Ухвала
від 08.11.2019 по справі 143/1209/19
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/1209/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 листопада 2019 року м. Погребище

Слідчий суддя Погребищенського районного суду ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянувши клопотання ст. слідчого СВ Погребищенського ВП Калинівського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 , про проведення обшуку в кримінальному провадженні № 12019020270000244, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16.10.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 146, ч.2 ст. 191 КК України, -

Встановив:

В клопотанні ст. слідчого, погодженому з прокурором Калинівської місцевої прокуратури, порушується питання про проведення обшуку, вказуючи, що досудовим розслідуванням встановлено, що 15.10.2019 до Погребищенського відділення поліції Калинівського ВП ГУНП, надійшла заява від президента Всеукраїнської ГО осіб з інвалідністю користувачів психіатричної допомоги «ЮЗЕР» ОСОБА_5 про те, що 23.09.2019, під час моніторингового візиту до ІНФОРМАЦІЯ_1 , що розташований по вул. Броніцького, 2, с. Плисків Погребищенського району Вінницької області, було виявлено факт незаконного утримання осіб жіночої та чоловічої статі у одній кімнаті, які є підопічними психоневрологічного інтернату, та які були без належного нагляду працівників даного закладу.

Відомості про вчинене кримінальне правопорушення 16.10.2019 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019020270000244 з попередньою кваліфікацією ст.146 ч.2 КК України.

Таким чином, в даних матеріалах вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.146 КК України, тобто незаконне позбавлення волі, кваліфікуючою ознакою якого є вчинене щодо двох чи більше осіб.

Окрім цього, 05.11.2019 до Погребищенського ВП Калинівського ВП ГУНП у Вінницькій області надійшло повідомлення від представника Уповноваженого з дотримання прав людини в місцях несвободи та процесуальних прав гр. ОСОБА_6 , про те, що 23.08,2019 під час моніторингового візиту до Плисківського психоневрологічного інтернату, що розташований за адресою: вул.Броніцького, 2, с. Плисків Погребищенського району Вінницької області було встановлено, що службові особи Плисківського психоневрологічного інтернату привласнювали грошові кошти належні підопічним даного інтернату на загальну суму 148,000 грн.

Відомості про вчинене кримінальне правопорушення 05.11.2019 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019020270000255 з попередньою кваліфікацією ст.191 ч.2 КК України.

Таким чином, в даних матеріалах вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України, тобто привласнення чужого майна шляхом зловживання особою своїм службовим становищем.

07.11.2019 матеріали кримінального провадження №12019020270000244 від 16.10.2019 та матеріали кримінального провадження №12019020270000255 від 05.11.2019 об`єднано в одне провадження, якому надано загальний реєстраційний номер №12019020270000244.

В ході проведення досудового розслідування було встановлено, що 23.08.2019 у Плисківському психоневрологічному інтернаті проводилась перевірка представниками Уповноваженого ВРУ з прав людини у центральних областях, та згідно звіту щодо проведеної перевірки, вбачається, що закладом порушується передбачене Резолюцією право підопічних на можливість купувати або одержувати предмети, необхідні для повсякденного життя. Моніторингового групою при ознайомленні з ощадними книжками підопічних, на яких акумулюються пенсійні та соціальні виплати виявлено, що грошові кошти з їх рахунків знімаються централізовано, великими сумами, раз в рік. Так, в один день 27.12.2018 з 22 рахунків підопічних, була знята однакова сума - по 5 тисяч гривень, з інших 6 рахунків в 2019 - було знято по 5 тисяч гривень, з 2 рахунків - по 4 тисячі гривень. Керівник закладу пояснював централізоване зняття значних коштів з рахунків підопічних ніби то проведенням дня іменинника, згодом повідомив, що вказані грошові кошти використані на придбання одягу для підопічних, при цьому чеків, чи інших документів, що підтверджують використання цих коштів надано не було. Наведене опосередковано вказує на привласнення керівництвом закладу особистих коштів підопічних.

Також, з даного звіту вбачається, що підопічні не забезпечені якісним харчуванням відповідно до норм харчування. На складі виявлено значну кількість продуктів - ковбаси, круп, кондитерські вироби (зефір, печиво) з простроченим терміном зберігання, немарковані м`ясо, яйця сухофрукти, олія та консервація. Також виявлено невідповідність найменувань та категорій продукції, яка закуповується закладом згідно договорів та фактично наявною на складі. Так, в день візиту замість сметани (згідно договору та накладних) та масла селянського, підопічним видали продукт молоковмісний сметанний та маргарин. Завідуюча складом пояснила таку невідповідність власного неуважністю. Згідно даних бухгалтерського обліку на день візиту за складом рахувалось 65 кілограмів оселедцю, на складі було наявно лише 15 кг. 300 гр. вказаного продукту.

Відповідно до накладної №4040 від 08.08.2019 закладом закуплено та отримано бензин та дизельне паливо на загальну суму 40250 грн., однак в бухгалтерії закладу були відсутні підтверджуючі документи (талони) на вказаний товар.

Таким: чином, в ході проведення досудового розслідування кримінального провадження виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем реєстрації бувшого директора Плисківського психоневрологічного інтернату - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який згідно наявної інформації зареєстрований по АДРЕСА_1 .

Метою проведення вказаної слідчої дії - обшуку за місцем реєстрації ОСОБА_7 по АДРЕСА_2 , згідно ч. 1 ст. 234 КПК є:

1) виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення;

2) відшукання знаряддя кримінального правопорушення, а саме: виявлення будь - якої службової документації, документів що стосуються фінансово - господарської діяльності, бухгалтерських документів Плисківського психоневрологічного інтернату, що розташований по вул. Броніцького, 2, с. Плисків Погребищенського району Вінницької області, а також будь - яких документів на підопічних осіб даної установи, документів які б могли свідчити про злочинну діяльність ОСОБА_7 за час перебування на посаді директора Плисківського психоневрологічного інтернату.

Окрім цього, виявлені документи, по даному кримінальному провадженню поповнять доказову базу та будуть являтися речовими доказами по кримінальному провадженню, підтвердять або ж спростують причетність ОСОБА_7 до вчинення злочину.

Таким чином, на даний час виникла необхідність звернутися до слідчого судді з клопотанням про проведення обшуку з метою отримання ухвали на законність проведення слідчої дії.

Відповідно до ст.234КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Заслухавши доводист. слідчого, думку прокурора, які підтримали клопотання, перевіривши надані матеріали, вважаю, що є всі підстави для проведення обшуку у господарських, гаражних приміщеннях, горищах та підвалах, в житловому будинку по АДРЕСА_1 по місцю реєстрації ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,а тому клопотання підлягає до задоволення повністю.

Керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, -

Ухвалив:

Клопотання клопотання ст. слідчого СВ Погребищенського ВП Калинівського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 , про проведення обшуку в кримінальному провадженні № 12019020270000244, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16.10.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 146, ч.2 ст. 191 КК України задовольнити.

Надати дозвіл ст. слідчому СВ Погребищенського ВП Калинівського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_4 , а також слідчим групи слідчих цього ж підрозділу: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 на проведення обшуку у господарських, гаражних приміщеннях, горищах та підвалах, в житловому будинку по місцю реєстрації ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , по АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення; відшукання знаряддя кримінального правопорушення, а саме: виявлення будь - якої службової документації, документів що стосуються фінансово - господарської діяльності, бухгалтерських документів Плисківського психоневрологічного інтернату, що розташований по вул. Броніцького, 2, с. Плисків Погребищенського району Вінницької області, а також будь - яких документів на підопічних осіб даної установи, документів які б могли свідчити про злочинну діяльність ОСОБА_7 за час перебування на посаді директора Плисківського психоневрологічного інтернату, тобто документів які мають будь - яке відношення до Плисківського психоневрологічного інтернату, так як можуть містити відомості що мають суттєве значення в якості речових доказів.

Дана ухвала діє до 08.12.2019.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення08.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85597066
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —143/1209/19

Ухвала від 25.11.2019

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

Ухвала від 14.11.2019

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

Ухвала від 08.11.2019

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

Ухвала від 08.11.2019

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

Ухвала від 08.11.2019

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

Ухвала від 08.11.2019

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

Ухвала від 08.11.2019

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

Ухвала від 01.11.2019

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

Ухвала від 01.11.2019

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Марченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні