Ухвала
від 25.10.2019 по справі 815/951/18
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

25 жовтня 2019 року справа № 815/951/18

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гаврилюка В.О.,

розглянувши у порядку письмового провадження клопотання Головного управління ДПС у Черкаській області про заміну позивача на процесуального правонаступника у адміністративній справі за позовом Головного управління ДФС в Одеській області до приватного підприємства «ПРО ОРГ ЛОГІСТІК» про стягнення податкового боргу,

встановив:

До Черкаського окружного адміністративного суду із клопотанням звернулося Головне управління ДПС у Черкаській області, в якій, керуючись статтею 55 Кодексу адміністративного судочинства України, просить замінити позивача на його правонаступника - Головне управління ДПС у Черкаській області.

Заява мотивована тим, що рішенням Черкаського окружного адміністративного суду від 20.07.2019 у справі № 815/951/18 адміністративний позов Головного управління ДФС у Одеській області задоволено повністю та стягнуто на користь бюджету з рахунків у банках, обслуговуючих ПП «ПРО ОРГ ЛОГІСТІК» суму податкового боргу в розмірі 332056,33 грн на зазначені реквізити.

Разом з тим, ПП «ПРО ОРГ ЛОГІСТІК» в зв`язку із зміною місцезнаходження з 01.01.2018 перейшло на основний облік до ГУ ДПС у Черкаській області, облікову справу, податкову звітність та картку особових рахунків передано згідно п. 10.15 Порядку обліку платників податків та зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України ід 09.12.2011 № 1588. Згідно облікових даних за боржником рахується не погашений податковий борг з податку на додану вартість на прибуток у загальній сумі 333137,58 грн, а тому відповідно до статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України позивач має бути заміненим на процесуального правонаступника - Головне управління ДПС у Черкаській області.

Вирішуючи вказане клопотання по суті, суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 55 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Суд зазначає, що згідно з частиною першою статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Таким чином, процесуальним правонаступництвом є заміна у справі сторони чи третьої особи у разі переходу повноважень (для суб`єкта владних повноважень), прав і обов`язків від однієї особи до іншої (правонаступника) у відносинах, щодо яких виник спір.

Згідно з частиною 5 статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Як свідчать відомості Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, з 05.08.2019 Головне управління ДФС у Одеській області перебуває в стані припинення.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 червня 2019 року № 537 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби утворено як юридичну особу публічного права - Головне управління ДПС в Одеській області.

Реорганізовано Головне управління ДФС в Одеській області шляхом його приєднання до Головного управління ДПС в Одеській області.

Установлено, що територіальні органи Державної фіскальної служби, які реорганізуються, продовжують здійснювати свої повноваження до передачі таких повноважень територіальним органам Державної податкової служби та центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов`язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об`єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України.

Визначено територіальні органи Державної податкової служби правонаступниками майна, прав та обов`язків територіальних органів Державної фіскальної служби, що реорганізуються згідно з пунктом 2 цієї постанови, у відповідних сферах діяльності.

Отже в даному випадку саме Головне управління ДПС в Одеській області є процесуальним правонаступником Головного управління ДФС у Одеській області.

Посилання Головного управління ДПС у Черкаській області на необхідність заміни його як на правонаступника Головного управління ДФС у Одеській області у зв`язку з переходом ПП «ПРО ОРГ ЛОГІСТІК» на основний облік до ГУ ДПС у Черкаській області суд вважає помилковим, адже у разі зміни місця обслуговування (обліку) платника податків не відбувається фактичного (компетенційного) або процесуального адміністративного (публічного) правонаступництва контролюючих органів. Обставини, за якими стаття 55 Кодексу адміністративного судочинства України пов`язує можливість здійснення процесуального правонаступництва, у такому разі відсутні, відповідно, органом, який має забезпечити виконання судового рішення є той, який виступав стороною справи.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 240-243, 294, 295, підпунктом 15.5 пункту 15 частини 1 розділу VII Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ухвалив:

У задоволенні клопотання Головного управління ДПС у Черкаській області про заміну позивача на процесуального правонаступника - Головне управління ДПС у Черкаській області відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, однак може бути оскаржена в апеляційному порядку до Шостого апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Ухвала складена в повному обсязі та підписана 25.10.2019.

Суддя В.О. Гаврилюк

Дата ухвалення рішення25.10.2019
Оприлюднено28.10.2019
Номер документу85202368
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —815/951/18

Ухвала від 25.10.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 29.07.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 18.07.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 31.07.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Рішення від 20.07.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 21.05.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 29.03.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

Ухвала від 06.03.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні