Рішення
від 04.11.2019 по справі 612/356/19
БЛИЗНЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №612/356/19

Провадження №2/612/153/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 листопада 2019 року смт. Близнюки

Близнюківський районний суд Харківської області у складі: головуючого судді Мороза О.І., за участю секретаря судових засідань Коняєвої Н.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Близнюки Харківської області цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області в інтересах малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа - Служба у справах дітей Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області, Територіальна громада в особі Самійлівської сільської ради Близнюківського району Харківської області, про позбавлення батьківських прав,-

В С Т А Н О В И В:

Орган опіки та піклування в особі голови Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області в інтересах неповнолітніх ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 про позбавлення її батьківських прав щодо цих дітей та стягнення аліментів, посилаючись на наступне.

ОСОБА_3 , є одинокою матір`ю малолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У повідомленні Самійлівської сільської ради № 02-20-228 від 08.05.2019 зазначено, що вказані діти та одяг на них брудні. Чистий дитячий одяг, взуття, засоби гігієни, їжа, постільна білизна, подушки, ковдри, штори на вікнах відсутні. В будинку повна антисанітарія. Діти взагалі ніяк не розвиваються.

13.05.2019 працівниками служби у справах дітей спільно з районним центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді було здійснено обстеження умов проживання родини ОСОБА_3 , під час якого було підтверджено факт невиконання нею батьківських обов`язків.

ОСОБА_3 з 17 серпня 2016 року по 23.03.2018 перебувала на обліку, як така, що опинилася в складних життєвих обставинах та під соціальним супроводом у районному центрі соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді. З 12 лютого 2019 року знову поставлена на облік, як така, що опинилася в складних життєвих обставинах та під соціальний супровід у районний центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді. Службою у справах дітей Близнюківської районної державної адміністрації було направлено лист до Близнюківського відділення поліції № 01-44/322 від 13.05.2019 про притягнення її до адміністративної відповідальності відповідно до статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

З ОСОБА_3 було проведено профілактичну бесіду, роз`яснено права та обов`язки по відношенню до малолітніх дітей.

За клопотанням Служби у справах дітей Близнюківської районної державної адміністрації, органом опіки та піклування Близнюківської районної державної адміністрації було прийнято рішення про відібрання дітей та тимчасове влаштування малолітніх до державного дитячого закладу малолітніх дітей. Цим самим, враховуючи інтереси дітей ОСОБА_3 , надавалася можливість подолати складні життєві обставини, в яких опинилася її родина та повернути дітей.

За клопотанням Служби у справах дітей, КП Близнюківська ЦРЛ провела медичне обстеження дітей, було зібрано відповідний пакет документів і 17 травня 2019 року малолітні діти були влаштовані до державних дитячих закладів.

Відповідно до наданих довідок та характеристики від 14 травня 2019 на ОСОБА_3 , вона зареєстрована в АДРЕСА_1 . На теперішній час не працює.

Згідно висновку органу опіки і піклування Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 відносно її малолітніх дітей ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , ОСОБА_3 зловживає спиртними напоями, не надає дітям матеріальної допомоги, не цікавиться життям, здоров`ям та розвитком, доцільно позбавити батьківських прав(а.с.24)

За таких обставин і просять позов задовольнити.

Учасники справи про дату, час та місце судового засідання повідомлялися своєчасно судовими повістками про виклик але у судове засідання, призначене на 04.11. 2019 не з`явилися. Від Органу опіки та піклування Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області, Служби у справах дітей Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області, Територіальна громада в особі Самійлівської сільської ради Близнюківського району Харківської області надійшли письмові заяви про розгляд справи за їх відсутності. При цьому позивач на задоволенні позову наполягає, а треті особи - не заперечують.

ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилася, про причини неявки суд не повідомила, клопотань, в тому числі і про відкладення розгляду справи, не надала як і відзив на позов. За таких обставин її неявку до суду суд вважає такою, що не має поважних причин та на підставі ч.3 ст. 223 ЦПК України розгляд справи продовжено за її відсутності.

У підготовчому судовому засіданні 18.09. 2019 та у судовому засіданні 09.10. 2019 ОСОБА_3 була присутня. Проти задоволення позову заперечувала, посилаючись на те що висновки для себе зробила, може виконувати батьківські обов`язки.

Відповідно до ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

За таких обставин судове засідання проведене за їх відсутності.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Вивчивши заяви учасників справи, всебічно, повно, об`єктивно та безпосередньо дослідивши наявні у справі докази у їх сукупності, які є належними, допустимими і достовірними, суд приходить до висновку про необхідність позов задовольнити, виходячи із наступного.

Судом встановлені такі обставини і визначені відповідно до них правовідносини.

Відповідно до ст.150 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані піклуватись про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 Сімейного Кодексу України мати, батько можуть бути позбавлена батьківських прав судом, якщо вони ухиляються від виконання обов`язків по вихованню дитини.

Згідно ст. 8 Закону України Про охорону дитинства кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

У рішенні Хант проти України Європейський суд з прав людини наголошує, що між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага (див. рішення у справі Olsson v. Sweden (N 2), від 27 листопада 1992 року, Серія A, N 250, ст. 35-

36, п. 90)0, і, дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків. Зокрема, стаття 8 Конвенції не надає батькам права вживати заходів, які можуть зашкодити здоров`ю чи розвитку дитини (див. рішення у справі Johansen v. Norway від 7 серпня 1996 року, п. 78).

ОСОБА_3 , є громадянкою України, про що свідчить фотокопія її паспорту(а.с.-8).

Із фотокопії свідоцтв про народження та фотокопії повних витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вбачається, що ОСОБА_3 , є їх матір`ю. Відомості про батька внесені за вказівкою матері відповідно до ч.1 ст. 135 СК України(а.с.9-16).

Із повідомлення від Самійлівської сільської ради № 02-20-228 від 08.05.2019 вбачається, що на час відвідин ОСОБА_3 знаходилась у будинку ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 в товаристві трьох осіб, які перебували у нетверезому стані, розпивали спиртні напої та палили. Діти знаходились поряд із матір`ю, виглядали неохайно, в брудному одязі, невмиті та не причесані. Сім`я ОСОБА_3 перебуває на обліку у сільській раді, як сім`я яка опинилась у складній життєвій ситуації. ОСОБА_3 неодноразово надавався шанс для виправлення способу життя та належного виконання батьківських обов`язків, нажаль вона ним не скористалась(а.с.17).

13.05.2019 працівниками служби у справах дітей спільно з районним центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді було здійснено обстеження умов проживання родини ОСОБА_3 під час якого було підтверджено факт невиконання батьківських обов`язків(а.с.18).

Із фотокопії розпорядження Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області від 13.05.2019 про негайне відібрання малолітніх дітей від матері та влаштування їх до державного дитячого закладу, фотокопій актів прийому дитини до КЗ Харківський обласний ЦСПРД , акту про факт передачі дитини, вбачається що діти ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відібрані у матері(а.с. 21-22).

За місцем мешкання ОСОБА_3 характеризується негативно яку особа що зловживає спиртними напоями, палить, погано доглядає за дітьми, інколи залишає їх без нагляду, діти постійно неохайні(а.с.23).

Відповідно до фотокопії підозри від 10.10. 2019 та фотокопії обвинувального акту від 18.10. 2019, які надані позивачем, ОСОБА_3 притягується до кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 185 КК України.

У висновку органу опіки та піклування Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області № 01-50/1726 від 14.05.2019 року Про доцільність позбавлення батьківських прав громадянки ОСОБА_3 відносно малолітніх ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зазначено, що ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Близнюківським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області від 19 лютого 2019 року, вона являється матір`ю малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого Близнюківським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області від 19 лютого 2019 року, являється матір`ю малолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Відомості про батька дітей записані відповідно до статті 135 Сімейного Кодексу України.

Окрім того повідомляють, що ОСОБА_3 зловживає алкогольними напоями, не надає дітям матеріальної допомоги, не піклується про їх здоров`я, духовний, моральний та фізичний розвиток.

Вважають, що вищевказані дії, у відповідності до ст. 164 Сімейного кодексу України, є підставою для позбавлення відповідачки батьківських прав відносно малолітніх дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зазначені факти у їх сукупності суд розцінює як свідоме ухилення ОСОБА_3 від виконання своїх обов`язків по вихованню малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , а тому вона і має бути позбавленою щодо них батьківських прав при цьому необхідно залишити вказаних дітейу державних дитячих закладах до подальшого влаштування у сімейні форми виховання.

Відповідно до ч.2 ст.166 Сімейного Кодексу України особа, що позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Відповідно до ст.180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ч.3 ст.181 Сімейного кодексу України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

За правилами ч.2 ст. 182 Сімейного кодексу України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч.1 ст.191 Сімейного кодексу України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

При визначені розміру аліментів суд враховує обставини зазначені в ст. 182 Сімейного Кодексу України. Зокрема встановлено, що відповідачка ОСОБА_3 має працездатний вік, може працювати. Аліменти мають бути стягнені в розмірі заявленому в позові, що є мінімально можливим.

У відповідності до ст.191 Сімейного Кодексу України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а оскільки позов було пред`явлено 20.05.2019 то вони і мають бути присудженими з цього дня.

Аліменти повинні стягуватися на особистий рахунок кожної дитини у відділенні Державного ощадного банку України, що відповідає вимогам ч.3 ст. 193 Сімейного кодексу України, ст.32 ЦК України.

Отже суд відмовляє в тій частині позовних вимог де просять стягнути аліменти на користь законних представників ( Обласного будинку дитини №3 ) оскільки на час розгляду справи законними представниками неповнолітніх ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є їх мати, щодо якої приймається рішення про позбавлення батьківських прав.

З метою забезпечення виконання рішення суду в частині стягнення аліментів, суд приймає до уваги те що орган опіки і піклування Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області має відкрити в установі Ощадного банку України рахунки на ім`я ОСОБА_1 та ОСОБА_2 для перерахування аліментів на їх користь.

На підставі ст.141 ЦПК України судовий збір стягується із відповідача на користь

держави. Враховуючи, що позивач звільнений від сплати судового збору за вимогами щодо позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, то з відповідача на користь Держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 1536 грн. 80 коп. (768,40 + 768,40).

Керуючись ст.ст. 4,5,10,12,13,19,23,34,141,175,176,211,229,235, 258, 259, 265, 268, 354,355, 430 ЦПК України, ст.ст. 150,164, 165, ч.2 ст.166, ст.ст. 166, 180-183,191 Сімейного Кодексу України , ст. 8 Закону України Про охорону дитинства , суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Органу опіки та піклування Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області в інтересах малолітніх дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи - Служба у справах дітей Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області, Територіальна громада в особі Самійлівської сільської ради Близнюківського району Харківської області, про позбавлення батьківських прав, задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , батьківських прав відносно малолітніх дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Залишити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у державних дитячих закладах до подальшого влаштування у сімейні форми виховання.

Стягнути із ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , аліменти на утримання малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на їх користь у загальному розмірі 1/3 частини її заробітку (доходу) щомісячно, що складає для кожної дитини -1/6 частину, але не менше 50% прожиткового мінімуму відповідно до віку дитини щодо кожного, починаючи з дня подачі позовної заяви до суду і до повноліття дітей із зарахуванням на аліментів на рахунок кожної дитини у Ощадного банку України.

Стягнути із ОСОБА_3 , судовий збір на користь держави у сумі 1536 (одна тисяча п`ятсот тридцять шість) грн. 80 коп.

Копію рішення суду, після набрання ним законної сили, направити до Близнюківського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області для внесення інформації до актового запису про народження ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 Цивільного процесуального кодексу України.

Апеляційна скарга подається до Харківського апеляційного суду через Близнюківський районний суд Харківської області.

Рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua

Учасники справи:

Позивач: Орган опіки та піклування Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області, адреса: вул. Незалежності 39, смт. Близнюки Харківської області, ЄДРПОУ 04053533.

Треті особи на стороні позивача: Служба у справах дітей Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області, адреса: вул. Незалежності 39, смт. Близнюки Харківської області, ЄДРПОУ 26354209.

Територіальна громада в особі Самійлівської сільської ради Близнюківського району Харківської області, адреса: с. Самійлівка Близнюківського району Харківської області, ЄДРПОУ 04400133.

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , паспорт НОМЕР_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 ,

Суддя: О.І. Мороз

СудБлизнюківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення04.11.2019
Оприлюднено05.11.2019
Номер документу85374776
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —612/356/19

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Мороз О. І.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Мороз О. І.

Рішення від 04.11.2019

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Мороз О. І.

Ухвала від 18.09.2019

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Мороз О. І.

Ухвала від 30.05.2019

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Мороз О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні