Ухвала
від 04.11.2019 по справі 140/3193/19
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відкриття провадження в адміністративній справі

04 листопада 2019 року ЛуцькСправа № 140/3193/19

Суддя Волинського окружного адміністративного суду Димарчук Т.М., вивчивши позовну заяву настоятеля релігійної організації "Свято-Різдво-Богородична громада Української православної церкви" села Мизове Старовижівського району Волинської області ОСОБА_1 до Волинської обласної державної адміністрації, Управління культури з питань релігії та національностей Волинської обласної державної адміністрації про визнання протиправними та скасування пункту розпорядження, державної реєстрації та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Настоятель релігійної організації "Свято-Різдво-Богородична громада Української православної церкви" села Мизове Старовижівського району Волинської області Мацелик Анатолій Костянтинович звернувся з позовом до Волинської обласної державної адміністрації, Управління культури з питань релігії та національностей Волинської обласної державної адміністрації про:

- визнання нечинним та скасування пункту 4 частини 1 Розпорядження Волинської ОДА Про реєстрацію статутів релігійних громад у новій редакції №134 від 18.03.2019;

- скасування змін до статуту релігійної організації "Свято-Різдво-Богородична громада Української православної церкви" села Мизове Старовижівського району Волинської області;

- скасування державної реєстрації статуту нової редакції релігійної організації "Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці Православної Церкви України села Мизове Старовижівського району Волинської області", зареєстрованого відповідно до розпорядження Волинської ОДА №134 від 18.03.2019;

- зобов`язання Управління культури з питань релігії та національностей Волинської обласної державної адміністрації відновити державну реєстрацію статуту "Свято-Різдво-Богородична громада Української православної церкви" села Мизове Старовижівського району Волинської області відповідно до свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної громади №440 від 24.12.1991, виданого Волинською ОДА.

Позовна заява подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161 Кодексу адміністративного судочинства України (КАС України).

Дану позовну заяву належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Позовну заяву подано з дотриманням правил підсудності.

Позов подано у строк, установлений законом.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлені КАС України, відсутні.

Крім того, в позовній заяві позивачем заявлено клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Як передбачено пунктом 20 частини першої статті 4 КАС України, адміністративна справа незначної складності (малозначна справа) - адміністративна справа, у якій характер спірних правовідносин, предмет доказування та склад учасників тощо не вимагають проведення підготовчого провадження та (або) судового засідання для повного та всебічного встановлення її обставин.

Згідно із частиною другою статті 12 КАС України спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до частин третьої, четвертої статті 12 КАС України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Виключно за правилами загального позовного провадження розглядаються справи у спорах: 1) щодо оскарження нормативно-правових актів, за винятком випадків, визначених цим Кодексом; 2) щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо позивачем також заявлено вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної такими рішеннями, діями чи бездіяльністю, у сумі, що перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 3) про примусове відчуження земельної ділянки, інших об`єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, з мотивів суспільної необхідності; 4) щодо оскарження рішення суб`єкта владних повноважень, на підставі якого ним може бути заявлено вимогу про стягнення грошових коштів у сумі, що перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За приписами частин першої, другої статті 257 КАС України за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності. За правилами спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Відповідно до частини третьої статті 257 КАС України при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) значення справи для сторін; 2) обраний позивачем спосіб захисту; 3) категорію та складність справи; 4) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 5) кількість сторін та інших учасників справи; 6) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 7) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Отже, дана справа не є справою, яка в розумінні частини четвертої статті 12, частини четвертої статті 257 КАС України має розглядатися виключно за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до приписів статей 12, 257, 262 КАС України та враховуючи характер спірних правовідносин, предмет доказування та склад учасників, а також інші обставини, які мають значення для вирішення даної справи, суд дійшов висновку про розгляд адміністративної справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Керуючись статтями 171, 257, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання позивача про розгляд справи за правилами загального позовного провадження відмовити.

Відкрити спрощене позовне провадження в адміністративній справі за позовом настоятеля релігійної організації "Свято-Різдво-Богородична громада Української православної церкви" села Мизове Старовижівського району Волинської області Мацелика Анатолія Костянтиновича (44452, Волинська область, Старовижівський район, с. Мизове, вул. Церковна, 12) до Волинської обласної державної адміністрації (43010, Волинська область, м. Луцьк, Київський майдан, 9), Управління культури з питань релігії та національностей Волинської обласної державної адміністрації (43010, Волинська область, м. Луцьк, Київський майдан, 9) про визнання протиправними та скасування пункту розпорядження, державної реєстрації та зобов`язання вчинити дії.

Розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження відповідно до частини другої статті 257 КАС України.

Встановити відповідачам строк для подання відзиву на позов - п`ятнадцять днів з дня вручення йому ухвали про відкриття провадження у справі, який повинен відповідати вимогам частини другої статті 162 КАС України. Роз`яснити відповідачам, що відповідно до вимог частини третьої статті 162 КАС України одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити позивачу триденний строк з дня отримання відзиву для подання до суду відповіді на відзив з одночасним надсиланням учасникам судового процесу копії відповіді на відзив та доданих до неї документів.

Встановити відповідачам триденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення з одночасним надсиланням учасникам судового процесу копії заперечень та доданих до них документів.

Зобов`язати Управління культури з питань релігії та національностей Волинської обласної державної адміністрації в строк для подання відзиву на позов надати суду належним чином завірені наступні документи: установчі документи (статут) релігійної організації "Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці Православної Церкви України села Мизове Старовижівського району Волинської області"; заяву громадян (чисельністю не менше десяти осіб), яка подається на реєстрацію статуту релігійної громади; копію свідоцтва про реєстрацію статуту релігійної організації "Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці Православної Церкви України села Мизове Старовижівського району Волинської області"; усі документи, що стали підставою для державної реєстрації вказаної релігійної громади; копії рішень державного реєстратора про внесення змін до відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відносно юридичної особи (код ЄДРПОУ - 26516333).

Справа розглядатиметься і вирішуватиметься суддею одноособово.

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі, разом із витягом про їхні процесуальні права та обов`язки, а відповідачам - копію позовної заяви з додатками.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою: http://adm.vl.court.gov.ua/sud0370.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена лише з підстав порушення правил підсудності протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання суддею шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд.

Суддя Т.М. Димарчук

Дата ухвалення рішення04.11.2019
Оприлюднено06.11.2019
Номер документу85421276
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування пункту розпорядження, державної реєстрації та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —140/3193/19

Ухвала від 20.04.2021

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

Ухвала від 15.05.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

Ухвала від 15.05.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

Ухвала від 15.11.2019

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

Ухвала від 04.11.2019

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні