Ухвала
від 12.11.2019 по справі 910/1135/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

12.11.2019Справа № 910/1135/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Виробнича комерційна фірма Атлант-Плюс

до Товариства з обмеженою відповідальністю "А.В.С"

про стягнення 456 056,47 грн.

Господарський суд міста Києва у складі судді Спичак О.М.

Без виклику представників сторін

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У провадженні Господарського суду міста Києва перебуває справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича комерційна фірма "Атлант - Плюс" до Товариства з обмеженою відповідальністю"А.В.С." про стягнення 456 056,47 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем не виконанні свої зобов`язання щодо виконання умов договору підряду № 121 від 27.10.2016 в частині прийняття виконаних робіт та оплати за виконані роботи. Враховуючи наявну заборгованість відповідача позивачем було подану зазначену позовну заяву про стягнення з останнього 425 469,30 грн. основного боргу, 2 238,09 грн. 3 % річних та 28 349,08 грн. нарахованої пені.

Відповідач у відзиві проти задоволення позовних вимог надав заперечення посилаючись на те, що позивачем належним чином та у відповідності до умов договору роботи з виготовлення та монтажу метало пластикових дверей холодних переходів на секції №4 житлово-офісного центру по вул.Анрі Барбюса, 37/1 в Печерському районі міста Києва виконано не було, що стало підставою для залучення іншого підрядника с метою усунення недоліків.

Ухвалою від 12.04.2019р. призначено судову експертизу по справі №910/1135/19, проведення якої доручено Київському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України; провадження у справі зупинено до закінчення проведення судової експертизи.

Супровідним листом від 16.05.2019р. матеріали справи скеровано до експертної установи.

05.06.2019р. до суду надійшло клопотання №24/113 від 29.05.2019р. судового експерта Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України про витребування документів та вихідних даних для проведення експертизи, погодження більш тривалого ніж 30 днів строку виконання дослідження та забезпечення прибуття, безперешкодного доступу та умов праці експерта для натурного обстеження об`єкта дослідження.

Ухвалою від 06.06.2019р. задоволено клопотання Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. Зобов`язано сторін в строк до 24.06.2019р. надати суду висновки (експертні звіти) державної експертизи на проектну та кошторисну документацію на будівництво Житлово-офісного комплексу з вбудованими, прибудованими приміщеннями та підземним паркінгом по вул.Анрі Барбюса, 37/14 в Печерському районі м.Києва (об`єкт дослідження); документи, що свідчать про відповідність матеріалів та вартість матеріалів, конструкцій і виробів по об`єкту дослідження; загальний журнал робіт по об`єкту дослідження; журнал технічного нагляду по об`єкту дослідження; журнал авторського нагляду по об`єкту дослідження; акти на закриття прихованих робіт по об`єкту дослідження; погодити дату та забезпечити експерту Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Ю.І. Нагорній прибуття, безперешкодний доступ до об`єкту дослідження - Житлово-офісного комплексу з вбудованими, прибудованими приміщеннями та підземним паркінгом по вул.Анрі Барбюса, 37/14 в Печерському районі м.Києва, належні для експерта умови праці; не перешкоджати експерту при проведенні судової експертизи.

16.09.2019р. до суду надійшло повідомлення №24/113 від 04.09.2019р. про неможливість проведення судової експертизи з огляду на нездійснення її оплати та ненадання витребуваних документів. Матеріали справи повернуто до Господарського суду міста Києва.

Ухвалою від 02.10.2019р. поновлено провадження у справі, призначено підготовче засідання на 16.10.2019р.

Ухвалою від 16.10.2019р. призначено судову експертизу по справі №910/1135/19, проведення якої доручено Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України.

Супровідним листом від 25.10.2019р. матеріали справи було скеровано до експертної установи.

11.11.2019р. до суду надійшло клопотання №19/24/1-174-СЕ/19 судового експерта Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України про надання документів та забезпечення прибуття, безперешкодного доступу та належних умов праці судового експерта для проведення натурного обстеження об`єкта дослідження.

Для розгляду клопотання суд вважає необхідним поновити провадження у справі та розглянути клопотання судового експерта без виклику сторін. Розглянувши клопотання експерта про надання додаткових матеріалів, суд вважає його мотивованим та таким, що підлягає задоволенню з урахуванням наступного.

Відповідно до ст. 69 Господарського процесуального кодексу України судовий експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Статтею 102 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв`язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду та учасника справи, на замовлення якого проводилася експертиза, про її результати. Призначений судом експерт не має права спілкуватися з учасниками судового процесу поза межами судового засідання.

При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

З метою забезпечення судового експерта необхідними для проведення експертного дослідження матеріалами, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання судового експерта в частині надання документів.

Суд звертає увагу учасників судового процесу на те, що у разі ухилення учасника справи від подання суду на його вимогу необхідних для проведення експертизи матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, що перешкоджає її проведенню, суд залежно від того, яка особа ухиляється, а також яке ця експертиза має значення, може визнати встановленою обставину, для з`ясування якої експертиза була призначена, або відмовити у її визнанні.

Одночасно, суд зазначає, що за приписами ч.6 ст.69 Господарського процесуального кодексу України якщо судову експертизу необхідно провести на місці події або за місцезнаходженням об`єкта дослідження, особа або орган, які її призначили або на замовлення яких вона проводиться, повинні забезпечити судовому експертові безперешкодний доступ до об`єкта дослідження і належні умови праці.

Статтею 6 Закону України Про судову експертизу визначено, що якщо судову експертизу необхідно провести на місці події або за місцезнаходженням об`єкта дослідження, особа або орган, які її призначили або на замовлення яких вона проводиться, повинні забезпечити судовому експертові безперешкодний доступ до об`єкта дослідження і належні умови праці. Аналогічна норма викладена у п.3.9 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень.

Виходячи з того, що проведення призначеної господарським судом судової експертизи передбачає необхідність безпосереднього доступу судового експерта до об`єкту дослідження, з метою забезпечення належних умов для проведення судової експертизи, приймаючи до уваги зміст Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, яка затверджена Наказом №53/5 від 08.10.1998р. Міністерства юстиції України, та приписи Закону України Про судову експертизу , суд дійшов висновку про задоволення клопотання судового експерта в частині забезпечення прибуття, безперешкодного доступу та належних умов праці судового експерта для проведення натурного обстеження об`єкта дослідження.

Після розгляду клопотання експерта, провадження по справі підлягає зупиненню.

За таких обставин, керуючись ст. ст. 69, 102, 228, 230, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Поновити провадження у справі №910/1135/19.

2. Задовольнити клопотання експерта Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

3. Зобов`язати сторін у строк до 25.11.2019р. надати суду належним чином засвідчені копії: технічного завдання, затвердженого замовником на роботи з виготовлення та монтажу металопластикових дверей холодних переходів на секції №4 на об`єкті Будівництво житлово-офісного комплексу з вбудованими, прибудованими приміщеннями та підземним паркінгом по вул.Анрі Барбюса, 37/1 в Печерському районі міста Києва ; виконавчих схем на влаштування металопластикових дверей Товариством з обмеженою відповідальністю Виробнича комерційна фірма Атлант-Плюс за договором підряду №121 від 27.10.2016р., а саме із зазначенням місць улаштування метало пластикових виробів, що наведено в актах №3 без дати на суму 102913,46 грн. та №4 без дати на суму 322555,84 грн.; актів на закриття прихованих робіт на об`єкт дослідження оформлених відповідно до вимог ДБН А.3.1-5:2016.

Витребувані зазначеною ухвалою суду матеріали мають надаватися експерту прошнурованими, пронумерованими, систематизованими та підписані особами, які їх склали; представлені разом з описом.

4. У разі неможливості надання витребуваних матеріалів - письмово повідомити про причини.

5. Зобов`язати сторін забезпечити експерту Бойченко С.С. прибуття, безперешкодний доступ до об`єкту дослідження - Будівництво житлово-офісного комплексу з вбудованими, прибудованими приміщеннями та підземним паркінгом по вул.Анрі Барбюса, 37/1 в Печерському районі міста Києва, а також належні умови праці для проведення натурного обстеження об`єкта дослідження.

6. Зупинити провадження у справі №910/1135/19 до закінчення проведення судової експертизи, призначеної ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.10.2019р.

7. Копію ухвали направити позивачу для виконання, іншим учасникам судового процесу та судовому експерту до відома.

8. Згідно з ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Дана ухвала в частині зупинення провадження може бути оскаржена до апеляційного суду протягом 10 днів з дня її підписання суддею. В іншій частині дана ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Спичак О.М.

Дата ухвалення рішення12.11.2019
Оприлюднено13.11.2019
Номер документу85550756
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 456 056,47 грн. Господарський суд міста Києва у складі судді Спичак О.М. Без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —910/1135/19

Ухвала від 26.10.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Постанова від 19.08.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Ухвала від 19.08.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Ухвала від 29.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пашкіна С.А.

Рішення від 01.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 29.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 18.03.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 13.02.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 12.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні