Рішення
від 29.10.2019 по справі 274/3941/19
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 274/3941/19

Провадження № 2/0274/1897/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" жовтня 2019 р. м. Бердичів

БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

в складі: головуючого - судді Хуторної І.Ю.,

з участю секретаря Поступайло Х.О.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом керівника Бердичівської місцевої прокуратури Кожухара В. в інтересах держави в особі Фінансового управління виконавчого комітету Бердичівської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення шкоди завданої кримінальним правопорушенням, -

в с т а н о в и в:

01.07.2018 прокурор в інтересах держави в особі Фінансового управління виконавчого комітету Бердичівської міської ради звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення 4925,52 грн шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що ОСОБА_1 було вчинено злочин, передбачений частиною першою ст.286 КК України та ухвалою суду від 31.01.2019 ОСОБА_1 було звільнено від кримінальної відповідальності у зв`язку з примиренням з потерпілим.

Потерпіла від злочину ОСОБА_2 через отримані внаслідок ДТП травми перебувала на стаціонарному лікуванні Бердичівської ЦМЛ та витрати лікувального закладу складають 4925, 52 грн.

Ухвалою суду від 25.07.2019 відкрито спрощене позовне провадження.

Учасники справи, повідомлені належним чином про дату, час та місце судового розгляду, в судове засідання не з`явились.

Від прокурора надійшло клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Від інших учасників справи буд-яких заяв по суті справи не надходило.

Дослідивши у судовому засіданні матеріали справи та подані докази, з`ясувавши всі обставини справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ухвалою Бердичівського міськрайонного суду Житомисркьої області від 31.01.2019 ОСОБА_1 звільнено від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 286 КК України, у зв`язку з примиренням його з потерпілою. Кримінальне провадження щодо ОСОБА_1 закрито.

Відповідно до ухвали, органом досудового слідства ОСОБА_1 обвинувачувався в тому, що 18 листопада 2018 року близько 15 год. 10 хв. він, керуючи технічно справним автомобілем марки Volvo S40 , д.н.з. НОМЕР_1 ), що відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 , виданого Республікою Польща від 16.04.2018, належить ОСОБА_4, рухався по автодорозі сполученням Виступовичі- Житомир-М.Подільський в напрямку селища Гришківці (м. Житомир).

На 217 км + 500 м. вказаної автодороги водій ОСОБА_1 проявив безпечність та неуважність, не стежив за дорожньою обстановкою та її зміною і в порушення вимог п. 10.1 та п. 14.2в) Правил дорожнього руху України, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 1306 від 10.10.2001, перед зміною напрямку свого руху не переконався, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху, перед початком обгону не переконався, що смуга зустрічного руху, на яку він буде виїжджати, вільна від транспортних засобів на достатній для обгону відстані, виїхав на смугу зустрічного руху, де передньою правою частиною керованого ним автомобіля здійснив зіткнення із правою боковою частиною автомобіля SUBARU JUSTY 1.2 , д.н.з. НОМЕР_3 , яким у зустрічному напрямку керував ОСОБА_3 . Внаслідок зіткнення транспортних засобів автомобіль марки SUBARUJUSTY 1.2 під керуванням ОСОБА_3 відкинуло на зустрічну смугу руху (призначену для руху до селища Гришківці (м. Житомир), де відбулось дотичне зіткнення із задньою лівою частиною автопоїзду DAF , д.н.з. НОМЕР_4 , з напівпричіпом FRUEHAUF , д.н.з. НОМЕР_5 , під керуванням ОСОБА_5 , який в цей час рухався по вищевказаній автодорозі в напрямку селища Гришківці (м. Житомир).

Внаслідок даної дорожньо-транспортної пригоди пасажир автомобіля марки SUBARUJUSTY 1.2 , д.н.з. НОМЕР_3 , ОСОБА_2 отримала тілесні ушкодження у вигляді закритої тупої травми грудної клітки справа, перелому 1-3 ребер справа, гематоми правого плеча, забійної рани правого передпліччя, які відносяться до тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості, як такі, що визвали тривалий розлад здоров`я.

Порушення водієм ОСОБА_1 вимог пунктів 10.1, 14.2в) Правил дорожнього руху України знаходиться в прямому причинно-наслідковому зв`язку із створенням аварійної обстановки, виникненням даної дорожньо- транспортної пригоди та її наслідками ( а.с. 7-9).

Потерпіла ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні Бердичівської центральної міської лікарні 12 ліжкоднів. Витрати медичного закладу на її лікування за один день склали 410,46 грн., а всього 4925,52 грн, що доводиться довідкою-розрахунком лікарні від 24.06.2019 (а.с.6).

Згідно з частиною першою статті 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

За змістом статті 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладу охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого. Якщо лікування проводилось закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти від відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 липня 1993 року№ 545 (далі - Порядок).

Згідно з пунктом 2 Порядку сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день.

Пунктом 3 Порядку встановлено, що визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора.

Стягнені в установленому порядку кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров`я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я (пункт 4 Порядку).

За змістом статті 129 КПК України обвинувачений у кримінальному провадженні звільняється від цивільно-правової відповідальності за шкоду, завдану злочином, у разі встановлення судом відсутності події кримінального правопорушення.

Отже, в усіх інших випадках, у тому числі і у разі закриття провадження у справі у зв"язку із примиренняи обвинуваченого з потерпілим. питання відшкодування шкоди, завданої злочином вирішується на загальних підставах.

За таких обставин, понесені закладом охорони здоров`я витрати на лікування потерпілої ОСОБА_2 підлягають відшкодуванню безпосередньо відповідачем ОСОБА_1 , тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь держави підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору у розмірі 768,4 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 141, 263-265 ЦПК України, -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги керівника Бердичівської місцевої прокуратури Кожухара В. в інтересах держави в особі Фінансового управління виконавчого комітету Бердичівської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення шкоди завданої кримінальним правопорушенням задовольнити.

Стягнути з з ОСОБА_1 , (проживає: АДРЕСА_1 ) на користь Фінансового управління виконавчого комітету Бердичівської міської ради ( м. Бердичів, площа Центьральна, 1, код ЄДРПОУ 02313453) витрати на стаціонарне лікування потерпілого від злочину в сумі 4925,52 грн, із зарахуванням коштів на р/р 31411544006005, одержувач: Бердичівське УДКСУ/ м. Бердичів/24060300, код одержувача: 37752874, банк: казначейство України (ЕАП) м. Київ, МФО 899998.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави 768,4 грн судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Житомирського апеляційного суду або через Бердичівський міськрайонний суд протягом 30 днів з дня складення.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його складення, мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий суддя І.Ю. Хуторна

СудБердичівський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення29.10.2019
Оприлюднено30.10.2019
Номер документу85244583
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —274/3941/19

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Ухвала від 05.01.2023

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Ухвала від 12.11.2021

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Рішення від 29.10.2019

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Ухвала від 25.07.2019

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Ухвала від 05.07.2019

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні