Рішення
від 01.11.2019 по справі 138/2018/18
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/2018/18

Провадження №:2/138/124/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 листопада 2019 року м. Могилів-Подільський

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області, в складі:

головуючого судді Цибульського О.Є.,

за участю: секретаря Спічко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача: ОСОБА_2 , до Хоньковецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області про визнання права власності в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області з позовом до Хоньковецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області про визнання права власності в порядку спадкування, мотивуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_3 . Після його смерті відкрилась спадщина на спадкове майно, зокрема на земельну ділянку площею 1,500 га, для ведення особистих селянських господарств із земель державної власності (землі резервного фонду), яка розташована на території Хоньковецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області. Спадкоємицею за законом після смерті батька ОСОБА_3 була його мати ОСОБА_4 , крім неї спадкоємцями за законом після смерті батька були їхні сини: позивач ОСОБА_2 та третя особа ОСОБА_2 В 2018 році мати позивача виявила бажання оформити свої спадкові права після смерті ОСОБА_3 , проте отримала відмову нотаріуса в зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на земельну ділянку. Їхня мати ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , з приводу чого провадження в справі було зупинено до залучення її правонаступника в якості позивача. Як зазначено позивачем він - ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_4 , спадщину прийняв шляхом подання заяви до Могилів-Подільської державної нотаріальної контори про прийняття спадщини. Також спадкоємцем за законом після смерті матері є ОСОБА_2 , який спадщину не прийняв та на неї не претендує.

Враховуючи вище викладене позивач просить визнати за ним в порядку спадкування за заповітом після смерті матері право власності на зазначену вище земельну ділянку.

Ухвалою Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області від 25.04.2019 залучено до участі в цивільній справі за позовом ОСОБА_4 , треті особи без самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , до Хоньковецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області про визнання права власності в порядку спадкування в якості правонаступника позивача ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач ОСОБА_2 , та його представник ОСОБА_5 в судове засідання не з`явилися. Представник позивача подав до суду заяву, в якій позов підтримав, просив справу розглянути у їхню відсутність.

Третя особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, подав до суду письмову заяву, де просив розглянути справу у його відсутність, не заперечує проти задоволення позовних вимог.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій позовні вимоги визнає повністю і просить розглядати справу за його відсутності.

Дослідивши матеріали справи, матеріали спадкової справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити з таких підстав:

згідно свідоцтва про шлюб ОСОБА_3 та ОСОБА_4 зареєстрували шлюб 22 січня 1956 року (а.с.5).

Згідно свідоцтва про смерть ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с.6).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на спадкове майно, зокрема на земельну ділянку площею 1,500 га, яка згідно листа Відділу у Могилів-Подільському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 22.11.2017 №0-2-0.24-421/110-17 була розприділена йому на підставі Проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок громадянам для передачі у власність для ведення особистих селянських господарств із земель державної власності (землі запасу та резервного фонду) на території Хоньковецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, розпорядження Могилів-Подільської районної державної адміністрації №233 від 11.04.2011. Земельна ділянка зареєстрована за кадастровим номером 05226874000:2:000: НОМЕР_1 , проте наказ на затвердження проекту землеустрою відсутній (а.с.9,10,11).

Згідно довідок виконкому Хоньковецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області №761 та № 762 від 13.11.2017, після смерті ОСОБА_3 залишилися спадкоємці: дружина померлого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка на день смерті спадкодавця проживала та була зареєстрована разом з ним в одному будинку, син померлого - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та син померлого - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (а.с.12,13).

ОСОБА_4 як спадкоємець за законом після смерті ОСОБА_3 звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, однак постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 28.12.2017 за № 647/02-31 їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на земельну ділянку (а.с.14). Викладене підтверджується також матеріалами спадкової справи (а.с.30-45).

В даному випадку ОСОБА_4 вимушена була звернутися до суду з позовною заявою про визнання права власності в порядку спадкування (а.с.2-3). Проте згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 23.09.2018 виконкомом Хоньковецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, позивач у справі ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.64).

Згідно заповіту від 09.02.2009, ОСОБА_4 заповіла все своє майно сину - ОСОБА_1 (а.с.78).

Згідно довідки виконкому Хоньковецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області № 132 від 05.03.2019, після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , спадкоємцями залишилися: по заповіту син - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , по закону син - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (а.с.80).

Спадкоємець ОСОБА_2 від прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_4 відмовився, про що подав до нотаріальної контори відповідну заяву про відмову від спадщини (а.с.79).

Як вбачається зі ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Стаття 1225 ЦК України встановлює, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно пункту "г" ч. 1 ст. 81 ЗК України, громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини. Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання права, як передбачено п. 1 ч. 3 ст.152 ЗК України.

Відповідно до п. 3.5. листа Вищого спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року, спори про визнання права власності на земельну ділянку та права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, зокрема у випадках, якщо відсутній отриманий спадкодавцем державний акт про право власності на земельну ділянку, зареєстрований належним чином, якщо спадкодавцем не був отриманий державний акт про право власності на земельну ділянку, або в державному акті є неточності, які підлягають виправленню, розглядаються судами з урахуванням вимог закону та роз`яснень, викладених в пунктах 10, 11 ППВСУ від 30 травня 2008 року N 7 про те, що відповідно до статті 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Враховуючи вищевказані обставини справи суд вважає, що докази у справі свідчать про законність вимог позивача ОСОБА_2 , оскільки обставини про які вказано в позові знайшли своє підтвердження в ході судового розгляду справи, зокрема те, що позивач є спадкоємцем після смерті матері, та те, що позивач позбавлений можливості отримати свідоцтво про право на спадщину в нотаріальній конторі. А тому слід визнати за ним право власності в порядку спадкування за заповітом на вказану вище земельну ділянку.

На підставі викладеного вище та керуючись ст. 81, 152 ЗК України, ст. 392, 1218, 1225 ЦК України ст. 12,13,81,89, 258, 259,263-268, 273,352,354,355 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності:

- на земельну ділянку площею 1,500 га для ведення особистих селянських господарств із земель державної власності (землі запасу та резервного фонду), яка знаходиться на території Хоньковецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення або складення. Учасник справи якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

- позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 ;

- третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , місце проживання: АДРЕСА_2 ;

- відповідач Хоньковецька сільська рада Могилів-Подільського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 04326849, місце знаходження: с. Хоньківці Могилів-Подільського району Вінницької області.

Суддя:

СудМогилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення01.11.2019
Оприлюднено05.11.2019
Номер документу85371645
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —138/2018/18

Рішення від 01.11.2019

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

Ухвала від 03.04.2019

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

Ухвала від 14.12.2018

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

Ухвала від 13.09.2018

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

Ухвала від 06.07.2018

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні