Ухвала
від 11.11.2019 по справі 911/2754/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"11" листопада 2019 р. м. Київ Справа № 911/2754/19

Господарський суд Київської області у складі судді Третьякової О.О., розглянувши матеріали за позовом Релігійної організації "Свято-Духівська парафія Української Православної Церкви" до Рудосільської сільської ради про незаконними та скасування рішень, про скасування державної реєстрації права комунальної власності,

ВСТАНОВИВ:

Релігійна організація "Свято-Духівська парафія Української Православної Церкви" звернулася до Господарського суду Київської області з позовом від 05.11.2019, заявивши вимоги:

- про визнання незаконним та скасування рішення Виконавчого комітету Рудосільської сільської ради №8 від 19.03.2009 "Про визнання права власності на нежитлові об`єкти, що знаходяться в користуванні юридичних осіб";

- про визнання незаконним та скасування рішення Рудосільської сільської ради №255-33-VII від 28.03.2019 "Про передачу в тимчасове платне користування релігійній громаді с. Рудого Села ПЦУ будівлі Свято-Троїцької церкви";

- про скасування державної реєстрації права комунальної власності територіальної громади с. Руде Село в особі Рудосільської сільської ради Володарського району Київської області на пам`ятку архітектури XVIII ст. - будівлю Троїцької церкви, що знаходиться по вул. Кооперативній, 16: нежитлова будівля, літ. "А", площа - 160,8 кв м, реєстраційний номер майна - 27766914, номер запису 10 в книзі 1.

Відповідачем за описаними позовними вимогами визначено Рудосільську сільську раду.

Позовні вимоги мотивовані перевищенням відповідачем повноважень при прийнятті рішення №8 від 19.03.2009.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд вважає за необхідне залишити її без руху, зважаючи на наступне.

Так, п.1 ч.1 ст.164 Господарського процесуального кодексу України встановлено обов`язок позивача додати до позовної заяви документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

До позовної заяви заява в якості доказів надіслання відповідачеві, а також визначеним позивачем третім особам (Управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації, Департамент охорони культурної спадщини виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) примірника позовної заяви, датованої 05.11.2019, Релігійною організацією "Свято-Духівська парафія Української Православної Церкви" подано описи вкладення, фіскальні чеки та накладні відділення поштового зв`язку, складені 04.11.2019.

На переконання суду, документи про здійснення поштового відправлення за 04.11.2019 не можуть бути належними і допустимими доказами відправлення учасниками справи копії позовної заяви з приєднаними до неї документами, складеної наступного дня - 05.11.2019.

Згідно з ч.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч.2 ст.174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За приписами п.4, 5 ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

У розумінні чинного процесуального законодавства позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу, а відповідачами - особи, яким пред`явлено позовну вимогу (ч.2, 3 ст.45 Господарського процесуального кодексу України)

У ч.1 ст.2 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Відповідно до ч.2 ст.4 Господарського процесуального кодексу України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Подана позовна заява не містить чіткого визначення порушених, невизнаних та/або оспорюваних прав і законних інтересів, для захисту яких Релігійна організація "Свято-Духівська парафія Української Православної Церкви" звернулася до суду з цим позовом, що свідчить про її невідповідність вимогам п.4, 5 ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України, а тому потребує усунення описаного недоліку у визначений законодавством спосіб згідно з положеннями ст.174 Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, суд зауважує, в якості особи, якій пред`явлено позовну вимогу, позивачем визначено лише Рудосільську сільську раду, тоді як оскаржуваним, поряд з рішенням зазначеного відповідача, також є й рішення іншого суб`єкта - Виконавчого комітету Рудосільської сільської ради, який відсутній серед кола відповідачів без жодних пояснень щодо цього у позовній заяві. У зв`язку з цим позивачеві слід привести суб`єктний склад сторін у відповідність до фактичних обставин або ж надати обґрунтовані пояснення мотивів невключення до кола відповідачів суб`єкта, який виніс оскаржуване рішення №8 від 19.03.2009 "Про визнання права власності на нежитлові об`єкти, що знаходяться в користуванні юридичних осіб".

З наведених підстав позовна заява підлягає залишенню її без руху для надання позивачеві часу для усунення виявлених судом недоліків.

При цьому, усунення позивачем недоліків позовної заяви повинне бути здійснене з урахуванням положень п.1 ч.1 ст.164, ч.1 ст.172 Господарського процесуального кодексу України щодо обов`язковості надсилання учасникам справи позовної заяви та копії доданих до неї документів.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч.3 ст.174 Господарського процесуального кодексу України позовна заява вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.162-164, 171, 172, 174, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Залишити позовну заяву без руху.

2. Встановити на усунення недоліків позовної заяви 10 (десять) днів з дня вручення цієї ухвали.

3. Встановити спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду:

- доказів надіслання відповідачу та іншим учасникам копії позовної заяви від 05.11.2019 (опис вкладення, фіскальний чек, накладну про відправку);

- письмових пояснень до позовної заяви щодо порушених, невизнаних та/або оспорюваних прав і законних інтересів, для захисту яких Релігійна організація "Свято-Духівська парафія Української Православної Церкви" звернулася до суду з цим позовом, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує необхідність у їх захисті;

- письмових пояснень до позовної заяви щодо порушених, невизнаних та/або оспорюваних прав і законних інтересів, для захисту яких Релігійна організація "Свято-Духівська парафія Української Православної Церкви" звернулася до суду з цим позовом, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує необхідність у їх захисті;

- уточненої редакції позовної заяви, складеної за наслідками приведення суб`єктного складу сторін у відповідність до фактичних обставин або ж обґрунтованих письмових пояснень щодо мотивів невключення до кола відповідачів суб`єкта, який виніс оскаржуване рішення №8 від 19.03.2009 "Про визнання права власності на нежитлові об`єкти, що знаходяться в користуванні юридичних осіб" - Виконавчого комітету Рудосільської сільської ради.

- доказів направлення відповідачу документів, складених на усунення недоліків позовної заяви.

4. Попередити Релігійну організацію "Свято-Духівська парафія Української Православної Церкви" про те, що згідно з ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України у разі, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя О.О. Третьякова

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.11.2019
Оприлюднено12.11.2019
Номер документу85498119
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/2754/19

Ухвала від 29.11.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

Ухвала від 11.11.2019

Господарське

Господарський суд Київської області

Третьякова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні