Рішення
від 01.11.2019 по справі 910/11428/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

01.11.2019Справа № 910/11428/19

Суддя Господарського суду міста Києва Стасюк С.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін матеріали справи

за позовом Приватного акціонерного товариства "Акціонерна компанія "Київводоканал"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ага Трейд"

про стягнення 172 004,47 грн.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне акціонерне товариство "Акціонерна компанія "Київводоканал" (надалі по тексту - позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ага Трейд" (надалі по тексту - відповідач) про стягнення 172 004,47 грн. за скид стічних вод без умов на скид стічних вод.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що за скид відповідачем стічних вод без умов на скид Приватним акціонерним товариством "Акціонерна компанія "Київводоканал" нараховано Товариству з обмеженою відповідальністю "Ага Трейд" плату за скид стічних вод без умов на скид у період з 01.03.2014 по 31.01.2017 у розмірі 206 404,47 грн., які сплачені відповідачем частково у розмірі 34 400,00 грн., внаслідок чого залишок непогашеного боргу складає 172 004,47 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.08.2019 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження.

27.09.2019 до Господарського суду міста Києва від відповідача надійшла заява, відповідно до якої відповідач визнав суму боргу у розмірі 172 004,47 грн. та просив надати відповідачу розстрочку виконання рішення суду. Відповідач зазначив, що стягнення суми боргу з відповідача в розмірі 172 004,47 грн. одноразово і в повному обсязі, спричинить негативні наслідки для боржника, що може призвести до повної неплатоспроможності відповідача і як наслідок банкрутства Товариства з обмеженою відповідальністю "Ага Трейд".

30.10.2019 до Господарського суду міста Києва надійшли пояснення позивача на заяву про розстрочення виконання рішення. У поданій заяві позивач зазначив, що зважаючи на те, що заборгованість виникла повністю з вини відповідача та несплата у повному обсязі відповідачем заборгованості наносить позивачу фінансові збитки, позивач просив залишити без задоволення заяву відповідача про розстрочення виконання рішення суду.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Відповідно до ч. 5, 8 статті 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. При розгляді справи у порядку спрощеного позовного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

03.07.2012 між Приватним акціонерним товариством "Акціонерна компанія "Київводоканал" (постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Ага Трейд" (абонент) укладено тимчасовий Договір № 10626/5-10 на надання послуг з водопостачання та приймання стічних вод через приєднані мережі (надалі - Договір) за умовами якого, постачальник зобов`язується надавати абоненту послуги з постачання питної води та приймання від нього стічних вод у систему каналізації м. Києва за адресами об`єктів водопостачання, зазначеними у дислокації об`єктів водоспоживання та водовідведення та на підставі пред`явлених абонентом умов на скид стічних вод у систему каналізації м. Києва, а абонент зобов`язується здійснювати своєчасну оплату наданих йому постачальником послуг на умовах цього договору та дотримуватися порядку користування питною водою з комунальних водопроводів і приймання стічних вод, що встановлені Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказаом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190, Правилами приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України, затвердженими наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 19.02.2002 за № 37, зареєстрованими в Міністерстві юстиції 26.04.2002 за № 403/6691 (в подальшому - Правила приймання), Правилами приймання стічних вод абонентів у систему каналізації міста Києва, затверджених розпорядженням Виконавчого органу Київської міської ради від 12.10.2011 за № 1879, зареєстрованими у Головному управлінні юстиції у м. Києві 17.10.2011 за № 44/903 (в подальшому - Місцеві правила приймання), а також дотримуватись норм, визначених іншими нормативними актами, що регулюють правовідносини, які виникають за цим договором.

Згідно з п. 2.1.1 Договору облік поставленої води та кількість прийнятих стоків здійснюється за показами засобу обліку, зареєстрованого у постачальника, окрім випадків, передбачених Правилами користування. У випадку наявності у абонента декількох об`єктів водоспоживання, облік спожитої ним води здійснюється з урахуванням показів всіх засобів обліку, зареєстрованих за абонентом.

Пунктом 2.1.4 Договору встановлено, що кількість стічних вод, які надходять у міську каналізаційну мережу, визначається за показами засобів обліку стічних вод або за кількістю води, що надходить із комунального водопроводу та інших джерел водопостачання згідно з показами засобів обліку води та/або іншими способами визначення об`ємів стоків у відповідності до Правил користування.

Пунктом 7.1 Договору сторони погодили, що цей Договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами та діє до 19.01.2020.

Приватне акціонерне товариство "Акціонерна компанія "Київводоканал" зазначає, що у зв`язку з порушенням Правил приймання стічних вод абонентів у систему каналізації міста Києва №1879, затверджених розпорядженням Київською міською радою (Київської міської державної адміністрації) від 12.10.2011, відповідач здійснював скид стічних вод без отримання Умов на скид стічних вод, у зв`язку з чим наявні правові підстави для стягнення з останнього п`ятикратного розміру тарифу на послугу з водовідведення.

Виконавчим органом Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) розпорядженням № 1879 від 12.10.2011 затверджені Правила приймання стічних вод абонентів у систему каналізації міста Києва (надалі - Правила № 1879), які встановлюють, зокрема, вимоги до абонентів, які скидають стічні води до міської каналізації, регламентують взаємні права та обов`язки абонентів і водоканалу, порядок визначення величини плати за скидання стічних вод у міську каналізацію, порядок контролю за виконанням цих Правил, відповідальність та засоби впливу за їх порушення.

Згідно з пунктом 2.4 Правил №1879 абоненти зобов`язані, зокрема, отримати Умови на скид та укласти договір з водоканалом відповідно до статей 19, 20 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання".

Абонент не має права скидати стічні води без одержання Умов на скид. За скидання стічних вод без Умов на скид або після закінчення строку їх дії Абонент сплачує в п`ятикратному розмірі тариф на послугу з водовідведення за весь період їх відсутності (п. 8.1 Правил №1879).

Як вбачається з матеріалів справи, в період з 01.03.2014 по 31.01.2017 Товариство з обмеженою відповідальністю "Ага Трейд" користувалось послугами водопостачання та водовідведення.

Як зазначає позивач, в порушення Правил №1879 відповідач у період з 01.03.2014 по 31.01.2017 здійснював скид стічних вод без отримання Умов на скид стічних вод, а отже сплаті підлягає п`ятикратний розмір тарифу на послугу з водовідведення.

Після виявлення факту порушення Правил №1879 позивачем було направлено на адресу відповідача лист-попередження від 03.03.2017 щодо сплати нарахувань за скид стічних вод без Умов на скид стічних вод, що становить 206 404,47 грн.

Відповідачем здійснено часткову оплату заборгованості у розмірі 34 400,00 грн., внаслідок чого за останнім рахується заборгованость в розмірі 172 004,47 грн.

Відповідач визнав суму боргу у розмірі 172 004,47 грн.

Приписами ст. 217 Господарського кодексу України встановлено, що господарськими санкціями визнаються заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки. У сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штрафні санкції; оперативно-господарські санкції.

Відповідно до ст. 219 Господарського кодексу України підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення. У разі якщо інше не передбачено законом або договором, суб`єкт господарювання за порушення господарського зобов`язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов`язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності.

Статтею 235 Господарського кодексу України встановлено, що за порушення господарських зобов`язань до суб`єктів господарювання та інших учасників господарських відносин можуть застосовуватись оперативно-господарські санкції - заходи оперативного впливу на правопорушника з метою припинення або попередження повторення порушень зобов`язання, що використовуються самими сторонами зобов`язання в односторонньому порядку.

На підтвердження обсягів скинутих відповідачем стічних вод без діючих Умов на скид стічних вод позивачем надано акти зняття показань з приладу обліку за період з березня 2014 року по січень 2017 року.

Отже, обсяг скинутих відповідачем стічних вод без діючих Умов на скид, підтверджується актами зняття показань з приладу обліку за березень 2014 року - січень 2017 року та не заперечується відповідачем.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Здійснивши перерахунок заборгованості за скид стічних вод без умов на скид у період з березня 2014 року по січень 2017 року, з урахуванням часткової оплати заборгованості, суд приходить до висновку, що вимоги Приватного акціонерного товариства "Акціонерна компанія "Київводоканал" про стягнення 172 004,47 грн. є правомірними.

Таким чином, позовні вимоги Приватного акціонерного товариства "Акціонерна компанія "Київводоканал" підлягають задоволенню у повному обсязі.

Стосовно заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Ага Трейд" про розстрочку виконання рішення суду, суд зазначає таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 331 Господарського процесуального кодексу України, за заявою сторони, суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочки або розстрочки виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Суд відмовляє відповідачу в задоволенні заяви про розстрочення виконання рішення суду, оскільки відповідачем не доведено наявність виняткових обставин, що можуть ускладнити виконання судового рішення.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача у зв`язку з задоволенням позову у повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ч. 2 ст. 129, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов Приватного акціонерного товариства "Акціонерна компанія "Київводоканал" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ага Трейд" про стягнення 172 004,47 грн. - задовольнити повністю.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ага Трейд" (04053, м. Київ, площа Львівська, будинок 4-В, ідентифікаційний код 35947709) на користь Приватного акціонерного товариства "Акціонерна компанія "Київводоканал" (01015, м. Київ, вул. Лейпцизька, будинок 1-А, ідентифікаційний код 03327664) 172 004 (сто сімдесят дві тисячі чотири) грн. 47 коп. заборгованості, 2 580 (дві тисячі п`ятсот вісімдесят) грн. 07 коп. судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення, відповідно до ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення. При цьому, згідно з п.п. 17.5 п.17 Розділу XI "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Повний текст рішення складено 01.11.2019

Суддя С. В. Стасюк

Дата ухвалення рішення01.11.2019
Оприлюднено05.11.2019
Номер документу85358759
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/11428/19

Постанова від 04.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Євсіков О.О.

Ухвала від 02.12.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Євсіков О.О.

Рішення від 01.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 27.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні