Вирок
від 30.10.2019 по справі 748/1146/19
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кп/748/199/19

Єдиний унікальний № 748/1146/19

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 жовтня 2019 рокум. Чернігів

Чернігівський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Чернігові кримінальне провадження, внесене в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 05 березня 2019 року за № 12019270270000197, по обвинуваченню:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Чернігова, громадянина України, з неповною середньою освітою, одруженого, непрацюючого, на утриманні має неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.185 КК України,

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця смт. Сосниця, Чернігівської області, громадянина України, розлученого, непрацюючого, раніше не судимого, з середньо-спеціальною освітою, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_3 ,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.185 КК України,

за участю:

прокурора ОСОБА_7 ,

обвинувачених ОСОБА_3 та ОСОБА_6 ,

В С Т А Н О В И В:

10.01.2019 року, в обідній час, ОСОБА_3 , за попередньою змовою з ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, усвідомлюючи,що заїх діяминіхто неспостерігає,шляхом проходження через не замкнені дерев`яні двері, проникли до приміщення нежитлової будівлі банно-прального комплексу, що знаходиться на відстані 150 метрів від буд. АДРЕСА_4 , звідки таємно викрали 5 металевих труб довжиною 2,5 м, діаметром 100 мм, вартістю 180,08 грн. кожна, що належать Філії «Військторг» Концерну «Військторгсервіс», чим спричинили зазначеному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на загальну суму 900,40 грн.

Своїми умисними діями, які виразились у таємному викраденні чужого майна (крадіжка), вчиненому за попередньою змовою групою осіб, поєднаному із проникненням у інше приміщення, ОСОБА_3 та ОСОБА_6 вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.185 КК України.

13.01.2019 року, в обідній час, ОСОБА_3 , за попередньою змовою з ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, усвідомлюючи,що заїх діяминіхто неспостерігає,шляхом проходження через не замкнені дерев`яні двері, проникли до приміщення нежитлової будівлі банно-прального комплексу, що знаходиться на відстані 150 метрів від буд. АДРЕСА_4 , звідки таємно викрали 4 металеві труби, довжиною 3 м, діаметром 50 мм, вартістю 112,96 грн. кожна, що належать Філії «Військторг» Концерну «Військторгсервіс», чим спричинили зазначеному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на загальну суму 451,84 грн.

17.01.2019 року, в обідній час, ОСОБА_3 , за попередньою змовою з ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, усвідомлюючи,що заїх діяминіхто неспостерігає,шляхом проходження через не замкнені дерев`яні двері, проникли до приміщення нежитлової будівлі банно-прального комплексу, що знаходиться на відстані 150 метрів від буд. АДРЕСА_4 , звідки таємно викрали 6 сталевих кутників, довжиною 2 м, шириною 50 мм, вартістю 51,42 грн. кожен, що належать Філії «Військторг» Концерну «Військторгсервіс», чим спричинили зазначеному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на загальну суму 308,52 грн.

21.01.2019 року, в обідній час, ОСОБА_3 , за попередньою змовою з ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, усвідомлюючи,що заїх діяминіхто неспостерігає,шляхом проходження через не замкнені дерев`яні двері, проникли до приміщення нежитлової будівлі банно-прального комплексу, що знаходиться на відстані 150 метрів від буд. АДРЕСА_4 , звідки таємно викрали 5 сталевих кутників, довжиною 2 м, шириною 50 мм, вартістю 51,42 грн. кожен, що належать Філії «Військторг» Концерну «Військторгсервіс», чим спричинили зазначеному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на загальну суму 257,10 грн.

27.01.2019 року, в обідній час, ОСОБА_3 , за попередньою змовою з ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, усвідомлюючи,що заїх діяминіхто неспостерігає,шляхом проходження через не замкнені дерев`яні двері, проникли до приміщення нежитлової будівлі банно-прального комплексу, що знаходиться на відстані 150 метрів від буд. АДРЕСА_4 , звідки таємно викрали 6 сталевих кутників довжиною 2 м, шириною 50 мм, вартістю 51,42 грн. кожен, що належать Філії «Військторг» Концерну «Військторгсервіс», чим спричинили зазначеному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на загальну суму 308,52 грн.

01.02.2019 року, в обідній час, ОСОБА_3 , за попередньою змовою з ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, усвідомлюючи,що заїх діяминіхто неспостерігає,шляхом проходження через не замкнені дерев`яні двері, проникли до приміщення нежитлової будівлі банно-прального комплексу, що знаходиться на відстані 150 метрів від буд. АДРЕСА_4 , звідки таємно викрали 3 металеві труби, довжиною 3 м, діаметром 80 мм, вартістю 180,81 грн. кожна, що належать Філії «Військторг» Концерну «Військторгсервіс», чим спричинили зазначеному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на загальну суму 542,43 грн.

12.02.2019 року, в обідній час, ОСОБА_3 , за попередньою змовою з ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, усвідомлюючи,що заїх діяминіхто неспостерігає,шляхом проходження через не замкнені дерев`яні двері, проникли до приміщення нежитлової будівлі банно-прального комплексу, що знаходиться на відстані 150 метрів від буд. АДРЕСА_4 , звідки таємно викрали 6 сталевих кутників, довжиною 2 м, шириною 50 мм, вартістю 51,42 грн. кожен, що належать Філії «Військторг» Концерну «Військторгсервіс», чим спричинили зазначеному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на загальну суму 308,52 грн.

17.02.2019 року, в обідній час, ОСОБА_3 , за попередньою змовою з ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, усвідомлюючи,що заїх діяминіхто неспостерігає,шляхом проходження через не замкнені дерев`яні двері, проникли до приміщення нежитлової будівлі банно-прального комплексу, що знаходиться на відстані 150 метрів від буд. АДРЕСА_4 , звідки таємно викрали 4 сталеві кутники, довжиною 3,5 м, шириною 50 мм, вартістю 89,98 грн. кожен, що належать Філії «Військторг» Концерну «Військторгсервіс», чим спричинили зазначеному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на загальну суму 359,92 грн.

23.02.2019 року, в обідній час, ОСОБА_3 , за попередньою змовою з ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, усвідомлюючи,що заїх діяминіхто неспостерігає,шляхом проходження через не замкнені дерев`яні двері, проникли до приміщення нежитлової будівлі банно-прального комплексу, що знаходиться на відстані 150 метрів від буд. АДРЕСА_4 , звідки таємно викрали 6 сталевих кутників, довжиною 1,5 м, шириною 50 мм, вартістю 38,56 грн., кожен, що належать Філії «Військторг» Концерну «Військторгсервіс», чим спричинили зазначеному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на загальну суму 231,36 грн.

04.03.2019 року, в обідній час, ОСОБА_3 , за попередньою змовою з ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів та з метою особистого збагачення, усвідомлюючи,що заїх діяминіхто неспостерігає,шляхом проходження через не замкнені дерев`яні двері, проникли до приміщення нежитлової будівлі банно-прального комплексу, що знаходиться на відстані 150 метрів від буд. АДРЕСА_4 , звідки таємно викрали 3 металеві труби, довжиною 3 м, діаметром 100 мм, вартістю 216,10 грн. кожна, що належать Філії «Військторг» Концерну «Військторгсервіс», чим спричинили зазначеному суб`єкту господарювання матеріальну шкоду на загальну суму 648,30 грн.

Своїми умисними діями, які виразились у таємному викраденні чужого майна (крадіжка), вчиненому повторно, за попередньою змовою групою осіб, поєднаному із проникненням у інше приміщення, ОСОБА_3 та ОСОБА_6 вчинили кримінальні правопорушення, передбачені ч.3 ст.185 КК України.

Допитані в судовому засіданні обвинувачені свою вину у вчиненні інкримінованих їм кримінальних правопорушень при обставинах, викладених в обвинувальному акті, визнали повністю. Каялися у скоєному та обіцяли не скоювати подібного у майбутньому.

При цьому обвинувачений ОСОБА_3 суду пояснив, що напротязі січня-березня 2019 року разом з ОСОБА_6 приблизно один раз на тиждень з метою отримання коштів на випивку та їжу приходили на територію банно-прального комплексу та викрадали металеві вироби - труби та кутники та здавали їх згодом у пункті прийому металу як металобрухт.

Обвинувачений ОСОБА_6 підтвердив показання ОСОБА_3 .

Представник потерпілого Філії «Військторг» Концерну «Військторгсервіс» ОСОБА_8 надав заяву про розгляд кримінального провадження у його відсутності, зазначивши, що претензій до обвинувачених не має.

Враховуючи те, що обвинувачені у повному обсязі визнали свою вину у вчиненні інкримінованих їм органом досудового розслідування кримінальних правопорушень, з`ясувавши думку учасників судового провадження, суд визнав недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин справи, які ніким не оспорюються, з`ясувавши правильне розуміння учасниками судового провадження змісту цих обставин та переконавшись у добровільності їх позиції.

З цього приводу учасникам судового провадження роз`яснено положення ч.3 ст.349 КПК України про те, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Враховуючи показання обвинувачених, які відповідають фактичним обставинам справи і ними не оспорюються, суд вважає, що дії ОСОБА_3 та ОСОБА_6 органом досудового розслідування правильно кваліфіковані за ч.3 ст.185 КК України.

Вирішуючи питання про призначення ОСОБА_3 покарання, суд, у відповідності до ст. 65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, які відповідно до ст.12 КК України відносяться до категорії тяжких, сукупність обставин провадження, особу винного, який раніше не судимий, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, двічі притягувався до адміністративної відповідальності, посередньо характеризується за місцем проживання.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого не встановлено.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого, суд вважає щире каяття у скоєному та активне сприяння у розкритті злочинів.

Зазначені обставини, кількість епізодів у кримінальному провадженні та дані про особу обвинуваченого, дають суду підстави призначити ОСОБА_3 покарання за ч.3 ст.185 КК України у виді позбавлення волі.

Разом з тим, враховуючи особу обвинуваченого, пом`якшуючі покарання обставини, суд погоджується з думкою прокурора та приходить до висновку про те, що виправлення і перевиховання ОСОБА_3 можливе без ізоляції від суспільства, а тому буде доцільно звільнити його від відбування призначеного покарання з випробуванням на підставі ст.75 КК України з покладенням на нього ряду обов`язків, передбачених ст.76 КК України.

Вирішуючи питання про призначення ОСОБА_6 покарання, суд, у відповідності до ст. 65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, які відповідно до ст.12 КК України відносяться до категорії тяжких, сукупність обставин провадження, особу винного, який раніше не судимий, двічі притягувався до адміністративної відповідальності, посередньо характеризується за місцем проживання.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого не встановлено.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого, суд вважає щире каяття у скоєному та активне сприяння у розкритті злочинів.

Зазначені обставини, кількість епізодів у кримінальному провадженні та дані про особу обвинуваченого, дають суду підстави призначити ОСОБА_6 покарання за ч.3 ст.185 КК України у виді позбавлення волі.

Разом з тим, враховуючи особу обвинуваченого, пом`якшуючі покарання обставини, суд погоджується з думкою прокурора та приходить до висновку про те, що виправлення і перевиховання ОСОБА_6 можливе без ізоляції від суспільства, а тому буде доцільно звільнити його від відбування призначеного покарання з випробуванням на підставі ст.75 КК України з покладенням на нього ряду обов`язків, передбачених ст.76 КК України.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлено.

У провадженні мають місце процесуальні витрати за залучення експерта у зв`язку з проведенням судово-товарознавчої експертизи в сумі 3140 грн, котрі підлягають стягненню з обвинувачених на користь держави, як того вимагає ст.124 КПК України.

Речові докази: велосипед червоного кольору марки «Люкс дорожний», сумку з інструментами, що являються знаряддями вчинення кримінального правопорушення, дві частини полотна від пили по металу, котрі знаходяться на зберіганні в камері зберігання речових доказів ЧРВП ЧВП ГУНП в Чернігівській області, необхідно конфіскувати; три металеві труби, довжиною 310 см, діаметром 100 мм, товщиною 2 мм, що є предметом вчинення злочину, котрі передані на відповідне зберігання ОСОБА_9 , необхідно залишити власнику Філії «Військторг» Концерну «Військторгсервіс».

Запобіжний захід обвинуваченим не обирався.

На підставі вищевикладеного, керуючись ч.3 ст.185 КК України, ст.ст. 100, 124, 367-371, 373, 374 КПК України, суд,

У Х В А Л И В :

ОСОБА_3 визнати винуватим у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.185 КК України, та призначити йому покарання у виді чотирьох років позбавлення волі.

На підставі статті 75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку терміном у три роки не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки.

На підставі статті 76 КК України покласти на ОСОБА_3 обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави 1570 (одна тисяча п`ятсот сімдесят) грн в рахунок відшкодування процесуальних витрат.

ОСОБА_6 визнати винуватим у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.185 КК України, та призначити йому покарання у виді чотирьох років позбавлення волі.

На підставі статті 75 КК України звільнити ОСОБА_6 від відбування покарання з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку терміном у три роки не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки.

На підставі статті 76 КК України покласти на ОСОБА_6 обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Стягнути з ОСОБА_6 на користь держави 1570 (одна тисяча п`ятсот сімдесят) грн в рахунок відшкодування процесуальних витрат.

Речові докази: велосипед червоного кольору марки «Люкс дорожний», сумку з інструментами, що являються знаряддями вчинення кримінального правопорушення, дві частини полотна від пили по металу, котрі знаходяться на зберіганні в камері зберігання речових доказів ЧРВП ЧВП ГУНП в Чернігівській області - конфіскувати; три металеві труби, довжиною 310 см, діаметром 100 мм, товщиною 2 мм, що є предметом вчинення злочину, котрі передані на відповідне зберігання ОСОБА_9 - залишити власнику Філії «Військторг» Концерну «Військторгсервіс».

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду. Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги вирок суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на вирок суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду через Чернігівський районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.10.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу85294268
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —748/1146/19

Ухвала від 19.11.2020

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Олещенко В. І.

Ухвала від 16.11.2020

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Олещенко В. І.

Ухвала від 04.11.2020

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Олещенко В. І.

Вирок від 30.10.2019

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Олещенко В. І.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Олещенко В. І.

Ухвала від 08.07.2019

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Олещенко В. І.

Ухвала від 01.07.2019

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Олещенко В. І.

Ухвала від 03.06.2019

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Олещенко В. І.

Ухвала від 11.05.2019

Кримінальне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Олещенко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні