Постанова
від 17.02.2020 по справі 756/15646/16-ц
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2020 року

м. Київ

справа №756/15646/16-ц

провадження № 22-ц/824/1566/2020

Київський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - суддіЛапчевської О.Ф., суддівБолотова Є.В., Музичко С.Г., за участю секретаря судового засідання Потапьонок К.В., учасники справи: позивач ОСОБА_1 ,

представники відповідача Паршиков О.В. , Двоєглазов Д.О. ,

розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Деснянського районного суду міста Києва від 16 вересня 2019 року /суддя Клочко І.В./

у справі за позовом ОСОБА_1 до приватного підприємства Вертикаль-Сервіс про захист прав споживача, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся з вимогами про захист прав споживачів, в якій просить стягнути з відповідача на свою користь суму коштів в розмірі 11599,72 грн. за отримані послуги.

Рішенням Деснянського районного суду міста Києва від 16 вересня 2019 року у задоволенні позову відмовлено. /а.с. 193-198/

Не погоджуючись з вказаним рішенням, апелянт звернувся з апеляційною скаргою, в якій просив рішення скасувати, позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

На підтвердження вимог, викладених в апеляційній скарзі, апелянт посилався на необґрунтованість висновків суду першої інстанції. Вважає, що судом першої інстанції не повно з`ясовані обставини справи, зокрема те, що позивач, будучи необізнаним про зниження тарифу для осіб, які не проживають у котеджному містечку Деснянське , за період з березня 2014 р. по листопад 2016 р. здійснював оплату по обслуговуванню та утриманню, у сумі 1 302, 31 грн, у зв`язку з чим виникла переплата у розмірі 11 599, 72 грн. Повідомлення про зміну тарифу не отримував всупереч ст. 30 ЗУ Про житлово-комунальні послуги про те що споживач має право одержувати необхідну інформацію про перелік житлово-комунальних послуг, їх вартість, структуру ціни, порядок надання, тощо. Наголошував на порушенні ст. 15 ЗУ Про захист прав споживачів , а саме праві на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації. Наголошував на тому, що житловий будинок АДРЕСА_1 не експлуатується, а висновок суду першої інстанції про добровільну сплату коштів за житлово-комунальні послуги є помилковим, оскільки позивач не був обізнаний про зниження тарифу для такої категорії осіб, які не проживають у будинках.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення учасників справи, які з`явились у судове засідання, перевіривши наведені в апеляційній скарзі доводи, матеріали справи в межах апеляційного оскарження, вважає, що апеляційна скарга підлягає відхиленню, а судове рішення залишенню без змін на підставі наступного.

Судом встановлено, що 01.03.2014 року між приватним підприємством Вертикаль-Сервіс та ОСОБА_1 , який є власником будинку АДРЕСА_1 укладено Договір №1/26-Д про надання послуг з утримання територій та житлово-комунальних послуг (а.с. 5-11).

Додатком №2 до Договору №1/26-Д про надання послуг з утримання територій та житлово-комунальних послуг від 01.03.2014 року Розрахунок вартості послуг по обслуговуванню та утриманню котеджного містечка Деснянське , ПП Вертикаль-Сервіс та ОСОБА_1 затверджено тариф у розмірі 1302, 31 грн. на місяць (а.с.10-зворот).

Згідно умов п.1.2. Договору, ПП Вертикаль-Сервіс за рахунок Споживача, але власними силами, зобов`язалось виконувати весь комплекс робіт по утриманню у належному технічному та санітарному стані Об`єктів загального користування котеджного Містечка; надання житлово-комунальних послуг в котеджному Містечку; укладання договорів з організаціями, що надають послуги з водопостачання, водовідведення, електропостачання, газопостачання, вивезення відходів та сміття; збирання, акумулювання коштів для проведення розрахунків за комунальні послуги, що надані споживачам Виконавцем та іншими організаціями; облік осіб, що проживають у котеджному Містечку; організація служби охорони на території котеджного Містечка (цілодобово діючі пости охорони на в`їздах в котеджне Містечко, патрулювання по території Містечка); аварійно-технічне обслуговування в Містечку з метою швидкої ліквідації виникаючих технічних несправностей на об`єкті Споживача, постійного забезпечення електропостачання, газопостачання, водопостачання, водовідведення, утримання в робочому стані інженерних споруд, у відповідності до Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинкових територій.

Відповідно до п.2.2.1. Договору, Споживач зобов`язується сплачувати послуги на умовах та в строки, встановлені даним договором. Пунктом 3.3. 3.4. Договору, визначено, що споживач забезпечує внесення платежів за спожиті послуги не пізніше 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим. Розрахунковим періодом є календарний місяць.

Згідно п.3.5. 3.6. Договору встановлено, що підставою для оплати послуг є виставлений Виконавцем рахунок відповідно до тарифів, які розраховуються виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку органами місцевого самоврядування для надання на відповідній території. Підставою для оплати спожитих послуг (окрім зазначених в п. 3.5 договору) є виставлений виконавцем рахунок, тарифи/вартість яких затверджені виконавцем та погодженні з ГО Об`єднанням власників житла містечка Деснянське . При цьому Споживач: визнає, що тарифи на житлово-комунальні послуги, є відповідними з затвердженими тарифами місцевого самоврядування та зазначені в додатку до договору; надає згоду на те, що Виконавець у разі зміни тарифів/цін на житлово-комунальні послуги, які затверджені в установленому порядку органами місцевого самоврядування, має право переглядати та затверджувати ці тарифи; надає згоду на те, що Виконавець зобов`язаний ознайомити споживача з новими тарифами на житлово-комунальній послуги шляхом розміщення їх у приміщенні ПП Вертикаль-сервіс , надані нарочно за місцем знаходження об`єкта споживача або поштовою адресою споживача, вказаною в цьому договорі не пізніше, ніж через п`ять календарних днів з дня затвердження виконавцем. Такі зміни тарифів на житлово-комунальні послуги не потребують внесення сторонами письмових змін до цього договору шляхом укладання відповідних додаткових угод. Нові тарифи на житлово-комунальні послуги вступають в силу через 5 календарних днів з моменту їх затвердження виконавцем.

Відповідно до Протоколу №5 від 02 лютого 2015 року ПП Вертикаль-Сервіс затвердив нові тарифи з сумою надання послуг в розмірі 1520,00 грн. - для проживаючих осіб, для тих, хто немає акту вводу будинку в експлуатацію і не проживає - 881,00 грн. та ознайомив споживачів шляхом розміщення тарифів на дошці документації у приміщенні підприємства.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції вірно керувався вимогами зі ст. 13 Закону України Про житлово-комунальні послуги про те, що залежно від функціонального призначення житлово-комунальними послугами є, зокрема, комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо).

Відповідно до ст. 19 Закону України Про житлово-комунальні послуги , відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги передбачено право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору про надання житлово-комунальних послуг, при цьому такому праву прямо відповідає визначений п. 5 ч. 3 ст. 20 цього Закону обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку, що позивач просить стягнути з відповідача на свою користь суму коштів в розмірі 11 599,00 грн., які добровільно сплатив, які вважає переплатою за надані комунальні послуги, при цьому останнім не оскаржується вартість встановлених тарифів за житлово-комунальні послуги відповідно до протоколу №5 Загальних зборів Громадської організації Об`єднання власників містечка Деснянське від 02.02.2015 р., а тому підстави для застосування ЗУ Про захист прав споживачів відсутні, оскільки останнім не оскаржуються відносини між ним, як споживачем послуг, та відповідачем, як виконавцем.

Доводи апеляційної скарги, про не доведення до апелянта, як споживача, інформації про ціну послуг, колегією суддів не приймаються до уваги, як такі, що спростовуються матеріалами справи.

Відповідно до Протоколу №5 від 02 лютого 2015 року ПП Вертикаль-Сервіс затвердив нові тарифи з сумою надання послуг в розмірі 1520,00 грн. - для проживаючих осіб, для тих, хто немає акту вводу будинку в експлуатацію і не проживає - 881,00 грн. та ознайомив споживачів шляхом розміщення тарифів на дошці документації у приміщенні підприємства. Будь-який інший, більш конкретизований, спосіб доведення до споживача послуг інформації, договором не передбачено.

Відсутні також і будь-які дії, з боку позивача, щодо повідомлення ПП Вертикаль-Сервіс про не проживання у будинку та відмову від частини послуг, якими він не користується, оскільки в будинку не проживає.

Таким чином, доводи апеляційної скарги висновків суду не спростовують та містяться на формальних міркуваннях.

Відповідно до ч.1 ст. 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст.ст. 375, 381, 382 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Деснянського суду міста Києва від 16 вересня 2019 року - залишити без задоволення.

Рішення Деснянського районного суду міста Києва від 16 вересня 2019 року - залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції касаційному оскарженню не підлягає.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Головуючий: Судді:

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення17.02.2020
Оприлюднено20.02.2020
Номер документу87702451
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —756/15646/16-ц

Постанова від 17.02.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 11.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 08.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 12.12.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Рішення від 16.09.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Рішення від 16.09.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Ухвала від 04.03.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Ухвала від 30.11.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Рішення від 19.09.2018

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Тітов М. Ю.

Рішення від 08.12.2016

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Шумейко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні