі докази, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Цивільного процесуального кодексу України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється порядку іншого судочинства.

Згідно ч. 1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Як вбачається з матеріалів справи, 01.03.2014 року між Приватним підприємством Вертикаль-Сервіс та ОСОБА_1 , який є власником будинку АДРЕСА_1 укладено Договір №1/26-Д про надання послуг з утримання територій та житлово-комунальних послуг (а.с. 5-11).

Додатком №2 до Договору №1/26-Д про надання послуг з утримання територій та житлово-комунальних послуг від 01.03.2014 року Розрахунок вартості послуг по обслуговуванню та утриманню котеджного містечка Деснянське , ПП Вертикаль-Сервіс та ОСОБА_1 затверджено тариф у розмірі 1302, 31 грн. на місяць (а.с.10-зворот).

Згідно умов п.1.2. Договору, ПП Вертикаль-Сервіс за рахунок Споживача, але власними силами, зобов`язалось виконувати весь комплекс робіт по утриманню у належному технічному та санітарному стані Об`єктів загального користування котеджного Містечка; надання житлово-комунальних послуг в котеджному Містечку; укладання договорів з організаціями, що надають послуги з водопостачання, водовідведення, електропостачання, газопостачання, вивезення відходів та сміття; збирання, акумулювання коштів для проведення розрахунків за комунальні послуги, що надані споживачам Виконавцем та іншими організаціями; облік осіб, що проживають у котеджному Містечку; організація служби охорони на території котеджного Містечка (цілодобово діючі пости охорони на в`їздах в котедж не Містечко, патрулювання по території Містечка); аварійно-технічне обслуговування в Містечку з метою швидкої ліквідації виникаючих технічних несправностей на об`єкті Споживача, постійного забезпечення електропостачання, газопостачання, водопостачання, водовідведення, утримання в робочому стані інженерних споруд, у відповідності до Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинкових територій.

Відповідно до п.2.2.1. Договору, Споживач зобов`язується сплачувати послуги на умовах та в строки, встановлені даним договором. Пунктом 3.3. 3.4. Договору, визначено, що споживач забезпечує внесення платежів за спожиті послуги не пізніше 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим. Розрахунковим періодом є календарний місяць.

Згідно п.3.5. 3.6. Договору встановлено, що підставою для оплати послуг є виставлений Виконавцем рахунок відповідно до тарифів, які розраховуються виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку органами місцевого самоврядування для надання на відповідній території. Підставою для оплати спожитих послуг (окрім зазначених в п. 3.5 договору) є виставлений виконавцем рахунок, тарифи/вартість яких затверджені виконавцем та погодженні з ГО Об 'єднанням власників житла містечка Деснянське . При цьому Споживач: визнає, що тарифи на житлово-комунальні послуги, є відповідними з затвердженими тарифами місцевого самоврядування та зазначені в додатку до договору; надає згоду на те, що Виконавець у разі зміни тарифів/цін на житлово-комунальні послуги, які затверджені в установленому порядку органами місцевого самоврядування, має право переглядати та затверджувати ці тарифи; надає згоду на те, що Виконавець зобов`язаний ознайомити споживача з новими тарифами на житлово-комунальній послуги шляхом розміщення їх у приміщенні ПП Вертикаль-сервіс , надані нарочно за місцем знаходження об`єкта споживача або поштовою адресою споживача, вказаною в цьому договорі не пізніше, ніж через п`ять календарних днів з дня затвердження виконавцем. Такі зміни тарифів на житлово-комунальні послуги не потребують внесення сторонами письмових змін до цього договору шляхом укладання відповідних додаткових угод. Нові тарифи на житлово-комунальні послуги вступають в силу через 5 календарних днів з моменту їх затвердження виконавцем.

Відповідно до Протоклу №5 від 02 лютого 2015 року ПП Вертикаль-Сервіс затвердив нові тарифи з сумою надання послуг в розмірі 1520,00 грн. - для проживаючих осіб, для тих, хто немає акту вводу будинку в експлуатацію і не проживає - 881,00 грн. та ознайомив споживачів шляхом розміщення тарифів на дошці документації у приміщенні підприємства.

Господарська діяльність, спрямована на задоволення потреб фізичної особи щодо забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них території є діяльністю з утримання будинків і прибудинкових територій, відповідно до положень ч.1 ст.1 Закону України Про житлово-комунальні послуги .

У залежності від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газопостачання, централізоване опалення тощо), 2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, освітлення місць загального користування, поточний ремонт тощо), 3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо) (ч. 1 ст. 13 Закону України Про житлово-комунальні послуги .

Правовідносини, що виникають у сфері надання та споживання таких послуг, регулюються як нормами Цивільного кодексу України, так і Законом України Про житлово-комунальні послуги , а також іншими нормативно-правовими актами у галузі цивільного, житлового законодавства та актів, що регулюють відносини у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до частини 7 статті 18 Закону України Про місцеві державні адміністрації , місцева державна адміністрація регулює ціни та тарифи за виконання робіт та надання житлово-комунальних послуг підприємствами, а також визначає і встановлює норми їх споживання, здійснює контроль за їх додержанням.

Згідно зі ст. 13 Закону України Про житлово-комунальні послуги залежно від функціонального призначення житлово-комунальними послугами є, зокрема, комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо).

Відповідно до ст. 19 Закону України Про житлово-комунальні послуги , відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги передбачено право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору про надання житлово-комунальних послуг, при цьому такому праву прямо відповідає визначений п. 5 ч. 3 ст. 20 цього Закону обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

В розрізі даного спору, позивач просить стягнути з відповідача на свою користь суму коштів в розмірі 11599,00 грн., як переплата за надані комунальні послуги, при цьому останнім не оскаржується вартість встановлених тарифів за житлово-комунальні послуги відповідно до протоколу №5 Загальних зборів Громадської організації Об`єднання власників містечка Деснянське від 02.02.2015р. При цьому, позивач ОСОБА_1 добровільно сплачував кошти за житлово-комунальні послуги ПП Вертикаль-Сервіс .

З огляду на викладене та враховуючи, що позивач має на меті повернути надмірно сплачені кошти, суд вважає, що підстави для застосування ЗУ Про захист прав споживачів є помилковим, оскільки останнім не оскаржуються відносини між ним, як споживачем послуг, та відповідачем, як виконавцем, та невірно вибраний позивачем спосіб захисту своїх прав.

Відповідно до ст.. 142 ЦПК України, судові витрати компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Керуючись ст.ст. 509 , 526 , 901 , 903 ЦК України , Законом України Про житлово-комунальні послуги , Законом України Про захист прав споживачів , ст.ст. 12 , 13 , 81 , 89 , 133 , 141 , 247 , 259 , 263 , 264-265 , 273 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в :

В задоволенні позовної заяви ОСОБА_1 до Приватного підприємства Вертикаль-Сервіс про захист прав споживача - відмовити повністю.

Судові витрати компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - ОСОБА_1 , РНОКПП - НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_2 .

Відповідач - Приватне підприємство Вертикаль-Сервіс , код ЄДРПОУ - 35222393, місцезнаходження - м. Київ, пр. Маяковського, 5-В.

Суддя

Дата ухвалення рішення16.09.2019
Оприлюднено26.10.2019
Номер документу85195720
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживача

Судовий реєстр по справі —756/15646/16-ц

Постанова від 17.02.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 11.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 08.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 12.12.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Рішення від 16.09.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Рішення від 16.09.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Ухвала від 04.03.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Ухвала від 30.11.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Рішення від 19.09.2018

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Тітов М. Ю.

Рішення від 08.12.2016

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шумейко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні