Ухвала
від 29.10.2019 по справі 910/16585/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

29.10.2019Справа № 910/16585/18

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Оптова мережа 2011" (проспект Генерала Ватутіна, буд. 2Т, м. Київ, 02222)

До Товариства з обмеженою відповідальністю "АШАН УКРАЇНА ГІПЕРМАРКЕТ" (проспект Степана Бандери,буд.15-А, м. Київ,04073)

Третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, на стороні позивача - Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "Уніка" (01032, м. Київ, вул. Саксаганського, буд. 70-А);

Третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, на стороні відповідача - Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "ПЗУ Україна" (04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, буд. 40).

Про відшкодування збитків у розмірі 46 887 725, 20 грн

Суддя Бондаренко Г. П.

Без виклику представників сторін

ВСТАНОВИВ:

10.12.2018 Товариство з обмеженою відповідальністю "Оптова мережа 2011" (далі - позивач) звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ашан Україна Гіпермаркет" (далі - відповідач) про стягнення 46 887 725, 20 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані нанесенням відповідачем збитків позивачу у розмірі 46 821 576, 37 грн, спричинених пожежею в приміщенні, що належить позивачеві, яке орендувалось відповідачем, а також позивач просить про стягнення з відповідача інфляційних витрат у розмірі 66 148,83 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.07.2019 призначено у справі № 910/16585/18 комісійну судову пожежно - технічну експертизу, проведення якої доручено судовим експертам Лисенко Олександру Володимировичу, Шмерего Олександру Борисовичу та Кучинському Валентину Віталійовичу, експертам атестованим із експертних спеціальностей 10.8 "Дослідження обставин виникнення і поширення пожеж та дотримання вимог пожежної безпеки" і 10.18 "Дослідження технічної експлуатації електроустаткування"; на вирішення експертизи поставлено питання; провадження у справі № 910/16585/18 зупинено до надання висновків комісійної судової пожежно - технічної експертизи. У разі необхідності та великим експертним навантаженням суд надав свою згоду на проведення експертизи у термін понад 3 місяці.

22.08.2019 від судових експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Лисенка Олександра Володимировича, Шмереги Олександра Борисовича, Кучинського Валентина Віталійовича надійшло клопотання № 19859/19-46 про надання додаткових об`єктів та матеріалів, необхідних для проведення експертизи та можливості огляду об`єкта дослідження.

Експерти подали клопотання про надання:

- наглядової справи ДСНС з результатами останніх перевірок щодо стану протипожежного та техногенного захисту будівлі (паркінгу), який знаходиться у ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна ( Р. Шухевича), 2;

- звіту про гасіння пожежі підрозділами ДСНС, що сталася з 9 на 10 листопада 2017 на території паркінгу, розташованому в будівлі ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна ( Р. Шухевича), 2;

- проектної, технічної та експлуатаційної документації на систему електричного обігріву труб каналізаційного колектору у приміщеннях паркінгу, розташованого в будівлі ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна ( Р. Шухевича), 2;

- елементи системи електричного обігріву труб каналізаційного колектору у приміщеннях паркінгу, що були виявлені та вилучені в осередку пожежі, що сталася з 9 на 10 листопада 2017 на території паркінгу, розташованому в будівлі ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна (Р . Шухевича), 2;

- план-схему місця пожежі, що сталася з 9 на 10 листопада 2017 на території паркінгу, розташованому в будівлі ТРЦ "Sky Mall", з нанесеними на неї відомостями щодо матеріалів, які знаходились у зоні горіння з позначенням місць їх розташування, кількості, а також їх назвами та горючими властивостями;

- залучити у якості експертів до виконання експертизи і проведення випробувань з визначення можливості займання горючих матеріалів, використаних у системі обігріву каналізаційних труб, на території паркінгу, розташованого в будівлі ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна (Р. Шухевича), 2, фахівців спеціалізованої атестованої лабораторії з наявними відповідним обладнанням, у зв`язку з тим, що в КНДІСЕ необхідне обладнання і фахівці відсутні;

- можливості експертам дослідити місце пожежі, що сталася з 9 на 10 листопада 2017 на території паркінгу, розташованого в будівлі ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна ( Р. Шухевича), 2.

За результатами розгляду клопотання експертів суд постановив ухвалу від 29.08.2019, в якій задовольнив клопотання експерта. Зобов`язав сторін у строк до 12.09.2019 надати документи, про надання яких клопочуть експерти, зобов`язав надати експертам для огляду елементи системи електричного обігріву труб каналізаційного колектору у приміщеннях паркінгу, що були виявлені та вилучені в осередку пожежі, що сталася з 9 на 10 листопада 2017 на території паркінгу, розташованому в будівлі ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна ( Р. Шухевича), 2, у строк, попередньо погоджений з експертами, та залучив за вибором експертів та за погодженням із сторонами , фахівців спеціалізованої атестованої лабораторії з наявними відповідним обладнанням до виконання експертизи і проведення випробувань з визначення можливості займання горючих матеріалів, використаних у системі обігріву каналізаційних труб, на території паркінгу, розташованого в будівлі ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна (Р . Шухевича), 2. Також суд зобов`язав сторін надати можливість експертам дослідити місце пожежі, що сталася з 9 на 10 листопада 2017 на території паркінгу, розташованого в будівлі ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна (Р . Шухевича), 2, попередньо узгодивши з експертами дату та час проведення дослідження, забезпечити доставку експертів для проведення дослідження.

11.09.2019 від відповідача у справі надійшло клопотання щодо надання документів і зобов`язання вчинити дії для проведення експертизи. В зазначеному клопотанні відповідач просить суд покласти на позивача обов`язок подати до суду документи, зазначені в п. 3 ухвали Господарського суду м. Києва від 29.08.2019 у даній справі, покласти на позивача обов`язок надати експертам для огляду елементи системи електричного обігріву труб каналізаційного колектору у приміщеннях паркінгу, що були виявлені та вилучені в осередку пожежі, а також покласти на позивача обов`язок надати можливість експертам дослідити місце пожежі, що сталася з 9 на 10 листопада 2017 року на території паркінгу, розташованого в будівлі ТРЦ "Sky Mall". Крім того, у вказаному клопотанні відповідач додатково повідомляв, що вважає за можливе залучити до проведення експертизи у даній справі фахівців Українського науково - дослідного інституту цивільного захисту (УкрНДІЦЗ) з наявним відповідним обладнанням.

Клопотання відповідача обґрунтоване тим, що усі документи, про витребування яких клопотали експерти, знаходяться у позивача, а елементи системи електричного обігріву труб каналізаційного колектору у приміщеннях паркінгу були виявлені та вилучені під час проведення дослідження експертами Київського науково - дослідного експертно - криміналістичного центру МВС України. Щодо надання можливості експертам дослідити місце пожежі відповідач зазначив, що на даний час не орендує відповідне приміщення, а відтак не має можливості надати експертам для дослідження місце пожежі. Таким чином, на думку відповідача, обов`язки визначені ухвалою від 29.08.2019 слід покласти на позивача, оскільки документи, елементи системи електричного обігріву труб каналізаційного колектору та сама будівля ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м . Київ , пр . Ватутіна (Р . Шухевича), 2 знаходяться у володінні позивача.

Розглянувши зазначене клопотання відповідача суд 23.09.2019 постановив ухвалу про покладення на учасника справи процесуальних обов`язків, якою задовольнив клопотання відповідача та поклав на позивача у справі обов`язки: (1) до 04.10.2019 подати до суду документи зазначені в ухвалі; (2) надати експертам для огляду елементи системи електричного обігріву труб каналізаційного колектору у приміщеннях паркінгу, що були виявлені та вилучені в осередку пожежі, у строк попередньо погоджений з експертами; (3) надати можливість експертам дослідити місце пожежі, попередньо узгодивши з експертами дату та час проведення дослідження, забезпечити доставку експертів для проведення дослідження. Вказаною ухвалою також було зобов`язано позивача погодити із експертами залучення для проведення експертизи фахівців спеціалізованої атестованої лабораторії з наявним відповідним обладнанням до виконання експертизи і проведення випробувань з визначення можливості займання горючих матеріалів, використаних у системі обігріву каналізаційних труб, на території паркінгу.

07.10.2019 через відділ канцелярії суду від Товариства з обмеженою відповідальністю Оптова Мережа 2011 надійшли пояснення на виконання ухвали Господарського суду м. Києва від 23.09.2019 у справі № 910/16585/18.

У вказаних поясненнях позивач на виконання вимог суду повідомив, наступне.

Наглядова справа ДСНС з результатами останніх перевірок щодо стану протипожежного та техногенного захисту будівлі (паркінгу), який знаходиться у ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна (Р. Шухевича), 2 в Товариства з обмеженою відповідальністю Оптова Мережа 2011 відсутня, оскільки право власності на майновий комплекс позивач набув 24.02.2017.

04.04.2017 було проведено експертизу майнового комплексу щодо відповідності його протипожежного стану, про що експертом з інспектування складено звіт № 54/1- ЕСП/2017 за результатами експертизи протипожежного стану об`єкту, який додається.

Звіт про гасіння пожежі підрозділами ДСНС, що сталася з 9 на 10 листопада 2017 на території паркінгу, розташованому в будівлі ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна (Р. Шухевича), 2 в Товариства з обмеженою відповідальністю Оптова Мережа 2011 відсутній.

Проектна, технічна та експлуатаційна документація на систему електричного обігріву труб каналізаційного колектору у приміщеннях паркінгу, розташованого в будівлі ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна (Р . Шухевича), 2 в позивача відсутня.

Як зазначив позивач в своїх поясненнях Товариство з обмеженою відповідальністю Ашан Україна Гіпермаркет самостійно виконувало розводку каналізаційних труб на паркінгу, в тому числі протягувало на особистих каналізаційних трубах і кабель обігріву, а в подальшому самостійно проводило обслуговування відповідної системи. Товариство з обмеженою відповідальністю Оптова Мережа 2011 до системи електричного обігріву труб каналізаційного колектору у приміщеннях паркінгу відношення не має, що підтверджується актом розмежування.

Товариство з обмеженою відповідальністю Ашан Україна Гіпермаркет припинив свою господарську діяльність в майновому комплексі про що свідчить акт повернення від 31.05.2019 року, який додається, а відповідно всі елементи, системи обігріву були демонтовані товариством з обмеженою відповідальністю Ашан Україна Гіпермаркет , а приміщення в свою чергу повернуто Товариству з обмеженою відповідальністю Оптова Мережа 2011 в чистому стані без прокладених комунікацій, елементів та ін.

Починаючи з 01.06.2019 господарську діяльність на території, яка була орендована Товариством з обмеженою відповідальністю Ашан Україна Гіпермаркет здійснює інший суб`єкт господарювання.

В поясненнях позивач зазначив, що на виконання ухвали Господарського суду м. Києва від 23.09.2019 додає план схему місця пожежі, проте фактично до пояснень позивача такого плану надано не було.

Таким чином, суд констатує, що вимоги ухвал від 29.08.2019 та від 23.09.2019 про надання додаткових об`єктів та матеріалів, необхідних для проведення експертизи та можливості огляду об`єкта дослідження фактично не виконані.

Водночас ст. 6 Закону України Про судову експертизу визначено, що якщо судову експертизу необхідно провести на місці події або за місцезнаходженням об`єкта дослідження, особа або орган, які її призначили або на замовлення яких вона проводиться, повинні забезпечити судовому експертові безперешкодний доступ до об`єкта дослідження і належні умови праці.

Враховуючи зазначене суд зобов`язує Товариство з обмеженою відповідальністю Оптова Мережа 2011 , як власника приміщень паркінгу, розташованого в будівлі ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна (Р . Шухевича), 2 надати місце пожежі для огляду.

Крім того, враховуючи, що в ухвалі від 29.08.2019 суд залучив за вибором експертів та за погодженням із сторонами, фахівців спеціалізованої атестованої лабораторії з наявними відповідним обладнанням до виконання експертизи і проведення випробувань з визначення можливості займання горючих матеріалів, використаних у системі обігріву каналізаційних труб, на території паркінгу, розташованого в будівлі ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна (Р. Шухевича), 2, що відповідач надав згоду на залучення до проведення експертизи у даній справі фахівців Українського науково - дослідного інституту цивільного захисту, в своєму клопотанні щодо надання документів і зобов`язання вчинити дії для проведення експертизи, та те що позивач не висловився щодо залучення до проведення експертизи у даній справі фахівців та не надав своїх пропозицій, суд дійшов висновку про необхідність залучення до проведення експертизи у даній справі фахівців Українського науково - дослідного інституту цивільного захисту.

Керуючись статтями 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Оптова мережа 2011" надати можливість експертам за присутності Товариства з обмеженою відповідальністю "АШАН УКРАЇНА ГІПЕРМАРКЕТ" дослідити місце пожежі, що сталася з 9 на 10 листопада 2017 на території паркінгу, розташованого в будівлі ТРЦ "Sky Mall" за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна (Р. Шухевича), 2., попередньо узгодивши з експертами та відповідачем дату та час проведення дослідження, забезпечити доставку експертів на місце пожежі для проведення дослідження.

2. Залучити для проведення експертизи у даній справі фахівців Українського науково - дослідного інституту цивільного захисту (ідентифікаційний код 37814631; вул. Рибальська, буд. 18, м. Київ, 01011) з наявними відповідним обладнанням до виконання експертизи і проведення випробувань з визначення можливості займання горючих матеріалів, використаних у системі обігріву каналізаційних труб, на території паркінгу, розташованого в будівлі ТРЦ Sky Mall за адресою: м. Київ, пр. Ватутіна (Р. Шухевича), 2.

3. Попередити Товариство з обмеженою відповідальністю "Оптова мережа 2011", що у випадку невиконання ним процесуальних обов`язків визначених цією ухвалою до нього будуть застосовані заходи процесуального примусу, визначені ч. 2 ст. 135 Господарського процесуального кодексу України.

4. Зібрані матеріали по справі № 910/16585/18 направити судовим експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Лисенку Олександра Володимировича, Шмерезі Олександру Борисовичу, Кучинському Валентину Віталійовичу (адресою місця роботи: м. Київ, вул. Смоленська, 6). для проведення судової експертизи, яка була призначена ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.07.2019.

Ухвала набирає законної сили 29.10.2019 та оскарженню не підлягає.

Суддя Бондаренко Г. П.

Дата ухвалення рішення29.10.2019
Оприлюднено01.11.2019
Номер документу85326476
СудочинствоГосподарське
Сутьвідшкодування збитків у розмірі 46 887 725, 20 грн

Судовий реєстр по справі —910/16585/18

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 29.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 24.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 22.11.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 08.11.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 10.11.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 08.11.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 01.11.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 17.10.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні