Рішення
від 25.10.2019 по справі 545/2394/19
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/2394/19

Провадження № 2-о/545/86/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" жовтня 2019 р. місто Полтава

Полтавський районний суд Полтавської області в складі: головуючого судді Шелудякова Л.В., при серетарі - Нагорній І.Ю. розглянувши в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , заінтеросована особа: Полтавська районна державна адміністрація Полтавської області в особі відділу державної реєстрації про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

встановив:

Заявники звернулися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, оскільки не мають можливості реалізувати своє право на власність (розпорядження, користування, володіння), просили суд встановити факт належності ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 свідоцтва про право на житло, виданого на підставі Розпорядження органу приватизації №33 від 22 вересня 1993 року, реєстровий напис на документі про право приватної власності вчинений Колективним підприємством Полтавського бюро технічної інвентаризації Інвентаризатор 22 вересня 1993 р., з записом в реєстрову книгу № 2 за реєстровим номером: 268, на підставі якого заявники набули у приватну власність квартиру АДРЕСА_1 .

Ухвалою від 23.09.2019 року відкрито провадження по справі.

Заявники у судове засідання не з`явилися, повідомленим належним чином, доручили представляти інтереси своєму представнику ОСОБА_4 .

Представник заявника ОСОБА_4 надала заяву про розгляд зави без її участі, заяву підтримала, просила задовольнити.

Представник заінтересованої особи: Полтавської районної державної адміністрації Полтавської області, надав до суду заяву, в якій просив справу розглянути за його відсутності, при розгляді заявлених вимог покладався на розсуд суду.

Суд розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши подані належні та допустимі докази в їх сукупності, дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що заявникам на підставі свідоцтва про право на житло від 22 вересня 1993 року належить квартира АДРЕСА_2 (а.с. 8). Свідоцтво про право на житло видане на підставі розпорядження органу приватизації №33 від 22 вересня 1993 року.

При видачі зазначеного вище свідоцтва на право приватної власності на квартиру, були допущені помилки, які перешкоджають заявникам володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю на свій розсуд. Так, в свідоцтві про право власності на квартиру, прізвища заявників записані з помилками, як ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,що не збігається із записами їх прізвищ в паспорті громадянина України, РНОКППде їх прізвища зазначені, як ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 (а.с. 11-15).

У технічному паспорті прізвище замовника технічної інвентаризації одного з заявників вказано ОСОБА_1 (а.с.16-17).

Згідно свідоцтва про укладення шлюбу НОМЕР_1 від 21 листопада 1981 року, зареєстрованого Дігтяревською селищною радою Срібнянського району, про що було зроблено 21 листопада 1981 року запис № 26 , прізвище одного з заявників, який є батьком ОСОБА_2 , ОСОБА_3 записано вірно: ОСОБА_1 (а.с.18).

В паспорті матері ОСОБА_4 та батька ОСОБА_1 прізвища дітей вписані також вірно: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с.9).

Внаслідок допущення помилок у наших прізвищах в Свідоцтві на право власності на житло, в нас на даний час виникла певна невідповідність між документом, що посвідчує особу та правовстановлюючим документом, який був виданий на наші прізвища.

П.1 ч.1 ст. 2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень визначено, що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - це офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

У зв`язку з тим, що в правовстановлюючому документі заявників на квартиру допущені помилки в прізвищах, то відповідно і стає неможливим внесення державними реєстраторами відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а отже стає неможливим офіційне визнання і підтвердження державою факту набуття нами речового права на нерухоме майно - квартиру за адресою: АДРЕСА_3 , що перешкоджає заявникам володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власність на свій розсуд.

Згідно ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до змісту Листа ВСУ від 01.01.2012 р. Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 256 (п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

Згідно роз`яснень, які містяться в постанові Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих та майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Ураховуючи те, що факт належності заявникам свідоцтва про право на житло підтверджується належними і допустимими доказами, а також те, що його встановлення безпосередньо впливає на можливість заявників реалізувати своє право власності на квартиру, заява підлягає задоволенню.

Судові витрати на підставі ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення не підлягають відшкодуванню.

Керуючись ст.ст. 4-10, 13, 17, 18, 76-81, 83, 247, 259, 263-265, 268, 273, 293-294,315-316, 318, 319, 354-355 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , заінтеросована особа: Полтавська районна державна адміністрація Полтавської області в особі відділу державної реєстрації про встановлення факту належності правовстановлюючого документу- задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , Свідоцтва про право на житло, виданого на підставі Розпорядження органу приватизації №33 від 22 вересня 1993 року, реєстровий напис на документі про право приватної власності вчинений Колективним підприємством Полтавського бюро технічної інвентаризації Інвентаризатор 22 вересня 1993 р., з записом в реєстрову книгу № 2 за реєстровим номером: 268, на підставі якого заявники набули у приватну власність квартиру АДРЕСА_1 .

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Полтавського апеляційного суду через Полтавський районний суд Полтавської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційного скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників, які брали участь у справі:

Заявник 1:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 .

Заявник 2:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , адреса: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 .

Заявник 3:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , адреса: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_4 .

Представник заявника:

ОСОБА_4 , адреса: АДРЕСА_3 , діє на підставі довіреності від 16 травня 2019 року.

заінтеросована особа:

Полтавська районна державна адміністрація Полтавської області в особі відділу державної реєстрації, ЄДРПОУ: 40860761, м. Полтава, вул. Шевченка, 7.

З текстом рішення суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя: Л. В. Шелудяков

Дата ухвалення рішення25.10.2019
Оприлюднено01.11.2019

Судовий реєстр по справі —545/2394/19

Ухвала від 02.09.2020

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Шелудяков Л. В.

Рішення від 25.10.2019

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Шелудяков Л. В.

Ухвала від 25.10.2019

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Шелудяков Л. В.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Шелудяков Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні