Рішення
від 24.10.2019 по справі 665/115/19
ЧАПЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Рішення набрало чинності "___"


20____р. Справа № 665/115/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" жовтня 2019 р. Чаплинський районний суд Херсонської області в складі:

головуючої судді Пилипенко І.О.,

за участю секретаря судового засідання Ткаченко Л.Г.,

представника позивача - ОСОБА_1 .

представника відповідача - Гончарова М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Чаплинка Херсонської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради, начальника відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради Кулик Олени Єгорівни, Чаплинської селищної ради Херсонської області про часткове скасування рішення 26 сесії VIII скликання Чаплинської селищної ради Херсонської області №438 від 26 грудня 2018 року та наказу відділу освіти, молоді та спорту №138 від 26.12.2018 року

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до відповідачів у якому просила суд скасувати рішення 26 сесії VIII скликання Чаплинської селищної ради Херсонської області №438 від 26 грудня 2018 року в частині змін трудового договору з безстрокового на строковий, як незаконне; скасувати п.3 наказу відділу освіти, молоді та спорту №138 від 26.12.2018 року як незаконний.

В обґрунтування своїх позовних вимог посилалась на те, що рішенням Чаплинського районного суду Херсонської області від 21.06.2018 року її поновлено на посаді керівника - завідуючого Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області.

На виконання рішення суду, наказом начальника відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради ОСОБА_2. поновлено на посаді. Однак пунктом 3.1 цього наказу, позивача було попереджено про зміну істотних умов праці, а саме застосування особливої форми трудового договору - контракту на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області.

В подальшому позивачем було встановлено, що вказаний наказ було видано на підставі рішення Чаплинської селищної ради 26 сесії VIII скликання Чаплинської селищної ради Херсонської області №438 від 26 грудня 2018 року.

За змістом оскаржуваного рішення та наказу, було встановлено, що відповідачі, посилаючись на вимоги ст. 17, 26 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , ч.2 ст. 25 Закону України Про освіту та положення Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області прийняли відповідне рішення та на підставі рішення органу місцевого самоврядування видано відповідний наказ, за яким відносно ОСОБА_2 було введено особливу форму трудового договору - контракту, тоді як рішенням суду вона була поновлена на посаді керівника філії на умовах безстрокового трудового договору.

Вважає, що дане рішення Чаплинської селищної ради в частині змін трудового договору з безстрокового на строковий є незаконним, як і наказ начальника відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради в частині попередження її про зміну істотних умов праці, так як вона з 2010 року уклала безстроковий трудовий договір, а рішенням Чаплинського районного суду її було поновлення на посаді на умовах, які виникли до її звільнення та внесення змін до законодавства, зокрема, щодо встановлення порядку призначення на посаду керівника закладу загальної середньої освіти.

Вказує, що оскільки вимогами ст. 58 Конституції України встановлено, що Закон та ніші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, то застування до неї вимог передбачених ст. 26 Закону України Про загальну середню освіту в частині застосування особливої форми трудового договору - контракту з встановленим строком на 1 рік, суперечить її правам та нормам Конституції України.

Відповідач - начальник відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради Кулик О.Є. подала до суду відзив, у якому просила суд в задоволенні позовних вимог ОСОБА_2 відмовити. В обґрунтування своїх заперечень вказувала, що ОСОБА_2 з січня 2017 року була призначена на посаду директора Червонополянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Чаплинської селищної ради Херсонської області у порядку переведення з посади директора Червонополянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Чаплинської районної ради Херсонської області.

У свою чергу Червонополянська ЗОШ І-ІІІ ступенів Чаплинської селищної ради Херсонської області припинила свою діяльність 16 серпня 2017 року, та її правонаступником є Опорний заклад Навчально-виховний комплекс Чаплинська школа-гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області.

Наказом від 15.08.2017 року ОСОБА_2 була звільнена з посади директора Червонополянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Чаплинської селищної ради Херсонської області внаслідок реорганізації навчального закладу, шляхом приєднання до Опорного закладу Навчально-виховний комплекс Чаплинська школа-гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області.

26 грудня 2018 року Чаплинською селищною радою прийнято рішення №438 Про поновлення ОСОБА_2 на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу Навчально-виховний комплекс Чаплинська школа-гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області. Цим рішенням ОСОБА_2 попереджено про зміну істотних умов праці через застосування особливої форми трудового договору - контракту на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу Навчально-виховний комплекс Чаплинська школа-гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області з встановленням строку дії контракту на один рік.

Вказує, що не погоджується з посиланням позивача на незаконність змін трудового договору з безстрокового на строковий, оскільки рішенням Чаплинської селищної ради від 10 липня 2017 року №128 затверджено положення Червонополянської філії Опорного закладу Навчально-виховний комплекс Чаплинська школа-гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області, Пунктом 8 цього положення було встановлено, що керівництво філією здійснює завідувач філією відповідно до законодавства, статуту Опорного закладу та Положення про філію. Керівником філії може бути особа з вищою педагогічною освітою, зі стажем практичної роботи в школі не менше 5 років. Завідувача філії призначає і звільняє з посади відділ освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради за поданням директора Опорного закладу та погодженням з засновником - Чаплинською селищною радою).

В силу вимог ст. 25 Закону України Про освіту засновник закладу освіти або уповноважена ним особа укладає строковий трудовий договір з керівником закладу освіти, обраним у порядку, встановленому законодавством України та установчим документам закладу освіти.

Рішенням Чаплинської селищної ради від 11 квітня 2017 року №81 затверджено Порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних закладів комунальної власності Чаплинської селищної ради.

Частиною 2 ст. 26 Закону України Про загальну середню освіту в редакції від 28.09.2017 року визначено, що керівник закладу загальної освіти призначається на посаду та звільняється з посади рішенням засновника закладу. Призначення здійснюється за результатами конкурсу строком на шість років на підставі рішення конкурсної комісії. Пунктом 17 частини третьої Перехідних положень Закону України Про освіту визначено що ч.2 ст. 26 Закону України Про загальну середню освіту застосовується до посад, що стали вакантними в установленому порядку.

У свою чергу п.1 оскаржуваного рішення Чаплинської селищної ради, остання погодила поновлення ОСОБА_2 на посаді завідувача новоствореної Червонополянської філії Опорного закладу Навчально-виховний комплекс Чаплинська школа-гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області, яка не працювала і не була переведена на дану посаду.

Пунктом 2 вказаного рішення, було зазначено про зміни істотних умов праці через застосування трудового договору у виді контракту на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу Навчально-виховний комплекс Чаплинська школа-гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області.

Рішенням Чаплинської селищної ради від 10.07.2017 року №128 затверджено статут Опорного закладу Навчально-виховний комплекс Чаплинська школа-гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області, відповідно до якого було дано визначення філії опорного закладу та вказано про те, що філія не є юридичною особою. Вказаним статутом визначено порядок управління Опорним закладом та встановлено порядок призначення його керівника, та умови які висуваються до особи, яка призначається керівником закладу. Також цим статутом визначено порядок призначення та звільнення завідувача філії, який призначається та звільняється з посади відділом освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради за погодженням із Засновником.

Рішенням Чаплинської селищної ради від 10.07.2017 року також було затверджено положення Червонополянської філії Опорного закладу Навчально-виховний комплекс Чаплинська школа-гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області, яке було розроблено відповідно до вимог Цивільного, Господарського кодексів, Закону України Про освіту , Про загальну середню освіту , Положення про загальноосвітній навчальний заклад , затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 року, Положення про освітній округ .

Рішенням Чаплинської селищної ради від 11.06.2018 року №234 затверджено Положення про призначення на посаду та звільнення з посади керівників комунальних закладів загальної середньої та дошкільної освіти Чаплинської селищної ради та Типову форму контракту з керівниками комунального закладу загальної середньої та дошкільної освіти Чаплинської селищної ради. Вказаним положенням визначено порядок призначення керівників закладів освіти та зазначено, що призначення керівників закладів освіти здійснюється за результатами конкурсного відбору та на підставі погодження з органом місцевого самоврядування, шляхом укладення контракту, який укладається з керівником закладу освіти начальником відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради.

Враховуючи викладені обставини начальником відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради Херсонської області було видано наказ від 26.12.2018 року в якому попереджено ОСОБА_2 про зміну істотних умов праці, через застосування особливої форми трудового договору у формі контракту.

Вважає, що оскаржуване рішення Чаплинської селищної ради та наказ начальника відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради прийняті відповідно до статуту Опорного закладу Навчально-виховний комплекс Чаплинська школа-гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області, положення Червонополянської філії Опорного закладу Навчально-виховний комплекс Чаплинська школа-гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області, рішення Чаплинської селищної ради від 11.06.2018 року, ст. 26 Закону України Про освіту , ст. 26 Закону України Про загальну середню освіту у зв`язку з чим просила в задоволення позову відмовити.

У своїй відповіді на відзив, ОСОБА_2 вказувала, що доводи викладені у відзиві на позовну заяву суперечать фактичним обставинам справа, оскільки Конституція України, зокрема ст. 58 встановлює відсутність зворотної дії в часі Законів так нормативно-правових актів.

При цьому вказує, що внаслідок приєднання Червонополянської ЗОШ до Опорного закладу Навчально-виховний комплекс Чаплинська школа-гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області змін в організації умов праці керівника цього закладу не відбулося, оскільки відбулася зміна підпорядкування школи, що відповідно до вимог ст.36 КЗпП України не є підставою для припинення трудового договору.

Крім того вказує, що зміни в законодавстві щодо порядку прийняття на посаду керівників закладів освіти не стосуються керівників філії. А враховуючи, що рішенням суду вона була поновлена на посаді, яку займала до звільнення і яка перетворена на посаду завідувача філією, тому застосування до неї правил, які стосуються особи, що вперше приймається на посаду суперечить законодавству України та ст. 58 Конституції України.

Крім того зазначає, що ст. 26 Закону України Про загальну середню освіту прямо не вказує категорію працівників з якими мають укладатися строкові трудові договори.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_2 та її представник ОСОБА_1 повністю підтримали свої позовні вимоги, посилаючись на обставини викладені у позовній заяві та відповіді на відзив. Просили суд позов задовольнити.

У судове засідання представник відповідачів - відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради, Чаплинської селищної ради Херсонської області Гончаров М.В. не з`явився, подав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності та просив відмовити у задоволенні позову з підстав, зазначених у письмових запереченнях (відзиві) на позовну заяву, оскільки спірне рішення та наказ прийнято у відповідно до вимог законодавства, та Статуту Опорного закладу, які затверджені рішенням органу місцевого самоврядування.

Вислухавши пояснення позивача та її представника, вивчивши та дослідивши письмові докази, суд приходить до наступного.

Як передбачено нормою ст. 3 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу та Закону України "Про міжнародне приватне право", законів України, що визначають особливості розгляду окремих категорій справ, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, передбачено інші правила, ніж встановлені цим Кодексом, застосовуються правила міжнародного договору. Провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи. Закон, який встановлює нові обов`язки, скасовує чи звужує права, належні учасникам цивільного процесу, чи обмежує їх використання, не має зворотної дії в часі.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України - кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , 24.12.2010 року була призначена на посаду директора Червонополянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. 01.01.2017 року звільнена з посади директора Червонополянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Чаплинської районної ради за п.5 ч.1 ст.36 КЗпП України по переведенню на посаду директора Червонополянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Чаплинської селищної ради. 03.01.2017 року прийнята на посаду директора Червонополянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Чаплинської селищної ради по переведенню з посади директора Червонополянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Чаплинської районної ради за п.5 ч.1 ст.36 КЗпП України. 17.08.2017 року звільнена з посади директора Червонополянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Чаплинської селищної ради за п.1 ч.1 ст.40 КЗпП України у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці внаслідок реорганізації навчального закладу шляхом приєднання до опорного закладу навчально виховний комплекс Чаплинської школи - гімназії Чаплинської селищної ради Херсонської області.

Рішенням Чаплинського районного суду Херсонської області від 21.06.2018 року, яке залишено без змін ухвалою Херсонського апеляційного суду 11.12.2018 року скасовано наказ відділу освіти молоді та спорту Чаплинської селищної ради Хероснської області від 15.08.2017 року №124 про звільнення ОСОБА_2 за п.1 ч.1 ст.40 КЗпП України. Поновлено ОСОБА_2 на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області з 17 серпня 2017 року. Стягнуто з Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області на користь ОСОБА_2 заробітну плату за час вимушеного прогулу у розмірі 100676,54 грн. та моральну шкоду у розмірі 2000 грн. Допущено негайне виконання рішення в частині поновлення ОСОБА_2 на роботі та стягнення середньої заробітної плати за один місяць.

Як вбачається зі змісту вказаного рішення, розглядаючи вказану справу, суд дійшов висновку, що у даній справі мав місце факт реорганізації Червонополянської ЗОШ І-ІІІ ступенів, шляхом приєднання до Чаплинської селищної ради, яка є правонаступником її прав та обов`язків, шляхом впровадження змін в його організаційній структурі, а не її ліквідації, тому звільнення директора Червонополянської ЗОШ І-ІІ ступенів на підставі п.1 ч.1 ст. 40 КЗпП України у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці внаслідок реорганізації навчального закладу шляхом приєднання до опорного закладу навчально виховного комплексу Чаплинської школи - гімназії Чаплинської селищної ради Херсонської області, але фактичній зміні відбулась тільки назва (Червонополянська філія Опорного закладу) при недоведеності відповідачем факту реального скорочення чисельності або штату працівників, у зв`язку з такими змінами та порушення при цьому відповідачем вимог ч. 2 ст. 40, ст. ст. 42, 43, 49-2 КЗпП України, є незаконним.

На виконання рішення суду від 21.06.2018 року про поновлення ОСОБА_2 на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області, пунктом №1 рішенням Чаплинської селищної ради №438 від 26.12.2018 року погоджено поновлення ОСОБА_2 на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області. Пунктом 2 цього ж рішення у зв`язку зі зміною істотних умов праці через застосування особливої форми трудового договору - контракту на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області доручено відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради у строк до 31 грудня 2018 року:

-попередити ОСОБА_2 про зміну істотних умов праці, а саме застосування особливої форми трудового договору - контракту на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області строком на один рік, що слід розцінювати як погодження засновника;

-попередити ОСОБА_2 про те, що в разі відмови від укладення контракту на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області, після закінчення двомісячного терміну з дня попередження її буде звільнено із займаної посади за п.6 ст. 36 КЗпП України;

Пунктом 3 цього ж рішення доручено відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради Херсонської області видати єдиний наказ щодо виконання пунктів 1 та 2 цього рішення та ознайомити з його змістом та умовами контракту ОСОБА_2 .

На підставі вказаного рішення, рішення Чаплинського районного суду Херсонської області від 21.06.2018 року, відповідно до ч.3 ст. 21, ч.3 ст. 32, п.6 ст. 36, ч.1 ст. 235 КЗпП України, ст.ст. 17, 26 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , ч.2 ст. 25 Закону України Про освіту , Положення Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області, яке затверджено рішенням Чаплинської селищної ради №128 від 10.07.2017 року, наказом начальника відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради Херсонської області від 26.12.2018 року №138 ОСОБА_2 поновлено на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області з 17 серпня 2017 року. Допущено ОСОБА_2 з 27.12.2018 року до виконання роботи на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області згідно посадової інструкції.

Пунктом 3 даного наказу у зв`язку зі зміною істотних умов праці через застосування особливої форми трудового договору - контракту на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області попереджено ОСОБА_2 про зміну істотних умов праці, а саме застосування особливої форми трудового договору - контракту на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області строком на один рік; попереджено ОСОБА_2 про те, що згідно з положеннями п.6 ст. 36 КЗпП України підставами припинення трудового договору є відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв`язку зі зміною істотних умов праці; попереджено ОСОБА_2 про те, що в разі відмови від укладення контракту на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області, після закінчення двомісячного терміну з дня попередження її буде звільнено із займаної посади за п.6 ст. 36 КЗпП України.

Не погоджуючись з п.2 рішення Чаплинської селищної ради та п.3 наказу відділу освіти, молоді та спорту Чаплинської селищної ради ОСОБА_2 звернулася до суду з вимогою про скасування рішення органу місцевого самоврядування та наказу від 26.12.2018 року в цій частині.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1, ч. 3 ст.21 КЗпП України, трудовий договір - це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін. Особливою формою трудового договору є контракт, в якому строк його дії, права, обов`язки і відповідальність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін. Сфера застосування контракту визначається законами України.

Пунктом 5 Рішення Конституційного Суду № 12-рп/98 від 09.07.1998 р. визначено, що контракт як особлива форма трудового договору повинен спрямовуватися на створення умов для виявлення ініціативності та самостійності працівника, враховуючи його індивідуальні здібності й професійні навички, його правову і соціальну захищеність.

Як вбачається з матеріалів справи, зокрема рішення Чаплинського районного суду Херсонської області від 21.06.2018 року, ОСОБА_2 поновлена на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області з 17 серпня 2017 року. Враховуючи, що рішенням суду, ОСОБА_2 була поновлена на посаді на умовах що виникли на момент її звільнення, а вказаний спір виник в процесі виконання рішення суду, то дані правовідносини регулюються відповідним законодавством, що діяло на час її звільнення та на умовах, визначених Законом України Про освіту (у редакції, яка була чинна на час виникнення спірних правовідносин)

Частиною 3 ст. 54 Закону України Про освіту (у редакції, яка була чинна на час виникнення спірних правовідносин) встановлено, що педагогічні та науково-педагогічні працівники приймаються на роботу шляхом укладення трудового договору, в тому числі за контрактом.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №963 від 14 червня 2000 року Про затвердження переліку посад педагогічних працівників , посада директора загальноосвітнього навчального закладу (на якого поширюються умови оплати праці працівників установ і закладів освіти), відноситься до посад педагогічних працівників.

Відповідно до частин 2, 3, 4 ст. 20 Закону України Про освіту (у редакції, яка була чинна на час виникнення спірних правовідносин) контракти укладаються лише з керівниками навчальних закладів, що є загальнодержавною власністю, підпорядковані Міністерству освіти чи іншим міністерствам і відомствам, і які призначаються на посаду відповідними міністерствами. Керівники навчальних закладів, що є комунальною власністю, призначаються відповідними органами управління освітою за попереднім погодженням з органами місцевого самоврядування, при цьому закон не містить вимоги щодо укладення з такими керівниками контракту.

Частиною 1 ст. 26 Закону України Про загальну середню освіту (у редакції, яка була чинна на час виникнення спірних правовідносин) трудові відносини в системі загальної середньої освіти регулюються законодавством України про працю, Законом України Про освіту , цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Закон України Про загальну середню освіту (у редакції, яка була чинна на час виникнення спірних правовідносин) не містить жодних норм щодо укладення контракту з керівниками загальноосвітніх навчальних закладів. Так, відповідно до ч. 2 ст. 24 даного Закону, посаду керівника закладу може займати особа, яка відповідає певним критеріям, проте жодні вимоги до трудового договору, в тому числі щодо його строковості чи контрактної форми, законом не встановлено.

Рішенням Конституційного Суду України від 09 липня 1998 року №12-рп/98 визначено, що виходячи з необхідності посилення правових засобів захисту прав громадян у галузі праці, унеможливлення їх ущемлення, додержання вимог ратифікованої Україною Конвенції Міжнародної організації праці № 158 про припинення трудових відносин з ініціативи підприємця Конституційний Суд України визнає за доцільне в подальшому обмежити визначення сфери застосування контракту лише законами, що є прерогативою Верховної Ради України. Контрактна форма трудового договору не може впроваджуватись нормативними актами центральних і місцевих органів виконавчої влади, актами органів місцевого самоврядування, а також колективними договорами і угодами та іншими локальними нормативними актами.

Рішення Конституційного Суду України є остаточним та обов`язковим до виконання на території України.

Проаналізувавши вищевикладені норми права суд приходить до висновку, що укладення з позивачем трудового договору у формі контракту не є обов`язковим.

Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників комунальних закладів загальної середньої та дошкільної освіти Чаплинської селищної ради, яке було затверджене 11 червня 2018 року рішенням Чаплинської селищної ради Херсонської області №324 не може бути підставою переведення позивача на контрактну форму трудового договору, оскільки суперечить вимогам ч. 4 ст. 20 Закону України Про освіту (у редакції, яка була чинна на час виникнення спірних правовідносин).

Таким чином, повідомлення відповідача про зміну істотних умов праці саме застосування особливої форми трудового договору - контракту на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області строком на один рік з необхідністю в обов`язковій формі укласти з позивачем контракт як строковий трудовий договір здійснено без жодних правових підстав, умова про строковість контракту і конкретний строк його дії не встановлений жодним законом України.

Оскільки, законодавством не встановлено правові підстави для укладення з позивачем строкового трудового договору (в тому числі контракту), то відповідно до ст. 9 КЗпП України, умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними.

Аналогічна позиція викладена в п. 7 постанови пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 року №9 Про практику розгляду судами трудових спорів , відповідно до якої контракт є особливою формою трудового договору і укладається, коли його застосування відповідає законодавству. Власник або уповноважений ним орган може вимагати від працівника, який працює за трудовим договором, укладення контракту тільки в тому разі, коли він відноситься до категорії працівників, які згідно з законодавством працюють за контрактом. Порушення цих вимог є підставою для визнання відповідно до ст. 9 КЗпП України недійсними умов праці за контрактом, які погіршують становище порівняно з законодавством України.

Суд вважає, що укладення строкового контракту з позивачем суттєво погіршило б його правове становище порівняно з трудовим законодавством, а тому прийняте рішення та виданий наказ в частині попередження позивача про зміну істотних умов праці - застосування особливої форми трудового договору - контракту на посаді завідувача Червонополянської філії Опорного закладу навчально-виховного комплексу Чаплинська школа гімназія Чаплинської селищної ради Херсонської області строком на один рік є незаконним.

При цьому судом враховується, що п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 1 листопада 1996 року № 9 "Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя" визначає, що Конституція України має найвищу юридичну силу, а її норми є нормами прямої дії, суди при розгляді конкретних справ мають оцінювати зміст будь-якого закону чи іншого нормативно-правового акту з точки зору його відповідності Конституції і в усіх необхідних випадках застосовувати. Конституція це акт прямої дії. Суд безпосередньо застосовує Конституцію у разі коли закон, який був чинний до введення в дію Конституції чи прийнятий після цього, суперечить їй.

Згідно із ст. 22 Конституції України закріплені нею права і свободи не є вичерпними, гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законодавчих актів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

У частині другій статті 8 Конституції України встановлено вимогу щодо законів України - усі вони приймаються виключно на основі Конституції України і повинні відповідати їй (п. 4 рішення Конституційного Суду України від 09.07.2007 у справі №1-29/2007).

Як зазначено вище, вимогами законодавства, яке регулювало спірні питання на момент їх виникнення, не встановлено обов`язкового характеру, що педагогічні та науково-педагогічні працівники приймаються виключно за контрактом.

Відповідно до ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.1998 року № 12-рп/98, Конституційний Суд України визнав за доцільне в подальшому обмежити визначення сфери застосування контракту лише законами, що є прерогативою Верховної Ради України.

Контрактна форма трудового договору не може впроваджуватись нормативними актами центральних і місцевих органів виконавчої влади, актами органів місцевого самоврядування, а також колективними договорами і угодами та іншими локальними нормативними актами.

При цьому суд погоджується з доводами ОСОБА_2 з приводу того, що вимогами ст. 58 Конституції України закріплено принцип незворотності в часі Законів та інших нормативно-правових актів. При цьому як встановлено вище, укладення контракту погіршує становище позивача, зокрема її гарантоване право на працю, яке було захищено судовим рішенням.

При цьому посилання відповідачів на вимоги Закону України Про освіту та Закон України Про загальну середню освіту в редакції після 28.09.2017 року та прийняті на основі цих законів акти органу місцевого самоврядування суперечать вищевказаним положенням Конституції України, та мають застосовуватися до осіб які вперше призначають на відповідні посади.

За таких обставин суд приходить до висновку, що рішення 26 сесії VIII скликання Чаплинської селищної ради Херсонської області №438 від 26 грудня 2018 року в частині змін трудового договору з безстрокового на строковий та п.3 наказу відділу освіти, молоді та спорту №138 від 26.12.2018 року підлягають скасуванню, як такі, що винесені без законної на те правової підстави.

Крім того, відповідно до ст.. 141 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Позивачем при подачі позову до суду було сплачено судовий збір в розмірі 1572 грн. 80 коп., що підтверджується квитанцією №53 від 05.02.2019 року. З огляду на зазначене, судові витрати понесені позивачем відповідно до ст. 141 ЦПК України підлягають стягненню з відповідачів.

Керуючись ст.ст. 3, 4, 5, 12, 13, 81, 89, 141, 263, 280-281 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_2 - задовольнити.

Визнати незаконним та скасувати рішення 26 сесії VIII скликання Чаплинської селищної ради Херсонської області №438 від 26 грудня 2018 року в частині змін трудового договору з безстрокового на строковий.

Визнати незаконним та скасувати п.3 наказу відділу освіти, молоді та спорту №138 від 26.12.2018 року.

Стягнути з Чаплинської селищної ради Херсонської області на користь ОСОБА_2 судовий збір в сумі 1536 (одна тисяча п`ятсот тридцять шість) гривень 80 коп..

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга, яка подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У відповідності до п.п. 15.5 Перехідних Положень ЦПК в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Чаплинський районний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І.О. Пилипенко

СудЧаплинський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення24.10.2019
Оприлюднено29.10.2019
Номер документу85215295
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —665/115/19

Постанова від 18.02.2020

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Чорна Т. Г.

Постанова від 18.02.2020

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Чорна Т. Г.

Ухвала від 05.02.2020

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Чорна Т. Г.

Ухвала від 22.01.2020

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Чорна Т. Г.

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Чорна Т. Г.

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Чорна Т. Г.

Ухвала від 02.12.2019

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Чорна Т. Г.

Рішення від 24.10.2019

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Пилипенко І. О.

Рішення від 24.10.2019

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Пилипенко І. О.

Ухвала від 18.09.2019

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Пилипенко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні