Ухвала
від 08.11.2019 по справі 614/1212/19
БОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Борівський районний суд Харківської області

справа: № 614/1212/19

провадження: 2/614/239/19

категорія: 21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.11.2019 суддя Борівського районного суду Харківської області Гуляєва Г.М., розглянувши матеріали позовної заяви СЕЛЯНСЬКОГО ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА АННА , представник позивача адвокат Чорнобай Олександр Євгенович, до ОСОБА_3 , ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ АГРО-ТЕХ КОМПАНІ

про визнання правочинів недійсними

У С Т А Н О В И В :

До Борівського районного суду Харківської області 08.11.2019 надійшла позовна заява СФГ Анна до ОСОБА_3 , ТОВ Агро-Тех Компані про визнання правочинів недійсними.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, цивільну справу № 614/1212/19, 2/614/239/19 розподілено судді Гуляєвій Г.М.

Згідно вимог п.1 ч.1 ст.36 ЦПК України, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу.

Голова СФГ Анна ОСОБА_4 є колишнім чоловіком судді Гуляєвої Г.М., за таких умов можуть виникнути сумніви у неупередженості розгляду вказаної позовної заяви, адже відповідно до практики Європейського суду з прав людини, судді зобов?язані викликати довіру в учасників судового розгляду, а тому будь-який суддя, стосовно якого є підстави для підозри у недостатній неупередженості, повинен брати самовідвід або бути відведений.

Крім того, в Бангалорських принципах поведінки суддів, схвалених резолюцією 2006/23 Економічної і Соціальної Ради ООН від 27 липня 2006 р. зазначено, що Загальною декларацією з прав людини та Міжнародним пакетом про громадянські і політичні права гарантовано рівність всіх громадян перед судом, а також право кожної особи на своєчасний розгляд її справи, що пов`язана зі встановленням її прав та обов`язків, а також з питанням її винуватості у вчиненні кримінального злочину, компетентним та незалежним судом на засадах справедливості та безсторонності, у відкритому судовому засіданні у встановленому законом порядку.

Вказаними Бангалорськими принципами поведінки судді між інших передбачений такий принцип як об`єктивність судді, яка є необхідною умовою для належного виконання ним своїх обов`язків. Вона проявляється не тільки у змісті винесеного рішення, а й в усіх процесуальних діях, що супроводжують його прийняття.

Одним із способів застосування цього принципу, згідно п.2.5 вказаного документу є заява суддею самовідводу від участі в розгляді справи, зокрема, у випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Що стосується вирішення питання про існування упередження чи неупередженості судді, в п.85 Коментарів до Бангалорських принципів поведінки суддів зазначається, що при цьому сторони керуються афоризмом про те, що правосуддя не лише має бути здійсненим, але й сприйматися як очевидно і без сумніву здійснене . Іншими словами, у разі, коли виникає питання про відвід, значення має не те, чи справді у судді є усвідомлене або неусвідомлене упередження, а те, чи виникла б у розумної та належним чином поінформованої особи підозра про існування такого упередження. У цьому сенсі обґрунтована підозра в упередженості не просто заміняє відсутні докази чи доказовий засіб для встановлення вірогідності неусвідомленого упередження, а є виявом пильнішої уваги до іміджу правосуддя, тобто домінуючої зацікавленості громадськості в тому, щоб існувала впевненість у чесності процесу здійснення правосуддя.

З огляду на наведене, суддя дійшов висновку про направлення матеріалів позовної заяви про визнання правочинів недійсними до канцелярії Борівського районного суду Харківської області, для повторного автоматизованого розподілу судової справи.

На підставі викладеного, керуючись ст.36 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Заявляю самовідвід по позовній заяві СЕЛЯНСЬКОГО ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА АННА , представник позивача адвокат Чорнобай Олександр Євгенович, до ОСОБА_3 , ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ АГРО-ТЕХ КОМПАНІ про визнання правочинів недійсними.

У зв`язку з заявленим самовідводом повернути матеріали позовної заяви про визнання правочинів недійсними до канцелярії Борівського районного суду Харківської області, для повторного автоматизованого розподілу судової справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Гуляєва Г. М.

СудБорівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення08.11.2019
Оприлюднено09.11.2019
Номер документу85484357
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —614/1212/19

Ухвала від 24.04.2020

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Бєссонова Т. Д.

Ухвала від 15.04.2020

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Бєссонова Т. Д.

Рішення від 05.03.2020

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Бєссонова Т. Д.

Рішення від 03.03.2020

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Бєссонова Т. Д.

Ухвала від 26.12.2019

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Бєссонова Т. Д.

Ухвала від 28.11.2019

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Бєссонова Т. Д.

Ухвала від 28.11.2019

Цивільне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Бєссонова Т. Д.

Ухвала від 08.11.2019

Цивільне

Борівський районний суд Харківської області

Гуляєва Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні